Proponuję stworzyć flotę, tak jak była ona w innych wersjach Settlers.
Moja propozycja:
Budynek stocznia, w której robimy okręty.
Łódź rybacka - 500desek iglastych, 1marynarz - służy do połowów ryb
Kajak - 600desek iglastych, 1 marynarz - mógłby służyć do transportu wojsk między wyspami, czy nawet surowców (mała ładowność)
Galera - 1000desek liściastych, 10marynarzy, 1kapitan - mógłby służyć do transportu wojsk między wyspami, czy nawet surowców (średnia ładowność), mógłby też atakować inne cele nawodne, lub budynki blisko brzegu (średnie obrażenia, mała ilość życia)
Galeon - 2500desek egzotycznych, 20marynarzy,2 kapitanów - mógłby służyć do transportu wojsk między wyspami, czy nawet surowców (duża ładowność), mógłby też atakować inne cele nawodne, lub budynki blisko brzegu (średnie obrażenia, średnia ilość życia)
Fregata opancerzona - 3000desek egzotycznych 2000tytanu, 35marynarzy, 3 kapitanów - mógłby służyć do transportu wojsk między wyspami, czy nawet surowców (duża ładowność), mógłby też atakować inne cele nawodne, lub budynki blisko brzegu (średnie obrażenia, duża ilość życia)
I oto przykład graficzny takiego statku:
Screen wziąłem z angielskich opracowań przygód, a statek wyciąłem z II części Settlersów.
Co do załogi, produkcja odbywałaby się oczywiście w koszarach, moim zdaniem ochotnik wygląda zupełnie jak marynarz. Kapitan za to mógłby mieć wymagania jak miecznik damasceński.