Zobacz pełną wersję : Zmiany w grze - 25.01.2024 - Dyskusja
BB_Penelopa
18.01.2024, 16:45
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/general/changelog/PL_forumheader.png
Witam!
Zapraszam do podzielenia się opiniami na temat nadchodzących zmian, opisanych > tutaj (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/48759) <.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
ja siem podziele opiniom: nie da sie znalezc tych gupich znajdek osmiu, tak samo jak sie nie dawalo na testowym, nikogo nie sluchaliscie, mieliscie to gdzies, tam nic nie zrobiliscie i tu tak samo nic nie robicie, a ludzie maja po evencie, bo nie da rady grac bez zaliczenia tego zadania, penelopa idz i zglos to do supportu
krotos666
25.01.2024, 20:07
ja siem podziele opiniom: nie da sie znalezc tych gupich znajdek osmiu, tak samo jak sie nie dawalo na testowym, nikogo nie sluchaliscie, mieliscie to gdzies, tam nic nie zrobiliscie i tu tak samo nic nie robicie, a ludzie maja po evencie, bo nie da rady grac bez zaliczenia tego zadania, penelopa idz i zglos to do supportu
ariette, jesteś pewna ?
https://prnt.sc/x6iuAo5BLMy0
jestem pewien ze sa, tak jak na testowym, calkowicie niewidoczne bo schowane w calosci za budynkami i nie da sie normalnie ich wizualnie namierzyc. to bylo juz na testowym zglaszane i nic z tym nie zrobili. gracze musza po omacku szukac na mapie, ew. z pomoca mapki na wiki. to nie jest normalne. gracze na testowym zglaszali problem. a ty nic mi nie udowodnisz mistrzu666, chocbys sie nie wiem jak nie staral.
poczekajcie az sie ludzie dowiedza, ze moga wtopic wszystkie surowce wydane na scrappery jesli zaczna questa za pozno i nie zdaza calego zrobic w 5 dni :) wtedy dopiero wszyscy beda sie cieszyc ;)
albo jeszcze lepiej, jak zrobia pare razy i sie dowiedza, ze jedyne nagrody z tygodni robienia tych questow to 1k rudy zelaza i miska makaronu
A jak go zebrać? Klikam i nic.
OK, już wiem, nie mogłam znaleźć zestawu w premiach.
pyłek się wciąga Ismina1 :)
pretor29
25.01.2024, 22:17
moja opinia jest taka : znowu przekladaliscie koniec konserwy "x"razy bo znowu nie ogarniacie tego co powinniscie na czas
gregorypeck
26.01.2024, 09:11
Super event :)
Obszar serwera uszkodzony
i to w zasadzie by było na tyle ;)
M0rdechaj
26.01.2024, 10:45
jak zbierać ten pyłek?
Musisz w magazynie prowiantu wyprodukować premie zestaw do zbierania pyłków i tym zbierać.
MojeSumienie
26.01.2024, 11:28
A ja nadal nie wiem jak
MojeSumienie
26.01.2024, 11:56
Dzieki :)
Cichy_1981
26.01.2024, 12:34
Mam to samo - brak możliwości zalogowania na grę - tyle w temacie nowości :D
Cichy_1981
26.01.2024, 12:38
Witam.
Proszę o rozwiązanie informacji - Uszkodzony obszar serwera - nie mogę się zalogować.
Cichy_1981
26.01.2024, 12:54
Witam.
Mam włączoną przygodę Pierwszego złodzieja do zadań tygodniowych - przez błąd - uszkodzony obszar serwera nie mogę się zalogować i dokończyć.
Żądam rekompensaty za ten stan gry po przerwie technicznej.
nomader81
26.01.2024, 15:07
brak jednego pyłku :( Czy ktoś nad tym pracuje? Jest 7 z 8.......
potwierdzone przez kilku userów
Nie słyszałem, żeby komuś brakowało. U nas w gildii też nikt nie zgłaszał tego problemu.
Sprawdzałeś rozmieszczenie pyłków na wiki?
M0rdechaj
26.01.2024, 15:22
Też miałem ten problem, jest na pewno, gdzieś za budynkiem schowany, sprawdź mapkę na wiki i poprzestawiaj budynki w zaznaczonych miejscach.
nomader81
26.01.2024, 15:33
A jednak jest :) Sorki za zamieszanie
Colletka
26.01.2024, 15:37
Zrobilam te w magazynie i co dalej,jak to zebrac.
