PDA

Zobacz pełną wersję : Pamiętnik Dewelopera: Festyn Gildii - Dyskusja

BB_Penelopa
28.11.2024, 12:10
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/forum/pictures/guildfest/UBB_DSO_GuildTournament24_SplashScreen_v2.png

Witam!

Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat najnowszego Pamiętnika Dewelopera: Festyn Gildii (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/48926).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Anakinkris
28.11.2024, 16:20
jak mam to rozumieć najpierw się skonczy a potem zacznie

Jurek12345
28.11.2024, 16:59
Start: 29. Grudnia, 09:00 czasu polskiego
Kompletna deaktywacja: 11. Grudnia, 09:00 czasu polskiego

Skończy się zanim się zacznie?

Bartexio
28.11.2024, 17:22
Zaginaja czaso przestrzen az miło, ciekawe ile bledow wgrali wraz z tym czym i jak szybko sie gra wykrzaczy
Skoro juz wrzucacie jakis opis to chociaz moze warto wszystko przetlumaczyc, skoro to niby polski serwer

Czlowiek_Lasu
28.11.2024, 17:56
Osobiście, to liczyłem na sezon kultystów.
Festyn Gildii miał być po Nowym Roku.

Pawlo3629
28.11.2024, 18:34
Co z przygodami które maja być wydane w tym roku.

'' Kolejną ważną aktywnością w "The Settlers Online" są przygody i z przyjemnością ogłaszamy, że jesteśmy obecnie w fazie testów nowych przygód, które zostaną wydane jeszcze w tym roku. ''

pretor29
28.11.2024, 20:43
przeciez ta gra ledwo zipie ... ubi to juz dawno siegnelo finansowo dna ... wiec o czym ona w ogole mowi... z reszta jak ktos nie potrafi nawet poinformowac ludzi konserwie to co dopiero odpalic poprawnie jakies wydarzenie

z reszta ten wpis mowi wszystko

Start: 29. Grudnia, 09:00 czasu polskiego
Kompletna deaktywacja: 11. Grudnia, 09:00 czasu polskiego

Ender_
28.11.2024, 20:50
Skończy się zanim się zacznie?

To chyba jednak jakiś pozytywny przekaz ;)

LeoMichela
28.11.2024, 22:55
Czy to oznacza że ewentu świątecznego nie będzie ?

LeoMichela
28.11.2024, 22:57
A na wiki napisali że 29.11 początek ewentu. Czyli jutro?

Emirka
28.11.2024, 23:22
A może zacznie się 29 grudnia 2024 r. i skończy 11 grudnia 2025 r. żebyśmy za szybko na laurach nie spoczęli i przez cały rok rywalizowali między gildiami :D

BB_Penelopa
29.11.2024, 10:55
A na wiki napisali że 29.11 początek ewentu. Czyli jutro?

Zgadza się :) Dzisiaj startujemy! :)

pretor29
29.11.2024, 20:49
czemu ten szajs nie chodzi na kliencie?

MarSzal71
30.11.2024, 12:44
Wygląda na to, że to całe wydarzenie to napieprzanie przez 10 dni w bukanierów albo groby ........ :-) :-) :-)

ArcadioRay
30.11.2024, 16:54
Bardziej Skarb bo lepszy drop leci :)

RedJul
30.11.2024, 17:30
Jak rozumiem Wyróżnienie festynu gildii dostaniemy na koniec, bez możliwości ewentualnego dokupienia czy sprzedaży zbędnych a na koniec niewykorzystane znikną?

Bartexio
01.12.2024, 19:11
Wgrali event ale logowanie to dalej jak 6 w totka, od ponad 30 minut próbuje sie ponownie wbic do gry i ...
juz wszystkich komunikatow sie naucze zaraz na pamiec
ale promo na klejki musi byc - bo dziadostwo trzeba jakos utrzymac przy zyciu haha

Freha
01.12.2024, 22:05
Jak rozumiem Wyróżnienie festynu gildii dostaniemy na koniec, bez możliwości ewentualnego dokupienia czy sprzedaży zbędnych a na koniec niewykorzystane znikną?

doskonałe pytanie!

ardre
02.12.2024, 10:46
Jakie ilości są poprawne? w osiągnięciach do nowego eventu dla ilości wrzuconych Mocniejszych Wiwatowań opis podaje ilości 25, 75, 150.. a pasek zaliczenia jest odpowiednio 50. 100, 200?

