Bardzo dziękuję za tak szczegółową informację.
Niestety tak jak się spodziewałem, specjalny magazyn prowiantu jest drogi - oj nie zaszaleję w te święta. :)))
Wersja do druku
jakis cienias kasuje posty;>
to napisze jeszcze raz
w banerze w sklepie w grze za klejnoty na dole jest dom ływajacy zamiast pływajacy analfabeci sa i to jest tego dowod;>
po 2 naprawic snieg czemu zwierzeta i ludzie tez sa biali? jakas nowa rasa? do tego cale budynki sa biale nigdy nie widzialem zeby tak snieg obsypal rowno domek...
mapa ze sniegiemrazi w oczy a przyczyny podalem wyzej...
do tego cena sniegu powinna byc za 1 rybe ma to urozmaicic gre i podkreslic pore roku a nie zeby gracz musial wydac 50 prezentow...
Może z zimna mają oszronione ciuchy/futra?Cytat:
po 2 naprawic snieg czemu zwierzeta i ludzie tez sa biali? jakas nowa rasa? do tego cale budynki sa biale nigdy nie widzialem zeby tak snieg obsypal rowno domek...
O co chodzi z tym Specjalny magazyn prowiantu produkuje nowych premii produkcyjnych, potrajających produkcję warsztatów oraz fragmentów mapy. Chodzi mi o fragmenty map
@sajmon
W tych nowy magazynów prowiant produkowany fragmentów mapy z trzy różnych rodzaje papier.
Mam nadzieję że zrozumiałeś. Dostosowałem styl gramatyczny mojej odpowiedzi do Twojego pytania.
dzęki za info
Hm, z tego co się orientuję zrezygnowali z najlepszego papieru w zamian są stalówki.
A swoją drogą pogratulować Xarowi refleksu - pamiętnik w piątek a dzisiaj info na głównej stronie:)
Info to było jak na testowym były testy tego eventu.
nareszcie info dla wszystkich a tyle bylo spiny o wszystko;>
ale nadal jestem ciekaw jak z ta zlota wieza bedzie czy np jak ktos nie otworzy 1 dnia a kolejnego wyjmie nagrody za klejnoty to dalej ma szanse czy juz nie;>?
A ja mam pytanie odnośnie tego "kalendarzyka".
Od kiedy będzie można otwierać te pola z nagrodami? Od 1-24 grudnia czy od 5-29 grudnia?
Moze byc :)
Jestem gotowa sie logowac kazdego dnia nawet na roamingu, jesli mi to zagwarantuje wieze na koniec ;). Mam tylko nadzieje, ze nie wyjdzie jak obecnie na testowym (podobnie jak inni nie moglam sie logowac od 6. do 13. dnia eventu).
dziwne bo ja moglem w tych dniach, moze wymieliscie problem jakis?
Witam
Zapowiada sie jeden z lepszych eventow,bardzo urozmaicony ,mam na mysli kalendarz adwentowy,kolekcje,codzienne zadania i 4 rozne przygody
Bardzo chojny na dokladke wiele budynkow do zdobycia i zlota wieza na koniec , ktora wyglada swietnie
Juz sie nie moge doczekac :)
pozdrawia zespol TSO
Pepsiaczek raczej wygląda na to że od 5-29, szkoda że nie 1-24 bo to jednak ma być kalendarz adwentowy.
Ranhea podobno znaleźli powód problemów więc należy mieć nadzieję że przyczynę zlikwidowali, ja akurat miałam szczęście i tylko w niedzielę nie mogłam się zalogować.
Mam tylko nadzieję że naprawią tę odwrotną produkcję uzupełnień, bo na testowym nadal czas pracy i potrzebne surowce są odwrotnie (dla ryb woda i ryby, dla zwierząt chleb).
Dla mających dosyć prymitywnych odzywek Brisingera proponuje zgłaszajmy jego niestosowne posty (wykrzyknik po lewej na dole), może moderatorzy dadzą mu odpocząć od forum, bo poziom frustracji jaka wylewa się z jego postów stanowczo wskazuje że wakacji mu potrzeba.
Czy cały event zakończy się 2.01 czy też same towary będą jeszcze dostępne u kupca przez jakis czas? Jesli tak - jak długo będą dostępne?:)
Niestety - to tylko nadzieja , bo nadal nie dziala, nadal sa problemy na testowym.
Glosy na forum testowym
Brisinger - proste zasady ortografii.
Jeżeli każemy komuś coś zrobić piszemy "ż" bo kazać
Natomiast jeżeli ma być to kara np. dyscyplinarna lub inna piszemy przez "rz". Karzę Cię naganą. Chyba można się stosować do zasad ortografii.
W tej chwili w Twoim poście jest napisane, że Piwonia nas czymś ukarała, tylko nie wiadomo czym. O stosowaniu zasad interpunkcji nie będę już pisał ani o stylistyce Twojej wypowiedzi.
Większość pomysłów na wielki plus. Świetnie, że w końcu event będzie zróżnicowany i można naprawdę złowić nagrody które sie przydadzą... Nie to co w innych eventach ;]
Jakie są nagrody za ukończenie przygód świątecznych?
Ja za Kolejne zakazane eksperymenty dostałem dzisiaj granit, katapulte, miksture, starcoinsy (chyba coś 160) i jakiś badziew.
czy manufakture z eventu bedzie mozna przeslac innemu graczowi ?
na testowym za otwieranie okienek w kalendarzu trzeba placic klejnotami ? jak to bedzie w tym evencie?
?
Manufaktury nigdy nie były do handlu, więc tym razem raczej będzie tak samo.
macmadness płaci się tylko jak przegapiłeś otwarcie okienka, jeżeli będziesz się logował codziennie i otwierał to nic nie zapłacisz.
Forumowicze. Napiszę trochę nie na temat, ale jest to rzecz mnie naprawdę irytująca. 100 albo przynajmniej 99% piszących tu to Polacy. Czytając posty odnosi się jednak całkowicie inne wrażenie.
Interpunkcja to przeżytek:
"w banerze w sklepie w grze za klejnoty na dole jest dom ływajacy zamiast pływajacy analfabeci sa i to jest tego dowod;>"
Gramatyka leży na całej długości:
"O co chodzi z tym Specjalny magazyn prowiantu produkuje nowych premii produkcyjnych, potrajających produkcję warsztatów oraz fragmentów mapy. Chodzi mi o fragmenty map"
"Bardzo chojny na dokladke wiele budynkow do zdobycia i zlota wieza na koniec , ktora wyglada swietnie"
Brak umiejętności wstawiania znaków interpunkcyjnych w odpowiednim miejscu:
"? piles nie pisz..."
i wiele, wiele innych błędów.
Nie chodzi o to żeby pisać i wysławiać się jak dr Miodek, perfekcję w tej dziedzinie zostawmy takim jak on, ale styl niektórych postów, ich gramatyka wołają o pomstę do nieba. Nie dość że czyta się to ciężko to jeszcze ich zrozumienie jest niełatwe. Nie wystarczy znać wszystkie litery alfabetu, trzeba je jeszcze odpowiednio połączyć aby coś sensownego przekazać. Czytając niektóre wypowiedzi z tego jak i innych forów ,można dojść do wniosku, że niektórzy spędzają zbyt wiele czasu przed komputerem a za mało nad nauką.
Chodzi o szacunek do i dbanie o język ojczysty. Właściwy przekaz to właściwe zrozumienie.
Proszę nie pisać że ten post jest nie na temat bo to forum jakiejś gry itp. Równie dobrze możemy powiedzieć że elementarny brak higieny osobistej takiego, na przykład , kierowcy autobusu nie powinna być dla nikogo problemem, bo jest on zatrudniony po to aby przewozić ludzi a nie czarować ich swoim zapachem. Higiena języka jest równie ważna.
Pozdrawiam i mam nadzieję że nikogo nie obraziłem.
B
jak będzie można coś sprzedać to rozpoczną się żniwa dla multi
Nigdy nie szło handlować manufakturą. BB to zastrzegło od samego początku jej wprowadzenia. I tak jest do dnia dzisiejszego.
Piwonia, to nie jest kalendarz adwentowy, to kalendarz odliczający dni trwania eventu. ^^
Oznacza to, że pierwsze okienko na polskiej wersji gry będzie można otworzyć 5 grudnia, drugie 6 grudnia itd.
