Od paru dni w godzina 16-22 gra jest BARDZO MOCNO zamulona
handel, wymiana bufami, bloki w przygodach - czysta agresja
Moze jakies info. co sie dzieje? i kiedy problem bedzie rozwiazany?
Malutki macie serwer
Wersja do druku
Od paru dni w godzina 16-22 gra jest BARDZO MOCNO zamulona
handel, wymiana bufami, bloki w przygodach - czysta agresja
Moze jakies info. co sie dzieje? i kiedy problem bedzie rozwiazany?
Malutki macie serwer
Ale to chyba wszedzie tak jest. Przechodzenie z wyspy na wyspe by wymienic sie bufami , doladowaniami to koszmar . Faktycznie przydaloby sie jakies "przepraszam" i moze nawet jakis drobny upominek za cierpliwosc graczy . Gram w kilka gier online i takie praktyki sa stosowane , to prosba o cierpliwosc , to jakis upominek - czesto dosc drogi - tylko po to by gracze czuli , ze ktos sie jednak nimi interesuje , a nie tylko nabija swoja kase. Bo jak czuje sie gracz , ktory przez caly dzien nie moze sie zalogowac , a pozniej musi nadganiac stracony czas , za ktory niestety nikt mu nic nie da , ze juz nie wspomne o zwyklym "przepraszam" , ktore nie wymaga zadnych nakladow.
A pozatym dla firmy puszczajacej taka gre , to co moga nam dac ewentualnie jako rekompensate za problemy z gra , to jedynie kilka pikseli na screenie , ktore firme nie kosztuje nic , a graczom sprawi przyjemnosc :)
Bądźcie ludźmi trochę bardziej myślącymi i zastanówcie się że lagi są spowodowane przez masową ilość graczy w danych godzinach wieczornych, masowe wykonywanie ich czynności, co wiąże się z procesami które serwer musi wykonać. To tak jak miałbyś sobie kupić nową grę a później marudzić ze masz za mało ramu i za słaby procesor przez co gra ci się zacina i wiesza. Teraz jest jedynie kilka serwerów. Ale za jakiś czas powstaną nowe i gracze trochę się rozproszą na inne serwery co będzie skutkowało z szybszym odświeżaniem. Więc musicie być cierpliwi, nie od razu Kraków zbudowano.
Taa, jakiś Ty wyrozumiały ;] Tylko co graczy obchodzi wydajność serwerów BB? Powinna być taka, żeby dało się grać. Na szczęście ja nie płacę, więc też nie wymagam wiele, po tonie Twojego postu mam wrażenie, że Ty również nie, ale jakbym wyłożył kilkadziesiąt czy kilkaset złotych to już mógłbym być troszkę rozgoryczony :P
Jak włożysz kilkaset złotych to raczej wiesz w co pakujesz kasę, więc też nie możesz płakać. To tak samo jakbyś dostał bana za jakieś nielegalne oprogramowanie przeczytawszy na samym początku regulamin.
Mam wątpliwości czy oczekiwanie usługi dobrej jakości w zamian za zapłatę za nią prawdziwymi pieniędzmi to taka naiwność :P Odrobinę smutne jest to, że w przypadku tej gry chyba trochę tak jest ;]
To jest oczywiste i pytanie brzmi dlaczego producent nic z tym nie robi? Gra nie powstała miesiąc temu.
Zupełnie nie tak. Kupując grę widzisz jej wymagania i sprawdzasz czy Twój sprzęt je spełnia. Jeśli nie, to masz rację - pretensje do siebie. W przypadku Settlersów nie chodzi jednak o wydajność gry ale potworne lagi (nawet po kilka minut), które niektórych potrafią skutecznie odstraszyć i zniechęcić do gry. To nie ma nic wspólnego ze sprzętem na którym grasz, tylko ze sprzętem i oprogramowaniem producenta gry.
Oby, bo jak na razie ludzie płacący prawdziwe pieniądze tak naprawdę - w myśl wszystkich regulaminów BB - (o czym wspomniałem wczoraj) płacą za nic. Nie tylko nic do nich nie należy, ale nie mają nawet gwarancji, że serwer będzie działał. To grono osób ma prawo czuć się wyzyskiwane i wprowadzone w błąd.
A wystarczyłoby umożliwić wyłączenie animacji i zmianę jakości obrazu, a gra chodziłaby o wiele szybciej.
Niestety nie. Za animację i jakość obrazu odpowiada wyłącznie Twój komputer. Sprzęt producenta w ogóle tym się nie zajmuje (jedynie wysyła strumień danych [np. animację, grafikę, dźwięk] do Twojego komputera podczas uruchamiania gry i w niektórych momentach podczas samej gry). Lagi nie wynikają z przetwarzania grafiki tylko komunikacji (transmisji) pomiędzy serwerem a graczem.
