https://ubistatic-a.akamaihd.net/003.../sp_header.png
Witam!
Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat Wydarzenia Wielkanocnego 2023.
Udanego szukania pisanek!
BB_Penelopa
Wersja do druku
https://ubistatic-a.akamaihd.net/003.../sp_header.png
Witam!
Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat Wydarzenia Wielkanocnego 2023.
Udanego szukania pisanek!
BB_Penelopa
kolejna kopia rok do roku jedno to samo
Szkoda, że BB nie zrobiło nic w sprawie obniżenia kosztów użycia Pisankowego Drzewa - 300 kryształów i 24 dni odnowienia to przesada a wydanie kolejnych 13k klejnotów na 10% przyspieszenia (drugie Drzewo) to już totalne zdzierstwo.
W opisie Pisankowego drzewa czytamy:
Efekt: Poszukiwania jajek: Zapewnia premię wszystkim odkrywcom, dzięki czemu znajdują 2x więcej zasobów z poszukiwania skarbów podczas trwania wydarzenia.
Wygląda to tak jakby ta premia dedykowana była tylko i wyłącznie pisankom (Poszukiwania jajek), czy zatem zadziała również podczas innych eventów czy nie?
I kolejna rzecz:
Uwaga: scenariusz „Skąd biorą się pisanki?” nie zostanie nagrodzony Pisankami w Paski, ale ma wpływ na bonusy Sezonowych Przygód.
Jaki konkretnie wpływ na bonusy z sezonowych przygód ma ten scenariusz? Wie ktoś może o co to chodzi? W dropie tam niczego szczególnego nie ma.
Pewnie znowu bedzie awaria serwera i zebrane pisanki pójdą się ..... Ja się pytam gdzie są moje kwiatki 4k prawie poszło w piach ????
Premia - Eksponat Sztuka wojny
Koszt: 500x Manuskrypt, 20000x Wędliny, 150x Beczka, 50x Sztandar
Z kosztem tej premii wylecieliście już poza układ słoneczny.
Pozostawię to bez większego komentarza.
Na angielskiej stronie TSO jest napisane:
"Effect: Makes the production of Copper Swords, Iron Swords, Steel Swords, Damascene Swords, Platinum Swords, Bows, Longbows, Crossbows, Cannons, Mortars, and Arquebuses takes 25% less time. ..."
A na polskiej:
"Efekt: Sprawia, że produkcja mieczy z brązu, mieczy z żelaza, mieczy ze stali, mieczy damasceńskich, mieczy z platyny, łuków, długich łuków, kusz, armat, moździerzy i arkebuzów zajmuje o 30% mniej czasu. ..."
Radosnej, wiosennej twórczości dezinformacyjnej ciąg dalszy :)
dawno tak beznadziejnego eventu nie było
budynki z premiami poza ładnym widokiem kompletnie niepraktyczne ze względu na koszt jak i częstotliwość używania
klasycznie kolejny magazyn 40k i budynek 160 popki
i jak zwykle 3-4 cudowne
zero rozwoju niestety
Błąd tłumaczenia:
Nazwa: Muzeum Sztuki
Opis:
Eksponaty zapierają dech w piersiach. Od kamiennych rzeźb po zachwycające wytwory z metalu. Zapewnia premię, dzięki której geologowie znajdują większe złoża i przyspieszają produkcję. These powerful effects come with an appropriately long 15-day cooldown between buff activations, but this can be bypassed in a pinch for 999 Gems.
Opis błędu:
Opis budynku nie został w pełni przetłumaczony.
gregorypeck raczej Poszukiwania jajek działa tylko i wyłączenie w tym evencie, tak jak było w przypadku premii: Taniec Deszczu (Premia Strefowa) z Jarmarku Karnawałowego. Idąc dalej tym tropem co event dostaniemy jakiś nowy Buff, który ma rekompensować rosnące ceny w sklepie ;p aby gracze którzy nie mają ponad 100 odkrywców mogli sobie coś kupić hehe.
