Stało się!
http://pics.tinypic.pl/i/00871/p118bdba2mut_t.jpg
Wersja do druku
noooo nareszcie :)
Nie chwal dnia przed zachodem słońca:)
Manuskrypty
Rapid fire: zwiększa atak łuczników o 5/10/15
Home field advantage: zwiększa atak armii na wyspie macierzystej o 6%/13%/20%
Juggernaut: zwiększa atak generała o 10/20/30 i daje mu 33%/66%/100% szansy na splash damage
Overrun: zmniejsza HP bossa o 10%/20%/30%
Tomy
Sniper training: zwiększa ataki wyborowych łuczników minimalny o 13/26/39 a max o 3/6/9
Confident leader: zmniejsza długość trwania rundy walki o 10%/20%/30%
Navigation crash course: skraca czas podróży generała na przygodę o 15%/30%/45%
Just a flesh wound: skraca czas uzdrawiania generała o 10%/20%/30%
Battle frenzy: zwiększa atak armii pod wodzą generała o 10%/20%/30% po każdej rundzie
Unstoppable charge: zwiększa minimalny atak swift units (pierwszego uderzenia?) o 1/2/3 i daje im 33%/66%/100% szansy na splash damage
Hostile takeover: po wygranej bitwie generała otrzymujesz 1 rekruta za każde 600/300/200 XP pokonanych jednostek
Jog: zwiększa prędkość poruszania się generała o 6%/13%/20%
Kodeksy
Garrison annex: zwiększa pojemność generała o 5/10/15
Weekly maintenance: zwiększa atak ciężkich jednostek o 10/20/30
First aid: leczy 2%/4%/6% jednostek po bitwie
Cleave: zwiększa atak elitarnych żołnierzy o 4/8/12 i daje im 33%/66%/100% szansy na splash damage
1-up: generał ma 30% szansy na natychmiastowe uleczenie po porażce
Bounty hunter: po przygodzie dostajesz 1 gwiezdną monetę za każde 5k XP zdobyte na jednostkach z użyciem tego generała
Lighning slash: Generał atakuje 2 razy w rundzie, za drugim razem jako ostatni
Master planner: dodaje 10% do celności wojska pod wodzą tego generała
tam, gdzie napisałem 33/66/100 na testowym jest 33/66/0 ale zakładam że jest 100, tylko się chłopakom coś w pośpiechu nie udało
jeszcze ważna uwaga, bo nie dla wszystkich może to być oczywiste: skille które mają wpływ na inne elementy gry niż generał działają tylko w przypadku użytego generała, tzn np boss ma mniej HP tylko wtedy kiedy atakowany jest generałem ze skillem Overrun.
ciekawie będzie
pytanie czy np major 285 czy mma lub inny nowy gienek +15 zrobi jakąś różnice
przy okazji zmieniony nieco interfejs generałów
Czesc skillow mnie zaskoczyla pozytywnie, czesc nie zaskoczyla mnie negatywnie bo zawsze sie takich bzdur spodziewam po BB.
Witaj!
Zapraszam na http://www.tsotesting.com
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Które i jak Cię zaskoczyły?
Na razie nie jestem przekonany co do skilla, który działa na jeden typ jednostki (łucznicy) i do tego, który daje bonus tylko na wyspie macierzystej (myślę, że dla większości bezużyteczny)
Zastanawiam się też nad Czempionami z dwoma atakami na rundę. Mi się podoba, ale czy nie będzie to przegięcie...
Tylko najpierw w symulatorach będzie musiała byc opcja konfiguracji generała, problem również w tym że jak bedę testował który generał lepszy w konkretnym ataku i za każdym razem bedę musiał konfigurować go to spuchnę po 3 próbie:)
I jeszcze jedno może dziwne pytanie u starego (stażem:)) gracza ale co znaczy splash damage ?
A właściwie co nam daje w walce?
na plus :
- zwiekszenie pojemnosci generala bo nie wierzylem ze sie na cos takeigo zdecyduja
- Overrun jest potezny i dostepny na niskim poziomie
- Battle Frenzy mi sie wydaje przegiete
na minus :
- 6% poleglych wraca po walce, tylko w atakach w ktorych tracimy relatywnie duze ilosci jednostek general w walce ginie, a w tych w ktorych atkaujemy normalnie tracimy ich -nascie do kilkudziesieciu, wiec skill wskrzesi ich max kilka ( a w niektorych walkach zadnej). Ktos ewidentnie nie pomyslal.
- zwiekszenie ataku jednostek nie uwzglednia elitarnych (po co bonus +1 albo +2 do obrazen rzedu 100 ?)
- rekrut najemnik za zabite jednostki to jakis smiech na sali, przy ilosci expa za jednostke na poziomie 3-4 w starych przygodach ten skill nam 'odda' pojedynczych rekrutow w kazdej walce
- umiejetnosci top tier uwazam za praktycznie bezuzyteczne
Nie bedzie bo czempioni sami z siebie bija bardzo slabo w porownaniu do jednostek, a przy samobojczych atakach nie dozyja do drugiego ataku w tej samej turze.Cytat:
Zastanawiam się też nad Czempionami z dwoma atakami na rundę. Mi się podoba, ale czy nie będzie to przegięcie...
a kwatermistrze mają swoje:
Manu
Logistics apprentice: zwiększa pojemność o 20/40/60
Navigation apprentice: skraca prędkość podróży o 6%/12%/18%
Tomy
Logistics journeyman: zwiększa pojemność o 30/60/90
Navigation journeyman: skraca prędkość podróży o 10%/20%/30%
Kodeksy
Logistics master: zwiększa pojemność o 100
Navigation master: skraca prędkość podróży o 35%
Tu ewentualnie można lecieć w czas i to tylko u mikołajów.
Pod warunkiem że skracany jest czas podróży w obie strony:)
I jak liczone są te procenty - sumowane czy mnożone?
W pierwszym przypadku czas skracamy o 83%, w drugim o 66,5%, 16,5% różnicy daje u mikołaja 15 minut:)
W końcu dożyliśmy - gratulacje :D
Mikołaj podrasowany na czas na przygode leci w jakieś 40 sekund a wraca w 33 i pół minuty
Swift unit - konie, rycerze, konni arkebuzerzy
Heavy unit - puszki, oblężnicy.
Idea godna podziwu, w końcu coś nowego póki co na testowym zobaczymy co z tego z czasem wyjdzie. Co do Kwatermistrzów to osobiście nie widzę sensu skracania czasu lepiej wg. mnie inwestować w ich pojemność
A niektóre profesje dla generałów to chyba tylko po to aby zapełnić drzewko
Teraz dopiero sie zacznie jazda z podrecznikami
Zwiększenie siły na wyspie macierzystej bardzo mało przydatne. Proponuję umiejętność zwiększającą prędkość generałów na mapie przygody. Aby poruszali się podobnie jak na ekspedycjach.
A mnie martwi taki mały problem - skąd wziąć na to wszystko podręczniki?
Jedno miejsce w którym się je wytwarza (koksy może mają już drugie, ale jednak przytłaczająca ilość graczy się go nie dorobiła).
Brak kolejkowania produkcji książek, wszystko trwa koszmarnie długo (nawet z buffami), a ludzie się w międzyczasie kilku generałów dorobili.
Przydałoby się jakieś miejsce które pozwoliłoby cieszyć się rozwiniętymi generałami w rozsądnym czasie od wprowadzenia drzewka.
Jakby grubasy przynosiły książki z poszukiwań, dałoby się to przeżyć, a tak to miną bez mała lata zanim naprodukuje się odpowiednią ilość materiałów - oprócz generałów są jeszcze grubasy i geo - ich też pasuje trochę podrasować.
Lepiej ogarniasz mechanikę gry, ale czy 100% celności w elitarnym woju nie jest warte uwagi?
Co do dwóch ataków w turze, to Anselm z elitarnymi żołnierzami pod uszkodzenia obszarowe pewnie będzie mógł łatwiejsze przygody robić solo na jeden atak z minimalną stratą elitek. Sam chyba z ciekawości sprawdzę.
dodane na wiki: http://settlersonlinewiki.eu/badania...badan-general/
to nie jest 100% celnosci w elitarnym woju tylko 100% celnosci i bonus do dmg w elitarnych zolnierzach (tych chlopkach ze 120HP i 40dmg).
Z Anselmem zgoda, czempionow i tak bedzie sie inaczej budowac niz zwyklych generalow.
Wiekszosc skillow jest bezuzyteczna dla generalow atakujacych, dla blokujacych praktycznie wszystkie skille sa bezuzyteczne, wiec jesli tylko nie masz kompulsywnej potrzeby wyszkolenia wszystkich specjalistow na max to nie bedzie problemow z podrecznikami.
Generalnie świetna zmiana, dziękujemy Ci BB!
Przydałoby się tylko spowalnianie walki dla tawerniaków, takiej umiejętności mi w drzewku brakuje.
Skoro skrócenie czasu jest możliwe bo jest taki skill to jego wydłużenie też jest możliwe więc przydałoby się do zwykłych gienków. Bo dla nich większość drzewka jest nieciekawa.
Ciekaw jestem czy przy tej okazji nie pokuszą się o wzmocnienie obozów wroga czyli nowe poradniki a druga sprawa jak się ulepszy zwykłych generałów to jak będziemy robić bloki
szkoda że nie ma zwiększenia ataku dla kuszników ( pod nusalę )
W dobrym kierunku BB rozwija grę, robi się coraz ciekawiej.):