Zbiór Pomysłów - Statystki - ChatBox - Handel - Sektory - Menu Gwiazdy itd
Po pierwsze chciałem się z wami serdecznie przywitać i jednocześnie przeprosić, jeśli któryś z tych pomysłów jest powielony z wcześniejszymi tematami. Jeżeli sytuacja taka ma faktycznie miejsce i któryś z pomysłów jest lepiej opisany albo zawiera ciekawe nieuwzględnione przeze mnie dodatki, proszę podlinkujcie mi tutaj ten temat a postaram się go umieścić w opisie, tak by nawet odrobina sławy za pomysł autorowi nie przepadła.
Wątek ten jest podzielony na sektory, które oznaczone są numeracją rzymską (I,II,III itd.). Dany sektor opisuje zmiany tylko i wyłącznie w jego zasięgu i choć zapewne będzie miał wpływ na rozgrywkę w innych elementach gry, wywodzi się właśnie z tego miejsca. Każdy sektor posiada prawidłowe dla niego podpunkty oznaczające konkretne pomysły. Jeżeli jakiś z nich wam się spodoba, proszę używajcie numeracji zamiast nazewnictwa by łatwiej można było przeskakiwać po stronie przy pomocy wyszukiwania (ctrl + F). Jeżeli nie odnosicie się do zmian w pomyśle, nie macie żadnych uwag, to chociaż wypowiadajcie się pełnym zdaniem z jego powodu podoba się wam, lub też nie podoba się wam dany pomysł. Sądzę, że wspólnie poradzimy sobie ze wszelkimi utrudnieniami i uczynimy tę grę trochę bardziej znośną :)
I. Statystki
a) Mówiąc bardzo szczerze, nie wyobrażam sobie tej gry w pełnej wersji bez statystyk, odnoszących się do tego jakich budynków mam najwięcej, gdzie pracuje najwięcej moich mieszkańców, ustaleń łańcuchów towarowych gdzie ustalam priorytet np preferuje większą ilość drewna przekazywać na węgiel niż na łuki, a mimo wszystko, nie chcę zatrzymywać produkcji.
b) Czy też po prostu zwykły statystyka przyrostu/rozwoju z kilku dni, tygodni miesięcy.
c) No i najważniejsze, czas produkcji ogólny dla danego towaru i/lub w danym regionie.
d) Z tej statystyki powinienem mieć również możliwość zaznaczenia (podświetlenia) wszystkich budynków danego typu, by łatwiej je odnaleźć na mapie.
Wszystkie te zestawienia powinny odnaleźć się w jednym okienku z przyjaznymi zakładkami.
II. ChatBox
a) Chat powinien być możliwy do odłączenia z bocznego pasku w formie nowego okna przeglądarki, które możemy wielkością dopasowywać wedle własnych potrzeb.
b) Powinna pojawić się możliwość ustaleń/opcji dla chatu gdzie możemy ustalić, które zakładki chcemy mieć włączone (być w nich dostępni) a które mają nigdy nam się nie pokazywać.
c) Kolejną przyjemną zmianą jest oznaczenie znajomych (graczy dodanych do grupy) innym kolorem na czacie, przy zachowaniu delikatnej różnicy i to samo przy członkach gildii
d) Gildie powinny automatycznie otrzymywać własne okienko czatu, wyłącznie dla graczy gildii
e) Powinna znajdować się po boku, lista zalogowanych graczy na danym kanale. Rozumiem, że to może bardzo źle służyć na globalu, ale na kanałach prywatnych/gildyjnych/pomocy/handlu byłoby nieocenioną pomocą.
