Witam,
Moja propozycja dotyczy modyfikacji menu gwiazdy.
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem od aktualnego byłoby automatyczne gromadzenie wszystkich identycznych elementów menu gwiazdy w jednym polu menu gwiazdy, zamiast rozbijanie ich na grupki, czyli dla przykładu jeśli posiadam 2500 półmisków ryb, to byłyby one zgromadzone pod jednym polem w menu a nie rozbite na 100 pól po 25 półmisków. Kolejne wyprodukowane półmiski powodowałyby zwiększenie wyłącznie liczby z 2500 na nową wartość, a nie pojawienie się nowych materiałów w menu.
Dzięki temu zabiegowi łatwiej byłoby poruszać się po menu (ja na przykład zawsze muszę poszukiwać koszy wśród setek półmisków).
Przykład:
1) Chcę użyć półmiski na 50 budynkach
2) Chcę użyć koszyka na 1 budynku
Obecnie:
Ad. 1) Muszę dwukrotnie wejść w menu gwiazdy (półmiski składowane są po 25 sztuk)
Ad. 2) Muszę przejechać myszką daleko w dół aby pośród setek półmisków znaleźć koszyk i go użyć
Po zmianie:
Ad. 1) Wchodzę raz w menu gwiazdy i wybieram półmiski (używam aż się wszystkie skończą, lub anuluję akcję)
Ad. 2) Mam je pod ręką, nie muszę szukać
Dodatkowo bardzo ważną modyfikacją, wynikająca z powyższej byłaby możliwość wyboru ile zasobów chcemy dodać z menu gwiazdy do magazynu.
Dla przykładu załóżmy, że właśnie stoczyłem bitwę i straciłem 80 rekrutów. Potrzebuję wyszkolić w ich miejsce nowych. W menu gwiazdy mam przygotowanych 1000 emerytowanych bandytów, natomiast nie chcę dodawać od razu 80 tylko 40, a pozostałą 40 chciałbym aby sama "uzupełniła" się przez noc. W obecnym przypadku jest to nie możliwe. Dodanie emerytowanych bandytów do magazynu powoduje uzupełnienie ludności o taką ich ilość, jaką mamy przygotowaną w menu lub do maksymalnego limitu populacji. W nowej sytuacji mógłbym sam wybrać ilu emerytów chcę dodać, a ilu ma się samoistnie reprodukować.
To samo tyczyłoby się wszystkich zasobów (mieczy, desek, młotków itp. itd.).
Przykład:
1) Mam limit populacji 820/900. Chcę dołożyć 40 emerytowanych bandytów, a pozostałych 40 uzupełni się automatycznie przez noc.
2) Mam limit populacji 500/3000. Chcę szybko uzupełnić populację do 3000 i zacząć produkcję jednostek.
Dla ułatwienia przyjąłem, że w magazynie mam 9000 emerytowanych bandytów w paczkach po 500).
Obecnie:
Ad. 1) Nie da się (chyba, ze wyprodukowałbym dokładnie 40 nowych emerytowanych bandytów)
Ad. 2) Musiałbym 5 razy wchodzić do menu gwiazdy i wybierać po 500 emerytowanych bandytów (a gdyby jeszcze nie byli pierwsi z góry, tylko trzeba by ich szukać?)
Po zmianie:
Ad. 1) Wybieram z menu gwiazdy 9000 emerytowanych i dokładam ich do magazynu i pojawia mi się okienko pośrednie ala:
gdzie od razu proponowana jest maksymalna możliwa do dołożenia suma (w tym przypadku maksymalnie można zwiększyć populację o 80) i sam decyduję ilu dokładam.
Ad. 2) Identycznie jak w punkcie powyżej, tyle że w okienku pośrednim proponowana ilość do dołożenia to 2500
To tyle z mojej strony.
Pozdrawiam