Zgadzam sie z tobą Gacek
Osobiście uważam że te 2 ostatnie budynki - szkółka i kopalnia - mi na wyspie nie są potrzebne - jak i większości graczom na poziomie 40+.
Jednakże należy zwrócić uwagę na poziom od którego kopalnia będzie dostępna dla gracza 26+. Jest to poziom na którym ekonomia wyspy nie jest jeszcze tak sprawna a przygody z bogatym lootem nie są dostępne. Rezultat daje się łatwo przewidzieć - wielu graczy których stać na ładowanie gotówki w gry zakupi taki budynek i będzie zdobywać granit który na ich możliwości ekonomiczne jest dość drogi do zdobycia.
Inną sprawą jest iż nikt z Was nie wpadł na to iż wprowadzenie tych budynków może być częścią obiecywanego PvP ? Informacje które wiemy na ten temat to iż na takiej wyspie dla wielu graczy będzie można wydobywać granit jak i bale egzotyczne. Myślę że te budynki właśnie mogłyby tam być budowane. Czyli na macierzystej tylko za klejki, a na PvP do normalnej budowy. Tym sposobem BB będzie mieć już zaimplementowane w grze budynki potrzebne w części PvP, a przy okazji zanim dostaniemy PvP będzie zarabiać na tych którzy będą kupować je za klejki.
Granit w takich ilosciach jak ten budynek produkuje powinien byc do zdobycia bez problemu dla srednio rozwinietego gracza na 26 lvl. Poza tym nie wiem czy zauwazyles/as ale w przypadku zdecydowanej wiekszosci budynkow ktore sie stawia czynnikiem blokujacym nie jest granit tylko zloto, upgrady za granit nastepuja dopiero po tym, jak gracz zainwestuje pokazne ilosci monet, wiec na 26 granitu dziennie tez go bez problemu stac.
Od ktorej strony by tego nie ugryzac - za tym budynkiem nie idzie zadna spojna koncepcja, co najwyzej losowo dobrana kombinacja cyferek i liczenie BB ze ktos sie na to nabierze.
edit: kulawa stylistyka
Zgadzam sie w 100% nie rozumiem tylko myslenia bb. Skoro serwery sie wypelniaja,przypuszczam,ze 90% serwwera ma mennicei produkuje na premce monety,dropyz byka kupuja nawet 30 levelowce,miecze tanie jak barszcz wiec kazdy nowo poczatkujacy moze robic przygody z duzym dropem.... wiec pytanie brzmi gdzie tutaj logika ze strony tych informatykow co to buduja?{prawdopodobnie sa to ludzie ktozy nigy w tso nie grali tylko programuja zamknieci w 4 scianach ebz slonca:}}
po konserwacji nie moge nie wczytuje mi sie mapa komunikat serwer error
Ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!!! na 26 lvl to nawet wyspy nie macie podbitej a co dopiero robienie przygód !!!!!!! Na 26 lvl to o granicie jeszcze nikt nie słyszy bo samych monet ma ze 300 max !!!!!
Zgadza sie
Przygody sie przewaznie robi dopiero po podbiciu calej wyspy
Brakuje kasy w budżecie czy co?, że wymyślacie kompletnie nie potrzebne rzeczy i to jeszcze za jaką cenę?
Ciekawe kiedy wprowadzić opłatę za możliwość logowania się do gry bo wszystko zmierza to całkowitego przemienienia gry w maszynkę do zarabiania pieniędzy, gdzie już nie liczą się gracze tylko zyski.
Wszystkie gry, które zaczęły wprowadzać coraz to więcej płatnych dodatków, w krótkim okresie czasu zaczęły tracić graczy.
Miał być epicki skład węgla, miało być wyburzenie skał i co cisza jak makiem zasiał.
Myślę że obaj możecie mieć rację - zwyczajnie wszystko zależy od tego jak dużo czasu/kasy gracz spędza nad swoim wirtualnym światem;)
PS. Osobiście na lvl 26 bardziej się skłaniałem do tego: "Wow mam 10 granitu i 150 monet - cool prawie mogę coś z tym zrobić".
Tak właściwie to czemu się dziwicie? Każda gra online jest nastawiona na to aby zarabiać - grasz za darmo a płacisz za bonusy - to się nazywa ekonomia.
Nawet jeżeli jacyś gracze odejdą bo będą znudzeni to będą to Ci z 50lvl. Oni nie przynoszą zysków bo grają dla przyjemności a klejki zdobywają za gwiezdne monety.
Biznes zaś jest nastawiony na nowych graczy którzy dopiero rozwijają swoją wyspę, aby zdobycie surowce czy expa muszą się zdrowo naharować - a część z nich chętnie skróci sobie tą drogę za realną kasę i biznes się kręci - BB dalej istnieje a informatycy, Business Managerowie i prezes mają pracę:P
26 lvl owszem wyspy podbitej nie ma ale rok temu dechy,marmur itp kosztowalo znacznie wiecej niz teraz,kazdy nowy gracz kupi te rzeczy za grosze,albo dostanie za darmo od wyzszych lvl. Obojetnie jakby na to nie patrzec taka kopalnia jest nie oplacalna,a jezeli kogs stac na wydanie kasiory na klejnoty a te zamienic na kopalnie,to przypuszzcam,ze wybierze jeszcze latwiejsza droge i zamias czekac na wydobycie granitu kupi wydobyty ze skrzynki jednak za 2k klejek bedzie miec tylko 1 k granitu
Hej mam pytanko a widzialem ze chcieli prowadzic drzewa tropikalne byly na serwerze testowym i co znimi sie stalo??