Colletka
26.01.2024, 15:42
Podlaczam sie do pytani
Colletka
26.01.2024, 15:55
Pomozcie,nadal nie wiem co z tym pylkiem
Zbieranie pyłku to jak rzucanie premii. W gwieździe jest 8 sztuk Improwizowanego zestawu zbieracza, klikasz na nim i rzucasz na pyłek na wyspie
Czy w magazynie prowiantu od razu pojawia się możliwość stworzenia zestawu do zbierania pyłku czy w trakcie któregoś zadania? Bo ja nie mam takiej możliwości.
DukeNukem-PL
26.01.2024, 20:44
Po wyprodukowaniu "Improwizowanego zestawu zbieracza" ten zestaw nie pojawia się od razu w gwieździe a zakładka w MP po prostu sobie znika. I ani zestawu ani zakładki w MP nie ma przez dobre kilka minut. Więc trzeba odświeżyć stronę (F5) albo odczekać aż serwer odpowie w gwieździe widocznością zestawów, którymi można dalej klikać na na zbieranych "pyłkach". Wylogowanie i ponowne logowanie również może spowodować aktualizację zadania.
A ja w międzyczasie cieszę się "Zablokowanym obszarem serwera". No i kto biednemu zabroni? xD
nieborko
26.01.2024, 21:55
A ja w międzyczasie cieszę się "Zablokowanym obszarem serwera". No i kto biednemu zabroni? xD
Nie tylko Ty ;) A support ma to bardzo głęboko w "wszyscy wiedzą gdzie". Ciekawe kiedy zrozumieją, że problem leży po ich stronie i przestaną pisać głupoty w stylu "Wyczyść cache, usuń ciasteczka". Chyba nie doczekam 11-tej rocznicy założenia konta w takich warunkach.
jakim to trzeba byc...czlowiekiem biegnacym w poszukiwaniu mozgu;P wprowadzasz urozmaicenie gry, nie jestes pewien czy wszystko zadziala bo takich programistow z odrzutu bierzesz ale chociaz ten skrypt czy tam innego autobota na 100% klejek przenies na inny dzien:P mistrzowie autoreklamy---bb:P
DukeNukem-PL
27.01.2024, 17:46
Nie tylko Ty ;) A support ma to bardzo głęboko w "wszyscy wiedzą gdzie". Ciekawe kiedy zrozumieją, że problem leży po ich stronie i przestaną pisać głupoty w stylu "Wyczyść cache, usuń ciasteczka". Chyba nie doczekam 11-tej rocznicy założenia konta w takich warunkach.
Oni wiedzą że blokada obszaru serwera to efekt pojawienia się złóż gwiezdnych odłamków w takim miejscu, że ich wyjście jest blokowane przez twój budynek. Mam nadzieję że 'technicy już nad tym pracują' a ciasteczka w tej grze to czyści tylko CM a nie 'support' ;)
gregorypeck
27.01.2024, 21:39
W sprawie Blokady obszaru serwera tylko pisać na suport, najpierw dadzą odpowiedz klasyczną cache i ciastka ale potem jak się ich ciśnie to działają. W moim przypadku po prostu zatrzymali zablokowanego złoma, gra odpaliła przestawiłem swój budynek i jest ok.
Jeśli widać, że budynek jest postawiony podejrzanie blisko tego złoża to lepiej go od razu przestawić, zanim się tam wstawi tego złoma. Zwłaszcza dotyczy to budynków wstawionych w czasie jak znieśli blokadę budowania w skałach ;).
tehacerpz
27.01.2024, 23:45
Potwierdza się teza, że informatycy nie znają tej gry z praktyki, bo jest tyle miejsc "odludnych" na wyspie, gdzie raczej nie buduje się strategicznych budynków, a oni wybrali miejsca, gdzie po wyburzeniu gór są duże skupiska budowli.
pretor29
28.01.2024, 05:29
tempo usuwania postow jest niesamowite .. szkoda ze tak samo szybko nie naprawiaja bledow w tym czyms....