Edytka46
04.12.2024, 02:12
fajne wydarzenie,coś innego bo można zwołać ekipe i trochę pograć-ale osiągniecia to porażka....ja nie jestem w stanie tego zaliczyć bo trzeba nie spać tylko grać -żeby zaliczyć wiwatowanie u siebie i u znajomego-licznik żetonów też do bani-nadmiar żetonów powinien przechodzić dalej-np.mam uzbieranyvh żetonów z produkcji 900 -zrobię przygode wpada 500-to zaliczy 100 które brakuje do końca a te 400 leci w kosmos-powinno zaliczać do kolejnej produkcji

Bartexio
04.12.2024, 09:27
osiągniecia to najmniejszy problem, nie ma koniecznosci ich zaliczenia
Co innego produkcja zetonow - na poczatku fajnie mielic i leci. Chwila ale tego trzeba na wagony liczyć ile tego pójdzie, o przeliczniku niektorych zasobów to szkoda komentować. Wiec to lepiej czysci magazyny niz event wrzesniowy
A finalne nagrody hm - z samego turnieju słabizna, a w sklepie może i wybór jest ale dostępnośc zasobu eventowego za ktory można coś kupić mega ograniczona

HTSZ
04.12.2024, 13:36
Wiecie jaki jest szczyt przedsiębiorczości? Za ostatnie pieniądze kupić portfel.
Tak mniej więcej jest z festynem. Pozbądź się zasobów magazynowych a dostaniesz.... magazyn ;))))
Oczywiście po chwili liczenia wychodzi na to, że przelicznik jest żenująco niski (co jakiś czas pojawia się nowy zestaw do przerabiania). Nawet w urodzinowym wydarzeniu, kiedy ustawisz przerabianie moździerzy na balony, to zejdzie ich przez 21 dni maksymalnie 20 tysięcy. Tutaj 20k to kropla w morzu, to leci w milionach a daje śmieszny zysk. Lepiej robić przygody niż marnować droższe zasoby do przerobienia na żetony. Tylko trzeba mieć sporo czasu na ich robienie a myślę, że większość to niedzielni gracze, którzy grają w wolnych chwilach.

Ciekawy jestem jak wyglądają rywalizacje na innych serwerach? Wyrównane szanse? Na złotej górze mamy jedną dominującą gildię, która wyprzedza na dzień dzisiejszy drugą o ponad 2 miliony żetonów! Mają zgromadzone prawie 3,5 miliona a jeszcze ponad 4 dni do końca. Ich 3,5kk to mniej więcej tyle samo co mają uzbierane trzy kolejne miejsca razem wzięte :D Gratuluję aktywności, chociaż szkoda, że ich wysiłek pójdzie częściowo na marne, bo czy wyprzedzą innych o te dwa miliony, 5 milionów czy zaledwie 10 tysięcy, to nagroda za pierwsze miejsce będzie taka sama. Trochę inaczej niż w przypadku innych wydarzeń, gdzie im więcej czasu poświęcisz, tym potem masz więcej do wydania w sklepiku.

Z przepalaniem zasobów magazynowych i przygodowych to trochę koń trojański ze strony twórców gry.
Jeżeli pojawi się więcej rzeczy niedziałających na kliencie, to zapewne liczba aktywnych graczy też zmaleje, bo prace nad wersją webową idą zbyt mozolnie. Granie przez wuwuwu to udręka na starszym sprzęcie.

pretor29
04.12.2024, 14:38
kolejny pomysl bb na pustoszenie magazynow ... jak kazdy zauwazyl przelicznik idiotyczny... no ale mozna samymi p rzygodami leciec i po sprawie

