ta gra to jedno wielkie bagno
Wersja do druku
ta gra to jedno wielkie bagno
Jestem w stanie zrozumieć problemy beta wersji gry, ale wypowiedź bb_xaar:
to kpina.Cytat:
Drodzy Gracze,
od piątku w grze występuje kolejka logowania, która może opóźniać wejście do gry.
Aktywacja kolejki logowania była niezbędna, aby zapewnić stabilniejszą pracę
serwerów. Cel został osiągnięty, serwery działają stabilnie, jednak logowanie
do gry dla wielu osób jest znacząco utrudnione.
Chcę Was zapewnić, że obecna sytuacja nie zadowala również nas, a prace związane z jej poprawą zostały już rozpoczęte. Dotychczasowe rezultaty są obiecujące, jednak zanim jakiekolwiek modyfikacje będą mogły trafić na polskie serwery The Settlers Online, muszą one przejść szereg testów.
Gdy pojawią się nowe informacje o postępach, od razu o tym poinformuję.
BB_xaar
O jaką niestabilność chodzi? Wcześniej o każdej porze, na byle Aero2 gra działała stabilnie. Teraz nie da się grać (a przynajmniej połączyć) wieczorem, a w ciągu dnia rozłączenia występują co chwile.
kolejka miala polepszyc stabilnosc serwerów i polepszyła!
po prostu nie wpuszcza kolejnych graczy do gry :P
czekałem dwa razy po godzinie, ale po '"awansowaniu" w kolejce do 60 pozycji, dalsze czekanie nic już nie dawało.
Całe to awansowanie w kolejce polega na tym ze inni gracze ktorzy są blizej po prostu rezygnują z czekania.
Brawo BB! Tak trzymać! Jeśli gra będzie dostepna tylko dla garstki graczy to bedzie mozna wyłączyć większość serwerów. I problem rozwiązany! :)
*Dzień 56
Mój dzienniczku czekamy w kolejce już kilkanaście dni, wydaje mi się ale chyba przesunęła się o kilka minut, przy okazji nie odbija mi, co nie?... Jednak nie martw się, poradzę sobie, pomyśl o tym co mnie czeka po drugiej stronie, ach, jeszcze więcej zmarnowanych godzin niż w tej durnej kolejce ;)
hej ponad godzinę czekania i udało się jestem w grze ... a swoją drogą ciekawe jak długo pogram , mam spore obawy co do robienia przygód :/
bo wtedy pewnie mnie wywali ...
rano wszystko jest ok dopiero na wieczor sie psuje kurcze tak dluzej byc nie moze
Wszystkie firmy nas dymają. Jaja sobie z ludzi robią. Większość gier przeglądarkowych sie sypie, zamula kompa i tyle. Kasy z nas nadoją i potem w dupie wszystko. ŻAL i tyle w temacie.
kolejna godzina minela.. update :
Zdjęcia
Tak się zastanawiam w jaki sposób mamy się wyrobić z zadaniami "cztery wiatry" jak od piątku nie da się zalogować, a jak już się uda to zaraz człowieka wyrzuca i od nowa 5 godzin w kolejce. Na usta cisną się same inwektywy. Zaraz mi się skończy przygoda Banici i co mam kupić nową by stracić ją na czekaniu aż mnie łaskawie gra wpuści. A to co napisał BB_xaar na głównej to już nawet śmieszne nie jest. Nie dziwie się że ludzie mają dość grania.
ja mam czekać 1godz 32min. czyżby kolejko-mania wrócił:confused:a
Przeciez to padaka... kto to wymyslil to przeciez bezmozgie yeti i koniec
Ciekawe co by zrobili jakby wystwic im pozew zbiorowy do SĄDU? jezeli dajmy na to zaplacilem za diamenciki i nie moge z nich kozystac znaczy sie zostalem naciagniety... bodajze wyludzenie sie to nazywa... a ciekawe kto sie skusil na wersje pudelkowa??? z tego co pamietam do najtanszych nie nalezala... no i tez beta:)) a tu niespodzianka... nie pograsz sobie chocbys i 1000pln tygodniowo ladowal lipa niezmierna... no ale zawsze mozna wstawac miedzy 4-6 rsno i nie ma problemu.. wszystko wtedy dziala
dodane...
mam pasjansa teraz moge czekac
dodane...
hmm... moze ktos reflektuje na dziesiec - pietnascie partyjek szachoof?? potem tylko kaffka i bedziemy w grze
to wogole jakas porazka. Ja po calym dniu pracy zeby wejsc do gry mam czekac prawie 2 godz. a bylam 275 na 698 chyba. jakos tak.... teraz to gra padnie totalnie, bo mimo ze mam w miare wysoki poziom to jednak, gdy sytuacja sie nie zmieni zastanawiam sie nad zrezygnowaniem z tso. Nigdy jeszcze nie spotkalam sie z czyms takim zeby 2 godz czekac na mozliwosc zagrania.... Wstydzilibyscie sie..... do tej pory bylo dobrze. w tym tygodniu wyszly jakies problemy z przygodami (znikali generalowie itp.). I dam sobie reke uciac ze to ostatniej konserwacji taks ie zrobilo.... Nikt nie przewidzial tego ze gra zainteresuje sie duza grupa ludzi??? A wam serwer nie wytrzyma?? To po co oglaszacie sie w TV??? Powodzenia zycze.... Ja poczekam do konca tego tyg. Jesli po weekendzie sie nie zmieni to pewnie podejme dezycje o rezygnacji z gry.... Prawdopodnie nie bede pierwsza i ostatnia.... A wspoltworcom o innym odpowiedzialnym za dana sytuacje zycze owocne burzy mozgow i wspanialych i niezawodnych pomyslow na poprawienie nam komfortu gry.... W koncu nie jeden za to zaplacil.....
Meldunek nr 4....
Minęło około pół godziny od meldunku nr 3....
wciąż jestem w kolejce....
teraz 48... od dłuższej chwili...
zawiesił się ...
Jeśli kolejka miała stabilizować serwery, to nie spełniła zadania, gdyż serwer nawet nie potrafi policzyć i po prostu wyświetla fałszywe dane...
Za to kolejka znakomicie uniemożliwia grę - bo po prostu nie mozna się zalogować....
Równie dobrze można dać bana graczom...
Ktoś robi kręcią robotę firmie...
Chciałem sprawdzić co się dzieje w państwie. Tylko na chwilę bo rano trzeba wstać. Jak zobaczyłem, że jestem 1224 w kolejce logowania (około trzy godziny czekania na zalogowanie) to szczena mi opadła i sobie odpuściłem.
3godziny i nic chyba trzeba kończyć to g....
wow jeden szczęśliwy
ha nawet na forum jet kolejka oczekiwania na dodanie postu, ale jazda
dobra ludziska na czołgi wsiadać!!!
3 dzień z rzędu próbuję się zalogować i nic.... szlag mnie trafia...
bachorek winno byc napisane szlag, i mnie tez trafia bo dzisiaj czekam juz od 16 cierpliwie zatrzymalo mi sie na pozycji 89 z 1300 prawie o jakiejs 19 od tej pory kolejka nie drgnela tylko nadal 89 i nadal rzekomo 44 minuty :] minely juz 3h a tu nadal te 44minuty, usunac ta atkualizacje jak sobie z nia nie potraficie poradzic, co to jest gra ledwo chodzi od ponad 3 dni a nie mam zamiaru czekac do usranej nocy zeby sie raczyc zalogowaniem
udalo sie:))) to do zobaczenia:)
hahah paranoja dobrze napisali na głównym że po wprowadzeniu kolejki servery dostały kopa hahah jak nikt nie jest w grze to co się dziwić ... jak już czekam 1.5h i co i nic
Jak tak dalej bedzię to granie w tą grę jest bez sensu jak ja mam czekać na dostęp n swoją wyspę to ja dziękuję za taką grę ..
moze czas sie przyznac ze wam nie wychodza juz ok 6 miesiecy te wasze "modernizacje" cotygodniowe...4 h czekac to chyba przesada,co? a wam kasa leci...co tam ludzie...calkiem jak w polskiej polityce...
