Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: List z zawalonej kopalni, czyli "już wiem co się stało z moją licencją!"

Osadnik Awatar CorvusCorax
    Serwer
    Nowa Ziemia

List z zawalonej kopalni, czyli "już wiem co się stało z moją licencją!"

Powtarzam tu moją propozycję, która była odpowiedzią w innym temacie. Raz, że bardziej pasuje do działu "sugestie", dwa - ciekaw jestem Waszych opinii i alternatywnych pomysłów.

Zamieszanie z kopalniami i licencjami pojawia się regularnie w dziale technicznym na każdym oficjalnym forum TSO. Co ciekawe informacja o takiej mechanice rozgrywki pojawia się chyba jedynie na wiki DSO DE. Jako, że nie każdy gracz ma obowiązek poszukiwania takich kluczowych dla rozgrywki informacji ani na wiki (tym bardziej DE) ani nawet na forum - wzmianka o tego typu (innym niż dla innych budynków) sposobie zwrotu licencji powinna znaleźć się w grze.

W trakcie samouczka raczej żadna kopalnia się raczej nie wyczerpuje, a duża część graczy po prostu nie czyta informacji w opisie misji (co widać często w pytaniach na kanale Pomoc). Okienko wyskakujące w przypadku różnych wydarzeń zbyt krótko widnieje na ekranie, jeśli jest otwarta inna ramka (np. okno właściwości budynku) ma tendencję do nie wyskakiwania wcale, poza tym łatwo jest taką informację przeoczyć jeśli np jest się w innej zakładce przeglądarki albo AFK. Dlatego też byłyby to niezbyt dobre miejsca na taką informację.

Proponował bym więc całkiem zgrabne oraz (wydaje mi się) łatwe do szybkiego zaimplementowania przez BB rozwiązanie:

jeśli EVENT = wyczerpanie złoża/zasypanie kopalni -----> zostaje wysłany mail na pocztę w grze, z raportem:

Kod:
    [gg.mm] Złoże [ nazwa kopalni ] zostało wyczerpane! 
                Zwolniono 1 pozwolenie na budowę. 
                Posiadasz [xx] pozwoleń do wykorzystania.
    Po pierwsze - rozwiało by to w jednoznaczny sposób wątpliwości niedowiarków.
    Po drugie - w naturalny sposób oznajmiało by nowym graczom o mechanizmie pozwoleń na budowę (bo na Pomocy aż nazbyt często słychać pytanie "Dlaczego nie mogę budować...?").
    Po trzecie - dzięki godzinie podanej w wiadomości, bardziej dociekliwym Władykom pomogłoby śledzić stan rozbudowy wyspy.
    Po czwarte - jako że wiadomość zostaje wysyłana z serwera, oraz wartość [xx] pobierana z bazy danych dokładnie o czasie widniejącym w wiadomości - byłby to zawsze dowód w sprawie ewentualnego zaginięcia licencji spowodowanego przez lag, albo potwierdzenie dla gracza, że co prawda licznik budynków w grze zaciął się ale jednak serwer pomyślnie zarejestrował ilość licencji i np. po wyczyszczeniu cache wszystko wróci do normy.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    bardzo dobre jak najbardziej za w sumie nie mam nic do dodania bo nic więcej nie trzeba

Początkujący Osadnik Awatar Sz4TaN
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Zgadzam się z wypowiedzią wyżej. Powinna byc wprowadzona taka rzecz.

Uprawnienia umieszczania postów