Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zmiany w regulaminie - argumentacja

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia

Zmiany w regulaminie - argumentacja

Witam,

Od jakiegos czasu mozna zanotowac wzrost niechlubnych opini na temat moderacji oraz ich dzialan. Czesc z nich jest totalnie bezpodstawna lecz w duzej mierze to czyste fakty ktore maja odzwierciedlenie w rzeczywistosci. Skusilem sie by utworzyc ten watek po tym jak dzis dostalem bana na 2godziny pod pretekstem "trolowania" gdy rozwinalem dyskusje o kompetencjach moderatorow ktora zyskala spore zainteresowanie.

Moderacja probowala bronic sie mozliwoscia ustalania mozliwych tematow do dyskusji co racja jest zapisane w "Zasady Gry" Punkt 2, ostatnia linia. Pozwole sobie przytoczyc. "...zespół moderatorów zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana treść jest obraźliwa/nieodpowiednia czy nie."

Wiec posadzcie mnie na stolku moderatora a uznam ze mozna dyskutowac tylko o biologi molekularnej bo cala reszta to tresc mnie obrazajaca. Po krotce wpis jest zbyt ogolny i daje pole do prywatnych wojenek MOD VS Gracz. Co nie jest zdrowe oraz uwazam ze powinno byc ujete w bardziej restrykcyjny sposob. Warto tutaj wspomniec o ostrzezeniach ktore powinny byc stosowane gdyz przy natychmiastowym banie gracz traci mozliwosc zrobiena screena z dyskusji ktory moze byc dowodem na nieslusznosc dzialan moderatora.

Druga kwestia jest wpis pierwszy, dotyczacy netykiety w temacie Zasady Ogolne. Mianowicie "Wszelkie obrazy skierowane w stronę moderatorów nie będą tolerowane. Proszę pamiętać, że moderatorzy udzielają się zarówno na forum jak i w grze na zasadzie wolontariatu. "

Chcialbym podkreslic tutaj slowo poprzedzajace "obrazy" interpretujac wszelkie w prawidlowy sposob... moge uznac bedac moderatorem ze krytyka skierowana w moja strone, poparta faktami. Jest obraza. A wiec mam prawo do ukarania gracza. Taki przyklad mialem dzisiaj gdy zwrocilem uwage pseudo moderatorowi o zlamaniu pierwszej zasady gry. Dla przypomnienia uzytkownik o nazwie "naplet" Co skutkowalo banem.

Podsumowujac, jak sie domyslam Xaar sam pisales regulamin. Na pierwszy rzut oka wydaje sie on byc mocno w strone Administracji/Moderatorow nie graczy. Co jest niepokojace. Mialoby to wielki sens o ile moderacja by byla wykwalifikowana co w aktualnym przypadku gdzie moderatorzy udzielaja sie na "zasadzie wolontariatu" jest ciezkim do osiagniecia celem.

- Sugeruje aby bylo oficjalnie uwzglednione prawo do dyskusji na temat kwalifikacji moderatorow.
    - Wprowadzenie obowiazku ostrzegania przed zbanowaniem badz powinny byc prowadzone pelne logi czatow oraz dzialan wladzy.
    - Kanal ogolny jak sama nazwa wskazuje powinien byc ogolny wiec jesli gracze maja ochote mowic o cyckach to powinni miec do tego prawo. Argumentacja jakoby na czacie byly rowniez dzieci jest toalnie bezsensowna gdyz rodzic sie na to godzi co jest zawarte w zasadach ogolnych pod punktem trzecim.

3 Nieletni

Nieletni gracze potrzebują zgody rodziców/opiekunów aby:

a) Brać udział w konkursach,
    b) Otrzymywać wiadomości,
    c) Zarejestrować się na stronie The Settlers Online,
    d) Tworzyć jakiekolwiek wpisy, posty, komentarze.
    Na sam koniec dodam konieczna weryfikacje/edukacje moderatorow wzgledem nastepujacych terminow. SPAM, FLOOD, TROLL. Bo jak mam wrazenie niewielu potrafi je poprawnie interpretowac. Oprocz tego na forum powinien powstac dzial "skargi"
    Ostatnio edytowane przez Kingoftheisland ; 19.03.2012 o 16:30 Powód: Umknelo mi.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    W dużej części niestety muszę zgodzić się z przedmówcą. Moderatorzy wbrew temu co zapewne wielu sobie myśli są tu dla nas - graczy (ściślej - dla komfortu obcowania z grą i pilnowania porządku), a nie dla własnego spełnienia się. Zdaję sobie sprawę, że jest to wolontariat, ale stwierdzenie, że jest to powód do tego, aby zabronić komentować działania porządkowych jest co najmniej nie na miejscu. Jeśli ktoś się do jakiejś funkcji nie nadaje to nie powinien jej pełnić - niezależnie od tego, czy robi to charytatywnie, czy za wynagrodzenie.
    Powinna powstać możliwość oceny pracy moderatorów. Wbrew pozorom pomoże to nie tylko graczom na dochodzenie swoich roszczeń (wysyłanie posta do supportu to jak wysyłanie listu do św. Mikołaja - i tak poleci do kosza, a tylko czekać trzeba nieraz i tydzień na odpowiedź), ale także moderacji (będą wiedzieć, czy przesadzają w swoich czynach, czy są zbyt pobłażliwi), a także administracji (będzie wiadomo kto się nadaje, a kto ciągle podpada).

Cytat Zamieszczone przez Kingoftheisland Zobacz posta
    - Wprowadzenie obowiazku ostrzegania przed zbanowaniem badz powinny byc prowadzone pelne logi czatow oraz dzialan wladzy.
    Wg. mnie powinna raczej istnieć tabela kar, gdzie za lekkie przewinienia - np. próby handlu na ogólnym, czy niezbyt miłe odnoszenie się do innych powinny być karane początkowo ostrzeżeniem, ale już ciągłe przeklinanie, czy natarczywe obrażanie innych bez przebierania w słowach banowane z marszu, bez zabawy w 'uwaga, uwaga...'.

- Kanal ogolny jak sama nazwa wskazuje powinien byc ogolny wiec jesli gracze maja ochote mowic o cyckach to powinni miec do tego prawo. Argumentacja jakoby na czacie byly rowniez dzieci jest toalnie bezsensowna gdyz rodzic sie na to godzi co jest zawarte w zasadach ogolnych pod punktem trzecim.
    I gdzie masz tam napisane, że rodzic godzi się na rozmowy o 'stosunkach międzyludzkich', przemocy, namawianiu do chlania, ćpania i bicia? Od rozmowy o cyckach masz przecież tonę innych czatów, gdzie nikt się na Ciebie za to krzywo nie spojrzy. Tu wypadałoby zachować te resztki kultury, powściągliwości i wyrozumiałości.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Dziekuje za wsparcie mam nadzieje ze temat sie rozwinie i zamiast banow za mozliwa "obraze moderacji" doczekamy sie zmian w regulaminie.

Co do samej koncowki Twojej wypowiedzi raz jeszcze wklejam.

3 Nieletni

Nieletni gracze potrzebują zgody rodziców/opiekunów aby:

a) Brać udział w konkursach,
    b) Otrzymywać wiadomości,
    c) Zarejestrować się na stronie The Settlers Online,
    d) Tworzyć jakiekolwiek wpisy, posty, komentarze.
    Rodzic godzi sie na to aby dziecko Otrzymywalo wiadomosci a czym sa te z czatu? to dalej wiadomosci. W regulaminie powinno byc zawarte ze godze sie na chocby ostrzejszy jezyk. W przypadku wielu gier taka adnotacja jest dodawana nawet na pudelku gry. Rozumiem ze wielu nie popiera ideii ogolnych rozmow na czacie ale takie jest wlasnie jego przeznaczenie. I widac to po ilosci kontrowersyjnych tematow na nim.

Jedynym sensownym rozwiazaniem wydaje sie zrobienie osobnych czatow... a najlepszym mozliwosc tworzenia wlasnych. Wszak jak domniemam ten czat to zwykly IRC.
    Ostatnio edytowane przez Kingoftheisland ; 20.03.2012 o 10:26

Retired CM Awatar BB_xaar
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Jeśli ktoś uważa, że zachowanie moderatora jest nieodpowiednie i narusza jakiekolwiek normy/standardy, proszę to zgłosić bezpośrednio do supportu. Forum/czat to nie miejsce na rozważanie czy zachowanie moderatora było odpowiednie czy nie.

