-
Piotru:
1. jezeli ktos chce okradac innych to bedzie to robil bez wzgledu na to czy nick jest zmienny czy tez nie, ten proceder tu tez jest, rowniez na "drop na sprzedaz"
2. tak jak pisal imp wyzej, w wiekszosci przypadkow nie ma wiekszych problemow ze zmiana nicka, ok nie znam kodu tej gry, ale zajmuje sie troche programowaniem i tylko sado macho utrudnia sobie w ten sposob zycie, aby ustawiac nick na sztywno
3. co do samej zmiany nicka to jak pisalem wyzej, mozna to zrobic poprzez autoryzowanego linka wysylanego na maila (masz dodatkowe zabezpieczenie na wypadek kradziezy i wlamu na konto)
4. samodzielna zmiana nicka istnieje w wielu grach przegladarkowych i biorac pod uwage te 3 punkty powyzej nie ma z tym wiekszych problemow.
Jestem na TAK
a co do twoich punktow to:
1. email podajesz w kazdej grze opartej o strone web (zreguly masz wysylanego linka autoryzacyjnego w celu potwierdzenia rejestracji, KAZDEJ zmiany na koncie: np. urlop, zmiana hasla, zmiana emaila, loginu itp, itd), tu poza loginem jest on nie wykorzystywany, nawet w najmniejszym stopniu aby chronic konto gracza, sluzy on praktycznie do wysylania "prezentow: od BB
2. login jest rowniez wykorzystywany w kazdej grze, sluzy jak sama nazwa skazuje, do logowania na platformie gry (w tym przypadku email)
3.nick-rowniez to nie jest zadna innowacja, praktycznie wykorzystane w kazdej grze, forum itp, przy czym w 90 procentach jest duza mozliwosc zmiany nazwy uzytkownika, w naszym przypadku procedura zmiany jest utrudniona w maksymalny sposob, wrecz absurdalny, bo, niestety, w zaden sposob nie chroni to innych przed kradzieza konta czy naciaganiem innych na tzw "dropa".
-
Obecnie zmiany nicków na własne życzenie nie są realizowane, jedynie te zgłoszone jako niezgodne z regulaminem.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
-
Po zmianie nie jesteś członkiem swojej własnej gildii nie mówiąc o uprawnieniach szefa gildii.
-
pomijając wszystko opcja taka powinna być dostępna na życzenie samego zainteresowanego,oczywiście z sensownym uzasadnieniem takiej decyzji,
-
W innej grze, w jaką grałem, nick zmieniało się samemu ale potrzeba było do tego mieć konto premium (i kosztowało to trochę). Jeśli kogoś stać by było na zmianę nicka, to zakładam że nie bawiłby się w oszukiwanie na handlu - to raz.
Dwa: zmiana nicka w tamtej grze możliwa była raz na jakiś czas (bodajże 3 miesiące).
Trzy: przez miesiąc obok nazwy gracza pojawiała się informacja: "[Nick2] dawniej [Nick1]".
Wydaje mi się, że jest to temat do ogarnięcia. Z drugiej strony rozumiem niechęć supportu do zmiany nicków, bo na pewno mają znacznie ciekawsze zajęcia niż wyszukiwanie jakichś larxandów w bazie i zmianę im nicka na inny bo się larxandom przestał podobać. Jestem przekonany, że sama zmiana nicka nie miałaby żadnego wpływu na grę (@Eragoonn), bo wszystkie odwołania do gracza opierają się na jego ID a nie nicku. Jeśli jest inaczej, to twórcy bazy powinny zająć się jakimś mniej stresującym zajęciem, np. dmuchaniem balonów ;)
Do możliwości zmiany nicka dołączyłbym także możliwość zmiany avatara w grze.