Wg tego obrazka widać że na naszej wyspie znajduje się tylko 6 złóż węgla. Węgla, który od pewnego etapu gry zaczyna być cenniejszy niż złoto. Widać również na tym obrazku że złóż kamienia jest... AŻ 9. Kamienia, który na tym samym etapie gry zaczyna być niemalże niepotrzebny. Cóż powiem wprost. Węgla na mapie jest malutko. Wiem że można doprodukować węgiel smolarzem, wiem że można podnieść poziom kopalni ale chyba nie na tyle by zaspokoić wszystkie potrzebujące węgiel budynki. Gdy weźmiemy pod uwagę jeszcze fakt że wyższy lvl kopalni szybciej ją wypróżni a nowe złoże wyszukiwane jest przez 4 godziny wychodzi nam że tego węgla jest jeszcze mniej. Dodajmy jeszcze że by podnieść lvl trzeba wydać narzędzia. By mieć narzędzia trzeba mieć brąz i WĘGIEL. By mieć brąz trzeba mieć rudę miedzi i WĘGIEL. Wychodzi na to że węgiel jest niesamowicie potrzebny cały czas. A jest go naprawdę bardzo mało. Na tym etapie co jestem w grze nie jestem w stanie wyprodukować tyle węgla by zaspokoić wszystkie budynki.
PS. Dodam jeszcze że złóż żelaza na mapie jest 17 ( :O ) a złota 8