W związku z ciągłymi oszutwami można by było wprowadzić opcje samodzielnego przejscia przygody wieloosobowej. Wówczas taki gracz by otrzymywał skrzyneczkę z nazwą np (drop-czarni rycerze) którą mógłby wystawić na wagę.
Wersja do druku
W związku z ciągłymi oszutwami można by było wprowadzić opcje samodzielnego przejscia przygody wieloosobowej. Wówczas taki gracz by otrzymywał skrzyneczkę z nazwą np (drop-czarni rycerze) którą mógłby wystawić na wagę.
Kazda przygode wieloosobowa mozna przejsc samodzielnie.
Inna sprawa, ze ze wzgledu na kretynski design dostaje sie wtedy tylko 1 zestaw nagrod.
doskonale wiem o tym i to daje możliwośc naciągania uczciwych i naiwnych graczy. Pora coś z tym zrobić
Wymieniaj się w gildii, badż z graczami od 40lvl wzwyż, albo z prawdziwymi znajomymi
To już widzę jak gracz sprzedaje dropa skoro sam mógłby sobie taką skrzynkę otworzyć. Więc trzeba by ją tak zaprogramować żeby otwierała sie automatycznie w momencie kupienia i automatycznie lądowałaby jako wiadomość o zakończeniu przygody.
Wgl nie rozumiem idei sprzedawania dropa, w gildii jak ktoś sam robi przygodę to zaprasza innych żeby wybili kilka jednostek i po zakończeniu oddaje się 1 slot z dropa a resztę zatrzymuje, no ale niektórzy wolą zarobić jak widać.
U mnie w gildii nie ma problemu ale na czacie ciagle widze ze ten oszukał itp niektórzy mają listy z oszustami
najlepsze jest to że sprzedawanie fikcyjnych lootów jest LEGALNE I BEZKARNE
Dokładnie, do tego nie udowodnisz że handel który był np 1000m za 1 rybe odnosił się do handlu lotem bo mógł być dobrowolną darowizną. A raczej w pełni legalnym handlem "coś za coś". Totalna bzdura.
Powinno być tak że przy zapraszaniu znajomego do przygody powinna być możliwość podania ceny i jak znajomy ją akceptuje to automatycznie dochodzi do przesłania surowców na konto sprzedającego. Chyba było by to najlepsze rozwiązanie.
Zapraszając znajomych na darmowy drop i wysyłając cennik "1 ryba" nie jest raczej problemem. A ułatwiło by to sprzedaż dropów obcym co zlikwidowało by temat związany z oszustami raz na zawsze. Faktem jest że ktoś za wszelką cenę chciałby wpisywać zawyżone ceny aby wyłudzić monety ale to jest już kwestia tego czy ktoś pochopnie akceptuje wiec to już jest problem kupującego. Według mnie to jest świetny pomysł. I gdyby coś takiego zostało wprowadzone to nawet Ty sparkz byś nie miał nic przeciwko. Bo jak będzie tak jak jest to nie ma szans na zlikwidowanie oszustów.
To pozwolę sobie przypomnieć swoją propozycję w tej kwestii: http://forum.thesettlersonline.pl/th...w-oknie-handlu.
Piotru to nie do końca by zlikwidowało oszustwa bo taki gość dostałby te monety i tak mógłby zakończyć przygodę przed wybiciem czegokolwiek przez taką osobę. Trzeba by wtedy dodać zapis, że przygoda nie może zostać zakończona jeśli każdy zaproszony nie pokonał jakiejś jednostki.
a nie mozesz tego loota sprzedac na wadze? wystawiasz 1 rybke za X monet i czekasz az ten ktos kupi twoja rybke dajesz historie i widzisz kto kupil i wtedy dajesz zaproszenie do przygody i jestes 100% pewien ze wałka nie bedzie
a co do pomyslu calkiem ciekawy jestem na tak
Gorzej jak ty kupujesz od kogoś i po kupnie nie dostaniesz zaproszenia na przykład.
osobiście bardziej odpowiadała by mi propozycja wskazana wyżej w linku Larxand.
Miał bym tylko sugestie co do sposobu wystawiania takiej oferty na handlu.
W dotychczasowym oknie gdzie można zaprosić znajomego, dodał bym opcje "sprzedaj zaproszenie za" i przycisk "wybierz" (podobnie jak składając ofertę obecnie na handlu), dalej identycznie postępowanie i te same okna co na handlu.
Poszedł bym dalej i w tym samym oknie kolejna opcja "wymień zaproszenie za" i po wciśnięciu przycisku "wybierz" wyskakiwało by okno z przygodami wieloosobowymi gdzie wybralibyśmy przygodę na którą chcemy sie wymienić. Na handlu w zakładce wymiana mogli by uczestniczyć gracze którzy mają aktywną przygodę wieloosobową i mają wolny slot, po akceptacji przez obu graczy chęci wymiany (wcześniej mogą się dogadać co do szczegółów) z automatu byli by dopisywani każdy do przygody osoby z którą zgodzili sie wymienić.
dobry pomysł
Co wy z tymi oszustami?
1. znajdujesz chętnego,
2. wysyłasz zaproszenie,
3. przyjmujesz zapłatę,
4. kończysz przygodę.
Gdzie tu jest możliwość naciągactwa po którejkolwiek stronie?
Chyba piszę niewyraźnie.