Androm3da
04.12.2024, 18:49
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że w osiągnięciach przy tym evencie nie ma daty, a tylko liczba że to pierwsze wydarzenie, czyli myślę że ten event będzie powtarzalny, nie wiem... 2, 3, 4 razy w roku.
Jak ktoś gra od początku, a przypomnę że u mnie leci 13 rok, to może mieć w gwieździe miliard czy kilkaset milionów węgla, chleba, czy wody, ale moździerzy, arkebuzów, czy oleju to już o wiele, wiele mniej. Czyli rok, w tym kilka takich eventów i gracze którzy zbierali surowce od początku gry w większości pozbędą się najlepszych surowców. Wtedy event po prosto padnie, albo co najmniej straci na aktrakcyjności. Ot będziemy przerabiali najgorsze lub średnie surowce i tyle.
Rozumiem też że gracze mają miliony surowców w gwieździe które zbierali przez lata, ale nie rozumiem tych przeliczników związanych z ich przetwarzaniem związanych z eventem. Osoby które wymyśliły te przeliczniki, zapewne nie mają ani jednej godziny spędzonej w grze.

sparkz
04.12.2024, 19:10
Czyli rok, w tym kilka takich eventów i gracze którzy zbierali surowce od początku gry w większości pozbędą się najlepszych surowców.

Imho kazdy posiadajacy chociaz pol funkcjonujacego mozgu zastanowi sie czy jest sens pozbywac sie kilku lat wyprodukowanych surowcow zeby moze wygrac jakas wieze magazynowa albo innego gniota o zerowym zastosowaniu praktycznym, szczegolnie kiedy goscie z BB moga zaraz wyskoczyc z czyms nowym co znowu bedzie kosztowalo pare milionow a przez zupelny przypadek (bo raczej nie ze wzgledu na przemyslany design) moze byc przydatne.

Androm3da
04.12.2024, 19:44
...

Piwonia
06.12.2024, 12:38
Stanowczo ktoś kto to tworzył, nie liczył. Absurdalne ilości surowców jakie trzeba wydać i event urodzinowy to przy tum pikuś i przy pierwszym evencie to jakoś da radę, ale przy trzecim, piątym evencie, to jednak większość pójdzie po najmniejszej linii oporu, czyli będzie jak choćby z koloniami, zabawa może dla kilku osób.
Ale powiedzmy, że mam kaprys, chcę wygrać i zaliczyć osiągnięcia. No to w sekcji osiągnięć z okazji festynu napisane by wrzucić: 25, 75, 150 mocniejszych wiwatów, ale już na pasku postępu odpowiednio 50, 100, 200. Czyli znowu ktoś coś bezmyślnie kopiował. Poza tym ilości są absurdalne. 2x 100 mocniejszych wiwatów? Czyli po 20 dziennie trzeba zdobyć, nie wiem co ile wpadają z toreb i przygód, ale gram aktywnie i nie wiedzę najmniejszej szansy żeby tyle zebrać. BB myśli, że wydam monety gildii zdobywane ponad 10 lat na jeden event?
Ale to nie koniec, przyjmijmy, że wygrywam, zdobywam wieżę przechwałek, wydaję 7k waluty eventowej na up do poziomu 2 i co dalej? Trzeci poziom łatwizna, zrobić wszystkie przygody kooperacyjne, ale już na 4 poziomie zastosować po 1000 wiwatów i mocniejszych wiwatów. Czy komuś się zera omsknęły? Tysiąc wiwatów? To może za rok, po piątym evencie się uda... a może nie. Wbić 4 lvl graniczy z cudem, to już łatwiej jest 5 zaliczyć, czyli przekazać 75k żetonów (zaliczyłam, a jeszcze prawie 3 dni zostały). A to wszystko po to by wieża ładnie wyglądało, no bo nie po to by jej używać. Na najwyższym lvlu koszt aktywacji 11000 Monet Gildii raz na 30 dni po to by przez 4h Strefa: wejście -50% / wyjście +200% / rekrutacja +200. Nikt za taką cenę używał tego nie będzie, to już lepiej sprzedać te mg na wadze, będzie większy zysk.

