Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Blokowanie surowców i nie odpowiadanie na oferty ponad dobe

Początkujący Osadnik Awatar AmyLee
    Serwer
    Słoneczny Gród

Blokowanie surowców i nie odpowiadanie na oferty ponad dobe

po minieciu doby przydało by sie w grze automatyczne anulowanie ofert bo blokowanie surowców specjalnie i robienie sobie cyrków z gry jest nagminne

Generał Awatar set2g
    Serwer
    Nowa Ziemia
    teoretycznie surowce powinny wrócić po 8h jeśli transakcja nie została zaakceptowana/odrzucona

Osadnik Awatar zbyszko74
    Serwer
    Nowa Ziemia
    8 godz i tak za dużo, na moje oko bylo by ok gdyby wracały po ok 2 godz .

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Myslalem nad tym problemem troche, nie szukalem tutaj, wiec skasowac najlepiej jak bylo

Nie byloby rozsadniej aby zmienic handel na:

osoba wystawiajaca moze wystawic max 1 oferty na 10 min (jak jest). A sama oferta wygladalaby tak: max surowca 400, za max surowca 400 + ilosc ofert XX(max 20). Ponadto osoba musi "zalozyc" te surowce i dac je w handel na czas aukcji

kupujacy wybiera aukcje ktora chce, wpisuje wartosc domyslna ile razy chce kupic i nie musi czekac na akceptacje osoby sprzedajacej, poneiwaz ktos kto wystawia juz surowce wlozyl. Nie byloby 8h czekania, glupich, nieprzemyslanych ofert. A jesli XX ofert zniknie zanim ktos odswiezy to poprostu wyskakuje komunikat, ze oferta wygasla.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez LeAdams Zobacz posta
    Myslalem nad tym problemem troche, nie szukalem tutaj, wiec skasowac najlepiej jak bylo

Nie byloby rozsadniej aby zmienic handel na:

osoba wystawiajaca moze wystawic max 1 oferty na 10 min (jak jest). A sama oferta wygladalaby tak: max surowca 400, za max surowca 400 + ilosc ofert XX(max 20). Ponadto osoba musi "zalozyc" te surowce i dac je w handel na czas aukcji

kupujacy wybiera aukcje ktora chce, wpisuje wartosc domyslna ile razy chce kupic i nie musi czekac na akceptacje osoby sprzedajacej, poneiwaz ktos kto wystawia juz surowce wlozyl. Nie byloby 8h czekania, glupich, nieprzemyslanych ofert. A jesli XX ofert zniknie zanim ktos odswiezy to poprostu wyskakuje komunikat, ze oferta wygasla.
    Dokładnie o tym samym dziś pomyślałem, kropka w kropkę Czekanie na potwierdzenie akceptacji transakcji jest trochę nieprzemyślanym rozwiązaniem, gdzyż nie dość że wykładam swoje surowce, które są w tzw. "chmurze" to jeszcze nie wiadomo ile będę czekał na akceptacje, a często okazuje się tak, że wyślę dużo ofert, surowców nie mam, a po tych nieszczęsnych ośmiu godzinach dopiero zostaną mi zwrócone, czyli nie dość że nie mam surowców których potrzebowałem to jeszcze niekiedy brakuje mi surowców za które kupowałem. Rozwiązanie które napisał kolega wyżej byłoby najrozsądniejsze i najlepsze. Dla sprzedającego jak i dla kupującego.

Odkrywca Awatar Piwonia
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Też popieram taki pomysł, bo to blokowanie na 8 godzin jest wkurzające. Można by w tym czasie poszukać innych ofert, ale towar który ma się na handel jest już zablokowany.
    Ja bym za to nie ograniczała ilości ofert do jednej oraz czasu wystawienia oferty, można by pozwolić wystawiać więcej ofert i pozwolić sprzedającemu określić ile czasu oferta ma "wisieć". Gdy kupujący akceptuje ofertę sprzedającego to powinno automatycznie dochodzić do transakcji.

Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Dokładnie. System handlu wymaga poprawy. Obrazując to na przykładzie, załóżmy że mamy nadmiar 2000 napitku ale brakuje nam węgla. wystawiamy ofertę na handel "400 napitku za 400 węgla" i wpisujemy ze chcemy wystawic 5 takich ofert. System handlu rekwiruje nam te 2000 napitku na czas trwania oferty. Ktoś kto chce kupic napitek bierze wyslij ofertę handlową i dostaje zapytanie ile pakietów chce zakupić. Gdy kliknie OK powinna nastąpić natychmiastowa transakcja.

Bo aktualnie wyglada to tak. Potrzebuje rano cos dokupić. Wysyłam ofertę... gosc się nie odzywa. W międzyczasie wysyłam kilka innych ofert, zaakceptowanych bądź nie, i wieczorem dostaje zwrot towarów z porannej oferty gdzie nawet nie pamietam za co je komus wyslalem :/.

Albo poprawcie system handlowy, albo wprowadzcie dziennik transakcji, zeby się człowiek w tym nie gubił...
    Najlepiej niech to dziala jak w opisanym przeze mnie przykładzie jak kazdy inny system handlowy w 99% MMO

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    qde Ludki..zrobcie cos z tym blokowaniem surowcow..
    oferta wystawiona jest na 10minut..a typ jeden z drugim przetrzymuje surowce (nie odpowiadajac na oferte przez pare godzin)

Powinno byc tak:
    oferta sprzedazy kupna wazna 10 minut..(odpowiedz na oferte tez 10min) - nie odpowie uzytkownik- to system automatycznie odrzuca .
    Proste i skuteczne

Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Ja po części popieram projekt takiej przebudowy handlu.
    Owszem wiele trzeba zmienić ale też nie możemy aż tak narzekać na obecną sytuację. Jest to dosyć prosto wykonane, nie trzeba się z tym bawić by zrozumieć o co chodzi. Jednak moim zdaniem:
    -poprawka suwaka - dodanie opcji wpisywania ilości (szybko można wklepać ile towaru się chce sprzedać)
    -dziennik handlowy - wysyłamy złą ofertę (np przeskoczyliśmy jedną za wysoko/nisko) wchodzimy w dziennik i możemy ją odwołać
    -filtr surowców - zaznaczamy co chcemy widzieć w okienku handlu i łatwiej się wybiera (brak przewijania listy przez 5 minut - w południe to zajmuje naprawdę sporo czasu)
    - możliwość regulacji czasu wystawionej oferty oraz skrócenie czasu oczekiwania na powrót swoich surowców z 8 godzin do zaledwie 45 minut. Chcesz handlować to siedź na d**ie i pilnuj oferty a nie blokujesz surowce na pół dnia innym graczom.
    - opcja ponownego wystawienia oferty - czas upłynął, by znowu się nie bawić suwakami po prostu klikamy jeden guzik i oferta znów się pojawia na handlu

Sądzę, że bazy handlu - oferta akceptowanie/odrzucenie nie trzeba zmieniać ponieważ daje to nam większą kontrolę przepływu surowców. Po drugie limit 400 surowca. Niektórzy chcą by go zwiększyć, jednak moim zdaniem taki limit daje pewien porządek w okienku handlu. Owszem można by go wprowadzić, jednak w handlu bezpośrednim między dwoma graczami (z pominięciem okienka handlu).

Tak myślę, chyba zebrałem do kupy wszystko z kilku tematów
    Pozdrawiam
    Xenlin

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Popieram pomysł z ustalaniem ilości ofert i blokowaniem surowców na czas trwania oferty. Sensowne i pozwala na akceptację transakcji przez drugą stronę zaraz po tym jak się zdecydowała (bo miała pewność że towar jest dostępny). Dodatkowo mogę jako wystawiający określić sobie ile maksymalnie chcę sprzedać a tak to albo brakuje mi towaru i muszę odrzucić albo już nie potrzebuję towaru i też odrzucam i po co się tak bawić. jak chcę coś kupić i jestem skłonny zapłacić tyle ile ktoś proponuje to chcę mieć towar teraz. I nie byłoby w tym rozwiązaniu mowy, że ktoś odszedł od kompa, bo towar w ofercie byłby zarezerwowany.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów