Witajcie :)
Wybaczcie "mało" ciekawy temat ale to dlatego, że nie mam dziś weny twórczej do robienia tematów :)
Jeżeli taki pomysł był gdzieś na forum to przepraszam ale jestem dziś troszkę zmęczony i leniwy jak to jest w niedziele żeby szukać :P
Co sądzicie o zjawiskach pogodowych które dają jakieś ulepszenia bądź krzyżują nam plany ? Już tłumacze o co mi chodzi :)
W prawdziwym życiu mamy różne kataklizmy które przez czasami miesiące a nawet lata utrudniają życie bądź sytuacje w których aż chce się sadzić bo wszystko kwitnie :P Moim pomysłem jest zrobienie czegoś na styl "anomalii" w przyrodzie przez tydzień.
1. Susza: Przez tydzień wody w studniach 3 krotnie wolniej się wydobywają. Zamiast 3 minut studia produkowałaby wodę w 9 minut. Gospodarstwa wolniej też ścinają plony.
2. Czas na plony: Gospodarstwa wydobywają 2 krotnie szybciej zboże :) (przez tydzień)
3. Przypływ: Zwiększa ilość ryb w ławicy (jednorazowo) lub Rybacy szybciej łowią ryby. (przez tydzień)
To w sumie tylko 3 pomysły ale miałem ich więcej i wiedziałem jak je lepiej nazwać niż "Czas na plony" :P
Dzięki temu gra stanie się ciekawsza :) Handel będzie lepiej kwitł. Bo w czasie suszy ceny wody pójdą w górę itd. Gra moim zdaniem będzie bardziej żywa. Oczywiście więcej może być takich zjawisk w przyrodzie :) Czas trwania i skutki pewnie trzeba byłoby dostosować do gry.
Jak i również z gildii nie ma jak na razie większych korzyści. A co sądzicie o tym żeby zbierać jakieś składki w gildiach a potem budować jakieś budynki "gildowe" które dają jakieś bonusy bądź po prostu ulepszać gildie w celu dostania bonusów ? Nie ukrywam, że widziałem to w jednej grze na przeglądarkę i moim zdaniem ten pomysł jest bardzo fajny :)
Sądzę, że to nie byłoby trudno prowadzić bo sam trochę w takich rzeczach siedzę :) Choć to pewnie wszystko zależy od tego jak jest zbudowana gra :)
Przepraszam was za takie wypracowanie ale nie jestem wstanie opisać swoich myśli w kilku punktach :P