-
Skąd jesteście?
Jakoś po świętach nic się nie dzieje na naszym serwerze, więc pomyślałem, że zrobię jakiś konkurs. Albo nie, na konkurs trzeba mieć pozwolenie, modowie się denerwują, bo nie wiedzą czy trzeba zamknąć temat, jednym słowem, same kłopoty. W takim razie, zorganizuję zabawę. W regulaminie nic o zabawie nie pisze, a co nie jest zabronione... Ale, do rzeczy. Proponuję, żebyście zdradzili skąd jesteście i w kilku zdaniach napisali, co w tej Waszej miejscowości jest ciekawego. Nie wymieniajcie jednak dziesiątek zabytków, ale skupcie się na jednej rzeczy. To może być wszystko, od obiektu wpisanego na listę UNESCO, aż do samotnego drzewa, pod którym czasem siadacie. Po prostu to, co u siebie najbardziej lubicie. Najciekawsze wpisy zostaną oczywiście nagrodzone. Zamierzam przeznaczyć na nagrody 10k monet i ze dwa silosy, może coś jeszcze. Wszystko będzie zależało od Waszej inwencji. I jeszcze jedno, specjalną nagrodę otrzyma uczestnik zabawy mieszkający, jak się okaże, najbliżej mnie. Dlatego, jeśli ktoś wie, gdzie mieszkam, to proszę nie ujawniać. Na Wasze wpisy czekam do końca kwietnia. Pozdrawiam wszystkich.
-
Jan Kowalski, lat 23, Katowice
-
No, super. :) A, przeczytałeś mój post?
-
witam, jestem z Legnicy - małej Moskwy :) Mieszkam w pobliżu lasku Złotoryjskiego,gdzie często spaceruję z ukochaną psiunią Mimi. Mimo,że do centrum mam daleko,cieszę się,że mieszkam tu, gdzie mieszkam - właśnie ze względu na okolice - jest gdzie połazić, podpatrywać przyrodę(ptaki, sarny, wiewiórki,jeże,a nawet lisy). Uwielbiam fotografować to, co piękne - przyrodę, ciekawe i urokliwe miejsca, moją kochaną pysię i wszystko co się wokół dzieje.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć na portalu fotosik.pl
http://mariolamimi.fotosik.pl/
-
Cześć Lannister. :)
A ten tekst o miejscu ma wymieniać jego nazwę, czy raczej chodzi o zagadkę?
Pozdrawiam.
-
Miejsowość i konkretne miejsce mają być "ujawnione". Chodzi przecież o "promocję" swoich stron.
-
Hej, pozdrawiam z Kielc.
Jeżeli chodzi o ciekawe miejsce tutaj to tak naprawde problem bo niby jest mnóstwo rzeczy o których można by opowiedzieć a w gruncie rzeczy wszystko jakieś szaro bure. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to knajpa ( w sumie restauracja ) Parkowa (którą przypuszczalnie zna chyba każdy kto mieszka w tym mieście), której swego czasu ze znajomymi bardzo często przesiadywaliśmy zwłaszcza w okresie letnim.