Czy to znacz, że z pozostałych przygód nie będzie pisanek czy te wymienione mają podwojone a reszta normalnie bez podwojenia?
Koszt uruchomienia premii w drzewie pisankowym to 300 KRYSZTAŁÓW to chyba ostatecznie studzi chętnych na częste uruchamianie tej premii.
Będa ze wszystkich leciec, te wymienione beda miały bonus tj wiecej i tyle
Czyli event klepania Drwala
A cała reszta to mizeria totalna, nowe budynki to lepiej przemilczeć bo kogoś fantazja poniosła z kosztami jej uruchomienia. A czy zamiast kolejnych nie lepiej dodac te recepki to juz istniejacych budynkow
Kalendarz też ubogi na maxa, nagrody to żart a nie coś fajnego. No dobra ze 3 okienka będa spoko, cała reszta smietnik
czy ktos w ogole traktuje te oderwane od rzeczywistosci pomysły bb powaznie? ... przeciez to nawet smieszne nie jest ... do tego jeden ten sam kontekst w kolko od lat , im sie nawet nei chce dodac nowych przygod premiowanych jajkami itp itd , zadnej zmiany ...
Osoba która wymyśliła koszty uruchomienia premii w muzeum sztuki i drzewku pisankowym nie ma pojęcia o grze, nie ma pojęcia ile trzeba zbierać 300 kryształów czy 500 manuskryptów. BB "strzela sobie w kolano" wydając takie budynki i takie koszty premii. Nawet jak ktoś kupi po 10 sztuk muzea i te drzewka, to skąd ma brać co 1.5 i 2.4 dnia po 300 kryształów i 500 manuskryptów ? Na tych budynkach BB nie zarobi.
Albo skórki na nowe budynki za klejnoty (muzeum, drzewko, domek, magazyn), po co to komu ? TSO się kończy...
Nawet zakladajac ze ktos ma mnoostwo manuskryptow , to zapewne ma tez mnostwo roznego rodzaju broni - wrecz wypchane magazyny - takze na co mu ten bonus? aby zamiast miliona mieczy damascenskich miec milion 100tys?
Ktos odplynal z kosztami tej premii jak i czasem trwania a takze ponownego uzycia..
Zreszta uwazam ze cale te muzym jest malo trafione. Dlaczego? Bo wiekszosc osob ma juz postawione zloza czy to zlota czy tytanu saletry - i tylko doklada do nuch surowiec. Malo kto wyszukuje nowe zloza , wiec budynek slabo trafiony z pomyslem. Zaraz ktos powie ale nowi gracze szukaja - Ok, szukaja nowych zloz, tylko skad nowi gracze wezma tyle pisanek aby kupic to co najpotrzebniejsze i najlepsze co im w gildi napisza np (Odkrywcy +pomnik +domy wspaniale) - Jezeli ta gra nie wspiera nowych tylko wspiera stare wieloryby majaca po 200-300 odkrywcow.
Drzewko walentynkowe - 500 oleju i 300 krysz. daje nam 2x wiecej dropa u poszukiwaczy/. Mysle ze przepalajac 300 krysz na klejnoty, i zbierajac olej - kupie wiecej niz Ci odkrywcy przyniosa.
Zwlaszcza ze ograniczyli bonus tylko na czas trwania wydarzenia.
Ci odklejeni w BB z kosztami nowych premek naprawde nieźle polecieli w kosmos ;)
Mnie ciekawi co oni pili czy łykali czy co innego - ustalając koszty... Musi to być naprawde niezły towar - jak daje taki odlot
z kurtuazji przypominam : nikt nad kosztami albo sensem tej premii nie myslal.
Zadanie brzmialo jak zwykle : wrzucic cos do gry w czasie nieprzekraczajacym przerwy obiadowej, dorzucic do tego jakies cyferki i koszt, zeby ktos przez przypadek sie na to nadział i cos wydał. Estymata - 15 min lacznie z czasem na narysowanie loga.
