Proponuję aby nazwać monety używane w grze.
Złoty Polski Królewski Dukat - skrót DUK
DUKAT = DUK
Szczegóły w wątku Monety na serw. Nowa Ziemia
Wersja do druku
Proponuję aby nazwać monety używane w grze.
Złoty Polski Królewski Dukat - skrót DUK
DUKAT = DUK
Szczegóły w wątku Monety na serw. Nowa Ziemia
moneta to monet, każdy wie o co chodzi
Może i racja.
Chciałem sprawdzić reakcję graczy / i widzę że jest negatywna, strasznie konserwatywne towarzystwo/.
Mówi się trudno i żyje się dalej.
a czemu chcialbys zmienic nazwe jeszcze na taka smieszna... DUK
Bloodshed
Nazwa Dukat to tylko propozycja /niekoniecznie taka nazwa, musi być/
Moneta wydaje mi się takie bezimienne, / każdy kraj ma jakąś walutę, która jakoś tam się nazywa/.
Dukat kojarzy się z czasami w których rozgrywa się akcja gry.
I to na tyle, /albo jak kto woli aż tyle/.
Dominik, nikt tutaj nikogo nie krytykuje, po prostu po co zmieniać rzeczy które są dobre ? Owszem, jest Euro,Dolar,Frank,Peso i co tam jeszcze jest ale settlersy to nie jest żaden kraj, po drugie taka ogólnikowa nazwa jest opd samego początku i jak dotąd nikt nie zwracał na to uwagi.
Nom monet to moneta ale bilon tez mogliby zrobic żeby w papioerku placic
Powiedz mi w jakich czasach rozgrywa się akcja gry bo nadal nie mogę tego rozgryźć.Cytat:
Dukat kojarzy się z czasami w których rozgrywa się akcja gry.
Piotri70
Jeżeli sądzić po broni, wojsku, budynkach /to przełom średniowiecza i odrodzenia /choć nie z detalami/.
Jak na mój gust /ale mogę się mylić/.
W tym czasie w prawie całej, oświeconej Europie królował właśnie DUKAT moneta, pieniądz papierowy to czasy późniejsze.
Zmiana nazwy to czynność, którą należy wykonać z poziomu informatyka BB. Jeśli oni będą zajmowali się takimi "pierdułkami" to możemy się pożegnać z jakimikolwiek usprawnieniami ważnymi dla samej gry. Już teraz jest niezbędne podniesienie dostępnego lvl-u postaci, usprawnienia kilku budynków, tryb PVP, eventy i wiele innych , ważniejszych od nazwy waluty. Tym bardziej, że gdyby Tobie to zaakceptowano to natychmiast znalazłby się milion innych, którym ta nazwa nie odpowiada i trzeba byłoby znowu zmieniać na inną. Bo czemu nie skoro Twoja by weszła? Jestem na NIE. Nie przeszkadzajmy informatykom zbędnymi pomysłami.
Akilina
Nie jest do końca tak jak piszesz. Zmiana nazwy to tylko kwestia tłumaczenia, nie algorytmu gry, /myślę że dla fachowca, to kwestia minut góra godzin/.
Po to by sprawdzić czy pomysł jest do przyjęcia zrobiłem ankietę /każdy ma prawo wyrazić swą opinię/.
Mamy demokrację więc ważny jest głos większości.
Popieram.
W każdym państwie pieniądz ma swoją nazwę, więc i w naszym być powinna - unikalna i charakterystyczna dla TSO.
Proponuję aby BB ogłosił specjalny konkurs na nazwę naszych monet :)
Hakardrag
BB takimi rzeczami się nie badzie zajmował, ale jeżeli będzie takie społeczne przyzwolenie.
To my. społeczność gry Settlers możemy taki konkurs ogłosić i rozstrzygnąć.
Dajmy się w tej sprawie wypowiedzieć szerszemu gronu.