Meldunek nr 5
minęło około 1 godziny od meldunku nr 4
wciąż jestem w kolejce
wciąż 48
nie robiłem zrzutów ekranu, ale kolejne meldunki dosyć dokładnie oddają problem z logowaniem - po prostu nie da się zalogować...
to czwarty wieczór z rzędu... firma robi sobie jaja z graczy
no nie mogę nawet na forum jest kolejka
Brawo rodacy :) W przerwie na wejście do gry, pasowałoby spalić jakąś siedzibę Ubisoftu? Nie sądzicie, że to dobry pomysł?:D Jeszcze zdążycie na grę ;p
Mam pytanie czy przygoda której prawdopodobnie nie ukończe, oraz surowce ktore zainwestowałem i straciłem w trakcie jej wykonywania zostaną mi zwrócone??
Raczej nie możesz na to liczyć. Może jak szczęście dopisze to koszyk owoców :)
uważaj bo Ci ktoś jeszcze odpowie...
I to jak będzie dobry układ planet .
Od kilku miesięcy jest aktywnym graczem w TSO i loguje się na swoje konto systematycznie. Obserwuje postępy i nieustające problemy, które występują w tej grze notorycznie i coraz bardziej uprzykrzają grą, zapewniając przy okazji wszystkim całą masę negatywnych emocji.
Nie mogę się nadziwić, że wydawało by się firma z taką tradycją jak Ubisoft (pragnę przypomnieć, że korzenie gry The Settlers sięgają roku 1993) i doświadczeniem nabytym na polu 20 lat doświadczeń doprowadza do sytuacji, w której na właściwe serwery dokonuje się aktualizacji oprogramowania bez uprzedniego, należytego sprawdzenia poprawności jej działania...
Niestety doprowadza to do sytuacji w której zamiast dobrej grywalnej rozrywki skazujecie nas graczy, na tego typu, przykre niestety doświadczenia. Od 20 lat systemy informatyczne dość mocno zewaluowały i będą nadal ewaluować, co jest rzeczą naturalną, konieczną i niestety nieuniknioną. Są jednak skuteczne sposoby na radzenie sobie z takimi problemami. Pierwszym z nich jest możliwość wersjonowania aplikacji, która w sytuacjach takich jak ma to miejsce niemalże raz w tygodniu pozwala na szybkie cofnięcie aktualizacji i umożliwienie normalnego funkcjonowania aplikacji (w tym przypadku gry). Najbliższym przykładem jaki przychodzi mi od razu do głowy jest popularny w ostatnim czasie framework jQuery, mamy do dyspozycji wersje najnowszą oznaczą jako "last" i wersje stabilne określone konkretnym numerem, który zapewnia zawsze stabilną pracą aplikacji! Jeśli ktoś korzysta z wersji "last", a ta działa niestabilnie zawsze może użyć wersji starszej - szybko łatwo i przyjemnie... Bez wytaczania dział w pisanie łatek, skryptów optymalizujących i Bóg jeden raczy wiedzieć czego jeszcze.
Kolejna prośba, dotyczy udzielanych przez szacowne grono moderatorów pomocy. Bardzo Was proszę przez wgląd nie na siebie, ale na ludzi dla którzy z tej gry korzystają, a w cale nie muszą wiedzieć co to jest aktualizacja flasha, czyszczenie cache przeglądarki, czy jej zmiana na inną. Te wszystkie rady są bardzo cenne, jednak ni jak się mają do bieżących problemów... I tutaj moja uwaga do postu BB_Mishap:
Szanowny kolego, po pierwsze skrót (a właściwie kombinacje klawiszy) Ctrl+Shift+Del służą do wywołania MANAGERA PROCESÓW w systemach Windows - jak dobrze pamiętam było tak od Windowsa 95, a więc jeszcze zanim powstała pierwsza gra "Osadników". Do usuwania cache przeglądarki służą odpowiednie opcje dostępne w menu konkretnych przeglądarek. Niestety niejednokrotnie nie to jest problemem - zdarzają się na poziomie przeglądarek problemy z działaniem ciasteczek i tu raczej powinna paść uwaga dotycząca tych ostatnich. Istnieje możliwość wymuszenia nadpisania istniejącego cache poprzez kombinację klawiszy SHIFT+F5 lub SHIFT+R w niektórych przeglądarkach, ale nie zawsze prowadzi to do usunięcia błędów związanych z niepoprawnym odczytywaniem ciasteczek przez przeglądarkę.Cytat:
Jeśli dotychczas poniższe kroki nie zostały przez Was podjęte w przypadku wystąpienia trudności z załadowaniem się strony z grą, proszę spróbować:
- W pierwszej kolejności wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki (zwykle skrót Ctrl+Shift+Del) i odświeżyć stronę z grą;
- Upewnić się, że zainstalowana jest aktualna wersja wtyczki Flash Player (do pobrania tutaj);
- Spróbować logowania się do gry przy użyciu innej przeglądarki niż dotychczasowa.
