Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Surowce Kopalniane

Osadnik
    Serwer
    Kolonia

Surowce Kopalniane

Witam, nurtuje mnie pewien drobny i zarazem duży problem związany z rudami węgla, miedzi i żelaza.

Na całej mapie mamy do dyspozycji z:
    6 - Kopalni miedzi
    6 - Kopalni Węgla
    16 + 1 zamienne - Kopalni Żelaza

Podsumowując, mamy do dyspozycji małą ilość miedzi i węgla a ogromną ilość żelaza którego nie wykorzystujemy.
    Żelazo jest wykorzystywane na wielu wyspach do 1 pieca żelaza poziom 2, oraz coraz częściej wcale jest nieużywane z powodów nieopłacalności.
    Kopalnie miedzi są często wykorzystywane wszystkie na 2-3 poziomach, co daje szybkie rozpadanie się kopalni i dużą ilość eksploatacji.
    Kopalnie węgla są podstawą wszystkich piecy i warsztatów mieczy, ich mała ilość miejsc kopalnianych daje mały problem, oraz czas geologa na odszukanie węgla jest długi.

Proponuje zmniejszyć ilość miejsca kopalnianego żelaza na poczet miedzi lub węgla.

Proszę o ocenę i małe korekty.

PS: proszę aby nie pisać swoich propozycji typu: "Dać więcej monet za napitek w magazynie prowiantu"

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Walka z wiatrakami. Taka sama wyspa i te same surowce są na wszystkich serwerach, nie tylko polskich więc zmiany musiały by objąć wszystkie serwery (łącznie z testowym). Pomysł jak najbardziej trafiony sam mam kopalnie miedzi na 2 poziomie często zbuffowane. O węglu nawet nie piszę bo bez zakupu ok 2k nie przetrzymam nocy lub kosze na przynajmniej 4 lub 5 kopalni.Jestem za pomysłem, ale nadziei żadnej nie mam.

daveandnokia
    Tak, tylko jest druga strona medalu... Węgiel nie tylko możesz wydobywać za pomocą kopalni, do tego dochodzi budynek Smolarza. Więc możesz węgiel otrzymywać dwoma sposobami, który wybrać - to już zależy wyłącznie od gracza.

Początkujący Osadnik Awatar Levaan
    Serwer
    Nowy Świat
    Cytat Zamieszczone przez daveandnokia Zobacz posta
    Tak, tylko jest druga strona medalu... Węgiel nie tylko możesz wydobywać za pomocą kopalni, do tego dochodzi budynek Smolarza. Więc możesz węgiel otrzymywać dwoma sposobami, który wybrać - to już zależy wyłącznie od gracza.

Jeśli kogoś stać to może zakupić sobie manufakturę i też nie będzie miał aż tak wielkiego kłopotu z węglem.

Odkrywca Awatar Piwonia
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Wniosek jak najbardziej słuszny, jednak pewnie nie dodadzą kopalni węgla bo kto by kupował manufaktury recyklingowe.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Może i dają możliwość robienia smolarzy, ale biorąc pod uwagę ilość budynków na jednego smolarza który da mniej niż kopalnia, MÓWIĘ NIE !!! :P

A co do reszty pomysłu, bardziej mi chodziło o miedzi której na serio jest mało i nie da się zdobyć innym sposobem

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Cytat Zamieszczone przez Juby018 Zobacz posta
    Może i dają możliwość robienia smolarzy, ale biorąc pod uwagę ilość budynków na jednego smolarza który da mniej niż kopalnia, MÓWIĘ NIE !!! :P

A co do reszty pomysłu, bardziej mi chodziło o miedzi której na serio jest mało i nie da się zdobyć innym sposobem
    i oto wlasnie chodzi w settlersach aby pewna ilosc pozwolen przeznaczyc na smolarzy a pewna na kopalnie
    Btw. na poziomie 35+nawet 6 kopalni nie utrzymuje produkcji wiec sila rzeczy potrzeba smolarzy, ktorzy na poziomie 4-tym sa tak samo efektywni jak kopalnia na poziomie 2-gim

oczywiscie moznaby upgrejdowac kopalnie na 4ty poziom ale to zbyt drogie (chyba, ze ktos masowo kupuje doladowania do wegla)

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez wojokret Zobacz posta
    i oto wlasnie chodzi w settlersach aby pewna ilosc pozwolen przeznaczyc na smolarzy a pewna na kopalnie
    Btw. na poziomie 35+nawet 6 kopalni nie utrzymuje produkcji wiec sila rzeczy potrzeba smolarzy, ktorzy na poziomie 4-tym sa tak samo efektywni jak kopalnia na poziomie 2-gim

oczywiscie moznaby upgrejdowac kopalnie na 4ty poziom ale to zbyt drogie (chyba, ze ktos masowo kupuje doladowania do wegla)
    mam 4 smolarzy bo inaczej bym nie wyrobił na węglu :P, ale ogólnie bawienie się ze smolarzami jest mało efektywne i drogie

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Nie tyle lvl gracza ma znaczenie co możliwa ilość wydobycia surowca na godzinę. Przy moim ustawieniu 4 smolarzy + 6 kopalni nawet bez wielkich cudów (piece, miecznicy itd max lvl 3) jestem non-stop pod kreską i bardzo często jestem zmuszony wstrzymywać produkcję w jednej linii żeby druga działała bez postojów (albo stal, albo miedź itd).

Smolarze jak najbardziej mogą być uzupełnieniem ale w pewnym momencie kiedy pozwolenia już dość mocno ograniczają są wielką kulą u nogi. Bez nich ani rusz - z nimi też nie wystarczająco. Tylko jak już ktoś wspomniał to się raczej nie zmieni.

Początkujący Osadnik Awatar Morfeusz12
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Chociaż zamienić 3 kopalnie miedzi na kopalnie węgla bo istotnie jest ich mało

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów