Witam.
Jako że jeden z modów zmotywował mnie do ponownego zerknięcia w zasady gry zauważyłem tam pewną niejasność i nieprawidłowość.
Potraktujcie to jako małą sugestię i radę.
Zacznijmy od gry na kilku serwerach. Każdy zna pkt 3 zasad gry. Każdy gracz może mieć jedno konto. Po informacji od jednego moda (Tak jak powiedziałem, jedno konto na jedną osobę
A jeśli masz konto na s1 i konto na s3 to wtedy masz 2 konta na 1 osobę...) wychodzi na to mogę mieć 1 konto na całą grę.
Znam wiele przeglądarkowych gier online i pierwszy raz w życiu widzę aby zasady nie dopuszczały gry na innym serwerze ponieważ traktują to jako multikonto. Pomijam już fakt że Skoro gram na S1 i S3 to nie mam możliwości kontaktu w grze z kontem drugim. Nie porozmawiam, nie pohandluje. Więc skąd to ograniczenie? Na ogame mam 2 konta na 2 serwerach i nikt nie ma pretensji o to. Ba, nikt tego nie nazywa multikontem ponieważ gram na 2 różnych serwerach, na 2 różnych kontach ale nadal jako 1 osoba.
Może warto w zasadach zmienić ten pkt i wstawić coś w rodzaju "Na jednym serwerze może grać tylko 1 osoba z 1 IP"?
Drugą sprawą jest sprawa handlu, a w szczególności pewien zapisek:
"Administracja zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana współpraca jest sprawiedliwa czy nie."
W tej sytuacji może dojść czasami do dziwnych sytuacji. Skoro to administracja decyduje o tym czy dany handel był sprawiedliwy czy nie to mamy się tego obawiać? Może trzeba zrobić jakiś przelicznik? Wtedy odchylenia od norm można banować.
Na handlu nie raz widzę oferty z góry podpadające pod nieuczciwą wymianę. Co wtedy?
Myślę że i ten punkt zasad gry należałoby sprecyzować. Inaczej może dojść do sytuacji takiej że przyjdzie gorszy dzień dla admina czy moda i aby się odstresować poszpera sobie w logach i znajdzie jak np. ktoś wymienia 400 koni za 1 monetę i wlepi bana.
Tylko ja zauważyłem te niejasności czy jest ktoś jeszcze?
A i prosiłbym o odpowiedzi osoby kompetentne. Najlepiej adminów. Ci najlepiej znają się na tym co tu się dzieje.
Pozdrawiam