Miejsce ciekawe nie tylko ze względu na walory sentymentalne ale również na otaczający go taki swego rodzaju parko/deptak na którym stoją w rzędzie popiersia znanych ludzi :) Generalnie zieleń, słońce, cień, (względna) cisza a do tego zimne piwo ze znajomymi tworzą wokół tego miejsca magiczną aurę którą każdemu polecam odwiedzic ;)
-
Witam serdecznie ;)
Pochodzę z Gliwic , jest jedno szczególne miejsce które polecam każdemu kto nie był i nie widział. Jest nim Radiostacja Gliwicka jest to drewniana wieża nadawcza położona w województwie śląskim w mieście Gliwice przy ul. Tarnogórskiej. Wysokość 111 m daje jej status najwyższej zbudowanej w całości z drewna konstrukcji na świecie !!! Obiekt wybudowany jest z bali z nieimpregnowanego drewna modrzewiowego, łączonego przy pomocy 16100 mosiężnych śrub ;) W konstrukcji nie ma ani jednego stalowego gwoździa. Radiostacja jest wyjątkowym zabytkiem i warto ją zobaczyć! nie dawno teren na którym została zbudowana został odrestaurowany więc polecam bardzo. W nocy jest pięknie oświetlona kilkoma tysiącami diod LED :) Taka mała wieża Eiffla ale z drewna :)
pozdrawiam
Subtropic / Słoneczny Gród
-
jak to skąd jestem. To jasne że z Marsa, przebywam z innej galaktyki, z innego świata. :P Z ciekawych rzeczy w mojej okolicy to polecam Muzeum Wsi Opolskiej (opole, blisko zjazdu z autoastrady A4). Można wejść do każdego z domu rodem z końca XiX wieku,warto zobaczyć młyn, szkołę, czy karczmę. Są domy budowane zaraz po I Wojnie Światowej, po II wojnie światowej. Inną ciekawą atrakcją niedaleko Opola jest Zamek w Mosznej. Bardzo piękny, ma 99 wież, i swoją bryłą przypomina zamki z bajek Disneya. Pozdro for all
-
Witam :D
Mieszkam na śląsku w Rybniku. Jest to bardzo urokliwe miasto. Jest tu trochę ciekawych rzeczy. Ale generalnie Rybnik słynie z ilości rond. Już jest ich ponad 30 sztuk. Jeżeli ktoś lubi jeżdzić w kółko bez celu to zapraszam. Ronda są wspaniale, architekt zieleni już się o to postarał. Wiadomo śląsk jest najbardziej zanieczyszczonym regionem Polski ale u nas w mieście dominuje zieleń. Na rodnach są przepiękne kompozycje kwiatowe oraz inne rośliny. Warto zobaczyć tym bardziej, że we wrześniu zagości u nas Rod Stewart. Także można połaczyć przyjemne z pożytecznym : dobra muza, widok kojący zieleni i jazda w kółko. Zapraszam i pozdraiwam :D
-
Witam, jestem z Henrykowa to urocze miejsce na Dolnym Śląsku to tu jest urokliwy Klasztor cystersów, to tu powstało najstarsze zachowane na piśmie zdanie w języku polskim, to tu można zwiedzić cudowne komnaty i podziemia, to tu można pospacerować po malowniczych ogrodach, to tu można urządzać malownicze wycieczki rowerowe, to tu można poznać interesujących ludzi, to tu można mnie spotkać :) Nie do opowiedzenia. Do zobaczenia.
-
Łódź, a w niej tuż obok gdzie mieszkam znajduje się: Stary Rynek – plac w środkowo-północnej części Łodzi.
Stary Rynek ma formę dużego placu. Z 3 stron - od północy, ze wschodu i z zachodu otaczają go charakterystyczne kamienice z podcieniami, przy czym budynki po zachodniej stronie placu oddzielone są od niego przebiegającą wzdłuż Rynku ulicą Zgierską. Od południa do Placu przylega Park Staromiejski. i właśnie tam uwielbiam z moją rodziną spacerować, ponieważ często sie coś ciekawego dzieje na rynku, a także w parku, w którym moje 2 pociechy uwielbiają jeździć na rowerach, wygłupiać się przy fontannach, a także bawić się na placu zabaw, i to wszystko daje nam uśmiech na twarzy, ponieważ o Łodzi nie można powiedzieć ładne miasto, lecz jednak ten niewielki kwadrat na mapie miasta, dla mnie jest najładniejszy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:S...brzeg_Lodz.JPG
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:R...iasta_Lodz.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ejski_Lodz.JPG
-
Witam fajny pomysł na zabawę więc się przyłącze. Mieszkam w Bydgoszczy, która jest "stolicą" województwa Kujawsko - Pomorskiego. Jest to spore miasto aczkolwiek w porównaniu z większymi miastami w Polsce ubogie w zabytki. Obecnie Bydgoszcz może się pochwalić dużymi korkami na ulicach ;p Z ciekawych miejsc w Bydgoszczy mogę polecić Operę Nova, która budowana była przez 34 lata i 5 miesięcy. Dla miłośników sportu polecam odwiedzić Stadion Zawiszy Bydgoszcz z pięknym niebieskim tartanem oraz Halę Widowiskowo Sportową Łuczniczka, położoną przy rzece Brda (która również przepływa obok wspomnianej powyżej Opery) Jeżeli to Cię nie przekonało to może warto zobaczyć Wyspę Młyńską z Bydgoską Wenecją ---> relaks gwarantowany ^^
Zapraszam do Bydgoszczy
-
Witam i pozdrawiam ;)
I co ja mały żuczek pochodzący z małej wioski Słupiec (Nowa Ruda) mogę powiedzieć tylko tyle że zapraszam do zwiedzenia przepięknego i odbudowanego
Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej
dodam link przed
http://www.parafiaslupiec.pl/index.p...olek&Itemid=67
i po odnowie
http://www.parafiaslupiec.pl/index.p...ankt&Itemid=67
-
Witam.
