jak wyrzucisz tych 10 smolarzy to będzie miejsce i na 2 takie budynki :)
jak wyrzucisz tych 10 smolarzy to będzie miejsce i na 2 takie budynki :)
Nareszcie jakieś poważne zmiany!!
Pomysl z budynkiem dobry, wykonanie tragiczne. Gdzie ta epickosc? Mi sie epickosc kojarzy z wielkim kopem dla gospodarki wyspy (a niech kosztuje i 10x tyle), a nie "jakas tam oszczednoscia". No i wymiary... kompleksy wielkosci ktos ma? Wyspa jest w gruncie rzeczy niewielka, pozawalana drzewami, ciezko optymalnie ustawic nieraz nawet zwykle budynki, a tu kazdy nowy koniecznie musi byc bydlacki i niewymiarowy... Przesada.
Idei banku nie rozumiem. Po co? Co on da? Ktos w gildii cos potrzebuje - jest handel.
Możliwości całkiem ok, ale współczuję tym, którzy będą musieli robić przemeblowanie na wyspie :)
No wlasnie :) Handel jest, a z opisu banku wynika, ze to po prostu miejsce, w ktore ktos moze cos wlozyc - ktos inny wyjac. Efektywnie przesylajac surowiec miedzy dwoma osobami... Nowosc jak nic :)
Cos kiedys o jakichs zadaniach gospodarczych w gildii pisali (moze przy okazji wzmianek o pvp? nie pamietam)... moze to jakis wstep do tego.
Według mnie to kolejne coś i nie do końca, zgoda że lepsza wydajność, zgoda że się oszczędza patenty ale mnie irytuje już to że nie wiem jak organizować sobie coś na wyspie. Zrobiłam przemeblowanie dosyć kosztowne i zaraz wchodzą skały i aby coś tam ułożyć muszę zmienić już przestawione budynki. Kolejna sprawa to taka że ustawiając taki budynek tracimy możliwości na ustawienie wielu innych bo są drzewa, skały i inne blokady w polach i miejsce w którym ustawimy takiego kaszalota już nie zmieścimy nic więcej oprócz ozdóbek.
Nie twierdze że jest to zły kierunek, ale jeśli już idziemy w tym kierunku to powinniśmy dostać też możliwość aby zlikwidować pewne blokady które nie są złożami (pomijam już kwestie burzenia skał), bo spowoduje to że aby wcisnąć taki budynek będziemy musieli wydać wiele tysięcy monet aby poprzenosić kilka budynków z 5 levela bo w większości takie budynki mają osoby do których jest to adresowane.
Podsumowując - należy dać możliwość dawania zwykłych koszy i zmniejszyć budynek gdzie 4x4 było by wystarczające
Bank wydaje się ciekawym pomysłem, ale też nie wiadomo do końca jakie korzyści to będzie przenosić. Jeżeli to ma być taki bank który będzie rozmnażał nasze oszczędności to super, ale nie powinno być tak ze wielu członków gildii oszczędza a ktoś to wypłaca robiąc w ciula resztę i ucieka z gildii.
Mi brakuje jednej ważnej rzeczy, a mianowicie możliwość organizowania kontaktów tzn. znajomych. Grając jakiś czas czynnie poprzez wymianę lotów i handel tworzy nam się gigantyczna wstążka znajomych - z wieloma którzy nie są w naszej gildii utrzymujemy częste kontakty a z drugimi rzadziej. Czy nie było by możliwości ustawiania sobie kolejności wyświetlanych kontaktów gdzie priorytetami ustawiamy sobie kogo chcemy mieć pod ręką?
Odnośnie rang to ok, ale myślę ze powinno być ich więcej. Jedna zabiera szef, druga zarząd i dla reszty graczy zostaje już tylko podział na jakieś dwie rangi. Jakby była jeszcze chociaż jedna to było by już bardzo fajnie.
Tym razem zmiany są fenomenalne - Bank gildii - świetne usprawnienie - wreszcie gildia zyska nowe znaczenie w grze, oby tylko miał jakąś sensowna pojemność. Epickie miejsce pracy to kolejny fantastyczny pomysł, wreszcie będzie można ukierunkować produkcje na to co potrzebne bez konieczności zapychania sobie miejsca na mapie - jak już się postawi tego leśnika na 5lv to potem ciężko skasować. Niestety pomysł z nową premią bardzo niedopracowany - premia za 250 fasoli mija się trochę z celem, z racji faktu produkcji drewna i węgla które nie mają mocnej wartości rynkowej - 250 to drop jednoosobowy z niektórych przygód. Raczej nikt przy zdrowych zmysłach nie wyda 250 fasoli żeby sobie węgla dorobić. Zamiana premii na coś innego i 100% na + . Xaar teraz czekamy na koszary i prowiant :D .
PriorytetCytat:
ale nie powinno być tak ze wielu członków gildii oszczędza a ktoś to wypłaca robiąc w ciula resztę i ucieka z gildii.
Szkoda, że tak na prawdę ułatwia się grę ludziom na wyższych poziomach, a niskopoziomowcy dalej muszą się męczyć. W ten sposób powstają jeszcze większe dysproporcje między graczami.
bardzo wiele zmian było pod niskie lvl wszyscy narzekali jak to 50lvle sa pomijane i ze im to nic nie daje treaz od jakiegos czasu widze sa zmiany w kierunku dania "czegos" 50lvlom znowu narzekaja w druga strone:((
A tak zupelnie na powaznie..co z wyburzaniem skał ..i co ze star coinsami??przecie 1dnego po testach nie wprowadziliście..a zapowiadaliscie..teraz kolejna nowośc i fajnie i bdb ale niechaj zachowana zostanie jakas logika w ciągu wprowadzania testowanych nowości jak rozumiem sa testy ..testy jak rozumiem zakonczyly sie powodzeniem (no nie widzialem hihi zeby sie zakonczyly inaczej ale mlody w grze jestem)..
Więc wprowadzcie wyburzanie skal plus rzeczy za gwiezdne..w jakims tam zakresie ..teraz testujemy bank, epickie miejsce pracy..oby znowu nie było wiele dyskusji o niczym poniewaz odstapicie od pomysłów..:((
ok teraz doczytałem watek
http://forum.thesettlersonline.pl/th...503#post122503
i zapytuje ..jesli ludzie w tym ja jak najbardziej nie maja miejsca na wyspie czy jestze sens wprowadzac bez mozliwosci wyburzania nastepne i to tak duze budynki??:(chyba ze to jest jeno test...i najpierw bedziemy wyburzac potem bedziemy bankierami i epickimi wytworcami drewna desek czy węgla?:p
a gdzie PVP !! po co mi kolejny budynek dekoracyjny, mam juz szkółke i choinki... Settlersy zrobily sie gra dla emerytów i maniaków zbieractwa coraz to większych smieci w magazynach.. . kiedy wkoncu bedzie THE SETTLERS ONLINE bo jak do tej pory to jest THE SETTLERS SINGLEPLAYER z opcją czatu
PVP istnieje od dawana na chinskim serwerze .wpisz slowo ARENA na forum
Ja chcialbym sie wypowiedziec na temat strony gildii - ze nie bedzie pokazywac czlonkow danej gildii. Z jednej strony to ochrona danych osobowych :) ale mam jedno duze ale. jakis czas temu moja gildia wyszla z propozycja do malenkich gildii o fuzje. tzn wysylalismy ludziom z gildi 4 - 5 osobowych zapytania czy nie chca sie polaczyc. Czesto male gildie to 1-2 osoby ktore nadal graja a reszta odeszla z gildii - lacznie z lederem. No wiec teraz nie mozna by bylo czegos takiego zrobic bo nie przewidzieliscie opcji "listu intencyjnego" do wszystkich czlonkow danej gildii, a szkoda. w zasadzie mozna by chociaz dodac list to ledera gildii by liderzy roznych gildii mogli w ten sposob ze soba rozmawiac np gdy jakis czlonek gildii podpadnie innemu z innej gildii i lederzy musza rozpatrzyc konflikt. Byloby to szczegolnie przydalne w pozniejszej grze jak wprowadzicie pvp. to taki moj pomysl przemyslcie to :) i dziekuje ze robicie taka wspaniala gre bo jeszcze zadna gra przegladarkowa tak mnie nie wciagnela
A ja bede z uporem sie pytał o PvP ... na kij mi nowe budynki co mam z nimi robic po co mi one. Już w zasadie wszystko osiagnałem i nie chce mi sie stawiac nowych budynkow i kisic kolejnych surowców w wiekszych magazynach ja chce obiecane PvP bo wieje nudą i trzeba bedzie rezygnować, a jak zrezygnuje to nie wydam kolejnej kasy... chyba proste
Zamiast tego Szajsu zróbcie coś z tymi Gwiezdnymi Monetami dla graczy powyżej 50lv. co mamy sobie nimi ściany w magazynach wyklejać?????
