Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Siatka dostępności terenu

Alphanumerix

Siatka dostępności terenu

Witam!
    Tak sobie rozważam i wydaje mi się, że przydałby się przycisk pokazujący siatkę terenu.
    To pozwoliłoby lepiej rozmieszczać i planować rozmieszczenie budynków.
    No nie wiem, co tu jeszcze pisać, wydaje mi się oczywiste, o czym mówię ;p

Początkujący Osadnik Awatar EdwardJasiu
    Serwer
    Czarci Gaj
    Za pomocą scrolla w myszce możesz sobie oddalić teren i zobaczyć rozmieszczenie budynków

Poznańczyk
    Dla mnie siatka terenu to niepotrzebne rozwiązanie, ograniczyło by to myślenie w grze do minimum. Teraz trzeba się trochę napracować i pomyśleć przy rozmieszczaniu budynków, a z siatką było by wszystko na tacy.

Jak ktoś ma problem z rozmieszczeniem budynków to bierze sobie, załóżmy pole (nie trzeba go budować) i za jego pomocą sprawdza jak można rozmieścić budynki. Przykładasz w dane miejsce drogą rysujesz ramkę i tak dalej.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Siatka bardzo przydała by się osobą korzystającym z telefonów i tabletów gdzie nie da się sprawdzić przesuwając myszką gdzie można zbudować budynek i jest to bardzo irytujące.
    W dodatku było by to świetne nawiązanie do pierwszej i drugiej części gry (według mnie najlepszych).
    Przy okazji (chodź to powinno być w oddzielnym wątku) dobrze urozmaiciło by grę jednak wykorzystywanie dróg do transportu podobnie jak właśnie miało to miejsce w 1 i 2 części. Wtedy dużo bardziej by trzeba przemyśleć gdzie powinny stać budynki i jak doprowadzić optymalnej drogi transportu.

Początkujący Osadnik Awatar EdwardJasiu
    Serwer
    Czarci Gaj
    Gra byłaby wtedy łatwiejsza

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Nie tyle łatwiejsza co szybciej by się planowało, bo właśnie można i tak powolutku "zeskanować" np. poletkiem teren na komputerze jednak to zajmuje trochę czasu. W dodatku to nie gra na czas (bo i tak trzeba często czekać na zakończenie innych budów itp.) więc czas jaki by się zaoszczędziło w planowaniu wcale nie był by czasem przewagi w grze ale zaoszczędzonym na inne czynności niż siedzenie nad tą grą.
    Do tego właśnie jest problem urządzeń mobilnych, ja na telefonie gdy wybiorę jakąś budowle i dotknę potem w miejscu gdzie nie da się budować jest od razu to anulowane i znów muszę wybierać z menu tą budowle. Do tego często budowla stawia się nie tam gdzie się chce (na mobilnych urządzeniach nie ma kursora by sprawdzić czy klikając w tym miejscu postawi się budynek tu czy o 1-2 pola z boku. Co jest irytujące jeszcze bardziej bo trzeba kasować i znów próbować wycelować w ciemno.
    Jak lubisz takie utrudnienia to graj w ogóle z zamkniętymi oczami. Ja nie lubię tracić czasu na zbędne wielokrotne klikanie.

Siatka budowli wcale dużo bardziej nie ułatwiała planowania w Settlers 1 i 2 jednak zaoszczędzała czas.
    Zaś planowanie dróg jak najbardziej utrudniało. Pograj sobie w np. Settlers 2 Gold Edition w dodatkowe mapy bardzo często zdarza się że po kilku godzinach rozgrywania mapy odbija się złe umiejscowienie ścieżek bądź flag przez co transport towarów się blokuje i cała gospodarka staje. Tutaj gdy ścieżki są tylko dla ozdoby zaś ludziki transport towaru i tak idzie "na przełaj" najkrótszą drogą jest właśnie ułatwieniem.
    Przy zastosowaniu dróg do transportu oczywiście przydało by się użyć podobnego mechanizmu jak w 1 i 2 czyli również i żywność by musiała być nimi transportowana a nie jak teraz wystarczy kliknąć na budynku by od razu dostał jedzenie.
    Właśnie planowanie ścieżek transportu i priorytetów transportowanych produktów było kluczowym elementem prędkości rozwoju gospodarki i najtrudniejszą rzeczą.
    Następne części Settlersów upodobniły się bardziej do zwykłych jak wiele innych RTSów zaś zatraciły właśnie ten element charakterystyczny.

Uprawnienia umieszczania postów