Zaproszenie _przed_ zapłatą.
W takiej konfiguracji nie ma możliwości wykorzystania drugiej strony, jest tylko możliwość "wandalizmu" (bezinteresowna złośliwość).
Dla pewności można jeszcze poprosić o "pokazanie" opłaty, ale nie ma potrzeby.
[edit]
Jednak znalazłem możliwość dla naciągacza, ale moim zdaniem nadal nieopłacalna.
Albo anuluję krawca, w którym został ostatni atak? No można i tak...
Może inaczej: dlaczego ktoś miałby nie zapłacić?
Zyska coś na tym?
Teoretycznie tak. Jeśli kupi u Ciebie drop w takim krawcu i Ci nie zapłaci, to będziesz raczej wolał skończyć przygodę bez jego zapłaty, niż stracić i wojsko i drop. Czyli zyska całkiem zacny drop za darmo. W podobny sposób ktoś może nie zapłacić, jak Ty możesz po zapłacie nie zaprosić go do przygody. Jak więc widać, możliwości są teraz w obie strony i powinien być jakiś mechanizm, który by temu zapobiegał. Można powiedzieć, że tylko ułomny umysłowo mógłby robić takie rzeczy, ale dobrze wiemy, że takich nie brakuje (pozdrowienia dla megakucyka). Właściwie, w całej swojej karierze w tej grze zostałem oszukany tylko raz, ale z drugiej strony ja zostałem oszukany raz i przez jedną osobę, która z kolei oszukała setki innych graczy, więc jakiś problem jest.
Jeżeli kupi u mnie i spróbuje mnie oszukać, to nie będę miał żadnych sentymentów do pikselowych żołnierzyków. Na podobnej zasadzie jak na przykład będę ponosił dodatkowe koszty sądowe w sprawie, w której jestem poszkodowany. "Chamstwu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom" (wężykiem).
Pytanie-zagadka:
Jaki był przebieg wspomnianego oszustwa i w jakich miejscach różnił się od opisanego przeze mnie sposobu działania?
Musisz być tylko gotowy na stratę, a oszust nic nie zyska (a nawet jako oszust będzie wolał postąpić uczciwie, bo mu się to bardziej opłaca). A już na pewno nikt nie będzie tego robił setki razy.
Uproszczony przykład:
Drop wartości 1000 monet za 500 monet.
Ktoś otrzymał zaproszenie i teraz jego decyzja polega na wyborze spośród dwóch opcji:
- zapłata 500 monet i otrzymanie 1000,
- brak zapłaty, brak nagrody.
Jeśli przyjmiemy bardzo śmiałe założenie, że drugi gracz nie jest idiotą, to możemy się spodziewać, że jednak zapłaci.
Tak czy inaczej - próbujemy rozwiązywać nieistniejący problem. Raz na sto przygodę można skasować, żartowniś nie będzie bawił się na swój koszt (rezygnacja z nagrody to też koszt), a żaden cwaniak nie będzie cwaniakował bezinteresownie.
A ogólnie to handel dropami jest patologiczną sytuacją i nie powinno to mieć żadnego wsparcia w grze. Gwarancja nie obejmuje używania narzędzi niezgodnie z przeznaczeniem.
widzę że 11 osób głosujących na nie to chyba ci oszuści !!
- miałeś dać jawne wyniki kto głosował ! :)
do przykładu :
Ja jestem "oszustem"
zaczynam przygodę "Mroczne Bractwo"
wystawiam 2x zaproszenie na handlu
obydwa się sprzedają po czym anuluje przygodę !
Jak wlał tak wylał !
"Kupujący" nie zapłaci, jeśli nie będzie widział końca.
Blisko końca nie zrezygnujesz bez powodu.
Problemy są tylko trzy: jeden to bezinteresowna złośliwość (zdarza się), drugi to przypadki losowe (zdarza się), a trzeciego wolę nie wymieniać, bo to rzeczywiście jest "nieszczelność", ale i tak niemożliwa do zastosowania na dużą skalę.
A tak poza tym to jestem przeciwnikiem naprawiania czegoś w innym miejscu, niż jest zepsute. Powinno się raczej robić coś w kierunku zlikwidowania handlu dropami, a najlepiej razem z przyczyną (zły przydział nagród za przygodę).
zbędne według mnie kto oszuka ten oszuka trudno
ja bym dodała druga ankietę, a mianowicie, czy chciałbyś mieć możliwość przejscia przygody 3 osobowej sam dostając 3 dropy za wolne miejsca.
Angelkaxd:
Co za dużo to niezdrowo ;)
A tam, przerobić na 1 osobowe i tyle;p
Jak gram 3 lata jeszcze mnie nikt nie oszukał ! więc nie wiem na kogo wy trafiacie !!
i zawsze płace z góry za drop
Pewnie liczy ... 2012, 2013, 2014... jak nic 3, ... to ja też haha :D
A jeśli chodzi o temat. to uważam, że jak się dałeś oszukać to zasłużyłeś na to. Mój głos: NIE!
Cały pomysł "sprzedaży" dropów uważam za wadę gry i podejrzewam, że twórcy pewnie tego nie przewidzieli.
a kto powiedział że handel dropami jest obowiązkowy chcesz to kupuj i nie chcesz nie kupuj jak dla mnie takie wykrywanie oszustów jest idiotyczne sprzedaż dropów powinna być zakazana