Zmiana zasad resetowania umiejętności
Aktualnie resetowanie umiejętności u geologa czy poszukiwacza jest szalenie kosztowne.
Albo 50 klejnotów za każdą księgę - co u geologa daje 1550 klejnotów, albo utrata 50% włożonych ksiąg.
Proponuję klejnoty zostawić ale zamiast księgami płacić surowcami potrzebnymi do ich wytworzenia i może być to nawet 100%.
Przykładowo reset geologa 10 manuskryptów, 10 tomów i 11 kodeksów (akurat mam takiego, stąd przykład) kosztowałby mnie:
4.400 opraw ksiąg
6.160 najlepszego papieru
17.845 czcionki drukarskiej
26.015 dobrego papieru
105.750 stalówek
132.750 zwykłego papieru
5.400 monet
Niby dużo ale dla mnie i tak lepsze rozwiązanie niż utrata 5 manuskryptów, 5 tomów i 6 kodeksów.
Jednocześnie zwracam uwagę, że wyliczenia dotyczą gracza z maksymalnym kosztem wytworzenia ksiąg, Dla kogoś u kogo koszt wytworzenia tomu to 2 manuskrypty a nie 5 te koszty drastycznie lecą w dół.
Zmiana zasad resetowania umiejętności
Proponuję zrobić dwa tygodnie nowej oferty limitowanej, polegającej na resetowaniu drzewka umiejętności specjalistów, bezstratnego, za łodygi lub fasole, a nie za klejnoty.
Z łodygami już za bardzo nie ma co zrobić.
I można by przeczyścić magazyny w taki sposób.
Obecnie koszt resetowania drzewka bez utraty woluminów to zdaje się 50 klejnotów za jeden wolumin, obojętnie jaki.
Zatem podczas trwania takiej oferty koszt mógłby wynosić na przykład 50 łodygi/księga, albo 100 łodygi/księga, to już do ustalenia.
I można by dać znać przynajmniej tydzień wcześniej, byśmy zdążyli naprodukować, jeśli ktoś nie ma.
Przypomnę, że po wprowadzeniu aktualizacji XXL nie było jakichś ułatwień resetowania drzewka, a pasowałoby, bo warunki się zmieniły.