Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Niejasne i niesprecyzowane zasady gry. Sugestia co do zmian

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia

Niejasne i niesprecyzowane zasady gry. Sugestia co do zmian

Witam.

Jako że jeden z modów zmotywował mnie do ponownego zerknięcia w zasady gry zauważyłem tam pewną niejasność i nieprawidłowość.

Potraktujcie to jako małą sugestię i radę.

Zacznijmy od gry na kilku serwerach. Każdy zna pkt 3 zasad gry. Każdy gracz może mieć jedno konto. Po informacji od jednego moda (Tak jak powiedziałem, jedno konto na jedną osobę
    A jeśli masz konto na s1 i konto na s3 to wtedy masz 2 konta na 1 osobę...) wychodzi na to mogę mieć 1 konto na całą grę.

Znam wiele przeglądarkowych gier online i pierwszy raz w życiu widzę aby zasady nie dopuszczały gry na innym serwerze ponieważ traktują to jako multikonto. Pomijam już fakt że Skoro gram na S1 i S3 to nie mam możliwości kontaktu w grze z kontem drugim. Nie porozmawiam, nie pohandluje. Więc skąd to ograniczenie? Na ogame mam 2 konta na 2 serwerach i nikt nie ma pretensji o to. Ba, nikt tego nie nazywa multikontem ponieważ gram na 2 różnych serwerach, na 2 różnych kontach ale nadal jako 1 osoba.

Może warto w zasadach zmienić ten pkt i wstawić coś w rodzaju "Na jednym serwerze może grać tylko 1 osoba z 1 IP"?

Drugą sprawą jest sprawa handlu, a w szczególności pewien zapisek:

"Administracja zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana współpraca jest sprawiedliwa czy nie."

W tej sytuacji może dojść czasami do dziwnych sytuacji. Skoro to administracja decyduje o tym czy dany handel był sprawiedliwy czy nie to mamy się tego obawiać? Może trzeba zrobić jakiś przelicznik? Wtedy odchylenia od norm można banować.

Na handlu nie raz widzę oferty z góry podpadające pod nieuczciwą wymianę. Co wtedy?
    Myślę że i ten punkt zasad gry należałoby sprecyzować. Inaczej może dojść do sytuacji takiej że przyjdzie gorszy dzień dla admina czy moda i aby się odstresować poszpera sobie w logach i znajdzie jak np. ktoś wymienia 400 koni za 1 monetę i wlepi bana.

Tylko ja zauważyłem te niejasności czy jest ktoś jeszcze?

A i prosiłbym o odpowiedzi osoby kompetentne. Najlepiej adminów. Ci najlepiej znają się na tym co tu się dzieje.

Pozdrawiam

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Tommy88pl Zobacz posta
    Zacznijmy od gry na kilku serwerach. Każdy zna pkt 3 zasad gry. Każdy gracz może mieć jedno konto. Po informacji od jednego moda (Tak jak powiedziałem, jedno konto na jedną osobę
    A jeśli masz konto na s1 i konto na s3 to wtedy masz 2 konta na 1 osobę...) wychodzi na to mogę mieć 1 konto na całą grę.

Znam wiele przeglądarkowych gier online i pierwszy raz w życiu widzę aby zasady nie dopuszczały gry na innym serwerze ponieważ traktują to jako multikonto. Pomijam już fakt że Skoro gram na S1 i S3 to nie mam możliwości kontaktu w grze z kontem drugim. Nie porozmawiam, nie pohandluje. Więc skąd to ograniczenie? Na ogame mam 2 konta na 2 serwerach i nikt nie ma pretensji o to. Ba, nikt tego nie nazywa multikontem ponieważ gram na 2 różnych serwerach, na 2 różnych kontach ale nadal jako 1 osoba.
    Przy starcie serwerów UK i PL pytalem o to ludzi z BB i potwierdzili ze konta na osobnych serwerach gry nie sa traktowane jak multi. Nie ma zreszta powodu zeby byly tak traktowane, biorac pod uwage ze zakaz multi ma glownie na celu unikniecie boostowania i stwarzania nieuczciwej przewagi, a to kont znajdujacych sie na roznychserwerach oczywiscie nie dotyczy.

"Administracja zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana współpraca jest sprawiedliwa czy nie."