Jak rano się logowałam na testawy, to szkółka drzew egzotycznych była u kupca zaraz obok kopalni granitu :)
Dobrze ze co ssie pojawia, zawsze sie trafi troche graczy co maja akurat ochote wydac troche pieniedzy to sie skuszą i chwile będa mieli radoche. Zawsze to jakies urozmaicenie.
Tak do dyskusji o poziomie 26 pragne wtrącic że to jest poziom na dzien lub dwa, wiec mozna nie zauwazyc kiedy sie go przeskoczyło, tym bardziej ze gra teraz idzie szybciej niz kiedys i awanse sa łatwiejsze.
ktoś w to jeszcze gra? pvp miało być na początku roku.. 2013
Ja wciąż gram (choć już dawna rozsądek i portfel podpowiada żeby się przesiąść choćby na Anno) między innymi dlatego właśnie, że chcę zobaczyć jak to PvP zostanie rozwiązane i być może wziąć udział w jakiejś rywalizacji z żywym człowiekiem (i nie ma to nic wspólnego ze szczurami).
A co do granitu, ktoś słusznie na testowym zauważył, że za równowartość klejnotów można kupić 2 odkrywców, którzy z pewnością w ostatecznym rozrachunku będą przynosić więcej i taniej. No i nie zemrą po przyniesieniu.
nad nieprzydatnością szkółki czy kopalni gr. nie ma co dyskutować.
dziwią mnie osoby co wypisują, że ktoś się skusi na ten super ekstra promocyjny zakup?!
Większość uważa, że aktualne zmiany mają coś wnieść do aktualnego stanu gry.
Pójdźmy do przodu i wyobraźmy sobie sytuację, że wchodzi pvp, odkrywcy znajdują nowe wyspy do podbicia. Nowe wyspy są atrakcyjne pod dwoma względami:
- ekonomicznie (różne wariacje przychodzą mi do głowy ale np ruda złota z zasobem 10 000 do wydobycia itd.)
- prestiżowa (gildie skupiające graczy dobrze rozwiniętych dla, których głównym celem jest podbicie maksymalnej ilości takich wysp i utrzymanie ich w posiadaniu.
FINAŁ:
Skuteczna obrona wyspy przed pozostałymi graczami będzie możliwa wyłącznie lub uzasadniona ekonomicznie tylko jeśli będziemy mogli stawiać wieże, mury itd. w każdym bądź razie elementy obronne za granit i egzotyczne drewno.
Nie możemy wykorzystać granitu i egzotycznego drewna z macierzystej wyspy więc co robimy ?
Ano kupujemy nie jeden ale obydwa budynki, które dają taką możliwość i co gorsza jest to jedyna możliwość.
To co mnie dodatkowo utwierdza w moim przekonaniu to fakt, że mamy obecnie możliwość do zakupu 10 kopalni klejnotów więc trzeba stworzyć warunki na zbyt klejnotów na szeroką skalę i takie rozwiązanie da taką możliwość.
Czyta ktos wogole forum serwera testowego? w kilku watkach polski serwer to testowy:P była tam wczoraj tez ciekawa propozycja ale juz nie moge znalesc w ktorym watku wystarczy dodac jakies zadanie co by dalo szkolke drzewa egzo i kop granitu za free, a dopalki do nich hm z kooperacyjnych i po kłopocie:P
Uważacie, że ten budynek je nieopłacalny (no w sumie ja też xD ) ? To czekajcie aż bb podniesie max lvl i exp będzie się zdobywało z "kopalni doświadczenia" (20k klejnotów, 1exp na 1h, pojemność 20k expa)
Jako dodatkowe złoże gdzie geolog miałby co robić to by fajnie było. Czas produkcji? Po co dawać coś czego i tak nieodczujemy. bajer na dziewice.
Zmiany teraz szkółka egzo ma pojemność 3750 a kopalnia granitu 3000
Ten budynek produkuje jakieś 400 granitu na dzień z bufem x3. Po co mam coś takiego kupować jeśli wystarczy, że sprzedam trochę chleba, mieczy i napitku aby z handlu wyciągnąć to samo?
tutaj
Ogólnie sporo takich komentarzy jest na forum testowym.Cytat:
I think the new test server is called "Polish" servers.
Przykład inny:
Cytat:
Well at least we are finally getting the woodyard to live servers (unless Polish ppl find critical bugs in next few days )
A jakie jest myślenie BB? Nie chcą szukać błędów na testowym to wrzućmy to na live i odrazu wszystko znajdą, niestety padło na nas ;/
Pamietajcie ze teraz mozna doladowywac kopke granitu i szkolke egzo
Może liczyli że tutaj bedzie wszystko działało?;)
@RedJul
Coś takiego napewno nie wejdzie. Bo z żalożenia ta gra jest darmowa i wszystko mozesz tutaj zdobyc nie wydajac realnej gotówki.
Nie mussisz wydawać
Primo dostajesz klejki za logowanie
Sekundo nikt nie każe wbijać ci lvl