No mam nadzieję (płonną), że ktoś to jednak przemyśli i naniesie poprawki.

krwawyGabys
07.12.2024, 23:09
Czy można gdzieś sprawdzić jakie miejsce zajmuję gildia ? Czy tylko ten suwak i ufać że na koniec dobrze podliczą i przez noc nie poleci na dół .

rapalek11
07.12.2024, 23:20
Stanowczo ktoś kto to tworzył, nie liczył. Absurdalne ilości surowców jakie trzeba wydać i event urodzinowy to przy tum pikuś i przy pierwszym evencie to jakoś da radę, ale przy trzecim, piątym evencie, to jednak większość pójdzie po najmniejszej linii oporu, czyli będzie jak choćby z koloniami, zabawa może dla kilku osób.
Ale powiedzmy, że mam kaprys, chcę wygrać i zaliczyć osiągnięcia. No to w sekcji osiągnięć z okazji festynu napisane by wrzucić: 25, 75, 150 mocniejszych wiwatów, ale już na pasku postępu odpowiednio 50, 100, 200. Czyli znowu ktoś coś bezmyślnie kopiował. Poza tym ilości są absurdalne. 2x 100 mocniejszych wiwatów? Czyli po 20 dziennie trzeba zdobyć, nie wiem co ile wpadają z toreb i przygód, ale gram aktywnie i nie wiedzę najmniejszej szansy żeby tyle zebrać. BB myśli, że wydam monety gildii zdobywane ponad 10 lat na jeden event?
Ale to nie koniec, przyjmijmy, że wygrywam, zdobywam wieżę przechwałek, wydaję 7k waluty eventowej na up do poziomu 2 i co dalej? Trzeci poziom łatwizna, zrobić wszystkie przygody kooperacyjne, ale już na 4 poziomie zastosować po 1000 wiwatów i mocniejszych wiwatów. Czy komuś się zera omsknęły? Tysiąc wiwatów? To może za rok, po piątym evencie się uda... a może nie. Wbić 4 lvl graniczy z cudem, to już łatwiej jest 5 zaliczyć, czyli przekazać 75k żetonów (zaliczyłam, a jeszcze prawie 3 dni zostały). A to wszystko po to by wieża ładnie wyglądało, no bo nie po to by jej używać. Na najwyższym lvlu koszt aktywacji 11000 Monet Gildii raz na 30 dni po to by przez 4h Strefa: wejście -50% / wyjście +200% / rekrutacja +200. Nikt za taką cenę używał tego nie będzie, to już lepiej sprzedać te mg na wadze, będzie większy zysk.

w 100 % się zgadzam

Mirmilox
08.12.2024, 14:39
Festyn zdecydowanie jest zbyt długi. Trzy dni w zupełności wystarczyłyby tak dla celów rozrywki. Przelicznik surowca na żetony jest masakryczny, a osiągnięcia są nierealne do zrealizowania. Natomiast ceny u Kupca (wszystko po 600 mg) to kogoś naprawdę powaliło :(

gregorypeck
08.12.2024, 17:26

A ja policzyłem: 2000 wiwatowań w ciągu 2 tygodni to jest 35,71 razy na dobę wrzucone wiwatowanie (po 4 szt). Co znaczy, że przez 2 tyg musisz być na grze non stop i co 40 min wrzucać wiwatowanie u siebie z marginesem błędu na dobę rzędu 10 min bo się inaczej nie wyrobisz. Teoretycznie da się to zrobić w 1 evencie ale to jedynie zadanie dla jakiegoś bota... Jakiś chory umysł to wymyślił, bo bardzo wątpię, żeby udało im się to tak zorganizować, żeby te osiągnięcia w kolejnych eventach się kumulowały.

sparkz
08.12.2024, 20:14
Jakiś chory umysł to wymyślił

Nikt tego nie wymyslil tylko dostali przykaz, zeby poswiecic na event godzine wolnego czasu pomiedzy innymi zadaniami i wklepac do gry dowolne losowe cyferki.

Nie tak dawno byla zdaje sie hala koncertowa z buffem ktory kosztowal 500 manuskryptow a Wy sie łudzicie ze ktos tam nad tym co wrzuca do gry w ogole mysli przez wiecej niz 5 sek.

jw_ivo
09.12.2024, 11:49
Flaga pokazuje aktualna ranga twojej gildii - złoto, a nagroda jest srebro. To chyba coś nie tak?

sloslo57
09.12.2024, 16:47
Szczęściarz - u mnie też złoto i nagroda za brąz, czyli w zasadzie za 5 0000 tego czegoś nic sensownego nie kupię, czyli odkrywcy.

