-
Sposób na "nietykalnych"
Pewnie każdy w naszej grze spotkał się z takimi ludźmi (na Nowym Świecie - Bathory, fizol27 i największa "gwiazda" Quetzalcoatl) ale niekoniecznie kojarzy tą nazwę - "Nietykalni" to rodzaj trolli, niestety bardzo skutecznych - wchodzą do gry o 13-14 kiedy modów nie ma bo są w pracy (na NŚ chyba nie ma moda który "pracuje" w tych godzinach a Solirena łatwo wyczaić kiedy jest i pilnuje bo "malduje" się na swoim radiu internetowym zawsze kiedy jest na kompie albo rzuca "puffy" :-) i zaczyna się jazda - począwszy od prostackich wyzwisk 3 pokolenia wstecz, przez treści seksualne przed godziną 22 po bardziej ambitne (typu nawiązania do "zbrodniczej" roli Żydów w polskiej historii II WŚ albo (tu miszczo Chytrusek się kłania) - cytaty z Bibli Szatana i z książek o obozach koncentracyjnych opisujących w sposób drastyczny rózne upodlenia ludzi). Normalnie sprawa jest prosta, mod widzi taką akcję, daje bana i koniec zawodów, problem w tym że "Nietykalni" albo znikają przed wejściem moda, albo dziwnie cichną w momencie kiedy mod się pojawi (a poruszony przez nich temat "żyje własnym życiem" więc to inni ludzi, którzy reagują na obrażanie homoseksualistów, Żydów czy jawne przekłamania historyczne przez "Nietykalnych" agresja słowną ze swojej strony - dostają bana a "Nietykalni" - nie). Ewentualnie ban leci na 30 minut a to tyle co nic - tracą ledwo trzy 10cio minutowe oferty handlowe, możliwe że na dzień - to też ich nie stopuje bo jeden jednodniowy ban na kilknaście trolowań to trochę za mało. PONOĆ (piszę ponoć - gdyż jeszcze tego nie zauwazyłem) po otrzymaniu 5 bodajże bana, nie ważne czy za przekleństwa, czy za handel na G-1 zostaje zgłoszony "wyżej" (do ludzi z nickami BB_ zamiast MOD_) i dostaje się globala na całe konto z zakazem gry na innych serwerach - problem w tym, że wymienione wyżej "gwiazdy" grają tak długo jak gram ja (od lutego) dostali pewnie dziesiątki banów (Chytrusek sam mówił, że dostaje średnio raz na kilka dni bana, a gra dłużej ode mnie) a globala nie dostają - jest to "zapewne" związane z tym, że osoby te wpompowały dość spore sumy w grę w konto premium i dlatego czują się "nietykalne" - stąd właśnie ta nazwa tego zachowania...
Rozumiem podejście administracji i BB do tego problemu - jeden człowiek który zapłacił choćby 10 zł (i potencjalnie może wpłacić więcej) a zachowuje się niepoprawnie na czacie jest warty (z ekonomicznego - nie społecznego) punktu widzenia tysiąc razy więcej niż dziesięciu czy chocby i stu, którzy nie wpłacili ani grosza - nawet, jeżeli oni zachowują się poprawnie czy wręcz dokładają swoją cegiełkę do budowania czegoś tak waznego w grach MMO jak game community to jednak nie płacąc nie dokładają się do istnienia serwera, więc nawet jeżeli odejdą od gry wzburzeni chamskim zachowaniem "perełek" z czatu to firma nie odczuje żadnej straty.
Moja propozycja jest pośrednia - po 5 banie za pisanie obraźliwych treści na czacie (co dobitnie oznacza jedno - koleś zachowywał, zachowuje i będzie zachowywał w sposób nieakceptowany społecznie i żaden "drobny" banik tego nie zmieni) dawać wiecznego bana ale na sam czat ogólny - koleś może sobie handlować, może rozmawiać z ludźmi z gildii ale nie może wchodzić na żaden global. W ten sposób i wilk jest syty (gracze "nietykalni" moga dalej sponsorować serwer a firma zarabiać) i owca cała (gracze mają spokój z chamstwem na czacie.
-
/ignoreadd nick
i po problemie :)
-
Herr Uther, po pierwsze nie zapominaj, że ten jeden płacący 10zł może swoim skrajnym zachowaniem zniechęcić do gry stu innych wśród których może być kilku potencjalnych sponsorów.
