https://ubistatic-a.akamaihd.net/003.../sp_header.png
Witam!
Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat Wydarzenia Wielkanocnego 2021.
Bądźcie zdrowi!
BB_Penelopa
Wersja do druku
https://ubistatic-a.akamaihd.net/003.../sp_header.png
Witam!
Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat Wydarzenia Wielkanocnego 2021.
Bądźcie zdrowi!
BB_Penelopa
Chyba to jest trochę nieaktualne bo osiągnięcie jest już od dawna dostępne w grze.Cytat:
Nazwa: Wspaniały hołd dla łowców(Limit: 1*)
Typ: Hołd (Nie można podarować / Nie można handlować )
Opis: Ten budynek wyraża uznanie dla wszystkich Twoich zawodowych łowców, zwiększając ich skuteczność w zbieraniu mięsa za darmo: produkcja: 3 mięso co 6 minut.
Cena: Do zdobycia za osiągnięcie „Bez utraty pionka” w przygodzie „Bohaterski mały krawiec”!
Na duży plus zasługuje dodanie Sylvany i powrót magazynu. Odrzuca trochę cena rezydencji (11k + 2k ulepszenie) ale jak wiadomo każdy porządny gracz się zepnie i uzbiera.
Dziwne jest wprowadzenie limitów zakupu oleju, narzędzi, zaprawy skoro ich cena na handlu i tak będzie niższa niż w sklepie.
I dziwne jest to, że hodowla królików ma być ulepszana do 6 poziomu.
Na testowym było do 7.
Może to jest źle przetłumaczone?
+ za Sylvanę :)
co to znaczy że za przejście przygody " Skąd się biorą pisanki nie dostaje się w dropie pisanek ale ma wpływ na bonusy przygód eventowych w jaki sposób będzie mieć wpływ
a ja myślałem że jak będę robić przygodę "Skąd się biorą pisanki " to resztę przygód będą miały lepszy bonus bo napisali że będzie mieć wpływ na przygody eventowe
Gdzie Borys?
Borys a Sylvana to jeden ... - a Sylvanę będziesz miał w evencie ;)
Na plus że będzie kolejny Borsyo - Sylvanowy gienek, ciekawa też ta paczka za 12k pisanek i na tym koniec. A co do przygód fajnie że exp x2 z dedykowanych przygód
Ale jeszcze się event nie zaczął a oni już konserwe serwuja, ciekawie się zapowiada ten event
NO, dobrze, że będzie Sylvana. Grubasy na plus też, choć mogłoby być więcej ich.
do której ma być ta konserwa jesteście juz zalogowani
konserwa się już skończyła ale jak zwykle są problemy z zalogowaniem klient nie może się zaktualizować więc licze że ktoś się zaloguje i będzie tam miły i wstawi swojego zaktualizowanego klienta bardzo proszę mi nie chce ruszyć. niczym to nie grozi a tylko pomaga innym graczom
Po kliknięciu sprawdzenia osiągnięć w nowym magazynie otwierają się osiągnięcia z Wielkanocy 2019.
czemu nie ma pisanek w znajdkach a oferty rozejmu w gwieździe są szare-nieaktywne? relogów było z 8 i nic nie pomaga. Za to są aktywne wszystkie zadania do skończenia za klejki. Aha tradycja - w każdy event coś musi być spie...ne
W pierwszym w evencie rzucie znajdek zwykle nie ma pisanek. A oferty rozejmu są wyszarzone, bo ich używa się tylko u znajomego, a nie u siebie.
to myslisz że u siebie chciałem je używać ? nie zauważyłes zadania - przyznaj oferte u znajomemgo?? Brawo Ty
a co do piasanek w znajdkach - inni mieli tylko u mnie nie było - pewnie gorszy sort jestem :-)
Jak wejdziesz na wyspę znajomego - będą aktywne oferty rozejmu
A co do znajdek -jak wszedłeś do gry miałes znajdki jeszcze z wcześniejszego rzutu - minie czas a w następnej rozsypce znajdek będziesz miał pisanki
5 minut gry i jeden wielki lag nic wiecej ... tak ze penelopa widac ze kompletnie nic nie robicie
Suchajno BB_Penelopa, a wy nas czasem nie rabiecie na liczbie pisanek przynoszonych przez odkrywcow z poszukiwan skarbow? Wyslalem dzisiaj po 11:00 moich odkrywcow na dlugie poszukiwania.
3 snieznych - przyniesli 12 slotow w sumie
2 dzielne - przyniosly 4 sloty w sumie
1 stanowcza - przyniosla 3 sloty
2 doswiadczonych - w sumie 2 sloty
w sumie 21 losowan - z czego 19 razy wypadlo 5 pisanek, a 2 razy wypadlo 8 pisanek (jedno z dzielnej i jedno ze snieznego).
Czyli w 10% losowan dostalem 8, w 90% dostalem 5 - to takie powinny byc proporcje?