Piwonia
09.12.2024, 20:43
A ja policzyłem: 2000 wiwatowań w ciągu 2 tygodni to jest 35,71 razy na dobę wrzucone wiwatowanie (po 4 szt). Co znaczy, że przez 2 tyg musisz być na grze non stop i co 40 min wrzucać wiwatowanie u siebie z marginesem błędu na dobę rzędu 10 min bo się inaczej nie wyrobisz. Teoretycznie da się to zrobić w 1 evencie ale to jedynie zadanie dla jakiegoś bota... Jakiś chory umysł to wymyślił, bo bardzo wątpię, żeby udało im się to tak zorganizować, żeby te osiągnięcia w kolejnych eventach się kumulowały.
Możesz anulować i rzucać na nowo, tak robiłam, ale udało mi się zaliczyć 400 wiwatów i 200 mocniejszych wiwatów, bo po prostu nie zdobędzie się tylu premii.
Kolejny absurd, gildia w której jestem wygrała, więc mam zaliczoną opcję odblokowania 7 lvlu, ale już 6 nie, czyli teraz musimy odpuścić i nie wygrać żeby osiągnąć rangę złoto.

szarotek
09.12.2024, 21:02
Cały ten festyn gildii to do bani, przez 7 dni świeci Ci Ranga Złoto, a po zakończeniu dostajesz Srebro.
Pomijam to, że różnica w nagrodzie pomiędzy srebrem, a brązem jest zabójcza :)
Zresztą jak udasz się do sklepiku to możesz zwariować wydając zgromadzone wyróżnienia/walutę.
No cóż, pogratulować pomysłu, już się nie dziwie dlaczego akcje Ubisoftu tak pikuję, tylko kierunek nie ten :))

pepe67
09.12.2024, 23:42
Godziny mijają, a ja nadal nie mogę odebrać nagrody ;)

Bartexio
10.12.2024, 07:24
Event skutecznie wyczyścił magazyny z dużych ilości zasobów a w zamian dostaliśmy oferte na wielkie nic do zakupu. Dobra nie ma przymusu brać udziału itd. ale skoro już ktoś wymyślił taki typ eventu to warto było by go zbilansować. A nie że dostaje się kilka zasobów eventowych i weź się na coś zdecyduj bo finalnie da się kupić max 2 rzeczy za walute na 1 event (chyba że ktoś jest fanatykiem *******ek i ozdob)
A teraz miną kolejne eventy nim zrobi się zadanie wrzucić sobie te wiwaty w tak dużej ilości, a potem może jeszcze walka o odpowiednie miejsce w kolejnych edycjach by uzbierać na pełny up wiezy która finalnie będzie fajną ozdoba i nic więcej. Koszt odpalenia premii to jakiś kosmos i tylko dla nielicznych milionerów na serwerach
Tak że po raz kolejny już na starcie program okazał się klapa

robin707
10.12.2024, 10:43
sztandar festynu gildi kolo avatara i odbierz nagrody klikasz

pepe67
10.12.2024, 11:11
niby tak, ale przycisk nieaktywny ;) Relog nie pomaga, zmiana przeglądarki też

Siulewicz
10.12.2024, 12:03
1.Nagrody śmieszne za wysiłek i ilosc wydanych zasobów.
1.Gra zacina sie okrutnie podczas eventu.
3.Potrzebny wewnetrzny ranking wsrod gildii, kto ile dal żetonów do puli.

jw_ivo
10.12.2024, 16:47
pepe67 - może nie dostarczyłeś min. puli żetonów (chyba 1000) ?

Bartexio
10.12.2024, 19:53
No a ta cała wieża mimo że robi jako magazyn, to jest tylko ozdobą bo budynki przy tej wieży nie widzą tego jako magazyn i zasuwaja do dalszego magazynu
Tak że znaczenie hasla dla tego obiektu mój ty najdroższy nabiera nowego znaczenia - patrząc na to ile trzeba było magazynu wyczyścić by to zdobyć.
To już lepiej kupić portową mniejsza pojemność ale chociaż robi za fizyczny magazyn

StachuSiekiera
11.12.2024, 07:01
No a ta cała wieża mimo że robi jako magazyn, to jest tylko ozdobą bo budynki przy tej wieży nie widzą tego jako magazyn i zasuwaja do dalszego magazynu
Tak że znaczenie hasla dla tego obiektu mój ty najdroższy nabiera nowego znaczenia - patrząc na to ile trzeba było magazynu wyczyścić by to zdobyć.
To już lepiej kupić portową mniejsza pojemność ale chociaż robi za fizyczny magazyn