Kingoftheisland, nie będę się odnosił do Twojej blokady, jeśli chcesz porozmawiać o jej słuszności, zapraszam do napisania do supportu.

Dodatkowo, pragnę poinformować, że gracz nie musi się martwić o zbieranie screenów udowadniających jego niewinność. Jeśli skarga na moderatora trafi do supportu, cała sytuacja zostanie dokładnie przeanalizowana i wszelkie nadużycia ze strony moderatora (o ile takie miały miejsce) z pewnością zostaną wykryte.

Regulamin jest jaki jest, nie przewiduję jego zmian, przynajmniej w najbliższej przyszłości. Proszę się jednak nie martwić: jeśli doszło do jakiegokolwiek nadużycia ze strony moderatora, można to zgłosić. Tak jak pisałem już wyżej, sytuacja zostanie dokładnie przeanalizowana i z pewnością zostaną wyciągnięte odpowiednie wnioski.

Chcę powtórzyć jeszcze raz bardzo ważną rzecz: dyskusja na temat pracy moderatorów na czacie/forum nie jest i nie będzie dozwolona, wszelkie zastrzeżenia należy zgłaszać wyłącznie do supportu.

Co do możliwości oceny pracy moderatorów - możliwość taka istnieje, jednak ani nie na forum ani nie na czacie. Jeśli ktoś chce ocenić pracę któregos z moderatorów, proszę pisać do supportu.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Jak widzę jak zwykle umywamy rączki informacją "proszę pisać do supportu" a co robić jak gracz informował że 3 dni czeka na odpowiedź supportu i został za to zbanowany że trolluje? Dlaczego forum nie jest odpowiednim miejscem na rozważanie o zachowaniu Modów? Gdzie w regulaminie jest to napisane? Dwa dni temu długo grupa graczy długo rozważała co to znaczy "obraźliwe" po czym moderator odpowiedział że to co ON uzna za stosowne...czyli Franc Kafka się kłania albo paragraf 22 bo My gracze nigdy nie będziemy mieli racji..

Początkujący Osadnik Awatar gandalf266
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez wawker Zobacz posta
    Jak widzę jak zwykle umywamy rączki informacją "proszę pisać do supportu" a co robić jak gracz informował że 3 dni czeka na odpowiedź supportu i został za to zbanowany że trolluje? Dlaczego forum nie jest odpowiednim miejscem na rozważanie o zachowaniu Modów? Gdzie w regulaminie jest to napisane? Dwa dni temu długo grupa graczy długo rozważała co to znaczy "obraźliwe" po czym moderator odpowiedział że to co ON uzna za stosowne...czyli Franc Kafka się kłania albo paragraf 22 bo My gracze nigdy nie będziemy mieli racji..
    popieram, jedni ciągle trolują piszą z capsem i nic im nie robią admini, a drugiego za byle co od razu pach do kosza jak niepotrzebna rzecz.
    Te zasady są jakieś do bani. Gdzie tu poszanowanie czegokolwiek łącznie z waszym regulaminem?
    Wy adminie nie pomagacie tylko karzecie, przez to robicie sobie antyreklamę.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    oczywiście mój post na dziale Kolonia zaginął plus dostałem karny punkt nie wiem za co.. Jeśli w tej grze Pan BBxar i inni mają działać w ten sam sposób to ja dziękuję..widać nie nauczono się że metoda kagańca nie działa PROSZĘ O WYJAŚNIENIE CZEMU MÓJ POST ZNIKNĄŁ ORAZ PROSZĘ O PODANIE PUNKTU REGULAMINU KTÓRY ZABRANIA OCENIANIA PRACY MODA

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Najwidoczniej chat "globalny" nie jest od rozmawiania z ludzmi, a forum nie jest od dyskusji na dowolny temat. W koncu wszystko obraza nasza cudowna administracje, ktora za wszelka cene stara sie zniechecic ludzi do gry.

W zadnej innej grze nigdy nie widzialem takich cyrkow ze strony administracji, oraz moderacji. Widocznie nie tylko Settlersy sie skonczyly na 3 czesci, ale i administracja sie poczula nie wiadomo kim.