Tak więc w przypadku Settlersów mógłbyś pożyczyć sprzęt z NASA i zainstalować go u siebie w domu a lagi byłyby te same.
Ciesze sie , ze Ty jestes taki wyrozymialy , mam nadzieje , ze tez taki bedziesz jak kupisz plyte z wada , lub jesli bedzie porysowana i gra Ci nie pojdzie :)
Pewnie nawet nie bedziesz skladal reklamacji przez wzglad na wyrozumialosc :)
A kompa moze rewelacyjnego nie mam , ale o wiele bardziej wymagajace gry ciagnie bez wysilku , wiec...
Jeszcze co do przejscia graczy na inne servery - nie sadze by gracze z ustawiona juz wioska chcieli zaczynac od nowa na innym serverze widzac co dzieje sie na tym .
grim_reaper ja nie kupuję gier. Jakoś mnie typowe gierki PC nie kręcą.
Co do wymagań sprzętu to tutaj twój sprzęt nie ma nic wspólnego.
Co do lagów, to ja ich nie mam, tylko nieliczni. Jednym gra chodzi świetnie drugim nie. Więc tutaj trzeba się zastanowić czy to jest wina tylko serwera.
Przestańcie chrzanić o mojej wyrozumiałości tylko skupcie się na waszym braku logiki.
To powiedz mi jaki to brak naszej logiki , ja gram na innym serverze i moja zona gra na innym , uzywamy 2 roznych komputerow - nienajgorszych- i oboje korzystamy ze stalego lacza 30mb , wiec po czyjej stronie lezy wina , skoro my i wielu naszych znajomych z gry ma takie same problemy? Pozatym kupujemy klejki - moze nnie za wiele- ale tymbardziej chcielibysmy by ktos cos w koncu z lagami zrobil.
A Ty skoro nie kupujesz gier na pc , to pewnie robisz inne zakupy , i nie chcialbys by sprzedawca owego towaru sprzedal Tobie nieswieze owoce , dziurawy sweter , czy spodnie , czy jakikolwiek uszkodzony towar , bo pewnie mialbys do niego pretensje, sluszne zreszta , wiec kto tu nie mysli logicznie?
grim_reaper, ta gra jest darmowa więc jak ty możesz powiedzieć że Blue Byte sprzedaje tobie nie świeże owoce. Weź pomyśl trochę, jak ci się nie podoba to nie graj. Ja w settlersy gram na łączu 2mb i nie mam lagów. A ty masz 30mb i masz lagi. Więc to jest trochę dziwne. Ale wracając do logicznego myślenia, to nadal ty jesteś w tym zacofany bo gdybyś pomyślał to są już na forum tematy w tej sprawie i gdybyś poczytał to już nie napisałbyś kolejnego postu który kompromituje twoją osobę. Ale to nie wszystko, gdybyś czytał same informacje odnośnie tej gry które zamieszcza BB w odpowiednim dziale to wiedziałbyś nad czym pracują projektanci. Gdyby tego było mało, to jakiś czas temu BB robiło specjalne testy obciążeniowe i każdy z graczy był zobowiązany wypisać problemy takie jak lagi, bugi, problemy z logowaniem zgłaszać. Wiec wydaje mi się że Producenci nadal pracują nad rozwiązaniem wspomnianych już problemów. Ale jak zawsze znajdzie się ograniczony osobnik, któy zamiast czytać Newsy i korzystać z wyszukiwarki, walnie kopie tematu który był już przerabiany kilkanaście razy. I po czyjej stronie stoi logika? hmmm?
Nie pisz ze jestem zacofany , bo jak patrze na czas kiedy zaczales i Twoj lvl , to wydaje mi sie , ze to raczej Ty jestes zacofany , a moze poprostu spedzasz za duzo czasu na forum ???
Poswiec wiec wiecej czasu grze i dobij choc 40 lvlu w oczekiwaniu na pvp . A jak juz bedziesz kupowal klejnoty od BB to moze tez Ci sie wymagania wyostrza.
Wymagania stawiaj sam sobie a nie drugiemu człowiekowi. To są słowa mądrego człowieka.
Zgadzam sie z przedmówcami! Piotru70 jest tak wyrozumiały że aż tego nie pojmuje!!!!! No chyba że ma się kogos z rodziny u producenta gry:] Moja cierpliwość powoli się kończy!!! Zalogowanie sie graniczy z cudem!!! I Piotru nie pieprz głupot o słabym sprzęcie czy też łączu bo ja mam wręcz doskonałe, inne gry śmigają bez problemu. Nawet przy głupiej rejestracji konta był problem!!! Fajnie sie zarabia kase na klejnocikach ale jak trzeba juz ich dac 45 za siódmy dzień logowania z rzędu to jest problem bo zalogować się nie można!!! Ironia???? A może przypadek?????
