Zobacz wyniki ankiety: Czy popierasz propozycje?

Głosujących
16. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

11 68.75%
  • Nie

3 18.75%
  • Obojętnie

2 12.50%
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Uporządkowanie menu gwiazdy

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia

Uporządkowanie menu gwiazdy

Witam,

Moja propozycja dotyczy modyfikacji menu gwiazdy.
    Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem od aktualnego byłoby automatyczne gromadzenie wszystkich identycznych elementów menu gwiazdy w jednym polu menu gwiazdy, zamiast rozbijanie ich na grupki, czyli dla przykładu jeśli posiadam 2500 półmisków ryb, to byłyby one zgromadzone pod jednym polem w menu a nie rozbite na 100 pól po 25 półmisków. Kolejne wyprodukowane półmiski powodowałyby zwiększenie wyłącznie liczby z 2500 na nową wartość, a nie pojawienie się nowych materiałów w menu.
    Dzięki temu zabiegowi łatwiej byłoby poruszać się po menu (ja na przykład zawsze muszę poszukiwać koszy wśród setek półmisków).

Przykład:
    1) Chcę użyć półmiski na 50 budynkach
    2) Chcę użyć koszyka na 1 budynku

Obecnie:
    Kliknij obrazek, aby powiększyć. 

Nazwa: 1.jpg, 
wyświetleń: 294, 
rozmiar: 82.2 KB, 
ID: 565.
    Ad. 1) Muszę dwukrotnie wejść w menu gwiazdy (półmiski składowane są po 25 sztuk)
    Ad. 2) Muszę przejechać myszką daleko w dół aby pośród setek półmisków znaleźć koszyk i go użyć

Po zmianie:

Nazwa: 2.jpg, 
wyświetleń: 274, 
rozmiar: 57.5 KB, 
ID: 566.
    Ad. 1) Wchodzę raz w menu gwiazdy i wybieram półmiski (używam aż się wszystkie skończą, lub anuluję akcję)
    Ad. 2) Mam je pod ręką, nie muszę szukać

Dodatkowo bardzo ważną modyfikacją, wynikająca z powyższej byłaby możliwość wyboru ile zasobów chcemy dodać z menu gwiazdy do magazynu.
    Dla przykładu załóżmy, że właśnie stoczyłem bitwę i straciłem 80 rekrutów. Potrzebuję wyszkolić w ich miejsce nowych. W menu gwiazdy mam przygotowanych 1000 emerytowanych bandytów, natomiast nie chcę dodawać od razu 80 tylko 40, a pozostałą 40 chciałbym aby sama "uzupełniła" się przez noc. W obecnym przypadku jest to nie możliwe. Dodanie emerytowanych bandytów do magazynu powoduje uzupełnienie ludności o taką ich ilość, jaką mamy przygotowaną w menu lub do maksymalnego limitu populacji. W nowej sytuacji mógłbym sam wybrać ilu emerytów chcę dodać, a ilu ma się samoistnie reprodukować.
    To samo tyczyłoby się wszystkich zasobów (mieczy, desek, młotków itp. itd.).

Przykład:
    1) Mam limit populacji 820/900. Chcę dołożyć 40 emerytowanych bandytów, a pozostałych 40 uzupełni się automatycznie przez noc.
    2) Mam limit populacji 500/3000. Chcę szybko uzupełnić populację do 3000 i zacząć produkcję jednostek.
    Dla ułatwienia przyjąłem, że w magazynie mam 9000 emerytowanych bandytów w paczkach po 500).

Obecnie:

Nazwa: 3.jpg, 
wyświetleń: 275, 
rozmiar: 83.2 KB, 
ID: 567.
    Ad. 1) Nie da się (chyba, ze wyprodukowałbym dokładnie 40 nowych emerytowanych bandytów)
    Ad. 2) Musiałbym 5 razy wchodzić do menu gwiazdy i wybierać po 500 emerytowanych bandytów (a gdyby jeszcze nie byli pierwsi z góry, tylko trzeba by ich szukać?)

Po zmianie:

Nazwa: 4.jpg, 
wyświetleń: 268, 
rozmiar: 51.9 KB, 
ID: 568.
    Ad. 1) Wybieram z menu gwiazdy 9000 emerytowanych i dokładam ich do magazynu i pojawia mi się okienko pośrednie ala:

Nazwa: 5.jpg, 
wyświetleń: 287, 
rozmiar: 12.2 KB, 
ID: 569.
    gdzie od razu proponowana jest maksymalna możliwa do dołożenia suma (w tym przypadku maksymalnie można zwiększyć populację o 80) i sam decyduję ilu dokładam.
    Ad. 2) Identycznie jak w punkcie powyżej, tyle że w okienku pośrednim proponowana ilość do dołożenia to 2500

To tyle z mojej strony.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez AdiAS ; 21.08.2012 o 23:06

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Jesli chcesz zgranulowac ilosc dodawanych osadnikow na poziomie 10-20 zeby sie bawic w micromanagement to bedzie to z kolei uciazliwe dla wiekszosci graczy, ktorzy osiagneli takie levele, ze traca ludnosc setkami i dodaja setkami(a na wyzszych levelach jednorazowe dorzucenie 1800 to nic spektakularnego).

Innych zasobow sie to nie tyczy, bo one nie odnawiaja sie samodzielnie - jesli masz pelny magazyn produkcja sie zatrzymuje, wiec nic na tym nie tracisz.
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Sparkz

Jesli dla Ciebie dodawanie 1800 ludności to nic spektakularnego, to wydaje mi się, że szybciej byłoby dodać raz 1800 (bo miałbyś na przykład 2500 zebranych w jednym miejscu), niż 3 razy wchodzić do menu gwiazdy i dodawać po 625 (tyle max możesz wytworzyć emerytowanych bandytów na raz).
    Więc w sumie nie rozumiem Twojej odpowiedzi. Jeśli czegoś nie rozumiem to proszę sprostuj.

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Jesli masz 1000 ludkow a chcesz dodac 40, znaczy to, ze podstawowa jednostka powinno byc 40, a 1000 powinno byc de facto rowne 25x40.

W takiej sytuacji chcac dodac 40 klikniesz sobie raz i sie cieszysz. Chcac dodac 400 musisz kliknac 10 razy (obecnie 1). Chcac dodac 1200 i 1800 musisz kliknac odpowiednio 30 i 45 razy (obecnie 2 i 3).

Chyba, ze zakladasz, ze po kliknieciu na bonus wyskoczy Ci popup do wybrania liczby sztuk ktore chcesz podniesc.
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Sparkz

Mam wrażenie, że moje tłumaczenie było nazwijmy to delikatnie średnio oczywiste do zrozumienia i chyba piszemy o różnych rzeczach.
    Poprawiłem pierwszy post, mam nadzieję, że tym razem będzie czytelniej.

daveandnokia
    To już lepiej niech zrobią, aby wystarczyło przycisnąć przycisk Ctrl i naciskasz na swoich wyrobionych emerytów, po tej operacji przeciągasz daną liczbę na dom władyki i gotowe. Chodzi mi o operację zaznaczenia podobną przy pracy z plikami. I już lepszym pomysłem byłoby tworzenie sobie folderów/aktówek, gdzie po zaznaczeniu danego wyrobu możesz go przenieść do swojego folderu/aktówki i nazwać go dodatkowo. I znów, tworzysz następny folder/aktówkę i wprowadzasz tam coś innego.

Uprawnienia umieszczania postów