Bernardoss, cały event zakończy się 2 stycznia 2014 - wtedy zniknie także świąteczna sekcja w Sklepie w grze.
Xaar ja rozumiem że tak kazano Tobie to wytłumaczyć, ale gdyby to było odliczanie dni eventu to nie powinno być 24 dni tylko 28, 24 dni jasno wskazują że autorom pomysłu chodziło o bardzo powszechną w Niemczech idee adwentowego kalendarza. Szkoda że BB nie zdecydowało się na zrobienie dodatkowej krótszej przerwy w nocy z listopada na grudzień i nie zastartowało kalendarza z początkiem grudnia. Pomysł mimo że nie wystartuje 1 grudnia to i tak bardzo mi się podoba.
Ja również nie kojarzę żeby można było kiedykolwiek handlować manufakturą, gdyby tak było to na pewno dokonała bym zakupu.
Piwonia, postanowiono zastosować 24 okienka, które nie odnoszą się do dni grudnia, a właśnie do dni trwania eventu. Celowo wykorzystano liczbę 24, a nie 28. Gdyby interfejs umożliwiał otwieranie nowego okienka każdego "eventowego" dnia, na zaakceptowanie Złotej wieży byłby tylko jeden dzień. Stosując "tylko" 24 dni, czas na zdobycie Złotej wieży jest nieco dłuższy. :)
I akurat tak trafiło na te 24 dni jakie się stosuje w kalendarzu adwentowym, w którym tak samo odlicza się kolejne dni.
A tak z serwera testowego:
Cytat:
Maintenance November 12th - Christmas Event
Dear settlers,
We will deploy a new game version today, November 12th, between approx. 17:15 and 20:00 (CET). Therefore the server will not be available during this period. The exact time will be given, once we have more information. The new version comes with the following new features:
NEW FEATURES
• Pre-Version of the Christmas Event
• Resource: Gifts
• 4 Adventures: Save the Christmas feast - The stolen Sleigh - More Secluded Experiments - Return to the Bandit Nest
• Collectibles: Candies
• Advent Calendar
• 6 Buffs: Christmas feast - Cookies - The fermentation accelerator - Hot Lemon Tea - A million snowflakes - Solar flare
• Provision house item: Granite transformation
• Deco buildings: Normal Xmas tree - Animated Xmas tree - Snowman
• Buildings: Deerstalker Hut - Coal Workyard - Arctic Iron Mine - Provision House II (with new buffs)
Pomysł z nazywaniem interfejsu mianem "Advent Calendar", został wycofany tuż po wprowadzeniu świąt na serwer testowy.
Zamiast nazwy "Advent Calendar" będzie nazwa "Christmas Surprise". :) Na polskiej wersji gry będzie to najprawdopodobniej "Świąteczna Niespodzianka", jednak finalne tłumaczenie nie jest jeszcze gotowe. Tak jak już pisałem, cyferki wyświetlane w interfejsie z "niespodzianką" będą odnosiły się do dni trwania eventu, a nie dni grudnia. :)
ja tu czegoś nie czaje
na testowym złota wieże jest dla każdego gracza co otworzy wszystkie okienka (mając na uwadze ze można to robić za klejnoty jak ktoś zaśpi to nawet ostatniego dnia mozna otworzyc wszystkie na raz)
a ty piszesz coś o tym ze szansa na zdobycie złotej wieży będzie większa? skoro były by 28 dni to by było więcej nagród a złota wieża i tak by wpadła a są 24 zmniejszona liczba nagród w stosunku do 28 dni a wieże i tak dostanie każdy kto otworzy wszystko
no chyba ze o czymś nie wiem
możesz xaar to objaśnić?
Być może moje poprzednie słowa były trochę niezrozumiałe, więc spróbuję inaczej (nie pisałem niczego o "zwiększaniu szansy").
Nie wszyscy logują się do gry codziennie, szczególnie w okresie świątecznym. Gdyby na odebranie Złotej wieży każdy miał tylko 24 godziny, mogłoby dojść do sytuacji, w której ktoś nie mógł się zalogować w ostatnim dniu, przez co utracił możliwość odebrania swojej Złotej wieży. Przyczyny mogłyby być różne: spędzanie czasu z rodziną/znajomymi, utrudnienia techniczne, czy np. podróż.