III. Handel
a) Pierwsze to umożliwienie handlu z osobą która nie jest dodana do znajomych, poprzez kliknięcie na jego nicku
b) Handel jako nowe, oddzielne od czatu duże okienko z możliwością na podziały surowców które wyszukujemy i które sprzedajemy. Np mam za dużo Młotków, ale nie potrzebuje niczego konkretnego więc sprawdzam kto co oferuje za młotki. I to samo w drugą stronę. Przy obecnym systemie 8 minut, nie jest to, aż tak potrzebna opcja ale przy zwielokrotnionych ofertach, na tym małym okienku często ciężko dostrzec wszystko jasno i przejrzyście.
c) Handel powinien mieć znacznie większe możliwości, wystawiania swoich ofert. Ograniczenie przesyłu towarów, powinno zwiększać się wraz z rozwojem magazynów w grze lub z naszym poziomem.
d) Rynki długoterminowe, również są tutaj potrzebne.. Nie wszyscy mają chęci i czas co 8 minut wystawiać jedną i tą samą ofertę, albo spamować chat. Dlatego w nowym oknie powinny istnieć opcje wystawiania ofert długookresowych. Np Można wystawić cztery oferty po czterysta danego surowca na 8 minut i w tym samym czasie dwie oferty po tysiąc surowca na cztery godziny, a jedną ofertę do dwóch tysięcy ale na osiem godzin. Niezależnie od tego czy ktoś zakupi od nas dany surowiec, czy też nie. Nie możemy w danym limicie czasowym wstawić nowej oferty.
e) Kolejnym pomysłem było by w handlu ustalanie własnego przelicznika. Np Wystawiamy 3000 desek iglastych i ustalamy przelicznik 3:1 dla desek liściastych. A ilość desek jaką kupi od nas inny gracz zależy wyłącznie od niego! Jedyne co musi być zachowane to przelicznik surowcowy.
f) Podgląd danej ilości surowca, przy wejściu w magazyn, powinien zawsze pokazywać przynajmniej trzy cyfry. Bez potrzeby najeżdżania na niego. I tak np zamiast mieć 1k drewna, powinno wskazywać 1.73k
IV. Sektory
a) Chciałbym by istniała możliwość, włączenia siatki budowlanej dla każdego z rozmiarów budynków, lub dla danego budynku bym mógł zobaczyć, gdzie mogę go postawić, lub gdzie jakie budynki mogę postawić.
b) Możliwość wyłączenia tych idiotycznych pachołków wewnątrz przejętych sektorów. Mówię wyłącznie o możliwości wyłączania i włączania, taki podgląd cały czas jest nam zbędny i trochę szpeci mapę.
c) Sektory pracy, budynki typu drwal i leśnik, mogą mieć wyznaczony sektor pracy czyli zalesiania i wycinania drzew na danym rejonie. Im bliżej im do centrum tego regionu, tym szybciej działa produkcja.
V. Inne
a) Każdy z naszych kochanych geologów, odkrywców i generałów, powinien mieć możliwość ulepszenia na wyższy poziom, w celu zmniejszenia czasu poszukiwania, gdzie np ulepszamy ich o 10% szybszego działania, za połowę sumy którą za niego zapłaciliśmy.
b) Po każdej walce w raporcie, powinno być napisane ile dostaliśmy doświadczenia.
c) Kolejną niezbędną według mnie funkcją jest wymiana surowców na klejnoty. Oczywiście przy rozsądnych cenach gdzie np 5 klejnotów za 5k kamieni
d) Możliwość znalezienia klejnotów przez odkrywcę
e) Premiowanie budynków po przez, przycisk w profilu budynku z opcją. Premiuj ten budynek i Premiuj wszystkie budynki tego typu. Automatycznie z ekwipunku znikało by najlepszy przedmiot dzięki któremu otrzymujemy premie.
- Opcja wybrania, przedmiotów którymi automatycznie premiujemy i np wyłączenie z tej grupy kanapki. Tak by nigdy automatycznie kanapki nam nie zabrało, przy przydzielaniu premii w ten sposób
VI. Menu Gwiazdy
a) Grupowanie surowców! Tzn, gdy mamy dwie paczki drewna liściastego, powiedzmy 250 i 50, po kliknięciu opcji grupuj możemy je połączyć ze sobą, by nie zajmowały tyle przestrzeni.
- Dodatkiem do tej opcji jest, możliwość zgrupowania wszystkich surowców na raz.
.