-
Regulamin Czatu vs Gwara
Witam serdecznie, zakładam tutaj nowy temat, ponieważ jest bardzo duzo ludzi ktorzy nie rozumieja dlaczego sie ich banuje gdy uzywaja gawry,
ja rozumiem ze to regulamin i ze na czatach ,, globalowych'' zakazana jest gwara ale to jest dyskryminowanie ludzi... ich jezykow.. moze czas najwyzszy zmienic cos w naszym regulaminie czatu?? sa ludzie z roznych regionow polski Kaszuby slask itd itd moglabym wymieniac w nieskonczonosc... ale tepienie ich i karcenie za to ze ze mowia ,,po swojemu '' ja np pochodze ze slaska i to z takiego miejsca ze uzywa sie tylko i wylacznie gwary i gdyby nie to ze mieszkam w wielkopolsce wraz z chlopakiem pewnie i bym walczyla os woje racje bo bym pisala po slasku. Prosze wiec BB_Xarze pomysl nad tym, ludzie naprawde czuja sie zle i dyskryminujecie ich w ten sposob a to nie chyba nie tedy droga by ograniczac ludzi i nakazyc im czegos czego nie chca.. a jak juz nie zmiana regulaminu to wyznaczenie im specjalnego czatu by mogli sobie pouzywac wgary :-) czekam na jaka kolwiek opinie badz odpowiedz Pozdrawiam Basia
-
W większości gier przeglądarkowych są określone ściśle regulaminy odnośnie posługiwania się językami.
Dzięki temu większość ludzi ma możliwość poprawnej interpretacji tego, co pisze do niego druga osoba.
Dlatego gwary, języki obce i języki zapomniane są wyłączone z użycia w takim środowisku.
Każdy pewnie obywatel polski zna na pewno w bardzo dobrym stopniu komunikację w rodzimym języku, zaś gwary zna ledwie parę procent z całego narodu :)
Ja np słyszałem o "sznyca z glancą" a do tej pory nie wiem co to jest :)
-
I fully agree with You, Bogver :)
-
Drodzi Modzie_Bogver nie sznyca tylko szneca z glanca to drozdzowka z lukrem :) pozdrawiam :)
-
Dziękuję za wyjaśnienie i podanie mi poprawnej nazwy gwarowej tej drożdżówki :)
-
O ile jestem za kultywowaniem wszelkich tradycji kulturowych, tak czat w grze ogólnopolskiej nie jest odpowiednim do tego miejscem. Jestem przeciwna pomysłowi, żeby umożliwić pisanie gwarą na g-1. To tak jakby ludzie, którzy nie są pochodzenia polskiego albo mają rodziców z różnych krajów, domagali się możliwości pisania w obcym języku. Ja Ślązaka na przykład za nic nie zrozumiem, jeśli zaczyna mówić typowo gwarowo, więc moich znajomych zawsze upominam, gdy się zapędzają, a oni nie mają nic przeciwko temu. Sama staram się nie używać sformułowań charakterystycznych dla mojego regionu, by nie sprawiać innym kłopotu. Jednak na pozostałych kanałach - proszę bardzo. Dogadajcie się jakoś z modami i stwórzcie kanał, na którym będziecie pisać gwarą. Myślę, że nie powinno być większego problemu, a będzie wilk syty i owca cała :)
-
Oficjalne stanowisko i regulamin nie zostaną zmienione. Wszelkie słowa i zwroty, które nie są zrozumiałe dla wszystkich (a tak się dzieje w przypadku gwary) mogą powodować zamieszanie i złą interpretację przez pozostałych użytkowników czatu (nawet jeśli się nie odzywają), dlatego na kanałach globalnych proszę pisać w języku polskim nie używając gwary.
W przypadku kanałów gildyjnych jeżeli członkowie gildii wyrażą zgodę to nie ma żadnych przeciwności do używania gwary.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
-
Drogi Modzi_Zakrecony ok rozumiem wszystko... czat gildijny i szept i PW ale to dalej jest dyskryminacja.. jeden z Modow obiecal dac nam kanal do tej pory zero jakiegokolwiek odezwu zlewka na calego wyrazam szacunek bo BB_Xaara itd.. ale nie dyskryminujcie nas ludzi ktorzy by chcieli uzywac gwary a wypierac sie wlasnego pochodzenia tak jak w przypadku Szabory to do mnie zenujace ... ja nie ukrywam z kad jestem i chetnie bym jak to sie mowi ,, pogodalabych sie z jakims synkiem po noszymu'' ale nie ma z kim bo jestesmy szczuci i napietnowani.... prosze wiec bardzo o pomoc... jezeli nie da sie nic z regulaminem zrobic zrobmy narade i oddajcie nam jeden czat do dyspozycji gwarowej :)
-
BB_Xaar jest pracownikiem firmy, pracuje w pewnych godzinach od poniedziałku do piątku.
Ani BB_Xaar ani Support nie pracuje w weekend, więc ja się nie dziwię że nie odpowiada. Myślę że najwcześniej poniedziałek/wtorek można się spodziewać że BB_Xaar zajrzy do tego tematu, bo prócz odpowiadania na forum (co nie jest jego obowiązkiem) ma inny zakres obowiązków.
A który to moderator obiecał osobny kanał na gwarę śląską? Bo ja sobie w naszej rozmowie takiej deklaracji nie przypominam.
Ja osobiście myślę że takiej możliwości nie ma, najprościej to zobrazować tym że w Polsce jest przynajmniej kilkadziesiąt gwar i jeśli pozwolono by na kanał do gwary śląskiej, to inne gwary też chciałby mieć swoje kanały a to już technicznie niemożliwe.
Pozdrawiam,
MOD_Soliren
-
Mod_Soliren nie wiem ktory bo to nie ze mna gadali :-) iem tylko tyle ze taka obietnica byla i moderator znikl hehe :) pozatym to moze byc jeden kanal do wszystkich gwar a nie tylko slaskiej no juz bez przesady az takimi ignorantami to nie jestesmy bardzo chetnie podzielimy sie czatem i wymienimy gwara :-)