Jako iż jest to BETA to wiadomo, że gra jest niedopracowana a jako iż jest udostępniona to robimy za BETA testerów. Jak na "BETA terstera" przystało wyłapałem kilka błędów, niedopracowań a także wpadło mi do głowy kilka usprawnień.
To co przede wszystkim mnie uderzyło to kwestia budowania budynków. W klasycznych Osadnikach budowniczowie wykorzystywali najpierw materiały z magazynu (i tak jest teraz) jednak gdy ich brakowało zbierali materiały bezpośrednio od wytwórców (i tu tego niema). Co prawda wszelkie materiały są u nas z automatu przenoszone do magazynu ale to nie jest główny problem. To co różni SOnline od klasycznych Settlersów to to że trzeba najpierw uzbierać odpowiednią ilość "surowców" i dopiero wtedy można przystąpić do budowy, w klaty drwala asyku z kolei jak wszyscy wiemy plac budowy mozna bylo postawic zawsze i budowa szla do przodu z bieżąco produkowanych materiałów i tak samo można by zrobić u nas.
U nas jest tak:
Na budowę chaty drwala (liściaste) potrzeba 180 desek z drewna iglastego, 90 kamienia, 75 narzędzi->w magazynie mamy 100/45/10->musimy uzbierać tyle ile potrzeba i wtedy stawiamy budynek.
Tak jak ja to widzę:
Na budowę chaty drwala (liściaste) potrzeba 180 desek z drewna iglastego, 90 kamienia, 75 narzędzi->w magazynie mamy 100/45/10->stawiamy plac budowy (budowa trwa do końca naszych surowców)->wykorzystywane są surowce z bieżącej produkcji (budowa zwolniła tempa ale wciąż trwa i idzie do przodu)->budynek postawiony, surowce z bieżącej produkcji znów trafiają do magazynu.