Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Drwal a warsztat smolarza

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia

Drwal a warsztat smolarza

Witam,
    Mam mały problem.

Posiadam 7 chat drwala (liściaste) na 3 poziomie wszystkie, zbudowane obok siebie, wszystkie mają całkowity czas produkcji ok. 2,34min i produkują 3 kłody. Co daje 21 kłód w jednym cyklu. Posiadam również 3 warsztaty smolarza, które pobierają 16 kłód a ich czas produkcji to ok. 4 min.

I pytanie brzmi: Dlaczego smolarze co jakis czas informują, że brakuje im surowców ? Nie buduję łuków a tartaki są wstrzymane.

Odkrywca Awatar zylaja
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez BojeSieLudzi Zobacz posta
    Witam,
    Posiadam 7 chat drwala (liściaste) na 3 poziomie wszystkie
    może dlatego ze smolarze uzywaja drzew iglastych...

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    drwali mam iglastych oczywiście mój błąd.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Podpisuję się pod tematem- mam identyczny problem i to musi być jakiś błąd w grze.

Mam 9 chat drwali iglastych na 3 poziomie dających co ok 3 min 27 jednostek drewna.
    Pobierających drewno są 4 warsztaty smolarza na 3 poziomie zjadające 24 drewna co średnio 4min i 1 tartak iglasty na 1 poziomie zabierający 1 jednostkę co 4min. Z tego wychodzi że co 4min powinny zostawać wolne 2 jednostki drewana + to co się kumuluje przez krótszy czas produkcji.
    Mimo to drewna wciąż brakuje choć teoretycznie powinno wystarczyć nawet 7 chat drwali.

Gdzieś muszą być błędne czasy produkcji/ więcej surowców zjadanych, lub błąd w mechanice
    Ostatnio edytowane przez PainPie ; 26.02.2012 o 14:28

Osadnik Awatar szon26
    Serwer
    Nowy Świat
    Drwal nie ma stałego czasu wyrąbu drzewa bo nie zawsze bierze drzewo z tego samego miejsca. I teraz wystarczy że 5 z twoich drwali zwiększy czas produkcji drzewa o 10 sekund to okaże się że w tych ok.4 minutach (jakie potrzebne są węglarzowi) drzewa będzie wyprodukowane tylko 15 to jest żaden problem wg mnie. Kup na aukcji 100 kłód drzewa zobacz po godzinie czy jest jakakolwiek zmiana jeśli leci drastycznie w dół ilość drzewa tzn że jednak twój przyrost drzewa jest za mały. Jeśli utrzymuje się na stałym poziomie to nie masz się co przejmować Masz idealnie Jak będzie rosło to sprzedaż z czasem.

PS. Ewentualnie zamiast kupować drewno wstrzymaj na jakieś 30 min pracę jednego węglarza. Zobacz ile w tym czasie masz drzewa na plusie potem włącz spowrotem mu pracę i analogicznie do tego co napisałe wcześniej zobacz co z drzewem się bedzie działo.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Tak tylko zakładasz czas produkcji drewna na niezmiennym poziomie, a po czasie wnioskuje, że masz bezsensownie rozplanowany rozstaw budynków i równie dobrze raz będzie 3:27, a za chwile np. 4:30. U mnie żaden drwal nie przekracza 2:15 (przeważnie ~2:00-2:10), więc sobie policz ile tracisz pozwoleń.

Przy odpowiedniej liczbie leśników, drwal powinien ścinać przez cały czas (chyba z małą przerwą co kilka cykli) jedno drzewo, wtedy można sobie powprowadzać czasy choćby do kalkulatora surowców i sprawdzić jak wygląda produkcja w rzeczywistości.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Tak jak mówi Fisher, ja przy drwalach mam leśników i drewna nigdy nie brakuje do ścinania, sprawdzałem o różnych godzinach całkowity czas produkcji i maksymalnie jest 2:30

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    zauważyłem jeszcze, że w momencie, gdy drwal zanosi drewno do magazynu, stan w magazynie nadal wynosi 0... może tu jest problem ? Że nie zawsze zalicza wyprodukowane drewno...

Osadnik Awatar szon26
    Serwer
    Nowy Świat
    Prawdopodobnie w momencie zaliczenia tego doniesionego drewna w magazynie automatycznie zaliczane jest u węglarza. Skoro piszesz że czeka na drzewo to na pewno tak waśnie jest.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Błąd nadal istnieje... dobudowałem drwali, teraz produkują 27szt drewna co 2,30 max i smolarze pobierają 18szt co 3,5 min a ciągle wyskakuje info, że brakuje drewna, ponadto w magazynie powinny być nadwyżki a ciągle jest 0.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów