Mam propozycję odnośnie wprowadzenia do gry nowego specjalisty, do kupienia w tawernie, tak jak pozostali.
Wysyłało by się go w teren tak jak odkrywcę, na 6h 12h 24h 48h. Zamiast surowców przynosił by on osadników. Jednak nie do końca na takiej samej zasadzie jak odkrywca. Po zakończeniu jego wędrówki, w wiadomościach mielibyśmy informację. "X" powrócił z wyprawy proponuję ci "daną ilość osadników" za : "tutaj system by generował daną ilość surowców, dla poszczególnego przedziału czasowego"
Odnośnie nazwy nowego specjalisty (kilka wpadło mi do głowy) :
*Tajemniczy Wędrowiec
*Łowca Nagród
*Handlarz Niewolników
*Skryty Kupiec
*Handlarz spod ciemnej gwiazdy
Dla informacji :
-nie mam braków w osadnikach
-wiem że można kupić lubczyk, jak również zamienić chleb w osadników w magazynie prowiantu
Z surowcami mamy podobnie można je kupić za klejnoty, zdobywać za pomocą handlu, oraz za pośrednictwem Odkrywcy.
Nowy specjalista był by kolejną alternatywą, do pozyskiwania osadników.
edit:
Obecnie 1osadnik jest warty :
25Chleba
25Chleba =25mąki +50wody =] 25zboża +50wody
1osadnik = 25zboża +50wody
Załóżmy, że nasz "X" za 1osadnika żądał by 120surowca
Przedziały czasowe - ilość zdobytych/porwanych/uprowadzonych (dowolna interpretacja skąd ich bierze)
6h - 15-25 osadników
12h - 45-90 osadników
24h - 85-150 osadników
itd
Oczywiście rodzaj surowca był by losowy, ktoś z wyprawy dostał by 20osadników za 240wody, a komuś innemu dostarczono by 20osadników za 200złota.
Oczywiście, można by odrzucić taką ofertę, w wyniku czego, nie tracimy surowców, nie zyskujemy osadników.
Pomysł można wspólnymi siłami dopracować, o ile zyska przychylność graczy.