W tej grze nigdy ( nigdy ) nikt sie nie zastanawial nad matematyczna spojnoscia tego co sie wrzuca, ani nikt sie nie zastanawial nad metagamingiem i proba oceny jak cos bedzie uzywane przez graczy. Od poczatku ta gra to byl niskonakladowy klikacz dla ludzi z IQ nogi od stołu ktory nie mial zadnej spojnosci strategicznej, bo nikt nie planowal na niego wydawac na tyle duzo pieniedzy, zeby developerzy mieli czas myslec. Mialo byc duzo kolorkow, troche cyferek, i tresc questow skierowana dla dzieci w wieku 7 lat, albo doroslych na podobnym poziomie intelektualnym.
Stad nie ma sensu sie rozplywac nad sensem tych premii, bo przez ostatnie 5 lat wiekszosc byla tak samo sensowna, a jesli utrzymanie gry kosztuje nieduzo to przez nastepne 5 lat dostaniecie takich samych jeszcze sporo.
Tak, nie ma sensu rozmyślać, tylko omijać szerokim łukiem te twory.
Zaraz się okaże, że Zoe znowu kupić nie będzie można jak w zeszłym roku
i cały event będą niby naprawiać błąd,
którego nie naprawią.
Dzień dobry,
"Efekt: Sprawia, że produkcja mieczy z brązu, mieczy z żelaza, mieczy ze stali, mieczy damasceńskich, mieczy z platyny, łuków, długich łuków, kusz, armat, moździerzy i arkebuzów zajmuje o 25% mniej czasu. ..."
Poprawione na 25%. Dziękuję za czujność!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
fajny ten ewent dopracowany
@sparkz, trochę się obraziłem. Pociesza mnie jednak fakt, że tym samym zaliczasz się do takich osób, czyli z IQ nogi od stołu i na poziomie intelektualnym siedmiolatka :P choć czytając Twoje posty można odnieść inne wrażenie. Myślę, że IQ mam nieco wyższe, a mój poziom intelektualny jest na poziomie mojego wieku.
EDIT:
Robiąc zadania gildyjne podczas eventu dostajemy pisanki. Czy nie było by logiczniej dostawać pisanki i monety gildii ?
Zadanie
Pomocnik Wielkanocnego Zajączka -> Trzeba nam przyjaciół -> Wystaw przynajmniej 10 osadników
Znalazłem informację, że naturalny przyrost osadników zalicza to zadanie. Niestety nie działa, od pojawienia się zadania przybyło mi znacznie więcej niż 10 osadników, a zadanie nadal 0/10.
Ma ktoś pomysł dlaczego?
Znając życie, ten sam problem co rok wcześniej.
Bez hołdów edukacji i uniwersytetów nie można zrobić zadania. Pozostają klejki.
Od czasu aktualizacji nie działa mi przycisk animowana premii. Nie widzę gdzie premka jest rzucona a gdzie nie. Wkurzające.
Dodawać skórki budynków do kalendarza ? to już lekka przesada.
Kupiłem to drzewko pisankowe, odpaliłem i czuję się oszukany.
Przez dwa dni faktycznie przynosili dwa razy więcej jajek.
Ale po skończeniu się premii mieli też przynosić więcej, gdy byli wysłani jeszcze podczas trwania premii z drzewka.
A tu po skończeniu premii już przynosili tyle co zwykle.
Po jakiemu jest ten tekst z pamiętnika?
Tym się sugerowałem.
Cytat:
Uwaga: Premia poszukiwania schowanych jajek musi być zastosowana zanim wyślesz swoich Odkrywców. Jednakże, jeśli Odkrywcy są na poszukiwaniach, kiedy premia wygasa, ich zasoby eventowe po powrocie będą nadal wpływać na Premię poszukiwania schowanych jajek.
Witam serdecznie,
wyślij proszę w tej sprawie zgłoszenie do naszej pomocy technicznej. Formularz znajdziesz na stronie głównej The Settlers Online.
Do zgłoszenia koniecznie dodaj zrzut ekranu w formie załącznika.