Tutaj (uwaga do BB_xaar) przychodzi mi na myśl sugestia o weryfikację tego typu postów przez osoby, które są odpowiednio kompetentne. Przykre to, ale pojawianie się tego typu błędów naraża Wasz zespół na nic innego jak kompromitację...
Pominę kwestię sprawdzania wersji flasha (samodzielnie przez użytkowników), bo tego typu mechanizmy są dostępne już na poziomie JavaScriptu i wystarczyłoby podczas ładowania strony wyświetlić okienko dialogowe" "Używasz przestarzałej wersji flash, zaktualizuj ją do najnowszej wersji LINK. Prosty i czytelny przekaz, a ile wszystkim ułatwiłby życie...
Nie sposób chyba na koniec nie ominąć kwestii serwera testowego. Nasuwa mi się pytanie, jaki jest cel działania środowiska testowego, skoro i tak na serwery docelowe trafia nieustannie oprogramowanie wadliwe w których, istnieje tak wiele błędów? Dlaczego dzieje się tak, że usunięcie jednej usterki powoduje powstanie kolejnej, a niejednokrotnie obserwujemy sytuacje w których wprowadzanie kolejnych łatek powoduje cofnięcie poprzednich lub ponowne wystąpienie znanych już wcześniej i usuniętych problemów?
Na koniec pozwolę sobie zasugerować skoncentrowanie się zespołu nad usunięciem istniejących problemów (być może nawet przywrócenie wersji sprzed ostatniej przerwy konserwacyjnej) nam - graczom, niepotrzebne są eventy, których nie da się wykonać bez możliwości zalogowania do gry. Zmniejszenie tempa aktualizacji i aktualizowanie wersji faktycznie przetestowanej na serwerze testowym lub możliwość korzystania (wyboru przez użytkownika) ostatniej stabilnej wersji gry.
Czy jako jako użytkownicy, gracze i wreszcie Wasi klienci możemy liczyć na wprowadzenie takiego rozwiązania, które zapewni stabilne działanie aplikacji i grę na poziomie czasów w jakich przyszło nam żyć? Mimo wszystko wierzę że coś się wreszcie zmieni.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich graczy, cały zespół "The Settlers" i Volkera Werticha od którego to wszystko się zaczęło, a którego dzisiaj bardzo tutaj brakuje.
No ja chcialem sie zalogowac. Dwie godziny czekalem i nic. Chyba trzeba bedzie sie przeniesc na jakies serwery zagraniczne.
Dziękuje J4rek81...
*Dzień 84
Biała broda wcale nie jest taka zła, nawet mi się podoba... dzienniczku, wydaje mi się że ktoś próbuje nam odebrać miejsce w kolejce, ale nie zamartwiaj się, przygotowałem się na to... c.d.n
*Dzień 85
Jednak się pomyliłem drogi przyjacielu, nie doceniłem siły zdesperowanego tłumu, odebrali mi nie tylko miejsce w kolejce, ale nawet brodę którą tak polubiłem, co dziwne oszczędzili skarpetki, to nie mogli być tylko Polacy.
*Dzień 86
BB_xaar abdykował. To na pewno nie był Polak. Polacy pracują przecież do śmierci...