Moim małym zakątkiem na tej ziemi są Katowice będące głównym ośrodkiem Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego-no ale nie będę tu przecież pisać o kopalniach czy hutach bo nie o to chodzi:) Jeśli ktos jest fanem hip hopu zapewne zna zespoły takie jak Paktofonika oraz Kaliber 44,których założyciele wychowali się na tych samych przedmieściach Katowic co ja:) Zabytków jest wiele jednak moim ulubionym miejscem jest Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku w Chorzowie.Polacam tym leniwym jak i tym aktywnym:) Dla leniwych ławeczka w cieniu drzew bądź na słoneczku,książka i zieleń wokół.Bardziej aktywnych zapraszam do zwiedzenia zoo wesołego miasteczka oraz jazdy na rowerze czy rolkach po Parku Chorzowskim:) Dodatkową atrakcją jaka ma być na nowo w tym roku puszczona to kolejka linowa tzw.Elka dzięki której można podziwiać cały park z góry:)Mnóstwo koncertów i imprez plenerowych urozmaica wieczory spędzane na świeżym powietrzu.Jednak gdy pogoda nie dopisze dla każdego znajdzie się jakaś urokliwa knajpka bądź dyskoteka.
Zapraszam do Katowic na pewno nie pożałujecie:)
-
hey mieszkam w pięknym mieście Krakowie a właściwie na woli Justowskiej która jest dzielnicą mojego miasta najbardziej lubię jeździć na rowerze po lasku wolskim gdzie jest specjalna trasa rowerowa na której zginęło już parę osób nie ma tego na mapkach oraz broszurach turystycznych ludzie z samego karkowa nie wiedzą ile radości daje las i odrobina wysiłku pozdrawiam wszystkich i zapraszam
-
Witam,
ja jestem z Grudziądza. Miasto w Kujawsko-Pomorskim, niedaleko Bydgoszczy i Torunia. Grudziądz to masa zabytków jak Cytadela czy unikatowe na skalę europejską Spichrza. W ostatnich latach miasto bardzo mocno żyje dwiema dyscyplinami sportu: piłką nożną (Olimpia Grudziądz) i żużlem (GKM Grudziądz). Sam osobiście jestem wielkim fanem czarnego sportu. Zawsze każdego gościa chętnie zabieram na mecz i pokazuję piękno ścigania się na motocyklach bez hamulców ;) Na żywo to zdecydowanie lepszy efekt niż w telewizji. Z racji swojego wieku i zaniedbania stadion w Grudziądzu nazywany jest Ruin Areną, ale ma jedną cechę, której zazdrości nam wielu kibiców żużlowych w Polsce, a mianowicie bliskość trybun przy torze. Można zawodnikowi w oczy patrzeć, a pędzący z prędkością ponad 100 km/h żużlowcy robią piorunujące wrażenie ;) Polecam wszystkim.
-
a ja jestem z internetu :P A co tutaj jest ciekawego...? To chyba każdy może sobie sam odpowiedzieć ;)
-
Siemka pozdrowienia z Sanoka.Polecam skansen i miasteczko galicyjskie,jest całkiem podobne do mojej wysepki jak ze średniowiecza :):):)
-
Cóż, każda okazja jest dobra, aby promować swoją małą ojczyznę! Zapraszam więc do lektury tych kilku słów.
Miałem tę przyjemność że mimo iż urodziłem się w Toruniu, to dorastałem już nieco dalej - w małej wiosce leżącej pod Chełmnem, miastem które nie bez powodu nazywane jest "Krakowem Północy". Nie będę się tutaj rozwodził nad licznymi zabytkami miasta, w którym spędzam dużo czasu, ale jednak nie mieszkam. Moja ojczysta wieś to Starogród. Biorąc pod uwagę kreatywność naszych słowiańskich przodków, którą to wykazywali się nadając nazwy innym osadom (vide choćby wielkopolski Białykał), jest to faktycznie dumne miano. Przyjezdny powiedziałby zapewne, że jest to wieś jak wieś - kilkanaście domów, szkółka i maleńki kościółek. Od biedy jeszcze dwa sklepy i boisko. Nie wygląda to oczywiście źle, zwłaszcza, że obrotny sołtys "wpompował" tyle pieniędzy z Unii Europejskiej, ile tylko się dało. Jednakże i tak architektonicznie nie jest to perła północy. Widok, dla którego warto odwiedzić to miejsce to panorama Doliny Dolnej Wisły, która majestatycznie rozwija się wstęgami u stóp zielonych wzgórz, na których leży moja wioska. Widok doprawdy przecudny, zwłaszcza wczesnym latem gdy natura już w pełni budzi się z zimowego marazmu, oraz jesienią, gdy barwne liście szumią jeszcze na gałęziach drzew. Takiego czegoś nie zapewni nawet najnowsza karta graficzna ;)
-
Cześć Wszystkim! :)
Jestem z Warszawy.
Chciałbym polecić coś względnie nowego w moim mieście, a mianowicie ciekawy budynek Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie (BUW) przy ul. Dobrej 56/66. Budynek jest ciekawy nie tylko ze względu na swoją formę, ale też ze względu na to, co oferuje osobom nie będącym użytkownikami biblioteki. Posiada ogród na dachu, na który wstęp jest wolny i można tam podziwiać z jednej strony sam ogród, z drugiej przez częściowo przeszklony dach i okna osoby korzystające z biblioteki, a z trzeciej przepiękny widok na Wisłę i jej prawy brzeg oraz na niedaleką Starówkę.
Z dachu BUW-u widać też położony obok nad samą Wisłą drugi obiekt warty według mnie polecenia, którym jest Centrum Nauki Kopernik (CNK) położony przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20, w którym podobno można zobaczyć cuda. Cuda nauki, oczywiście. :)
Pozdrawiam.
-
Minął termin nadsyłania zgłoszeń, czas na podsumowanie. W wątku wpisało się 17 osób, niestety Hajduk i DonKokot nie spełnili warunków uczestnictwa :) Ostatecznie, w zabawie wzięło więc udział 15 osób: LukrecjaDex, frankcastle51, Subtropic, Happyparowka, bajka, Artosi333, Bzykers, AndrewBoss, Kasztelan77, Merigold88, maaarc, kowalray, Max9310, Mezoar i Szefu013. Dziękuję Wam wszystkim za "promocję" swojego miejsca na ziemi. Każdy z Was otrzymuje nagrodę w wysokości 1000 złotych monet. Ponadto silosy otrzymują: LukrecjaDex za pasję do fotografii i za to, że była najszybsza, Artosi333 za pierwsze zdanie zapisane w naszym języku, choć, o ile pamiętam, wypowiedział je Czech :) i Mezoar za piękny opis Doliny Wisły.
A, kto z uczestników zabawy mieszka najbliżej mnie? Okazuje się, że bajka, za co otrzymuje dodatkowo przygody: Czarni Rycerze, Wikingowie i Mroczne bractwo. Przy okazji mogę potwierdzić, że ronda w Rybniku są rzeczywiście bardzo ładne :)
Wszystkich proszę o wystawienie na handlu ofert: 1 ryba za nagrodę, ja będę kupował :) Będę dzisiaj w grze parę razy o różnych godzinach, dlatego proszę się nie denerwować, jeśli nie zaakceptuję oferty w pierwszej sekundzie po wystawieniu :)
Pozdrawiam
-
-
Również dziękuję za nagrodę. Pozdrawiam
-
Dzieki bardzo za nagrodę i pełen podziw za bezinteresowną akcję tego typu :)
-
Proszę wszystkich laureatów, którzy jeszcze tego nie zrobili, o wystawianie ofert, żebym mógł wysłać nagrody. Bo co będzie, jeśli się rozmyślę? :)
-
dzięki
pozdrawiam i zapraszam w swoje strony :)
-
Siemka, ja dopiero dziś tu zaglądam :( Będzie coś można jeszcze "wygrać" ? Pozdrawiam :)
-
Niestety, ta zabawa już się skończyła, ale może będą następne.
-
Z białoBrzegu co dostane?
-
Przeprowadziłeś się z Katowic?