Poza tym mam nadzieję, że tu na hajs nie patrzą. Ja u siebie nie patrzę na ilość zakupionego złota. Gdyby tu było inaczej, gra straciłaby sporo graczy (potencjalnych sponsorów). Zwłaszcza, że Settlers to kultowa gra.
Po drugie w niektórych przypadkach nawet przy 3 przewinieniu powinien być wieczny ban na rozmowy a w skrajnych przypadkach nawet przy pierwszym podejściu.
spyderek, jak już to raport a nie ignorowanie:)
-
@Spyderek - nie zrozumiałeś istoty problemu - dla mnie wypowiedzi trolli nie są problemem, nie muszę ich ignorować bo żadne przekleństwa mnie nie ruszają (połowę przekleństw po raz pierwszy usłyszałem w 1-3 klasie podstawówki od kolegów, a resztę przez pozostałe lata mojego życia - a że mam już swoje lata więc wierzcie mi, słyszałem już wszystkie kombinacje :-) więc słowa, nawet te z najgorszego rynsztoku nie ranią moich uszu, a wyzywanie mojej matki czy ojca przez jakiegoś gimbusika który nawet mnie nie zna spływa po mnie jak po kaczce... Nawet nie drażni mnie tyle ich "nietykalność" i przez administrację robienie "równych i równiejszych" (przez co mogą czuć się wyróżnieni i lepsi od "szaraków"), chodzi mi o dobro innych uzytkowników - oni to muszą czytać i reagują bardzo emocjonalnie, a tak jak Kurczak napisał - że jeden taki osobnik potrafi swoim skrajnym zachowaniem zniechęcić do gry stu innych, także tych płacących, więc w sumie działają na naszą wspólną niekorzyść (im więcej osób "płacacych" przejdzie na inny serwer lub zrezygnuje z gry tym wieksza szansa zamknięcia tego serwera gdyż staje się "nieopłacalny").
@Dozymetryczny - niestety raport, tak jak napisałem wyżej, nie daje zamierzonych efektów gdyż są "równi i równiejsi" - bo jakoś ciężko mi uwierzyć, że raporty o zachowaniu "perełk" z mojego serwera jakoś nie trafiają do administracji, skoro wielu innych, zwłaszcza niskolevelowych trolli, dostaje globala niemal z automatu za jeden czy dwa "żarty" o Żydach czy spamowanie G-1 ofertami a "perełki" dostają bana za banem i co kilka dni ich nicki znowu widze na czacie... Co do reszty Twoje wypowiedzi - czekam na posunięcie ze strony administracji które udowodni mi że w tej grze NIE patrzy się na hajs tylko na respektowanie regulaminu i zachowanie na poziomie ludzi dojrzałych, a nie małpek z zoo Albo nawet jeżeli już administracja patrzy przychylnym okiem na osoby płacące, to niech chociaż odetnie im możliwość czatowania (czytaj: trollowania) na stałe, tak jak w mojej propozycji!
-
Ludzie. Wy chyba nawet nie wiecie jakie tutaj są bany. Wiecie że są bany trwające 1 miesiąc a nawet 12 miesięcy? Jak komuś zależy na baniku to dostanie takiego na jakiego zasłużył. Jedyne co mnie martwi to to że jedni dostają mniejsze bany za większe zbrodnie niż drudzy.
-
to wg ciebie adm najpierw sprawdza ile delikwent wydał na gre kasy a potem zastanawia sie czy juz go zbanowac czy jeszcze poczekac bo pomimo chamstwa i głupoty a może własnie dla tej ostatniej nie warto banowac bo pewnie jeszcze pare smsów wysle albo mamie z portfela troche kasy podprowadzi i da im...
sądze, że nie ma lekarstwa na głupotę, nieuctwo i bezdenny brak wyobraźni i to nie tylko w tej grze ale w ogóle w zyciu. Nie sądze tez aby ktoś kto gra tutaj przejał sie specjalnie powtarzanymi bez sensu hasłowymi tematami o Żydach, anatomicznych częsciach człowieka itp okresleniach świadczących o autorze a nie o grze jako takiej.
"dzieci neo" będą zawsze i niestety bedzie ich przybywac a nie ubywać i na to wpływu nie mamy.
