Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Błąd w handlu?

Odkrywca Awatar Hakardrag
    Serwer
    Słoneczny Gród

Błąd w handlu?

Dzisiaj z rana chciałem sprzedać konie a wyszło że je kupiłem

Czy coś się zmieniło?

Zaoferowałem 300 koni po swojej stronie za rudę złota, a stało się dokładnie odwrotnie Do tej pory było w porządku i handel działał tak jak opisałem - proszę o poprawienie tej transakcji.
    Ostatnio edytowane przez Hakardrag ; 06.04.2012 o 10:50

Odkrywca Awatar zylaja
    Serwer
    Nowa Ziemia
    pytanie za ile tej rudy zlota? to moze odpowiem Ci jaki byl problem

Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez zylaja Zobacz posta
    pytanie za ile tej rudy zlota? to moze odpowiem Ci jaki byl problem
    Chyba za 240 rudy lub trochę więcej - dokładnie nie pamiętam.

W zasadzie to nie straciłem, ale przykre jest to że chyba system pomyślał za mnie

Odkrywca Awatar zylaja
    Serwer
    Nowa Ziemia
    to 300 koni za 120 monet na bufie . bardzo drogo. radzilbym Ci zrobic segregacje w znajomych, bo moim zdaniem padles ofiara scamu.
    prawdopodobnie jeden z Twoich znajomych zobaczyl Twoja oferte na rynku i po przez prywatny handel wyslal Ci jej odwrotnosc.

Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez zylaja Zobacz posta
    to 300 koni za 120 monet na bufie . bardzo drogo. radzilbym Ci zrobic segregacje w znajomych, bo moim zdaniem padles ofiara scamu.
    prawdopodobnie jeden z Twoich znajomych zobaczyl Twoja oferte na rynku i po przez prywatny handel wyslal Ci jej odwrotnosc.

Dzięki - będę o tym pamiętał.

EDIT:
    Cena wydawała mi się uczciwa. Liczyłem że z 240 rudy jest 30 monet - tak jest w przeliczniku. Nie wiem co to bufy, zbyt krótko gram.
    Ostatnio edytowane przez Hakardrag ; 06.04.2012 o 21:18

Generał Awatar set2g
    Serwer
    Nowa Ziemia
    buffy - kanapki / półmiski / koszyki

Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez set2g Zobacz posta
    buffy - kanapki / półmiski / koszyki

Dzięki, stosuję to, ale nie wiedziałem że tak radykalnie zmieniają produkcję.

Serwer
    Słoneczny Gród
    Parę słów o rudzie złota.

Przeanalizowałem średnie ceny na rynku (odrzucam skrajności) w kontekście produkcji złota z rudy. Czy moja oferta 240 rudy za 300 koni była aż tak droga?

Policzmy. Jak napisał Zylaja 240 rudy w bufie to 120 monet. Bufy i komponenty do produkcji także kosztują, kopalnie i budynki do produkcji monet to kolejny koszt. Biorąc pod uwagę średnie ceny rynkowe, na wszystkie komponenty potrzebne do wyprodukowania monet, uważam że realna wartość rynkowa 240 rudy złota jest tak śmieszna że nawet tego nie napiszę.

Produkcja monet jest kompletnie nieopłacalna - więcej zarobimy na sprzedaży komponentów.

Kupienie więc 300 koni za cenę 240 rudy uważam teraz za świetny interes

Generał Awatar set2g
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Z tego co obserwuje to z towarów które można wytworzyć samemu, to najbardziej opłacalne jest robienie i sprzedawanie stalowych mieczy za monety, średnio stosunek jest 1 moneta ~ 2miecze.
    Jeśli by ustawić swoją ekonomie priorytetowo na miecze to można nieźle zarobić.

Ofc. mowa o Nowej Ziemi, na innych krainach ceny mogą być rożne.

Odnośnie kopalni złota, to opłacalność jest związana z poziomem gracza oraz czasem jaki może poświecić na grę. Jeśli ktoś zagląda rzadko tylko żeby dać buffy odbudować kopalnie/studnie/pola to jemu się bardziej opłaca postawić te kopalnie, a jeśli ktoś siedzi dużo, sprawdza na bierzaco oferty handlowe to jest w stanie na transakcjach zarobić.

Osadnik Awatar Asgharoth
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Dziwi mnie że doliczasz komponenty potrzebne do budowy łańcucha na złoto - skoro jest to wydatek jednorazowy - więc można to nazwać inwestycją. Złoto nie jest może najopłacalniejszym z produktów - ale nie można nazwać go nieopłacalnym. Zresztą czas płynie i ceny idą w dół. Produkcja monet zaczyna się robić coraz ciekawszą alternatywą patrząc na ceny i czas jaki potrzeba poświęcić na handlu. Zresztą nikt Ci nie broni aby kopalnia z tyłu sobie w tle pykała i bić monety a dalej dorabiać na handlu. 2 źródła monet są lepsze niż jedno...
    If I charge - follow me,
    If I die - revenge me,
    If I retreat - kill me.

Uprawnienia umieszczania postów