W tej sytuacji może dojść czasami do dziwnych sytuacji. Skoro to administracja decyduje o tym czy dany handel był sprawiedliwy czy nie to mamy się tego obawiać? Może trzeba zrobić jakiś przelicznik? Wtedy odchylenia od norm można banować.

Na handlu nie raz widzę oferty z góry podpadające pod nieuczciwą wymianę. Co wtedy?
    Myślę że i ten punkt zasad gry należałoby sprecyzować. Inaczej może dojść do sytuacji takiej że przyjdzie gorszy dzień dla admina czy moda i aby się odstresować poszpera sobie w logach i znajdzie jak np. ktoś wymienia 400 koni za 1 monetę i wlepi bana.
    Tutaj nie ma znaczenia, czy handel jest sprawiedliwy (bo nie ma obiektywnych kryteriow ktore moglyby to potwierdzac), tylko czy handel po relatywnie niekorzystym przeliczniku nie zdarza sie nagminnie, i to miedzy konkretnymi kontami (co znowu wskazuje na boostowanie sie za pomoca multikonta). Nie ma powodu martwic sie kazda wykonana tranzakcja.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Czyli w pierwszej sprawie to mod wprowadził mnie w błąd tak?

Link do tematu i odpowiedzi moda:

http://forum.thesettlersonline.pl/th...zmiana-serwera

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Mod jest organem utrzymania porzadku na forum i w grze, a nie ogranem administracji.

Na wszelki wypadek lepiej jednak napisac do Xaara.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Nie no jak składałem podanie na moda to jest wyraźnie napisane że mod musi znać regulaminy...

No ale ok. Czekam na odp admina jakiegos jeszcze

Osadnik Awatar Sedzia_Dredd
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez sparkz Zobacz posta
    Mod jest organem utrzymania porzadku na forum i w grze, a nie ogranem administracji.

Na wszelki wypadek lepiej jednak napisac do Xaara.
    no ja właśnie założyłem sobie wczoraj drugie konto i zacząłem grę na nowym serwerze (pierwszym grając na zupełnie innym, bo nie da się grać jednym kontem na 2 serwerach), więc miałem 2 konta. ale dorwałem xaar'a i napisał mi, że 1 konto na całą wersję językową, więc wysłałem prośbę o kasację tego nowego konta. odpowiedź jeszcze nie przyszła, bo i o tej niejasności zasad wspomniałem. mam jeszcze nadzieję że xaar się pomylił

również dziwią mnie panujące tu reguły, bo jak wspomniał autor wątku w innych grach jest jedno konto na jeden serwer/świat (czy jak tam je zwał w danej grze). mogliby to zmienić. myślę, że wielu graczy by się ucieszyło, zwłaszcza że w pewnym etapie gra się wlecze a tak zawsze można grać od nowa na innym serwerze, przetestować inną strategię, itd.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Dlatego właśnie interesuje mnie odpowiedź xara. Tylko że ten jak widzę olewa to co się dzieje...

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    i jakies jasne odpowiedzi sie pojawily ,a propo tego tematu ? bo jestem kolejna ofiara tej niejasności zawieszona w przestrzeni

Osadnik Awatar Sedzia_Dredd
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Tommy88pl Zobacz posta
    Dlatego właśnie interesuje mnie odpowiedź xara. Tylko że ten jak widzę olewa to co się dzieje...
    nie posądzałbym go o to tacy jak on (domyślam się że jest najwyżej postawionym supporterem) maja ważniejsze sprawy na głowie i za nich mogliby się wypowiadać tu moderatorzy.

Przy okazji... pisałem do supportu w pewnych sprawach jakiś czas temu i jedną z nich był regulamin:
    Po drugie natomiast proszę zmieńcie punkt regulaminu dotyczący multikonta a właściwie dopiszcie, że chodzi o jedno konto na całą wersję językową a nie o jedno konto na serwer, ponieważ nie ma o tym mowy w regulaminie
    w odpowiedzi napisali, że "wezmą pod uwagę moją sugestię dotyczącą regulaminu"

tak więc jasno wynika że 1 konto na całą gre (a szkoda:/)
    ::. .:: Emotions... There oughta be a law against them ::. .::

Początkujący Odkrywca Awatar cornflakes
    Serwer
    Nowa Ziemia
    drugi email, zmienne Ip - nie przejdzie? ;p mnie osobiście by się nie chciało klikać na 2 serwach i podziwiam i zarazem mnie przeraża, że komuś może się chcieć ;p

Uprawnienia umieszczania postów