Dzieki temu że ludziki nie znoszą do tej wieży możesz ją swobodnie przestawiać gdyby znosili byłbyś znów w kropce i narzekał że wieży nie da się przestawić.
Teoretycznie mógłbyś usunąć wieżę do gwiazdy i postawić w innym miejscu, ale z tego co napisało BB w pamiętniku, usunięcie wieży do gwiazdy powoduje utratę ulepszeń. Taka jest mechanika gry wymyślona 15 lat temu i pewnie tego nie przeskoczą.
Wiec nie wiem co lepsze, zamurowana wieża po pierwszym postawieniu czy żeby ludziki znosili do niej fanty

sparkz
11.12.2024, 08:49
Taka jest mechanika gry wymyślona 15 lat temu i pewnie tego nie przeskoczą.

przeskoczyc to z technicznego punktu widzenia jest bardzo prosto, tylko w normalnie funkcjonujacej firmie a nie w przypadku gry na ktora poswiecaja godzine pracy na kwartal.

Piwonia
11.12.2024, 11:19
Cały ten festyn gildii to do bani, przez 7 dni świeci Ci Ranga Złoto, a po zakończeniu dostajesz Srebro.
Pomijam to, że różnica w nagrodzie pomiędzy srebrem, a brązem jest zabójcza :)
Zresztą jak udasz się do sklepiku to możesz zwariować wydając zgromadzone wyróżnienia/walutę.
No cóż, pogratulować pomysłu, już się nie dziwie dlaczego akcje Ubisoftu tak pikuję, tylko kierunek nie ten :))
Zapewne ludzie wczytali dropy w ostatnim dniu i dlatego macie srebro a nie złoto, ale to pretensje można mieć tylko do siebie.
Ja ogólnie oceniam festyn pozytywnie, bo sporo graczy się zaktywizowało, jako gildia się zintegrowaliśmy tłukąc te kooperacyjne, ale jeśli to nadal ma być fajną atrakcją, to wymaga pewnych modyfikacji o których wcześniej pisałam.

Parameters
11.12.2024, 16:53
Zapewne ludzie wczytali dropy w ostatnim dniu i dlatego macie srebro a nie złoto, ale to pretensje można mieć tylko do siebie.
Ja ogólnie oceniam festyn pozytywnie, bo sporo graczy się zaktywizowało, jako gildia się zintegrowaliśmy tłukąc te kooperacyjne, ale jeśli to nadal ma być fajną atrakcją, to wymaga pewnych modyfikacji o których wcześniej pisałam.

Bez sensu jest twoja teoria, piszesz ''zapewne'' a skąd masz te wiadomości, a po drugie co z tego kiedy wczytali swoje dropy? Myślisz że suwak się rozpędzał przez 24 godziny zanim ustawił się na wyniku jak trzeba? I to jeszcze graczy wina i mają mieć do siebie pretensje a to wymyśliłaś, śmieszne :D :D :D

Adam_86
11.12.2024, 21:13
Witam,czy po deaktywacji tego gildijnego eventu,zakladka w sklepie eventowym bedzie nadal dostepna??

M0rdechaj
12.12.2024, 09:27
Witam,czy po deaktywacji tego gildijnego eventu,zakladka w sklepie eventowym bedzie nadal dostepna??

Nie będzie, zakładki eventowe są dostępne tylko podczas eventu, chyba, że coś zepsują xD

closer71
12.12.2024, 14:23
Gdzie jest jakiś opis tego świątecznego eventu co go teraz wgrywają?

Sebastia27
12.12.2024, 15:11
Gdzie jest jakiś opis tego świątecznego eventu co go teraz wgrywają?

Obecnie na wiki a prawdopodomnie w piątek będzie pamiętnik dewelopera.

pretor29
12.05.2025, 14:17
no i miala byc cyklicnza impreza pare razy w roku a tu mineło prawie 6 miechow i nic ... widac ze jak bb sie za cos bierze to nic z tego nie ma....

afryt
17.05.2025, 08:33
nie wspominając o nowych przygodach zapowiedzianych ho ho a może i więcej :))