Ciekawym rozwiązaniem ułatwiającym życie było by gdyby po otwarciu menu budowle przy każdej budowli wyświetlała sie w rogu cyferka ile już takich mam postawionych
Ciekawym rozwiązaniem ułatwiającym życie było by gdyby po otwarciu menu budowle przy każdej budowli wyświetlała sie w rogu cyferka ile już takich mam postawionych
Popieram pomysł - taka niby drobnostka, która byłaby nie tylko ciekawa ale i pomocna.
również popieram i dodam na tej liście było by można od razu zatrzymać produkcje zamiast szukać po całej wyspie interesujących nas…
np. mam 5 tartaków i chce je zatrzymać żeby mi potrzebnego drewna nie zużywało
Zdecydowanie dobry pomysł, biorąc pod uwagę, że takie opcje widoczności ilości posiadanych budowli są w settlersach pudełkowych. Moim zdaniem pomysł ten powinien być odrobinę zmodyfikowany. Mianowicie ja optowałabym za dodaniem swojego rodzaju statystyk budowlanych.
Wersja I prosta
Tabela: 1 kolumna nazwy budynków. Kolejne kolumny w pierwszym wierszu tytułowane poziomem budowli: 1, 2, 3... (opcja poziomego przewijania, jeśli gra będzie się rozwijała). W macierzy będą pokazywały się ilości posiadanych budowli na danym poziomie rozbudowy. Dane będą aktualizowały się automatycznie w momencie dodania, bądź usunięcia budowli z mapy. Budowle w trakcie przenoszenia, oraz w trakcie rozbudowy poziomu będą traktowane jako ich brak, lub podawane cyfrą w nawiasie.
Wersja II rozbudowana
Ikona uruchamiająca pełne statystyki budowli i produkcji
Pierwsze okienko ze spisem (w kolumnie) posiadanych budowli (linkowanie do kolejnych zakładek konkretnych budowli). Spis budowli alfabetyczny, lub wg poziomu wymaganego do budowy. (Osobiście wolę spisy alfabetyczne, szczególnie, jeśli rodzajów budowli miałoby kiedyś przybyć).
Po wybraniu rodzaju budowli i kliknięciu w dany link pokazuje się obok okienko (spis nie znika) z następującymi informacjami: (przykładowo)
Tartak liściasty
Poziom II: 3
Poziom IV: 2
Średni czas produkcji desek liściastych: 9min 40s
Możliwa ilość produkowanego drewna w jednym cyklu produkcyjnym: 14szt.
Ilość budynków z produkcją wstrzymaną: 0
Łączne zapotrzebowanie na drewno z drzewa liściastego: 14szt. (w założeniu może obejmować lub nie produkcje wstrzymane)
Kolejna zakładka/link do budowli
Drwal liściasty
Poziom I: 8
Poziom III: 4
Średni czas produkcji drewna liściastego: 5min 20s
Możliwa ilość produkowanego drewna w jednym cyklu produkcyjnym: 26szt.
Ilość budynków z produkcją wstrzymaną: 0
Łączne zapotrzebowanie na drzewa liściaste: 26szt.
kolejny link:
Piec do wytopu miedzi
Poziom I: 1
Średni czas produkcji brązu: 7min 30s
Możliwa ilość produkowanego brązu w jednym cyklu produkcyjnym: 10szt.
Ilość budynków z produkcją wstrzymaną: 2 (wyszczególnienie poziomu niekonieczne)
Łączne zapotrzebowanie na rudę miedzi: 10szt.
Łączne zapotrzebowanie na węgiel: 10szt.
Zarówno podstawowa wersja, jak i rozszerzona znacznie ułatwi planowanie produkcji. W gąszczu dostawianych budynków czasem trudno odnaleźć akurat potrzebne. Rozpisywanie tego samodzielnie w excelu przynosi dobry efekt, ale w momencie dłuższej nieobecności, gdy nagle potrzeba postawić kilkanaście kopalni, pól, studni... gracz zaczyna gubić się w tym, co jest w danym momencie najpilniejsze. Zautomatyzowanie takich statystyk w grze byłoby bardzo pomocne. Wiadomo, im bardziej szczegółowy opis, tym lepsza i łatwiejsza logistyka. Rozszerzona opcja mogłaby być ewentualnie jako premium.
Ostatnio edytowane przez Calvana80 ; 28.05.2012 o 17:21