BB_Penelopa
28.01.2024, 13:12
Dzień dobry,
przypominam rozwiązania ze Zmian w grze:
Zadania związane ze zbieraniem gwiezdnego pyłu:
W przypadku zadań, w których gracze muszą zebrać określoną liczbę emotek lub wejść w interakcję z określoną liczbą S.C.R.A.P.P.E.R, zdarzają się sytuacje, w których mogą one być ukryte za większymi budynkami i drzewami
Obejście: Przenieś budynek w inne miejsce/Posiadaj wystarczającą ilość drwali, aby ściąć wszystkie drzewa na danym obszarze.
Badamy sposoby na ulepszenie tego w nadchodzącej aktualizacji.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Cichy_1981
29.01.2024, 09:10
niestety jedno złoże tych odłamków zatrzymuje się i restartuje pomiędzy 8 minut 44 sekundy a 8 minut i 20 sekund - tak cały czas - co jest grane
"połączenie z serwerem zostało przerwane..." i tak od czterech godzin. Przy kupowaniu klejnotów w sklepie nigdy nie zrywa połączenia...
DukeNukem-PL
29.01.2024, 10:18
"połączenie z serwerem zostało przerwane..." i tak od czterech godzin. Przy kupowaniu klejnotów w sklepie nigdy nie zrywa połączenia...
o 0:30 serwer wywalił mi ten komunikat gdy rozmawiałem z kolega z gildii.
Konsekwencja olewania testów przez bb. Założę się że na testowym serwerze nikt z bb nie odpalił gry ze Starfall na swoim koncie. Pierwszy błąd po wysypaniu na mapę gwiezdnego pyłku był do wykrycia w 5 minut. No ale 'nowa, poprawiona' wersja Srarfall pojawiła się dopiero po 2 miesiącach. No czas reakcji pobił chyba wszystkie rekordy "dewelopingu". Czy wtedy ktoś z bb na testowym to odpalił? Nadal szczerze wątpię. Po co? Lepiej niech się gracze sami się bujają z tym problemem.
Mogę tylko pogratulować bb szczególnego talentu do zniechęcania graczy do siebie.
"Dziękuję za cierpliwość w przeczytaniu tej wiadomości i wsparcie.
Wasz Zespół Loży Szyderców"
:)
Cichy_1981
29.01.2024, 10:36
ja proszę o wywalenie tego z mojego konta - mam dość bujania się w tym temacie i pisania do supportu - serio
jajan01800
29.01.2024, 12:51
mam 7 pyłkow w miejscu 8 krater i to od paru godzin....doczekam się na pyłek?
penelopa21
29.01.2024, 13:42
Dlaczego? ???? Czesc graczy majac Pioniera na IV levelu ma w nim 2 zakladki a inni nie. W drugiej zakladce mozna produkowac zuomiaki smar czyli dopalki do kopalni krysztalow.
dorisday
30.01.2024, 10:44
u mnie Pioner na 1 poziomie , bez mozliwości podniesienia poziomu na wyzszy, przy przedostatnim zadaniu wywaliło mnie z gry i do dzisiaj nie ma mozliwości zalogowania sie do gry, jak zreszta wielu innych graczy:(((((((((
Kiedy będzie można się zalogować ? Od wczoraj młotkowy i nic więcej ;/
peters31
30.01.2024, 21:44
Od 3 godz., nie można się zalogować. Młotkowy !!!!!1
a ja sobie siedze z popcornem i mam ubaw, bo wiedzialem ze bedzie cyrk, ale nie myslalem ze az taki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
b0gdan102
31.01.2024, 14:46
witam akiedy naprawicie błąd mam 849 fragmentów gwiazy i juz 4 dzien stoje bo niemoge ruszyc dalej potrzeba 850 do zrobienia przedmiotu
Heniek300
02.02.2024, 01:19
Wszystko fajnie tylko ja mam jedno pytanie: Czy dodacie 2 stracone przez graczy dni, tak aby w poprawnym czasie mogli wykonać zadania??
A czy jest gdzieś na forum opis wydarzenia Starfall / Deszcz gwiazd ?
Oficjalny opis, tak jak zawsze był Pamiętnik Dewelopera dot. np. Wydarzeń Bożonarodzeniowych, czy tylko trzeba bazować na wiadomościach z wiki ?
Dla graczy z 80lvl cała ta zabawa z Pionierem nie jest warta zachodu. Ilość surowców wydana na każdy łańcuch zadań jest znacząca, a jak już uzbierasz na kompendium za 4150 fragmentów, to wypada z niego kilka marnych pozycji, z mojego wypadło 1000 rudy złota, 400 drewna mahoń i 2 manuskrypty.