Po co robic jasny i porzadny regulamin? zrobicie 2 punkty:
    1. Moderator moze robic wszystko czego tylko zapragnie.
    2. Pisz do supportu, chat w grze i forum nie sluzy do rozmawiania.

Pozdrawiam, Jaroski

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez Kingoftheisland Zobacz posta
    W regulaminie powinno byc zawarte ze godze sie na chocby ostrzejszy jezyk. W przypadku wielu gier taka adnotacja jest dodawana nawet na pudelku gry. Rozumiem ze wielu nie popiera ideii ogolnych rozmow na czacie ale takie jest wlasnie jego przeznaczenie. I widac to po ilosci kontrowersyjnych tematow na nim.
    To, że większość toleruje nie znaczy, że jest dobre. W Polsce większość toleruje pijaństwo i to znaczy, że to zachowanie jest godne pochwały? Ale ten temat może zostawmy na inną okazję, żeby tu nie bałaganić =)

Cytat Zamieszczone przez BB_xaar Zobacz posta
    Jeśli ktoś uważa, że zachowanie moderatora jest nieodpowiednie i narusza jakiekolwiek normy/standardy, proszę to zgłosić bezpośrednio do supportu. Forum/czat to nie miejsce na rozważanie czy zachowanie moderatora było odpowiednie czy nie.
    Drogi Panie adminie. Rozumiem, że tą regułkę macie już pod skrótem klawiaturowym, żeby nie robić wiecznie 'kopiuj-wklej', ale czasem wypada choć odrobinę się wysilić i zrozumieć drugą stronę. Ponieważ moja wypowiedź skierowana do Pana wciąż wisi w eterze i prawdopodobnie już została zignorowana pozwolę sobie wkleić ją w tym wątku:

"Witam.
    Może od razu przejdę do rzeczy. Z doświadczenia wiem, że zamykanie się na opinię osób, które się 'moderuje' nie jest najlepszym rozwiązaniem. W takim wypadku uwagi, skargi i zażalenia będą się pojawiać lawinowo na forum, bo nikogo nie będzie interesować wysyłanie zgłoszenia 'gdzieś tam'.
    Tym bardziej, że zapewne sporo z tych osób myśli, że te zgłoszenia analizują sami moderatorzy (a chyba nie muszę mówić jak przybiega zwykle kontrola własna lub swoich dobrych kolegów po fachu?). Do tego tydzień czekania na każdą odpowiedź (oczywiście odmowną - patrz poprzednie zdanie) nie pomaga w rozładowaniu sytuacji.
    Otwierając się na dyskusje o wiele łatwiej zaznajomić się z moderacją. Dobrze wiedzieć z kim z ekipy można się pośmiać bez żadnego obrażania się na siebie, a z kim nie znajdziemy wspólnego języka.
    Jak więc już pisałem - nabieranie wody w usta i uciekanie w 'wyślij list do mikołaja' na nic się nie zda, a wręcz może spotęgować niezadowolenie społeczności, dlatego proponowałbym pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem. Rozumiem, że nikt nie lubi słuchać uwag pod swoim adresem (sam przerabiałem to), ale będąc modem należy się z tym liczyć i do tego przyzwyczaić, a nie uciekać, oddalać albo ignorować.
    Pomysł z tematami na forum [por. ten temat oczywiście może być nie trafiony (gdzieniegdzie spotkałem się z takim rozwiązaniem i zwykle wychodziło to na dobre - rozmowy bardziej krążyły wokół samej osoby moderatora, czyli w co lubi grać, jakie ma zainteresowania, niż skargi i obrazy). Niemniej jednak myślę, że należałoby stosunek moderacji zmienić. Powtarzanie, że forum nie jest od komentowania zachowań moderacji zakrawa na skrajny totalitaryzm. Nie mówię, że powinna na forum panować demokracja, bo to byłoby chyba jeszcze gorsze, ale rozmowy ze społecznością nt. pracy osób porządkowych powinny mieć miejsce."
    Cytat Zamieszczone przez BB_xaar Zobacz posta
    Regulamin jest jaki jest, nie przewiduję jego zmian, przynajmniej w najbliższej przyszłości. Proszę się jednak nie martwić: jeśli doszło do jakiegokolwiek nadużycia ze strony moderatora, można to zgłosić.
    Pierwsza sprawa - regulamin to coś więcej niż 3 zasady, z których wszystkie chronią moderatora i dają możliwość wyrzucenia gracza z gry za cokolwiek. Druga sprawa - nikomu nie zależy na zgłoszeniu dla samego zgłoszenia. Jeśli na odezwę trzeba czekać tydzień, zgłoszenia są niejawnie (a zatem bez jakiejkolwiek kontroli z zewnątrz) rozpatrywane przez znajomych 'z firmy' (a być może i samych 'pozwanych') to proszę się nie dziwić, że nikogo 'napisz do supportu' nie obchodzi.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Witam. w trące tu swoje 3 grosze bo widzę że, nikt z udzielających się nie rozumie w ogóle ogólnych zasad gier online.
    Primo pobierając grę mieliście regulamin przed nosem i się na niego zgodziliście a teraz płacze że nie ferr to wszystko, ja to widzę inaczej gra tu już ponad 10000 graczy a pretensje mają tylko nieliczni którym nie pozwolono na wybryki. Prawo wyraźnie mówi co wolno a czego nie, wystarczy że na podwórku nazwiesz rówieśnika "Czarnuchem" a już masz sprawę sadowa o obrazę moralną, w Polsce większość to olewa ... ale prawo to prawo.

