Cztery wiatry zakonczone, wszystko za 1 razem.
Wersja do druku
Cztery wiatry zakonczone, wszystko za 1 razem.
dobra riposta... i wszyscy zmiażdżeni.
level 16-25
1 Zadanie - krótkie poszukiwania - znaleźć 10 marmuru. wydać 600 kamienia - nagroda - 500 szt drewna liściastego
2 Zadanie - wyprodukować 100 napitku. posiadać 250 chleba - nagroda 50 szt marmuru
3 Zadanie - posiadać 600 węgla. wyprodukować 2000 ryb - nagroda 100 szt desek liściastych
4 Zadanie - wyprodukować 125 pożywnych kanapek. przyznać premię budynkom znajomego (25 szt - pożywna kanapka) - nagroda 100 chleba
5 Zadanie - kup 800 szt zasobów.miej w posiadaniu 60 łuków - nagroda 100monet
6 Zadanie - użyj 1000 szt pokarmu dla ryb aby uzupełnić łowisko. zaciągnij do armii 50 łuczników - nagroda 100 węgla
7 Zadanie - wyprodukuj 200 szt mieczy z brązu. miej w posiadaniu 1000 szt ryb - nagroda 100 brązu
8 Zadanie - Wystaw przynajmniej 100 osadników (UWAGA: NIE ZALICZA osadnikami z chleba, tylko tymi którzy przychodzą co 15 min).miej w posiadaniu przynajmniej 2400 mieczy z brązu - nagroda 100 chleba
9 Zadanie kupić 200 monet handlując z graczami. Zaciągnąć do wojska 240 rekrutów.
10 Zadanie - Wydaj 500 szt. desek z drewna iglastego z magazynu. Wyślij specjaliste na krótkie poszukiwanie, aby zdobył 150 szt. kamienia.
mam pytanie odnośnie zadania wytrenuj 500 wybornych łuczników...
czy zaliczy tych których wyszkoliliśmy już wcześniej?
zaliczy ja wyprodukowałem ich wcześniej i zaliczyło
Wszyscy dyskutujecie, opłaca się albo nie. To jest bzdura. Takie właśnie zadania robią z gry coś nieprzewidywalnego i fajnego!. W przeciwnym razie wiałoby nudą. Co do opłacalności to przy obecnych cenach surowców nie jest to opłacalne, ale ceny i róznice w wartościach ciągle się zmieniają. To kolejny powód dlaczego te zadania są fantastyczne. TO dzięki nim rynek nie jest monotonny i 1 węgie nie kosztuję na stałe, ale jego cena się zmienia, toak samo jak i innych surowców. A w ogóle, czemu monety kazdy traktuje jako środek płatniczy i przelicznik skoro sa one niczym. W kupcu ile rzeczy za monety możecie kupić? Guzik.
Przestańcie dyskutować na temat opłacalności bo to głupota. Może piszę za siebie. Ale zacznijcie dyskutować nad tym, czy jesli ktoś pracuje 8h dziennie, to po pracy będzie w stanie zrobić zadania. Czy one raczej nie zajmują zbyt wiele czasu ludziom siadającym przy kompie 1h dziennie wieczorem, jak już dzieci posżły spać? Tu bym się zastanowił i podyskutował na ten temat, a nie opłacalnosci, bo cena i wratość poszczególnych produktów względem innych jest pojęciem względnym.
Podyskutował bym również nad tym, czy dawanie możliwości ukończenia zadań w taki sposób, że są one wyłącznie od szczęścia uzależnione jest tu na miejscu? O to płaczcie, a nie o jakies ceny, które zą z kosmosu, bo żadnych cenników w tej grze się nie ustala. To jest wszystko umowne.!!!
P.S. A ja na ukończenie wszystkich zadań po pełnym podsumowaniu wydałem same śmieci z magazynu i tylko 2436 monet!!! Kupicie taniej silos i młyn na wadze?
ogolnie pomysl fajny mimo,iz oplacalnosc slaba,ale cos nowego_jednak jak zwykle cos musza zepsuc! co za geniusz wymyslil,iz o zaliczeniu zadania ma decydowac slepy los a nie gracz??? rozumiem,iz mam wykonac przygode i na to mam wplyw,ale juz na otrzymanie w nagrode granitu nie mam zadnego!!! reasumujac mozna wykonac 9 zadan malo oplacalnych by dziesiatego nie zaliczyc (tym samym zadania glownego),gdyz system sobie przyleci i granitu nie da nawet wykonujac 50 atakow z zaskoczenia! kpina...
witam.mam pytanie jak zrobivc?
jak odzyskac od znajomego premię dla swoich (polmiski )50 szt.
Chyba uzyskać.
A no jeden z twoich znajomych musi Tobie wbić te 50 półmisków.
Musi być w liście znajomych osób.