Nie zrozumieliście mojego postu, nie chodzi o kwestie techniczne. W kilku innych grach nawet admin miał dostęp do nazw, ponieważ służył jednocześnie jako tłumacz. Chodzi o to, że zajmowanie ich "pierdułkami" położy wszystko i o to mi chodziło. Nie zauważyliście, że nawet na najbardziej błahe sprawy, które można skwitować jedną konkretną informacją, trzeba czekać po kilka tygodni a niejednokrotnie i to za mało ? Zajmujmy ich wszystkim innym niż tym co ważne i powoli będziemy mogli rezygnować z gry, która nawet jeszcze nie wyszła z wersji Beta. Ale oczywiście demokracja ma swoje prawa. Każdy może wyrazić swoje zdanie, każdy może się na coś poskarżyć, np. słońce powinno świecić w nocy a nie w dzień bo kogoś światło razi itp.
Akiliana /tylko się nie obraź/
1. Dla jednych "pierdołki" dla innych mogą być sprawami b. ważnymi.
2. Zmiana nazwy, w mym przekonaniu nie blokuje innych ważnych dla komfortu gry spraw, /tylko je uzupełnia/.
3. Jeżeli chcesz oglądać słońce w nocy to musisz sobie kupić działkę na księżycu /są wolne do kupienia/.
/ dodam jeszcze że swoją zabawę w gry komputerowe, rozpoczynałem na komp. RGB XT TURBO 8 MHz i nie takie rzeczy widziałem w grach, jak zmiana nazwy /.
1. Sądząc po sondzie póki co dla większości "pierdołki" jednak.
2. Jak sobie wyobrażasz swoje "To my. społeczność gry Settlers możemy taki konkurs ogłosić i rozstrzygnąć"?
thordis
1. Badamy ankietą czy jest na to ogólne przyzwolenie, / jeżeli NIE to po sprawie, jeżeli Tak/
2. Zbieramy proponowane nazwy.
3. W ogólnej dyskusji wybieramy 3 najciekawsze nazwy.
4. Ankietą wybieramy dla nas najciekawszą.
I konkurs rozstrzygnięty, /pełna demokracja/, reszta jest w kwestii BB. / w tym miejscu serdecznie go pozdrawiam/.
K.G.
Z rozpędu zagłosowałem na 'nie', ale po głębszym przemyśleniu coraz bardziej skłaniałbym się ku poparciu takiej propozycji. Niezależnie od tego, że swoją zabawę z grami zaczynałem od Atari 65 XE, nie wspominając o grach podłączanych do telewizora ;) Zmiana 'monety' na 'dukaty' (czy inny czort) to kwestia raptem jednej komórki w bazie danych (tzn w mojej bazie by tak to wyglądało). Problem jest tutaj raczej taki, że TSO to gra międzynarodowa i w każdym kraju oryginalne 'Münzen' zostało przetłumaczone na 'coins' albo 'monety' i nie przypuszczam, żeby twórcy gry zgodzili się na to, żeby w PL były dukaty, we Francji liwry, a we Włoszech jakieś inne floreny. Zmiana musiałaby być wynikiem większego głosowania i mieć poparcie większości całego grającego świata.
Trochę żałuję, że BB nie bierze przykładu z innych gier i nie podejmuje takich inicjatyw.
Ale wracając: gdyby można było zmienić decyzję, zagłosowałbym na 'tak'.
Larxand
No to możemy sobie podać rękę, wirtualnie.
thordis
Na to już nie mamy wpływu /ale myślę, że decyzja większości graczy powinna być uszanowana dla dobra i rozwoju gry Settlers/
Chyba chodziło Ci o BANKNOT :) Moneta to właśnie bilon :)
A co do propozycji to jak dla mnie jest to wyłącznie sprawa kosmetyczna. O ile zmiana nazwy piwa na napitek była podyktowana PEGI7, o tyle tutaj pełna dowolność. Jak będą dukaty zamiast monet, też będzie dobrze.
Zdaje się, że w ankiecie brakło opcji typu "obojętnie", a tak właśnie chciałbym zagłosować :)
Kol. zwolk podgrzał temat, za co jestem mu niezmiernie "dźwięczny"
Mimo to dalej przetacza się fala krytyki tak, ze nawet nie próbuję robić ankiety czy zmiana nazwy moneta jest do przyjęcia /to po pierwsze/.
/Po drugie/ obawiam się że jeżeli nawet /coś/ ustalimy wspólnie, tu na tym forum to będzie to działanie w stylu /sobie i muzom/.
/Po trzecie/ obawiam się, że większość propozycji składanych na tym forum, nosi takie znamiona. /Czyli trafią do kosza BB/
Może nie bilon, a BABILON? Skrót BAB ;)
Kol. gracze.
Jak myślicie czy mogę zrobić ankietę badającą czy czy jest ogólne przyzwolenie na zmianę nazwy moneta.
Treść pytania była by mniej więcej taka.
Czy dopuszczasz zmianę nazwy moneta, na inną wybraną w demokratycznym głosowaniu.
Odpowiedzi:
TAK
NIE
NIE MAM ZDANIA
Proszę o sugestie w tej sprawie.
Jeśli gracze chcieliby zmiany nazwy, to zaznaczyliby 3 opcję i sami zaproponowali, jednak zdecydowana większość jest na NIE.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
MOD_Zakrecony
Tak rzeczywiście, choć wyniki tej ankiety nie są dla mnie miarodajne.
1. Zaproponowana przeze mnie nazwa nieco kierunkuje odpowiedzi /wystarczy, że komuś nie podoba się nazwa Dukat i już głosuje na NIE/.
2. Wiele głosów na NIE zostało oddanych bez zapoznania się z dyskusją w tej sprawie /sugerując się opinią innych/.
3. Lubię doprowadzać sprawy do końca, choćby był on dla mnie przykry.
pozdrawiam
K.G.
Witam,
Jesli komus nie pasowala by nazwa dukat, wybralby 3 opcje, jak dla mnie nazwa ktora jest teraz czyli "Moneta" jest dobra, nie chce aby byla zmieniana.
Pozdrawiam
hehe ale pierdołami wy się zajmujecie czy moneta czy dukat jeden kij, wszyscy i tak wiedzą o co chodzi. Po co coś zmieniać na siły co dobrze działa, nie rozumiem tego. Ci co głosują na NIE z pewnością są zdania, że jaką byś nazwę nie zaproponował to i tak to jest zbędna zmiana, więc pomysł z tych co ktoś na siłę chce coś zmienić
Gizmo09
Wiem, że "lepsze jest wrogiem dobrego" ale nazwa moneta wydaje mi się taka, bezosobowa /bezpłciowa/.
Natomiast Dukat /w mym odczuciu/ brzmi dumnie, męsko.
Pomijam fakt że jest to prawdopodobnie jałowa dyskusja, bo gdyby nawet, nowa nazwa przeszła.
To i tak jej wprowadzenie, jest prawie niewykonalne.
Ale podyskutować zawsze można!
W końcu, po to jest to forum /czyż nie/?
W moim odczuciu chcesz coś zmienić co jest dobre, twoje odczucia tu się nie liczą, jest ankieta jest głosowanie jak widać wynik sam za siebie mówi. Są bardziej potrzebne zmiany niż zmiana nazwy monety na dukat jakby chociaż multiplikator produkcji czy widoczność kto zrobił zadanie gildii. Ani ta zmiana nie usprawni gry, obstawiam, że wraz ze zmianą nowe bugi się pojawią tylko
Gizmo09
Zgodzę się z Tobą że są ważniejsze sprawy, sam proponowałem inne akceptowalne usprawnienia /choćby drogi/.
Ale, ta zmiana wydaje mi się najprostsza /dlatego wykonalna/, nie ingeruje w algorytm gry.
A ja nie upieram się przy Dukacie, dopuszczam każdą inna sensowną nazwę.
Dyskusja którą /podsycam/ ma mnie zorientować czy zmiana nazwy moneta jest w ogóle dopuszczalna /przez jak stwierdziłem, bardzo konserwatywne środowisko graczy/.
no weź przestań kolejny zryty pomysł drogi. Ty chyba nie masz co robić tylko dawać pomysły, które są nijak potrzebne
Gizmo09
Widzę że Twym ulubionym zajęciem jest krytykowanie. Chyba widzisz tylko jedną stronę medalu. Gracze proponują różne rozwiązania nie zawsze wykonalne. Myślę, że wypadałoby je najpierw rozważyć, zanim zacznie się je, w czambuł krytykować.
A ja inaczej nazwać monetę ? O_o
Moneta to moneta to, tak jakby dyskutować jak inaczej nazwać żelazo czy deske.
Moneta w tej grze to towar jak każdy inny to ze sie przyjęło ze za nie sie najczęściej kupuje / sprzedaje nie oznacza ze ma mieć jakąś specjalną range. Jednakże monety juz traca powoli dominacje i wypiera je granit. Tak wiec rodzi sie kolejne pytanie jak będziesz chciał nazwać granit ?
Dominiku widzę, że dalej nie rozumiesz po co wprowadzać rzeczy, które nic nie wnoszą do gry, które nie ułatwiają grania za to pomogą nowych bugów przysporzyć. Jak wiadomo każda zmiana to nowe bugi. Co do krytykowanie to krytykuje tylko głupie pomysły, a te które są rozsądne i warte wprowadzenia to się pod nimi podpisuje. Nie ma co tego pomysłu jak i tego z drogami nawet rozważać, zbędne to o czym wyniki ankiety dokładnie pokazują dobitnie!
set2g popieram twoje zdanie w 100%
set2g
Nie jestem bankowcem ale wydaje mi się że mylisz pojęcia.
Denominacja, to nie zmiana rodzaju pieniądza tylko jego wartości nabywczej /to taka moja prywatna definicja/.
Nie wiem jak było rok wcześniej, w chwili obecnej równolegle funkcjonuje wymiana barterowa w której pieniądzem może być każdy towar /ale to nie ma nic do proponowanej przeze mnie zmiany nazwy/.
Gizmo09
Jeżeli moje pomysły nazywasz głupimi, to powiem tylko tyle, że widziałem już na forum głupsze /choć gram od b. niedawna/.
Szkoda że nie znam żadnego Twego pomysłu!
Czyli najlepiej siedzieć cicho i ewentualnie krytykować /nazywać głupimi/ pomysły innych graczy.
Wyniki ankiety które przytaczasz nie odpowiadają dokładnie, na to pytanie o którym dyskutujemy /więc nie powołuj się na nie, z łaski swojej/.
Pomijając już fakt czy jestem za, czy przeciw temu pomysłowi, po pierwsze dajcie już spokój z tym, że zmiana "monety" na [nazwa waluty] przysporzy bugów. Otóż nie przysporzy(łaby) i nie używajmy tego argumentu w dyskusji. Po drugie, nie do końca mogę się zgodzić z Twoją argumentacją Set2g. Z jednej strony masz rację, że moneta jest towarem, ale z drugiej ten towar to krążek ze złota, inaczej moneta, któremu można przypisać dowolną inną nazwę. Chodzi mi o to, że tak jak "granit" jest nazwą tego cennego kruszcu tęsknie wyczekiwanego z przygód, tak "dukat" czy inny "zdzisław" mógłby być nazwą towaru (monet) bitych w "męczennicach". Jeszcze inaczej: granit jest kruszcem, dukat - monetą. Tak to widzę.
Natomiast niezależnie od wszystkiego, wydaje mi się, że bieżący wątek (i wyniki ankiety) wyczerpuje temat...