Co do moderatorów to nie mam im raczej nic do zarzucenia, robią swoje i się starają ( mimo że to wolontariat). Sagisu z tego co widzę to Moderatorzy ciągle ludzi upominają i ostrzegają tak często że niektórzy uważają to za spamm. Taryfikator kar, hmm pewnie jest ale moim zdaniem większość tu piszących gra na serwerach już zamkniętych więc posiadających starych obytych graczy, ci gracze dawno powinni przyswoić sobie panujące zasady a nie co chwila łapać bany za to samo, skoro bany na kilka minut lub kilkanaście nie skutkują to logiczne że pojawiają się większe kary. Ktoś pisał że moderatorzy nie znają pojęć które przytaczają jako powód blokady, a czy wy znacie? Na przykład trollowanie http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie to po prostu celowe wkurzanie innych.
    Co do sposobu skarżenia się na modów to chyba suport to dobre rozwiązanie bo jakby ktoś spojrzał to ci sami modzi co na czacie i forum moderują.

Wkurzacie się że na globalu-1 taki rygor, bo na tym czacie lądują wszyscy którzy się logują, ja jakoś nie widzę płaczu innych korzystających z innych globali a tym bardziej z czatu guildji gdzie moderatorzy chyba nie mają dostępu albo po prostu się nie wtrącają. Z doświadczenia wiem że wiekszość się tu popisuje i wyżywa bo w normalnym życiu odpowiadają za każde wypowiedziane słowo, nawet zwykły TS połowę z was by uciszył, bo co innego pisać incognito a co innego realny głos czy kolega z szkoły. I przykro to stwierdzić ale to polskiej młodzieży najbardziej brak wychowania i kultury, na innych serwerach nie ma czegoś takiego żadnych głupich dowcipów, tematów o cyckach i innych herezji, wystarczy spojrzeć na serwer testowy SetllersOnline, ta sama gra tylko inni ludzie.

A teraz ode mnie rada: Nie podoba wam się tu? nikt was nie trzyma i tak żaden z was kasy w grę nie właduje bo tylko darmocha wam pasuje, chcecie ostrych czatów idźcie na gry/kanały 18+ a nie tu, gdzie gra dla młodszych jest także, to gra na przeglądarkę i do tego ekonomiczna. Wystarczy raz na 2-6h wejść na 15min a nie siedzieć ciągle i czas marnować na głupie wybryki.

PS. na Bigpoint's połowa z was by miała bany na stałe tam się nie szczypią, na jedno miejsce na serwerze czeka w kolejce 120 graczy, tu niedługo tak samo będzie a wtedy pożegnamy się z banami na sam czat a zacznie się selekcja graczy który zostanie a który poleci na zbity pysk, oczywiście ci co będą płacić, inaczej zostaną potraktowani.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów