Produkcja drzew w podglądzie gospodarczym
Witam, frustruje mnie pewna rzecz w podglądzie gospodarczym. Chciałbym zabudować wyspę tak, aby była jak najbardziej samowystarczalna - w tym celu chciałbym w podglądzie gospodarczym produkcję każdego zasobu oznaczoną zielonym kolorkiem, aby łatwo było wyłowić ewentualne problemy gospodarcze jeżeli takie wystąpią. Niestety nie jest to w praktyce możliwe, co poniekąd niszczy całą idee podglądu gospodarczego.
Powód ? Produkcja drzew. Nie mam na myśli produkcji samego drewna (realizowanej przez drwali) tylko produkcję drzewek (realizowaną przez leśników).
Moim zdaniem produkcja drzew nie powinna być brana pod uwagę przy oznaczeniu kolorem łańcuchów produkcyjnych. Nawet kiedy produkcja drzew będzie znacznie przekraczała zapotrzebowanie, i tak może być (i najczęściej jest) oznaczona na minusie.
Mogę tylko się domyślać jak działa algorytm liczenia produkcji w podglądzie gospodarczym, ale zakładam że problem polega na tym:
Kiedy leśnicy produkują więcej drzew niż potrzeba, po wyprodukowaniu wszystkich drzew w okolicy drwali, będą biegli sadzić drzewka bardziej oddalone, co spowoduje znaczne wydłużenie ich cyklu produkcji. W tej sytuacji mamy absurd - mimo iż leśnicy mają nadprodukcję, to z powodu wydłużonego cyklu, suma ich produkcji w danej chwili będzie znacznie obniżona, a przez to podgląd gospodarczy będzie pokazywał że jest ona ujemna.