Cytat z pamiętnika dewelopera:
"Epickie miejsca pracy są nowym rodzajem budynków. Dają one okazję graczom z wysokimi poziomami na zastąpienie kilku budynków produkcyjnych jednym. Dzięki temu można zyskać trochę wolnego miejsca na swojej wyspie."
Racja, dzięki takiemu budynkowi pewnie i można zyskać sporo wolnego miejsca na swojej wyspie, tylko z tym zastąpieniem kilku budynków produkcyjnych jednym, nie za bardzo mogę się z tym zgodzić, a dokładnie chodzi mi o czas kiedy będę mógł ten epicki budynek wykorzystać na maksa.
Sporo czasu trzeba poświęcić grze, żeby wybudować kilka/kilkanaście budynków produkcyjnych, które z czasem podniesiemy na 5 lvl, w końcu są na tym 5 poziomie i pracują pełną parą... teraz co ? mam je po prostu zburzyć i postawić ten budynek epicki ?
z tego co rozumiem, to ten nowy budynek ma nieaktywne łańcuchy produkcyjne, które można "odblokować" wykonując jakieś zadania, jak można się domyślić, to nie da się wykonać tych wszystkich zadań w przeciągu powiedzmy kilku godzin, a potrzeba pewnie sporo więcej czasu, tak że nie wykorzystamy 100% produkcji od razu, a po jakimś czasie, więc nie do końca tak jest że zastąpimy kilka budynków jednym, bo te kilka już mam i pracują w 100%, a budynek epicki nie dość że sporo kosztuje, to jeszcze nie od razu będzie wykorzystany w 100%.
Co do premiowania tego budynku nawet się nie wypowiadam.....
a PvP jak nie bylo tak nie ma i ciagle nowe budynki powstją a nic konkretnego sie nie dzieje, trzeba bedzie zrezygnowac a szkoda bo sie zapowiadalo fajnie :(((
Fajnie by było jak by ten budynek był jednocześnie magazynem bo nie było by czasu transportu z budynku do magazynu co podniosło by jego wydajność a jednocześnie opłacalność :)
kiedy będzie opcja przesuwania kolejności produkcji w koszarach i magazynie prowiantu? często dajecie w zadaniach glidii wyprodukować np. monety a prowiant zajęty na 3 dni.... ;)
Moim zdaniem parę osób z sensem wypowiedziało się na temat POMYSŁu jakim jest wprowadzenie nowego budynku zatem REASUMUJĄC:
1. Pomysł ciekawy ale niedopracowany
2. Wielkość (4x5) -> zbyt duży byłby Ok -> przy wymiarach 4x4 tym bardziej ze i tak magazyn trzeba dostawić
3. Produkcja gdy nastawimy 3 x wegiel zastępuje na 1 poziomie 7 smolarzy (3x2345 =7045 wegla na 12h) na 2gim jest 3,283x3 = 9,8k więc oszczędzasz 3 miejsca na smolarzy (zamiast 9 masz 6) a na 3lvlu 3x 4690=14.07k (i tu gra warta świeczki bo to spora oszcedność smolarzy)
4. Koszty podnoszenia są astronomiczne około 7k fasol 32k tytanu, 20k granitu, 15k monet, 30k stali 20k żelaza 25k mąki i inne drobnostki (tak sobie wyliczyłem ze przy produkcji tytanu 300 na dobę to 100 dni ;) do kkonca niewiadomo ile jescze trzeba (nie sumowałem)
5. Zaletą jest możliwość nastawienia produkcji na to co potrzebujemy w danym momencie (np deski egzotyczne lub węgiel)
6 MINUS - brak normalnych buffow - Premie za klej to Przykro m pisać ale ordynarny skok na kasę - ok premia za fasole jest ale kosztuje 250 fasoli czyli w przeliczeniu 2,5k monet. gdyby ta premia była w wielkości 25-50 fasoli ok można by się zastanowić a tak 2,5k monet za 8h i premia x2 --> np do węgla NIE zdecydowanie podziękuje (nawet nie liczę ile za to bym węgla kupił na handlu ale jakieś miliony pewnie)
7. Plus - możliwość produkcji węgla z drzewa liściastego
8. Niewiadoma co z leśnikami przecież drwale koszą drzewo najbliższe a leśnicy je uzupełniają a tu powiem szczerze nie wiem jak to działą sa sadzonki drzewa w magazynie i co same sie wstawiają ? nie pasuje mi to za bardzo
9. dla wysokich lvl z mocno rozbudowana gospodarką tak naprawdę rozwiązanie mało atrakcyjne chyba że dla fanu... Jak mówi pewna bliska osoba ;) ..SZAŁU NIE MA... Koszt przebudowy wioski burzenia budynków magazynów średnio opłacalny
WNIOSKI :
1. Zmniejszyć rozmiar budynku jak sie da
2. Możliwość dawania premii normalnych + premie za fasole i klej ale przykładowo x3 x4 (z czasem min. 24h)
3. zmniejszenie kosztu upowania zadań
http://imageshack.us/a/img248/5816/va8d.png
pzdr
Tak teraz zauważyłem, że u mnie po odblokowaniu kolejnych opcji w tym epickim budynku, lista która się wyświetla jest po prostu za duża, na moim netbooku z rozdzielczością 1024x600 i mam taki o to efekt: http://i.imgur.com/0DU9JH1.jpg
Okna od budynku nie można przesunąć aby zobaczyć resztę oraz to jest na trybie pełno ekranowym w przeglądarce.
Więc chyba coś nie tak jeżeli projektowaliście go na taką rozdzielczość albo wam skalowanie siada :)
Gdzie można zgłaszać błędy związane z testem? W swojej nadgorliwości zastosowałem Super zupkę na Epickim miejscu pracy i teraz nie chce mi questa zaliczyć więc muszę czekać aż bonus wygaśnie i jeszcze raz ją zastosować. Nie wiem czy to błąd ale irytuje...
hej
wszyscy pisza BANK GILDII - SUPER SPRAWA .... ja osobiscie tej ideii nie rozumie...w jaki sposob on ma pomoc ?? jaka korzysc z niego ??
niech mi ktos wyjasni bo nie ogarniam , bedziemy wsypywac do niego surowce i co ?? beda sie mnozyc czy co ?
jesli ktos potrzebuje 2k desek to mozna mu wyslac .... nie rozumie idei banku
prosze o wyjasnienie jak wy to widzicie ... na powaznie pytam
dzieki
Nie wiemy jeszcze jak dokladnie to bedzie dzialac, jednak na obecna chwile wydaje mi sie ze to dodatkowe miejsce do gromadzenia surowcow. Uwazam tak ( oczywiscie to tylko spekulacje ), poniewaz mamy nowe wieksze magazyny, wiadomosci beda wygasac i prawdopodobnie przechowywanie surowcow w gwiezdzie tez zostanie zlikwidowane.
Całkowity OPIS EPICKIEGO SKŁADU DREWNA : http://forum.thesettlersonline.pl/th...601#post122601
Totalnie nie opłacalne; koszty za duże uruchomienia wszystkiego, wolę trzymać to co mam na 5lvl.
Następnie by odzyskać patenty trzeba by zburzyć to co się upował na 5lvl drugi bezsens by odzyskać przestrzeń i patenty
Trzeci absurd to to, że za dużo miejsca zajmuje ten budynek .
BB nieźle kombinuje, ale nie tędy droga. Czemu zawsze dowalą kosztami i rozmiarem budynku tak, że 80% gracze leje na te nowości
Ja to napisze w skrocie :P na uj mi nowe budynki :) nie dosc ze co nowszy budynek to wiekszy od poprzedniego to jeszcze nie wiele daje ;] nie mowiac juz o kosztach postawienia go. Lepiej by dali PVP co by zajalo porzadnie graczy niz jakies *******y co nie wnasza do gry nic specjalnego a pochlaniaja czas np. przedmioty kolekcjonerskie :]
Pamiętajcie że na rok 2013 zapowiadaliście PvP więc zostało Wam nieco ponad 2 miesiące, poza tym również jak większość graczy uważam że są bardziej przydatne rzeczy do zrobienia, zwiększyć te ilości produkowanego wojska,premii itd. w koszarach i magazynie prowiantu, rzeczy w menu gwiazdy mogłyby się łączyć ze sobą a nie każda ozdoba, przygoda itd jest pojedynczo przez co niezbyt fajnie się z tego korzysta,przegląda i używa...
Czy ktos mi moze napisac ile np. lesnikow czy drwali (na 5 lvl oczywiscie) moze zastapic jeden lancuch produkcyjny w tym nowym budyneczku?
jak testować bank gildii skoro za każdym resetem i poprawkami trzeba wszystko zaczynać od nowa - nowi znajomi na nowo do gildii
i te koszty w normalnej grze bez premium to nic się nie zdziała - bezsens
@moose
http://forum.thesettlersonline.pl/th...C5%82ad-Drewna - 2 post
@Misiorww
Dzieki, o to mi chodzilo.