Programowanie infrastruktury.
Witam.
Na wstępie pragnę gorąco wszystkich pozdrowić a w szczególności kolegów i znajomych z którymi spędzam miło czas na serwerze. ;)
Jestem regularnym graczem The Settlers online od miesiąca.
Przechodząc do tematu ...
Jak każdy z nas, cywilizowany człowiek na Świecie, kształcimy się, pracujemy, prowadzimy firmę, uprawiamy sport; hobby itp.
Ładnie, pięknie, jednakże wszystko to odbywa się o ustalonej porze/godzinie, względem grafika, czasami nie mając na to wpływu.
Właściciele firm, biznesmeni, odpowiedzialni za swój interes, starają się dobrać jak najlepszą strategię tak aby uzyskać jak najlepsze dochody.
W zależności od rodzaju interesu, ustalają również godziny otwarcia jak i zamknięcia w ciągu dnia/nocy.
I to jest kluczowe w mojej idei :cool:
Przenosząc prawdziwy Świat do wirtualnego w The Settlers, podaje proste przykłady tego do czego zmierzam.
**Załóżmy, że jestem właścicielem niewielkiego interesu (jedna brygada) i wiem, że jutro nie będzie dostawy niezbędnego materiału potrzebnego do produkcji, lub jego dostawa znacznie się opóźni.
- Co robię ?
Robię dzień wolny od pracy lub zmieniam czas rozpoczęcia pracy np. z 8:00 na 10:00.
**Załóżmy, że jestem właścicielem większego interesu (dwie brygady) i mam bardzo dużo zleceń, ale mój zaopatrzeniowiec ma problemy ponieważ jeden z jego dostawców nagle zachorował i nie nadąża z dostawą.
- Co robię ?
Szukam kolejnego dostawcy (handel), a jeżeli się nie uda, redukuje czas pracy brygad wprost proporcjonalnie do tego ile mam zasobów i na jak długo starczą.
- -
Rozumiem i domyślam się, że co nie którzy z Was, mogą pomyśleć - no ale o co mu chodzi, do czego zmierza :confused:
Chodzi mi o to tj. w temacie o programowanie infrastruktury
Założę się, że nie jeden z Was, nie raz pomyślał ot właśnie tak na przykładzie :
**Muahahaha... moja kopalnia złota pięknie działa na buffie, ale niestety już muszę wyjść, iść spać, jutro czas do szkoły, pracy, buff się skończy za godzinę a tak bez niego to szkoda wydobywać, nie opłaca się ... :(
"Szkoda" bynajmniej dla mnie to jest to, że nie mogę tej kopalni zaprogramować tak aby pod moją nieobecność za godzinę przestała pracować do odwołania. :(
Szkoda, że pod naszą nieobecność w grze, nie jesteśmy w stanie bardziej wpływać na rozwój naszej gospodarki.
Myślę, że moja idea jest całkiem przednia, nie koniecznie realna, ale oryginalna. ;)
Być może ktoś z Was też tak uważa, podzielcie się proszę Waszym zdaniem na ten temat, chętnie posłucham, tj. wspomniałem jestem nowym graczem i moja wiedza jest nie najlepsza na temat gry ...
Pozdrawiam R3D.