Na szczęście osobiście uważam, że nie dozyje juz czasu kiedy to pokolenie przejmie władze i wpływy w świecie realnym i bardzo sie z tego ciesze:)
-
Administracja i moderatorzy od tak nie mają wglądu do takich danych, kryształy przydziela automatycznie system chyba że jest jakiś błąd to po zgłoszeniu sprawy do supportu prawdopodobnie admini techniczni zajmują się tą sprawą.
-
Administracja ma dostęp do wiedzy o tym, kto ma ile kryształów bo musi rozwiązywać problemy typu "kupiłem kryształy za sms ale od 2 godzin mi nie przyszły" i muszą od czasu do czasu przejrzeć z powodu takich zgłoszen ile ktoś miał i ma kryształów i na jaki zakup poszły w jakim czasie (żeby się nie okazało, że koleś wykupił, zbudował sobie coś albo dokupił a potem składa reklamacje że nie ma sms), modzi może nie, ale administracja ma na 100% pełen dostęp do takich danych, podobnie jak do baz danych z ilością surowców, budynkami etc. a skoro to administracja decyduje o dłuższych banach to oni są odpowiedzalni za to, że "darmowcy" dostają perm-bany albo kilkunasto dniowe na granie a "premiowcy" tylko kilkudniowe na sam czat. A poza tym żeby sprawdzić czy ktoś ma premkę czy nie nie trzeba być szczególnie bystrym - wystarczy wejść w jego miasto (99% kupujących premkę najpierw kupuje maks pozwoleń i kilkanaście dodatkowych budynków typu silosy, w 2-3 miesiące nie da się uzbierać tyle kryształów z logowań i level-upów żeby mieć maks pozwoleń i dodatkowe budynki), uprawnienia do wglądu w miasto bez zapraszania do znajomych mają nawet zwykli administratorzy
-
Zgodzę się z Piotru70. Moderatorom wiedza o opcjach premium nie jest potrzebna i jej nie mają (bo po co?). Zostaje więc teoria spiskowa o tym, że moderatorzy pytają adminów lub specjalnie mają dostęp do wgląd na ilość klejnotów i sposobu ich przyznawania.
Herr_Uther jak chcesz to możesz łatwo sprawdzić swoją teorię. Wydaj 100 złotych na klejnoty i wrzucaj wszystkim bez ograniczeń a potem opowiedz o efektach ;) Sam dostałem jednego bana którego uważałem za zbyt nadgorliwe podejście moderatora do pracy, ale takie rzeczy zgłasza się wyżej. Jeżeli masz zażalenie do pracy moderatorów, napisz do supportu. Odpowie ci pewnie przełożony całego zespołu - Xaar (chyba, że ma jakąś prawą rękę jeszcze to może kto inny) i myślę, że zajmie się sprawą tak dobrze jak może.
-
A jeżeli mam zastrzeżenia do pracy Xaara i polityki zarządzania firmy Blue Byte to do kogo mam złożyć zażalenie, do Boga? Bo chyba tylko on ma możliwość zmiany ich postępowania :-) A mi właśnie praca modów nie przeszkadza (oni to tylko drobne trybiki w maszynie BAN, dają co najwyżej na czata baniki i jakieś krótki na grę, a każdego globala czy dłuższe zbanowanie na całą grę musi zatwierdzić "góra")
To nie jest teoria spiskowa, napisałem w pierwszym poście parę nicków - są to prawdziwi gracze z NŚ i nie jest to z mojej strony żadne "piętnowanie" - każdy kto widział ich zachowanie wie, że jest dokładnie takie jak opisałem, dzień w dzień, miesiąc w miesiąc, takich ludzi widziałem kilkuset, większość z nich znikneło na zawsze po paru dniach od pierwszego przewinienia, dziwnym trafem ci którzy trollują dzień w dzień (stąd pamiętam ich nicki), dostają bany non stop (i nie wykazują żadnej zmiany postępowania i chęci zresocjalizowania) a mają wykupioną premkę NIE dostali do tej pory globala czy dłuższego bana. Jedyną osobą w tym gronie "pokrzywdzoną" przez administrację jest Quetzalcoatl gdyż wczesniej miał kontrowersyjny nick Jezus_Chytrus i został zmuszony, po długiej naradzie całej administracji i modów z BB_Xaar na czele, do... zmiany nicka, cóż za śmiesznie niska kara za wielotygodniowe (nick w pierwszej postaci miał z miesiąc) obrażanie uczuć religijnych setek graczy z katolickiej polski :-)