Tak jak w temacie. Przecież nie ma czegoś takiego jak władyka. Znaczy było w staropolskim, ale teraz raczej mało kto wie o tym.
Wersja do druku
Tak jak w temacie. Przecież nie ma czegoś takiego jak władyka. Znaczy było w staropolskim, ale teraz raczej mało kto wie o tym.
ale właśnie dzięki temu wiemy, że kiedyś takie słowo występowało w języku polskim ;)
Ne widzę sensu zmiany, jest bardzo dobra i mi się podoba.
osobiście uważam że gra powinna zmieniać nazwy w stosunku do rozwoju danego budynku
np :
1 lvl - dom władyki
2 lvl - dom wójta
3 lvl - siedziba burmistrza
4 lvl - zamek hrabiego
5 lvl - siedziba magistury
Jak byłoby właśnie takie nazwy to od razu byśmy zauważali jak ewoluowało nazwy danego budynku :)
Przecież tu chodzi o klimat gry :) Mi się podoba 'Władyka'. Podoba mi się również 'Kantor Handlowy', który idąc Twoim tokiem rozumowania nazywać się powinien - Giełda :P
Władyka jest ok, też początkowo chciałem to zmieniać bo mówię sobie co to za twór co to w ogóle jest? Ale teraz nie oddam Władyki bez walki;)
Niech zostanie bo brzmi klimatycznie ;)
gra jest utrzymana w pewnym klimacie a sam zmiana poziomu domu nie je jest jednoznaczna ze zmianą statusu i to na niższy w niektórych przypadkach,
według wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adyka
"...przez kilka wieków władykowie pełnili jednocześnie funkcję władców państwa..."
a ty chcesz z niego zrobić burmistrza czy wójta. śmieszne
"władyka"... simply perfect:D
eh widzę że nie do końca wszyscy się dobrze zrozumieliśmy. Wiedzcie panowie i panie że grałem w TheSettlres 3 i tam nigdy nie było takiej nazwy jak Władyka. Ta nazwa pasuje jak piernik do wiatraka :)
po drugie skoro jest możliwość ulepszania budynków to i nazwy powinny się zmienić. Jeśli nawet używano tytułu Władyka przez kilka pierwszych wieków to nie oznacza że ten tytuł utrzymał się na zawsze. Też się zmienił. I teraz taki tytuł jest analogiczny co tytuł królewski albo prezydencki .....
ale jest klimatyczny, ja byłbym za tym, zęby więcej wprowadzić, takich staropolskich nazw... w końcu to osadnicy, zaczynają, ja za króla ćwieczka!!
Kwatera Gówna najlepsza nazwa !!
mi też odpowiada tak nazwa jak jest
Żeby był klimat nie musi być nazwa staropolska. Dom Władcy lepiej brzmi i też ma klimat. Obecnie używanie staropolskie w tej grze jest mało sensowne. A kantor handlowy akurat mi się podoba.