-
Blokowanie zasobów.
Witam,
Może już był jakoś opisany ten pomysł, ale wydaje mi się fajny i potrzebny. Więc przydałaby się opcja blokowania zasobów w drzewie gospodarki. Do tej pory jest tak że zasoby są zużywane na bieżąco do wyczerpania. Zasoby blokuje chwilowo tylko opcja sprzedaży, ale cóż z tego skoro może ktoś je kupić. Opcja blokowania mogłaby działać np. tak: blokuje rude żelaza na poziomie 100 szt do późniejszego wykorzystania (w handlu, zadaniach, itd.). Nie jest ona ruszana przez bieżącą produkcję do momentu odblokowania. Co Wy na to? Proszę o komentarze.
-
Równie dobrze mozna zatrzymać pobór określonego materiału.
-
1. Wybrałeś kategorię FORUM, więc jakby nie ten dział.
2. Nie ma ankiety, temat będzie usunięty jeśli jej nie dodasz (patrz: regulamin)
A co do samego pomysłu - sam podałeś przykład z handlem, dlaczego więc nie wystawić towaru za cenę, za jaką nikt nie kupi, np chcąc przyblokować 1000 szt węgla wystawiasz ten 1K węgla za 1K monet - jak dla mnie towar bezpieczny, a nawet jak ktoś kupi to chyba byś nie żałował :)
Samo "blokowanie" bezpośrednio na poziomie magazynu byłoby OK, ale wyobraź sobie sytuację - masz zablokowane np. wspomniane 100 szt rudy żelaza. Dostajesz właśnie zadanie typu "udostępnij 100 szt rudy żelaza". W magazynie pusto, ale masz przecież zablokowane więc chwilowa radość. ALE...musiałbyś zatrzymywać wszystkie budynki pobierające rudę PRZED odblokowaniem zasobów do zadania bo w momencie odblokowania piece zjadłyby ci część zablokowanej ilości.
Z mojego punktu widzenia znacznie przydatniejszą byłaby możliwość bezpośredniego przerzucania surowców z magazynu do menu gwiazdy bez konieczności zapełniania magazynu i kombinowania z ofertami handlowymi. Wtedy słabsi gracze (bo raczej do nich jest adresowany twój pomysł) mogliby odkładać "na czarną godzinę" dowolne ilości surowców by w razie potrzeby wrzucić je z powrotem do magazynu np. na potrzeby zadania.
-
Cześć.
Ankietę dodałem - dzięki za podpowiedź. Co do zmiany kategorii to chętnie ją zmienię, ale nie wiem jak i czy to jeszcze możliwe.
Blokowanie na pewno byłoby dużym ułatwieniem oraz przydatną funkcją. Co do blokowania przez handel niestety jest to opcja ograniczona czasowo i trzeba pilnować kiedy wygasa. Zasada blokowania mogłaby dotyczyć samego poboru zasobów przez budynki z nich korzystające. Zablokowane zasoby byłyby jednak dostępne dla zadań i handlu. Podam przykład - pożyczyłeś od znajomego te wspomniane 100 szt rudy żelaza. Jesteś na etapie rozwoju, więc Twoje zasoby są na bieżąco pobierane przez produkcję. Aby zmagazynować te 100 szt rudy jesteś zmuszony zatrzymać produkcję wszystkich budynków korzystających z rudy i czekać aż kopalnie dostarczą surowiec. Ja chciałbym w czasie prosperity odłożyć coś na czarną godzinę ;). Cóż pozostawiam ten wątek do dyskusji pozostałym zainteresowanym. Pozdrawiam.
-
Gospodarke surowcami dobrze ustawcie to wam zadne blokowania nie beda potrzebne
-
powiedz to nowo przybyłym
a czasami, gdy zaśpisz do pracy wszystko i tak staje, to niech te kilka sztuk się zablokuje, jak geolodzy będą szukać, to juz można zacząc produkcję na bufach