O wiele za mała próba, żeby cokolwiek wnioskować. Nawet i 100x mogłoby Ci wypaść 5 i nadal to żaden dowód na kręcenie (bo jasne BB na jajkach oszczędza ;) Owszem 100x to by było dość mało prawdopodobne, ale trafienie 6 w lotto jest znacznie mniej a jednak ktoś czasem trafia. Uroki rachunku prawdopodobieństwa...
O co chodzi z przygodą "Skąd się biorą pisanki"?
Ona naprawdę nic nie daje... ?
Zrobiłem ją... odstałem 2,5k expa, jakieś monety, dosypkę do złoża złota, zajączka z czekolady...
Dałem się... zrobić w jajo ? :|
Toż ona zakazana powinna być w takim razie...
Daje ci pkt w osiągnięciach wielkanocnych i nic więcej
Ja nie jestem jakims wielkim matematykiem, ale moim zdaniem to dziala tak:
Jezeli z prawdopodobienstwem - powiedzmy 80% - wychodzi zdarzenie A, a z prawdopodobienstwem 20% wychodzi zdarzenie B, to w celu ustalenia czy wyszlo zdarzenie A czy zdarzenie B, losujesz liczbe z zakresu 1 do 10. Kazdorazowo - przy kazdym ustalaniu wyniku - losujesz od nowa ta liczbe - zawsze z zakresu 1 do 10. Czyli poszczegolne losowania to sa zdarzenia od siebie niezalezne. Kazda z liczb od 1 do 10 ma taka sama szanse na to, zeby wypasc. Jezeli wypadnie liczba z zakresu 1 do 8, to uznajesz zdarzenie A, a jezeli wypadnie liczba z zakresu 9 do 10, to uznajesz zdarzenie B.
Jednak kazda z liczb 1 do 10 jest jednakowo prawdopodobna do tego, zeby wypasc. Wiec rownie dobrze moglbys ustalic, ze uznajesz zdarzenie B, jak wypadnie np. 3 i 7, a zdarzenie A jak wypadnie 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9 albo 10. Niezaleznie od tego jak przyporzadkujesz wyniki, w szansa na wypadniecie zdarzenia B bedzie 20%.
Kazde "losowanie" jest od siebie zupelnie niezalezne. Gdy tylko pojawi sie odpowiednio duzo losowan, to mozna ocenic czy warunek na procentowy udzial zdarzen A i B jest spelniony. Przy jednym losowaniu to jeszcze niemozliwe. Ale uklad 80/20 oznacza, ze z kazdych 5 zdarzen, jedno powinno byc zdarzeniem B (tym co ma 20%). Czyli jak wykonasz 10 losowan, to powinny wyjsc 2 zdarzenia B. Jezeli wyjdzie tylko jedno, to rzeczywiscie nie do konca o czyms swiadczy. Ale wyjdzie 0, to juz cos.
Przy 20 losowaniach (tak jak bylo u mnie) gdyby prawdopodobienstwo zdarzenia B bylo 20%, to nam daje 4 razy po 5 losowan - w kazdym zestawie 5 losowan powinno byc jedno B. Czyli dla 20 losowan powinny byc 4. No powiedzmy, ze moglyby byc 3 albo 5.
Mi na 20 losowan (w sumie na 21) wypadly 2 razy zdarzenia B. Przy prawdopodobienstwie zdarzenia B na poziomie 20%, przy kazdym niezaleznym losowaniu A lub B, powtorzonym 20 razy, nie moze wypasc tylko 2 razy B. Jezeli tak sie stalo, to oznacza ze szansa na zdarzenie B to mniej niz 20%.
Stad moje pytanie do BB_Penelopa, czy taki rozklad na 20 losowaniach jest zgodny z zaprogramowanym stosunkiem A do B.
Rozumujesz prawie dobrze, tylko nie uwzgledniasz jednej rzeczy (albo popelniasz jeden blad, zaleznie jak na to patrzec).
Prawdopodobienstwo wg klasycznej definicji jest rowne procentowemu udzialowi wynikow w calym zbiorze wynikow dla liczby prob dążącej do nieskonczonosci. Przy bardzo malej liczbie prob wyniki mogą dowolnie fluktuowac i nie jest to niezgodne z koncepcja prawdopodobienstwa.
Widac to np jesli rzucisz kostką sześciościenną 6 razy i powtorzysz doswiadczenie np 20x. Jest spora szansa, ze :
a) za kazdym razem bedziesz miec inne wyniki, a kostka taka sama
b) calkiem spore prawdopodobienstwo, ze w takim zbiorze prob nie uzyskasz ani razu wyniku idealnego (czyli 1,2,3,4,5,6), co w zaden sposob nie dowodzi tego, ze kostka jest popsuta i prawdopodobienstwa wypadniecia kazdej liczby nie sa takie same :) chociaz w sumie tego, ze nie jest popsuta tez nie dowodzi, ale taka jest natura prawdopodobienstwa ze normalnemu czlowiekowi to ciezko zrozumiec.
No, nie jesteś ;) A próby rozkminiania rachunku prawdopodobieństwa "na zdrowy rozum" kończą się niemal zawsze błędami.
