Proponuję zmianę nazwy "generał major" na "Wiarus". Generał major to nazwa typowo niemiecka, mnie to się kojarzy z rozbioram oraz II wojną śwaitową...
Wersja do druku
Proponuję zmianę nazwy "generał major" na "Wiarus". Generał major to nazwa typowo niemiecka, mnie to się kojarzy z rozbioram oraz II wojną śwaitową...
Generał major to wcale nie jest nazwa typowo niemiecka. Jest stopniem wojskowym używanym współcześnie w wielu krajach, w okresie Rzeczypospolitej Obojga Narodów ta nazwa była używana również w Polsce.
Twój nick to nazwa typowo grecka, mnie się kojarzy z zamiłowaniem do jednego z napojów alkoholowych...
Ech - ale sobie problem znalazłeś, jest tak wiele skopanych tłumaczeń w opisach zadań, niech to najpierw poprawią. Generał major, czy wiarus jaka to różnica :rolleyes: - jeśli o mnie chodzi to mogą go nawet nazwać Śpiąca Królewna. :D
Ciężko kojarzyć inaczej, jak Dionizos to imię greckiego boga wina.
Co do tłumaczenia, to jednak "Wiarus" trochę zbyt archaiczne i by nie pasowała do nazw pozostałych jednostek. Poza tym, 2WŚ już dawno się skończyła, a generał major funkcjonował i funkcjonuje w wielu armiach poza Niemiecką.
Szkoda, że nie zasmuciła Cię Twoja własna "wiedza" na temat nazwy "generał major", tylko bazujesz na swoich, nie do końca słusznych, skojarzeniach. Pisząc z czym kojarzy mi się Twój nick chciałem Ci pokazać, że opieranie się wyłącznie na skojarzeniach nie może być jedynym wyznacznikiem. Szkoda, że to do Ciebie nie dotarło...
Kitikejt ma rację - niechby się i nazywał Śpiąca Królewna. Jest wiele innych miejsc w grze, gdzie tłumaczenie jest nie tylko niewłaściwe, ale i czasami mylące. A Generał Major jest OK. Że też nikt nie czepia się Weterana, dopiero to nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek stopniem wojskowym. A ze Szłoma to po prostu boki zrywać :) (szłom = szyszak) Następnego generała (np. 300 jednostek) proponuję nazwać Kombatant.