Instrukcję, w jaki sposób wykonać zrzut ekranu znajdziesz > tutaj <.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Wystaw 50 osadników w zadaniu "trzeba nam przyjaciół", - nie mogę wykonać mimo ponad 1000 luźnego miejsca na osadników. No, to teraz nie działa już nic - ani naturalny przyrost, ani chlebek, ani hołdy, uniwersytety, szkółki - nic.
Edit: po ponownym zalogowaniu, jakiś czas później, widzę, że zadanie jest zrobione. Być może problem dotyczył tylko odświeżania.
Czy komuś jeszcze premia "Eksponat rzeźba z kamienia", która jest dostępna w nowym budynku Muzeum sztuki, również psuje geologów? Na przykład Pracowita, klikam poszukiwania granitu pokazuje 19h (chyba powinno być mniej z tą premią?), wysyła się, ale po jakimś czasie albo po odświeżeniu znowu jest niewysłana w gwieździe (mam ich kilka sztuk).
Mimo wszystko Ewent ma swoje plus, ciekawe budynki i cieszy mnie, że są nowości. Pisankowe drzewo jest super pomysłem jednak mam wątpliwości co do kosztów. 300 klejnotów to lekka przesada... podobnie jak badanie w Muzeum Sztuki... 500 manuskryptów??
najlepsze w tej calej Twojej wypowiedzi jest to fajne, ze Pani Penelopa wytnie końcówkę, a do centrali wyśle:
nie spyta sie o to, o co Tobie chodzi.....
Manipuluje tym forum od lat, pozabijała aktywność graczy właśnie takimi akcjami, pocieszę Cię, nie będziesz pierwszy, mam nadzieję, że może jednak ostatni...
To forum jest tak pozabijane, nikt tutaj nie chce pisać. Pene poluje właśnie na takie wpisy, chwalące ....
szkoda mojej klawiatury
Co do błędu z drzewkiem, czy z muzeum, błędy znane są od lat, sprzed unity, były zgłaszane, tysiące razy na tym, polskim forum. Podejrzewam, że na niemieckim pierdyliard razy więcej. No ale jak się nie gra w grę.....
To jest ostatni wpis NASZEGO, polskiego opiekuna, półtora miesiąca temu, pomijając jakieś inne "bo musiała" zrobić pamiętnik do eventu...
Jak dla mnie to wydarzenie wielkanocne było ciekawe, grałem po długiej przerwie i odkrywałem mnóstwo nowości których nie znam. Kupiłem śliczne królicze norki, ozdobny domek, dwoch nowych generałów, super geologa, 3 odkrywców i 3 domki na wodzie. Myśle, że to całkiem dużo. Największym problemem pozostawalo samo działanie gry, co z czasem bywa męczące. Może za dużo tych efektow specjalnych od premii czy zmian tła, zwierzaków itd, przeciąża nam przegladarki i komputery, powoduje błedy w wyswietlaniu. Ratuje instalacja zewnetrznego klienta kosztem ograniczeń grafiki i wielkości czcionek. Teraz po evencie nastała prawie cisza w grze, ludzie się przeciążali i potrzebują oddechu.
Dziekujemy Pene, że sama sobie napisałaś opinie, aby ją potem zgłosić wyżej
Ale, nie rób tak....
edit:
powinnaś wkeić też złe opinie, powyższe, no ale na to Ciebie już nie stać, wolisz oszukiwać przełożonych.
btw, tym postem się sprzedałaś, koledzy z Kolonii to potwierdzą, potwierdzą jak masz rozbudowaną wyspę, jakie budynki....
chyba, ze tam nie masz żadnych kolegów, koleżanek, gildii....
ja nie wiem, ale...
Rafineria oleju i Czarnodrzew ma bug - np. Tworzysz 1000 dostajesz 500 (a surowce normalnie pobiera ;))
Jak można to naprawcie, przed eventem było Ok.
Dzięki i miłego dnia dla Ekipy.