W sumie wiedziałem, że to się tak skończy i będę musiał policzyć.
Prawdopodobieństwo uzyskania x sukcesów w n próbach (przy stałej szansie uzyskania sukcesu) liczy się ze schematu Bernoulliego. Wzory w Googlu tu dam tylko link do kalkulatora:
www.liczby.pl/kalkulatory/schemat-bernoulliego
Prawdopodobieństwo uzyskania 2 sukcesów w 21 losowaniach przy szansie na sukces 30% wynosi 0,0215. Ale tylko - dokładnie dwóch. Do tego należy dodać prawdop. osiągnięcia 1 lub 0 sukcesów - odpowiednio 0,0050 i 0,0006. A więc prawdop. osiągnięcia co najwyżej 2 sukcesów wynosi 0,0271.
Inaczej mówiąc: mniej więcej 1 osoba na 37 będzie miała takiego (lub większego!) pecha jak Ty. Jak widzisz - szansa jest całkiem spora, a biorąc pod uwagę liczbę graczy - z pewnością wielu osobom się to przytrafiło.
Trzeba mieć 200 odkrywców i tyle..
Lordzie Matematyku - ...i będę musiał policzyć..
Prawdopodobieństwo uzyskania x sukcesów.. Prawdopodobieństwo to nie liczba, to słowo, oznacza dokładnie to co napisane - prawdopodobieństwo, nie da się tego wyliczyć na 100 procent czy coś wpadnie czy nie
- to każdorazowo osobny przypadek,
prawdopodobny czy nie..
Ariette weź przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM co napisał LordMisiek a jak nie rozumiesz matematyki z 2 kl. liceum to sie nie wypowiadaj i nie rób wstydu...
Premia Prawdziwie bratnia dusza produkowana w Pomniku zakochanych jest opisana tak: +300% do wydajności, czas trwania 18 godzin.
Wygląda to bardzo ciekawie, ponieważ w odróżnieniu od wszystkich klejów które dają bonus do szybkości tutaj powinno nam zwiększyć ilość uzyskanych książek u introligatora do 4 (+300%) bez zmiany czasu produkcji. Zakupiłem więc ów pomnik, zainwestowałem pisanki w podniesienie poziomu, wyprodukowałem premię i okazuje się, że nic w tej premii nie działa tak jak powinno. Czas produkcji tomu powinien być 12 godzin a jest 4 (tak samo jak w przypadku kleju cukrowego, który ma premię +200% do szybkości), po zakończeniu produkcji otrzymujemy tylko 1 tom a nie 4, dodatkowo jeśli premia jest rzucana przez znajomego powinna trwać 50% dłużej, a to też w tym przypadku nie działa.
Reasumując opis wygląda interesująco, natomiast rzeczywistość oczywiście jest zupełnie inna - otrzymujemy premię na introligatora w stylu klejów, która tylko skraca czas produkcji, a generalnie stosowanie takich premii na budynku który nie ma kolejkowania działań mija się z celem, realia wyglądają tak, że ta premia jest gorsza od kleju cukrowego - daje taki sam efekt ale trwa krócej bo klej rzucony przez znajomego trwa 24 godziny.
Szkoda pisanek na te pomniki i ulepszanie ich.
Skłamałbym, gdybym powiedział, że mnie to zaskoczyło :)
Podobnie jest z macieżyńską odkrywczynią. Ma przynosić 4x wiecej łupów a mnie po przeszkoleniu po dwudniowych poszukiwaniach przynosi 54 pisanki ;/ Gdzie jest to 4 razy więcej. Nieszkolony najsłabszy odkrywca przynosi najmniej 9 pisanek.
A pomnik to chyba tylko dla nowych strzałek warto tylko produkują się 1 dzień i 14 godzin ;/
Z przedłużonych poszukiwań jest wieksza szansa na to że Odkrywca przyniesie 9 pisanek (70%), oraz mniejsza szansa na 18 pisanek (30%).
To że Macierzyńska (co to za nazwa Odkrywcy swoją drogą? Biega po skarby jak jej dziecko jest w domu, biega z dzieckiem na poszukiwania, czy ki diobeł???) przynosi 4x wiecej znaczy że ma 4 dodatkowe sloty. Każdy z tych slotów na pisanki może być albo 9 albo 18 sztuk pisanek. Minimalna ilośc pisanek jaką przyniesie Macierzyńska to 36 pisanek a max to 72. Twoja Macierzyńska, zawpewne w tym przykładzie przyniosła 2xslot po 9 pisanek i 2xslot po 18 pisanek.
BB w tym sensie ma na myśli 4x wiecej ze masz 4 sloty zamiast 1.
nie DEDYKOWANY tylko PRZEZNACZONY
nie działa mi gra dlaczego?? moze ktos cos?
byłeś niegrzeczny
Witam serdecznie!
Bardzo proszę o opinie związane z wydarzeniem wielkanocnym; plusy, minusy, sugestie. :) Co Wam się podoba a co nie, co byście zmienili.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa