Witam wszystkich, szybki wstęp i przechodzę do głównego wątku.
Tak więc pierwej napiszę, że jeśli coś źle umieściłem, lub źle coś napisałem, bądź też nie w tym miejscu/nie o tym temacie, co trzeba, to z góry przepraszam, a administrację proszę o poprawienie błędu, lub poinformowanie mnie o tym
Okey, co do was moi mili kompani z gry, proszę o nie wieszanie mnie, a jeśli się podoba, komentowanie moich pomysłów, by gra nabierała co raz większego tępa i rozmachu.
No dobra, tak więc co miałem powiedzieć, powiedziałem![]()
Zaczynamy główny wątek:
Pomysł pierwszy : Zaawansowana przemiana budynku.
Co prawda, pomysł nie jest może najlepszy, lecz postanowię go wam przedstawić. Wraz z wami postaram się go również ulepszyć jeśli jednak się wam spodoba.
By zażegnać problem między innymi z pozwoleniami na budowanie, oraz samą budową różnych budynków, pozwolę sobie zasugerować zaawansowaną przemianę budynków, które to z czasem rozbudowy miasta ulegały by awansowi, ale nie na wyższy poziom tego samego budynku, ale gdy osiągnie poziom maksymalny, zamieniał by się w kolejny etap budynku ( np: Miecznik, brąz poziom 5 zamieniał by się w miecznika żelaza poziomu 1, lub po uiszczeniu kilkakrotnie większej sumy surowców - oczywiście nie przekraczając podstawowej wartości - miecznika stali poziomu 1 itd.) Chodzi mi tu głównie o marnotrawstwo czasu i pozwoleń na budowę, wyburzanie budynku, jest może i krótkie, ale za to nudne i monotonne, pozwoliło by to zaoszczędzić czas oraz urozmaicić grę.
Pomysł drugi: Levele
Jako że osoby na najwyższych poziomach, po za wykonywaniem misji, nie mają co robić, postanowiłem że przedstawię mój drugi pomysł na wyższe poziomy. Otóż, gracze na wysokich poziomach 40-50, mogą tylko wykonywać zadania, przez co gra staję się strasznie nudna, a gdy przyjdzie ten maksymalny level, wręcz nie chce się z nudów grać. Osobiście sam mam 23 poziom, lecz już w chili obecnej patrząc że nie długo wyniszczę wszystkie wioski barbarzyńskie i pozostanie mi tylko bezmyślnie wykonywać zadania strasznie mnie odstrasza. Proponował bym by stworzyć coś w stylu losowo generowanych wiosek (w tym i zwiększenie levelu), które tworzyły by się przy budowlach przez nas wybudowanych jako "napad rozbójników" i budynki te wstrzymywały by pracę na czas póki nie zostaną barbarzyńcy wyeliminowani, oczywiście w zamian mielibyśmy na powrót nasze budynki.
Pomysł trzeci: Bóstwo
Tutaj troszkę więcej muszę napisać. Wszak prawdziwy settlersi, mieli swoje własne bóstwa.
Co prawda wielu już zapewne zauważyło iż tutaj tych bóstw nie ma, ale postarajmy się to wspólnie zmienić. Tak więc w oryginal settlers posiadaliśmy w każdej rasie bóstwo, które dawało nam pewne bonusy, tu akurat jesteśmy jedną rasą, najprawdopodobniej rzymianami. Brakuje mi również tutaj tych ras, ale o tym za moment
Tak więc bóstwa miały by za zadanie dodawać pewne urozmaicenia jak pogoda (która wpływała by na wiele czynników), a także na losowe dodatki dzienne, jeśli mielibyśmy dość many (lub wiary jak kto woli).
No dobra więc po kolei.
Budowa świątyń:
Tak więc dodana została by nowa budowla, w której składano by dary w ofierze, dary były by dawane przez gracza, który sam by chciał je oddać. Osobiście wolny wybór surowca (jak w handlu) był by, uważam, trafnym pomysłem z racji tego iż niekiedy danego surowca nie za dużo osób kupuje czy się za niego wymienia, a mamy go w magazynach zbyt wiele, mielibyśmy problem z głowy z takim surowcem. Oczywiście po dłuższym czasie bóstwo by przestało przyjmować ten dar, bo było by go zbyt wiele.
Wiara:
Wiara rosła by wraz z ilością świątyń oraz dawanym Bogom darom. Tutaj nie za wiele można się rozwodzić, tak więc napiszę jeszcze, jak w poprzedniej adnotacji napisałem, surowiec nie mógł by być ciągły, np dajemy ciągle węgiel, którego byśmy mieli w nadmiarze, w pewnym momencie Bogowie przestali by go przyjmować. Trzeba było by wtedy określonego czasy, który by na nowo zezwolił na dawanie ofiary z tego surowca.
Bonusy:
Tu rzecz niezwykle losowa. Mógł by być losowy bonus dzienny (coś w stylu obecnego dziennego bonusu, tylko że proponował bym według wiary jakiś rzadki bądź mniej przedmiot, wtedy gdy gracz by chciał), lub bonus "przyśpieszacz" jak kanapki czy kosze z jedzeniem. Dawał by on jednak nie przyśpieszenie dla budynków (to obecne x2), lecz np procentowy bonus stały dla danego wojska, lub budynku, na czas powiedzmy jednego dnia i też ilość many (czy wiary jak kto woli) świadczyła by o wysokości losowego bonusu.
Pomysł czwarty: Mieszkańcy i wojsko. I ogól ras.
W grze dysponujemy tylko jedną rasą: rzymian, z tego co zdołałem wywnioskować, przynajmniej najbardziej prawdopodobne to jest ^^
Otóż, może zrobilibyśmy nowe rasy, albo i stare z poprzednich edycji settlersów, tudzież Trojanie, Amazonki, Wikingowie, Rzymianie oraz Egipcjanie (no i reszta znanych ras :P) o tym jednak nie wiem co pisać i co by mieli, podsuwam pomysł, może ktoś go dalej rozwinie.
Jednakże proponował bym również, by zwykli mieszkańcy stawali się tragarzami i budowniczymi, ale o tym również nie za wiele powiem bo nie mam pojęcia jak by to miało wyglądać, temat również do rozwinięcia, gdyby ktoś chciał
No na temat wojska.. Otóż wojsko w chwili obecnej liczy 9 jednostek. Proponował bym powiększenie tej liczby o nowe rodzaje jednostek, oczywiście wiem że wiążą się z tym różnego rodzaju problemy, jak i z większością moich pomysłów, ale chyba "gra warta zachodu"Fajnie by było też jednostki "elitarne" coś w stylu generała, albo bossa barbarzyńców. Dodawał by on jednostkom jakieś bonusy i możliwy był by jeden taki dodatkowy "ktoś", dodatkowo fajnie by było również gdyby dało się awansować generała za swoje własne punkty doświadczenia, które zdobywamy, urozmaiciło by to również grę na późniejszy etap kiedy mielibyśmy walki pomiędzy graczami. Funkcjonowało by wtedy nie ilość, a doświadczenie generała zdobyte podczas bitew. Również ciekawym rozwiązaniem było by łączenie generałów, bo gdy dwie armię graczy spotkają się na polu walki (po 200 jednostek) o takich samych parametrach... noo ciekawe która wtedy wygra.. A jak jedna by przegrała to było by to nie fer wobec drugiej armii, która była dokładną kopią, tyle że broniącą się, lub atakującą.
No dobra, na razie to tyle..
Z góry przepraszam za ort, jeśli coś kogoś kaleczy, proszę o poinformowanie, a natychmiast postaram się poprawić![]()