Chyba przypadek, gdyż nie wszyscy mają problem z logowaniem. Tak samo na tych serwerach jak i na testowych. Wiec nikt nie wie po czyjej stronie jest wina. Gdyż jeżeli problem polegałby tylko po stronie producenta to problem z logowaniem miałby każdy a nie tylko poszczególne jednostki. A jak widać nie każdy ma z tym problem wiec nie można powiedzieć że to tylko z powodu niewydolności serwera.
Prace nad poprawą sytuacji z lagami już trwają, jeśli otrzymam informacje o jakiś konkretnych postępach, od razu dam znać.
Z gory dziekujemy BB_xaar .
Nie obraź się BB_Xaar, gdyż to nie twoja wina, ale obiecywali to już chyba z kilka miesięcy temu. I co chwila pojawia się nowy temat na forum na temat lagów na serwerach. Zgodzę się z niektórymi tutaj, iż serwery powinny śmigać jak należy, co będzie jak wdrożą nowy handel, bo to już będzie bardziej rozbudowane i może jeszcze bardziej przeciążyć serwer, choć na razie nic nie wiadomo.
Piotru70, ty masz szczęście jak i ja, iż jesteśmy na Słonecznym Grodzie i chyba najlepiej sprawuje się on:) ja tylko oraz odczułem problem z błędem serwera, a lagi... co to jest, bo nigdy nie odczułem tego u siebie...
daveandnokia, "lagi z przeszłości" dotyczyły głównie serwera Nowa Ziemia, na pozostałych światach problemy te nie dały się odczuć aż w takim stopniu.
Technicy wiedzą już o tym, że gracze z polskiej wersji gry skarżą się na lagi - prace nad rozwiązaniem trwają. Co więcej, wszystko wskazuje na to, że rozwiązanie pojawi się już niedługo (gdy dostanę potwierdzenie, dam znać).
Na chwilę obecną mogę jedynie prosić o jeszcze trochę cierpliwości. O problemie lagów wiemy.
lagi sa fakt ostatnio straszne, ale jest jeszcze jeden problem z przygodami wieloosobowymi, te lagi wystepowaly i wystepuja i sa jeszcze wieksze, przez to przycisk genialny "odwrot" nawet nie dziala prawidlowo albo wcale...
Pozdrawia, a moja cierpliwosc juz pomalu sie wyczerpuje.
Pewnie wielu graczom siadaja nerwy , konczy sie cierpliwosc . W wielu grach tego typu producent stara sie jakos wynagrodzic nerwy , straty i mimo wszystko to ze wytrzymali i pozostali aktywnymi graczami . Moze i tu doczekamy sie jakiegos zadoscuczynienia . Nietylko przeprosin , ale moze i jakiegos "bonusa " , ktory kosztuje producenta tylko kilka klikniec , a jakze cieszy tych co z usterkami zmagac sie musieli :)
Ten problem ma swój szerszy wymiar.
To jest pytanie o sposób traktowania graczy, którzy zapłacili producentowi realne pieniądze (do których ja należę). To również daje do myślenia graczom, którzy wahają się przed wydaniem pieniędzy. Gdybym wcześniej zauważył, że w regulaminach BB nie ma słowa o prawach użytkownika wynikających z zawartej transakcji i powiązał to z pokaźną ilością uwag zgłaszanych na forum, to na pewno tego błędu bym nie popełnił.
Jeśli ktokolwiek zastanawia się nad wydaniem prawdziwych pieniędzy w tej grze powinien najpierw zapoznać się z warunkami użytkowania regulującymi prawa i obowiązki obu stron transakcji. A w zasadzie ich brakiem jeśli chodzi o obowiązki producenta i prawa użytkownika.
Domniemanie uczciwych zasad w tym przypadku może skończyć się podobnie jak w Amber Gold.
Niestety, wdrażanie niektórych rozwiązań jest procesem czasochłonnym. Mogę jednak zapewnić, że prace, których celem jest zmniejszenie "wieczornych lagów" są już w trakcie i niedługo efekty powinny być widoczne.
Nie udajemy, że problemu nie ma, wręcz przeciwnie: prace nad usprawnieniem sytuacji już trwają, jednak na efekty trzeba jeszcze trochę poczekać. Obecnie mogę jedynie prosić o jeszcze trochę cierpliwości.