Ja mam już 4 wiatry za sobą: http://forum.thesettlersonline.pl/th...5837#post85837
Cztery wiatry ukończone!
powodzenia dla pozostałych graczy:)
Posiadam 40 level.Największą porażką jest to,że w zadaniu cztery wiatry ukończyłem przygodę Azyl bandytów i nie wpadł mi slot z granitem,a powinno być to z automatu dodane,więc zadanie numer 5 nie zostało wykonane.Jest to totalna porażka,bo poświęciłem na tą przygodę około 2000 sztuk wojska.Szkoda gadać,nie polecam nikomu:(
A dla mnie największą porażką jest drugie zadanie: zrobić 30 mieczy damasceńskich. Widać po nim, że BB za wszelką cenę stara się zmusić graczy do stawiania budynków 'mistrzowskich' choć poza questami do niczego nie są potrzebne. Znacie kogokolwiek, kto opiera rekrutację kuszników, elitarnych i kanonierów na własnej produkcji, a nie na broni zdobytej na dropach?
Trochę mi szkoda, bo pierwsze zadanie poszło mi jak po maśle, Fajfus znalazł granit za pierwszym razem, ale to 4k granitu na miecznika E to już dla mnie bariera nie do przejścia.
PS. Pisząc przyszedł mi pomysł do głowy który zamieszczę na odpowiednim dziale
level 26-35 silos + 500 diamentów
9 Zadanie - Kup przynajmniej 500 złotych monet, wytrenuj w koszarach 360 ochotników [200 napitku]
Po co mi 360 ochotników?? Musze robic przygody z mojego levelu, a w nich nie potrzebuję ochotników. Bedą mi blokować 360 ludzi. Jakieś pomysły?
Zrób, potem wyślij na straty.
8 Zadanie - Wystaw przynajmniej 200 osadników. Miej w posiadaniu przynajmniej 5000 Długich łuków - Nagroda 300 szt chleba
Mam problem z 8 zadaniem, robię osadników w magazynie, ale nie chce mi ich zaliczyć, jakiś pomysł ?
Musi ich zrobić władyka. Osadnicy robieni z chleba nie skutkują.
o czijzes
Ogólnie cały ten szereg zadań do uzyskania młynu wodnego i 500-klejnotów jest jedną wielką kpiną z grających.Czas i poświęcone zasoby nie rekompensują tych nagród.Szkoda komentować sztab osób tworzacych ta grę bo byłyby to słowa niecenzuralne...
Ja nie wiem ile straciłem wojska nie liczyłem bo by mi dnia brakło :)
a oto efekt moich działań:
http://ufast.eu/pics/304325AZYLBANDYTOW.png
Dobre łupy.
Gratulacje,nie wszyscy ludzie mają tyle czasu na granie w settlersy,życie to nie tylko gra.Pozdrawiam:)
ja już dałam ponad 300 koszy, a naliczyło mi 130... czy zawsze coś musi być tu spierniczone?
dawałam koledze 75 koszy nie doliczyło, później też u niego dałam 1szt i dodało... po 1 trzeba rzucać może? ;P
Zaliczone 4 wiatry :-)
Stalin84: Gratulacje ja skończę w niedziele prawdopodobnie :)
Czy ja dobrze zrozumiałam, że cztery wiatry zostaną skasowane za niespełna tydzien? Te zadania wisza tylko przez jakis czas?
ogólnie zadania są nieopłacalne ale za to coś nowego siędzieje, bo w kółko przechodzić te same przygody może się znudzić
jak ma się pecha to można nie wyrobić się w czasie i przygoda zniknie, ja na przykład przez 4 dni nie mogłem znaleźć granitu, a czas płynie...
A ja wcale nie dostałem tego zadania .... ciekawy jestem czy dostanę rekompensatę.... to gra to klęska ....
Ja nie narzekam bo nie dostalam wcale Czterech Wiatrow....po prostu nie mam.Czy jest ktos jeszcze kto nie dostal.Pisalam 2 razy do supportu i nic.....Teraz juz przegieli...42 levele nie narzekalam,ale teraz to juz masakraaaaaaaaaa.....Czuje sie okropnie i jestem wsciekla jak diabli.Wasze klopoty wydaja mi sie(przepraszam)smieszne.Pozdrawiam wszystkich odtracona.....
"wystaw przynajmniej 250 osadników" o co kaman ?? wyprodukowałem w magazynie i nic ;/
Nie wiem, czy już ktoś tutaj to wspominał (przyznam się, że 11 stron nie czytałem), ale właśnie mam zadanie
"uzyskaj od znajomego premie dla swoich budynków (półmiski ryb) w liczbie 50szt. wyprodukuj przynajmniej 7000szt pokarmu dla ryb."
wysłałem znajomemu 25 półmisków, które on mi przydzielił, a pasek postępu stoi na 0.
Ukończyłem właśnie cztery wiatry. Miałem szczęście zarówno w azylu jak i przyjaciołach i wylosowało mi granit za pierwszym razem. To pierwszy i ostatni taki "ciąg zadań" który zrobiłem. Następny skasuję nawet nie rozpoczynając gdyż losowość sprawia, ze to nie zadanie ale loteria, co już nie raz pisałem, a nie po to poświęcam czas na robienie zadań, żeby w którymś momencie z powodu nie wylosowania "czegoś tam" po zrobieniu "czegoś tam" innego zablokować się i w efekcie nie ukończyć zadania nie z mojej winy, ale "losowości systemu".
Inna sprawa, że w wielkanocnym evencie również jest "ciąg zadań", tyle że składający się z 5 zadań. Za każde jest 10 pisanek, plus 100 za ukończenie całego ciągu. Zadanie 3 każe znaleźć 50 pisanek poprzez bardzo długie poszukiwania (w każdym razie dla 46 poziomu), aby kontynuować dalsze wykonywanie ciągu. Przyjmując, że odkrywca przynosi 5 pisanek na poszukiwanie (tak było w 10 przypadkach na 10 wysłanych) oznacza to konieczność wysyłania jednego odkrywcy 10 razy na dwa dni, czyli przez 20 dni. Mając więcej odkrywców odpowiednio krócej. A piszę o tym dlatego, ze chyba twórcy gry zaczynają mieć skłonność do traktowania graczy jak dzieci i "dawania im do lizania lodów przez szybę"; dajemy w miarę ciekawą nagrodę, po czym robimy zadania zależne nie od graczy ale od ślepego losu, żeby połowa graczy bądź większość po prostu obeszła się smakiem. I w ten sposób zamiast ciekawej nowości dostajemy nowość, która raczej zniechęca do brania w niej udziału, bo szansa ukończenia "zadania" jest losowa, a nie każdego stać by wywalać ogromne ilości surowców oraz poświęcać swój czas po czym liczyć na szczęście. Tym bardziej, że nie każdy siedzi przy grze po kilka czy kilkanaście godzin dziennie, bo wielu pracuje, ma rodziny, itp. i ma na zabawę nieco czasu wieczorem. A jaki jest sens pakowania się w coś czego nie można ukończyć? Taki sam jak zaczynanie codziennie nowego filmu, ze świadomością, że nie obejrzy się go do końca i nie pozna zakończenia, które zapowiada się świetnie. Może niektórzy tak lubią, ale większość chyba raczej nie, a ja osobiście nie widzę w tym sensu.
To takie moje finałowe przemyślenie związane z czterema wiatrami i ogólnie pomysłem losowego zaliczania zadań. Wiatry zacząłem w nieświadomosci, ukończyłem mając fart. I więcej tego nie zamierzam robić. A innym życzę powodzenia i dobrej zabawy :)
ja 3 razy robilam poki co i bez granitu, to jakas porazka, Tobie gratuluje
ja mam 4 azyle za soba i jestem skłony skasowac konto bo czuje sie wydymany przez gre
szkoda czasu na cos czego normalny sposob nie da sie zrobic w terminie
nie liczac 5 zaciagów i 4 lubczyków z rynku
wczoraj wieczorem w piątej próbie azyl z bandytów się pojawił. wcześniej złapałem 3 razy egzotyka i raz rudę tytanu
teraz już jestem 2 zadania dalej :P
do zobaczenia na mecie ;)
Jedno Wam BB_Team trzeba przyznac potraficie zniechecic graczy do tej gry, wlasnie bede zaczynal 6ty raz Azyl moje koszty przekroczyly juz dwukrotnie nagrode koncowa, a co maja powiedzic Ci slabiej rozbudowani gracze i ci ktorzy nie stosuja blokow.
Również mnie się nie podoba zadanie oparte na "ślepym losie". Że zadania są trudne i kosztowne? Okej. Zadania nie mają być łatwe, bo wtedy umyka frajda z robienia tych zadań, ale WYMUSZANIE, że ukończenie zadania NIE ZALEŻY od gracza, ale od łutu szczęścia, to jest już totalne PRZEGIĘCIE.
Mam szczerą nadzieję, że drugie zadanie kryzysowe NIE BĘDZIE zawierało w sobie żadnych questów zależnych od szczęścia, że wszystko będzie zależało od wysiłku gry gracza.
Tyle w temacie.
Właśnie robię po raz pierwszy Azyl Bandytów i stwierdziłem na starcie, że jeśli za pierwszym razem nie trafię w granit, by zadanie zostało zaliczone, to mam w nosie Cztery Wiatry, które usuwam z mojego menu zadań.
Ja mam pytanie trochę z innej beczki, ale powiązane z tematem. Jaką przygodę da sie przejść na prawie samych dlugich lucznikach. Jakoś trzeba ubić te 500 niepotrzebnych z przedostatniego zadania bo brak miejsca na normalną armie...