Kol. Larxand
Bardzo trafnie sprecyzowałeś mój tok myślenia, właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło, /oczywiście szczegóły techniczne są do dogadania/.
Tak
Nie
Nie mam zdania
Kol. Larxand
Bardzo trafnie sprecyzowałeś mój tok myślenia, właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło, /oczywiście szczegóły techniczne są do dogadania/.
Widzę pewną niekonsekwencję w toku myślenia. Albo przyspieszamy produkcję (przez co ja rozumiem skrócenie czasu, np dojścia do magazynu), albo zwiększamy produkcję(dodatkowe jednostki danego surowca w zależności od typu drogi), bo o to głównie chodzi w propozycji, którą podał Larxand. I tak uważam, że pomysł za bardzo zajeżdża Anno i jest sporą ingerencją w mechanikę gry bo chodzi o całkowitą zmianę sposobu poruszania się osadników.
moze byc ale DROGA nie bedzie juz za free tylko 1 kawalek bedzie kosztowal 100marmuru+100granitu+100kamienia .... ciekawe czy dalej bedzie sie podobal pomysl
nic za darmo
zwolk
Kol. zwiększa - przyspiesza produkcje to kwestia werbalna. Generalnie chodzi o to aby droga nie była tylko zbędnym elementem dekoracyjnym.
Ze sprawami technicznymi zapewne bez problemu poradzą sobie "Bogowie gier" informatycy, jeżeli tylko zaistnieje taka potrzeba.
okogo
W tym wirtualnym świecie, podobnie jak w realnym nie ma nic za darmo
Prawdziwe drogi są b. drogie /patrz polskie autostrady/.
Zaraz zaraz, spokojnie - jakie 100marmuru+100granitu+100kamieniaJa podałem zupełnie inną propozycję, to raz. A dwa, mechanizm jaki mam na myśli jest prosty (w założeniu, bo trudniejszy w szczegółach): jeśli mam budynek na 3 poziomie, który wytwarza 3 sztuki w jednostce czasu i połączę go z innym budynkiem łańcucha (lub magazynem) to produkuje on w tej samej jednostce czasu o 1 sztukę (lub 2 w zależności od rodzaju drogi) więcej. Przyspieszenie produkcji jest tutaj konsekwencją dołączenia drogi a nie przyspieszenia poruszania się osadników (bo to właśnie byłaby ta zbędna ingerencja w mechanikę).
Można sobie to wyobrazić tak, że jeśli człowiek idzie z towarem po lepszej drodze, to wygodniej mu się nosi, to i więcej wrzuci na plecy
A już to, że trąci Anno, czy inną produkcją... no cóż, albo po coś jest ten dział z pomysłami, albo jesteśmy jak jakiś partyjny beton i odrzucamy konsekwentnie każdy pomysł, łącznie na przykład z przenoszeniem budynków.
dominik200613
Akurat w TSO różnica między przyspieszeniem produkcji a jej zwiększeniem jest zasadnicza, więc to nie tylko kwestia werbalna.
Larxand
Od samego zwiększania produkcji (czyli otrzymywania dodatkowych sztuk towaru w tym samym czasie) mamy w TSO dość mocno rozbudowany system premii. Twoja propozycja to taki permanentny buff baaaaaardzo tanim kosztem. Jak dla mnie jedyny sens wprowadzania jakiejś użyteczności dróg to właśnie przyspieszenie poruszania się osadników, a co za tym idzie skrócenie czasu wytwarzania danego towaru.
zwolk
Dyskusja jest o funkcji drogi /czy ma pozostać nikomu niepotrzebnym dodatkiem, czy jej posiadanie ma tworzyć jakąś wartość dodaną/.
Nie mieszajmy w dyskusji o drogach, systemu premiowania, czy skracania odległości do magazynu / te mechanizmy "żyją swoim życiem"/.
Kwestię czy setlersi maja chodzić szybciej, jeździć konno, czy może jeździć na różowych jednorożcach. pozostawmy informatykom.
Dodawanie dodatkowych surowców w produkcji to faktycznie jest dostępne jako buff, wiec jedyną możliwością jest przyspieszenie prędkości chodzenia osadników.
Pokuśmy się o przeliczenie zysku dla często spotykanych czasów przy przyspieszeniu x2 (skrócenie czasu o połowę)
1) czas produkcji 12minut + dojście np 40sec (760sec)
-produkcja obecna: 86400sec / 760sec = 113,68 cykli
-produkcja przyspieszona 86400 / 740 sec = 116,76 cykli
-różnica: 116,76 - 113,68 = 3,08
-przy budynku na 5lvl 15,4 jednostek surowca więcej przy obecnej produkcji 540 dziennie daje 2,85% więcej
2) czas produkcji 6minut + dojście np 40sec (400sec)
-produkcja obecna: 86400sec / 400sec = 216 cykli
-produkcja przyspieszona 86400 / 380 sec = 227,37 cykli
-różnica: 227,37 - 216 = 11,37
-przy budynku na 5lvl 56,85 jednostek surowca więcej przy obecnej produkcji 1080 dziennie daje 5,26% więcej
3) czas produkcji 3minut + dojście np 40sec (220sec)
-produkcja obecna: 86400sec / 220sec = 392,73 cykli
-produkcja przyspieszona 86400 / 200 sec = 432 cykli
-różnica: 432 - 392,73 = 39,27
-przy budynku na 5lvl 196,35 jednostek surowca więcej przy obecnej produkcji 1963,65 dziennie daje 10% więcej
4) czas produkcji 1,5minut + dojście np 40sec (130sec)
-produkcja obecna: 86400sec / 130sec = 664,61 cykli
-produkcja przyspieszona 86400 / 110 sec = 785,45 cykli
-różnica: 785,45 - 664,61 = 120,84
-przy budynku na 5lvl 604,2 jednostek surowca więcej przy obecnej produkcji 3323,05 dziennie daje 18,18% więcej
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
Czytałem temat i jestem przeciwko jeżeli ma być w takiej formie jak jest opisywany .Przyspieszanie to zbędna ingerencja w mechanike.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby prowadzenie modelu dróg zależnych od surowca ,czyli droga kamienna (25 kamienia za segment),droga brukowana (25 marmuru za segment), droga granitowa (25 granitu za segment) .
Budynek bez drogi połączonej z magazynem nie produkuje surowca,natomiast magazyn nie połączony z ratuszem nie zbiera surowców . Brak połączenia z kantorem : nie można handlować etc.
Co więcej droga kamienna byłaby do budynków podstawowych i średnich( z produkcją liścia włącznie) ,droga brukowana do budynków zaawansowanych ,natomiast granitowa do mistrzowskich.
Ostatnio edytowane przez Saxza ; 17.04.2013 o 19:56