I to jest jedna z rzeczy, która trzyma mnie jeszcze przy tej grze. W miarę sprawna komunikacja z supportem, który w miarę obiektywnie podchodzi do zgłaszanych problemów.
do tego Piotru czy jak Ci tam chlopku roztropku przestan sie tutaj wymadrzac bo wiesz tyle co zjesz.Gra,ktora jest sprzedawana w wersji pudelkowej przestala byc darmowa,wiec swoje madrosci zachowaj dla siebie...lagi sa z powodowane przeciazeniem serwerow i tak jest w kazdej grze przegladarkowej jak i ze wszystkim w sieci kiedy jednoczesnie korzysta z tych samych zasobow wiecej osob niz dany serwer jest w stanie obsluzyc_reasumujac:wina lezy po stronie producenta a nie graczy i nasze skargi sa uzasadnione_zapytam wprost: czy moge prosic o zwrot wszystkich realnych kosztow poniesionych przeze mnie na ta gre po czym skasowac konto?
dzisiaj od 10 rano jest tak samo jak wieczorem ... nie idzie grać. powrót na wyspę z przygody trwa z pół minuty - cholera człowieka bierze jak chce coś zrobić.
Nie wspomnę o zmianie wojska na przygodzie, po próbie usunięcia rekrutów od 1 generała czeka się i czeka ...
Blaszka1971, jak wywalczysz zwrot kosztó daj znac :D
W ciagu dnia gra działa narmalnie, jak o tak wczesnej porze masz problem to może wina twojego łącza. U mnie na obecna chwile (12:15) wszytsko hula jak szalone.
W ciągu dnia gra nie działa normalnie o czym można przeczytać w wątku "Problem z czatem". Zresztą sam doświadczyłem przed chwilą opisanych tam problemów.
Gram wciaz u konkurencji , bo tam mam tryb pvp , i tam rowniez sa lagi , problemy z logowaniem , przeskakiwaniem z ukladu do ukladu , ale tam producent , by utrzymac graczy przy sobie robi nam co jakis czas prezent w postaci surowcow , ktore normalnie dostepne sa tylko za realna kase , bo aby je nabyc trzeba nabyc walute gry i nie sa to male sumy , choc sa kropla dla graczy na moim lvl-u , ale sa . I nikt nie zwraca uwagi producentowi uwagi , ze to bylby mily gest na przeprosiny , ON robi to sam od siebie , bo to nic nie kosztuje , a przeciez kazdy gracz to potencjalny klient , ktory - jesli bedzie mu sie dobrze gralo - moze kiedys zainwestowac kilka groszy w gre . Bowiem nawet ludzie kupujacy kody od znajomego powoduja to , ze ow znajomy kupuje je od producenta danej gry.
Warto jest wiec dbac o gracza nawet jesli nie kupuje on klejnotow , bo byc moze nie zniecheci sie gra i kiedys kupi sobie choc male doladowanie :)
Na tym forum bez problemu znajdziesz fanatycznie zatraconych graczy, którzy twierdzą, że po pierwsze gra jest darmowa (i tu można zacząć się śmiać) a po drugie, że producent niczego nie musi dawać, bo... gra jest darmowa (tu już można płakać). :)
Dwa nowe serwery powinny odciążyć te już istniejące.
To wiem , nawet znam kilku takich , a producent nic faktycznie nie musi i to jest przykre , bo tak na prawde to Nasze konta nie sa Nasze , a klejnoty ktore kupujemy i przed zakupem i po jego dokonaniu i tak sa producenta , a gra jesli sie nam znudzi to nawet za swoje konto nie mozemy odzyskac nic chocby je sprzedajac , bo to przeciez nie jest i nigdy nie bylo NASZE :)
Mogly by sie faktycznie pojawic w takich grach jakies prawa konsumenta :/
czyzby?wlasnie 5 minut temu zostalem wywalony a proby zalogowania koncza sie fiaskiem_probowalem na 4 przegladarkach i lipa(cache wyczyszczone przegladarek oraz systemu programem Ccleaner)_Xaar zdarzylem jeszcze przeczytac,ze serwer testowy dziala (Twoje slowa) i tez nieprawda_zalosc normalnie
Ps.udalo sie zalogowac_brawa :)
Ja loguję się bezproblemowo na PL serwerach i na testowych. Więc nie wiem jak wy nadal możecie mieć takie problemy...
qwa tylko takie słowa się cisną na usta. Nie dość że lagi, znikający co chwilę czat, handel który przysyła oferty nieraz z 12 godzinnym opóźnieniem. To na koniec nie można się zalogować. M.S.A.K.R.A
Od 15 nie moge sie zalogowac do gry wciaz tylko mieli i mieli i nic
Mala poprawka wlazlem przez chroma fox dalej lipa