Może jednak BB wpadnie na pomysł żeby doświadczenie było konwertowane na GM jak w przypadku przygód?
Dla graczy z 80lvl cała ta zabawa z Pionierem nie jest warta zachodu. Ilość surowców wydana na każdy łańcuch zadań jest znacząca, a jak już uzbierasz na kompendium za 4150 fragmentów, to wypada z niego kilka marnych pozycji, z mojego wypadło 1000 rudy złota, 400 drewna mahoń i 2 manuskrypty.
Może jednak BB wpadnie na pomysł żeby doświadczenie było konwertowane na GM jak w przypadku przygód?
A może plan jest taki, żeby graczy 70+ zmobilizować do wbicia 80. w łatwy sposób, a później odpalić event: Sayonara! ?
U mnie ze skrzyneczki za 4150 fragmentów wpadło:
400 drewna mahoniowego
2 premie/drzewa matki/
1 tom
300 fragmentów gwiazd
Gwiezdne monety wymienne za PD również nie wpadły /mam 80lvl/
Szkoda pilnować tych zadań i dodatkowo wydawać surowce.
od dwóch dni, nie można zlokalizować na mapie jednego Z.U.O.M.I.A.K( nie ma za żadnym większym budynkiem, czy drzewami), tym samym nie można ukończyć zadania" dzień rozmieszczania". Mogę prosić o pomoc, podpowiedź.
Slavetti
04.02.2024, 13:21
Szanowni programiści Starfall,
programując/ projektując ciąg zdarzeń, warto przewidzieć sytuację, w której gracz wykona pewne czynności ZANIM pojawi się zadanie.
I tak w tej sytuacji:
https://i.ibb.co/MhxGPGj/Zrzut-ekranu-2024-02-04-121212.png
Zanim pojawiło się zadanie "Ale będzie bomba" w pionierze to na wyspie pojawiły się twardo nieziemskie skały a w pionierze znalazłem ładunki - wyprodukowałem 50 sztuk chemicznych ładunków i zniszczyłem 5 nieziemsko twardych skał... Dopiero później odblokowało się zadanie "Ale będzie bomba" w pionierze, które nakazuje mi wyprodukowanie 50 sztuk chemicznych ładunków i zniszczenie 5 nieziemskich skał... ALE ja już nie mam tych skał do zniszczenia!!!
I tym samym cały ciąg zdarzeń został zatrzymany. Do supportu napisałem ale pewno na odpowiedź trzeba będzie czekać miesiącami.
tomeczka
08.02.2024, 21:29
O co chodzi stoję już 5 dzień na zadaniu Nie śpiesz się
1. Dlaczego nie pojawia się zadanie "Wykorzenienie Problemu",
2. Dlaczego z kuferków wpada tylko 100 "Fragmentów Gwiazdy" pomimo że pokazuje się 5x 100, po 1-m odkryciu kuferek znika ?
starszy2008
11.02.2024, 15:52
czy wpadło komuś PD ze spadającej gwiazdy czy to tylko sciema BB
czy wpadło komuś PD ze spadającej gwiazdy czy to tylko sciema BB
Wpada tylko tym, którzy nie dobili jeszcze do 80....
Dla reszty największą nagrodą są różowe dekoracje ;););)
HeyHoLetsGoo
13.02.2024, 07:42
Event walentynkowy..Jak zwykle ktos chcial chyba dobrze a wyszla kupa.
Zadanie przyznaj i otrzymaj 3 walentynki.
walentynke rzucamy na uprawe - niby wszystko jasne.
ale
ale
KAZDY ma wrzucona torbe sniegu na uprawe albo przekaske. Komu mam wrzucic i kto mi da walentynke jesli ludzie nie beda chcieli przerywac super wydajjnych premii na rzecz 3h walentynki
HeyHoLetsGoo
13.02.2024, 08:52
Zadanie przyznaj i otrzymaj 3 walentynki.
walentynke rzucamy na uprawe - niby wszystko jasne.
ale
ale
KAZDY ma wrzucona torbe sniegu na uprawe albo przekaske. Komu mam wrzucic i kto mi da walentynke jesli ludzie nie beda chcieli przerywac super wydajjnych premii na rzecz 3h walentynki
uprzedzajac 'madre' komentarze.
Jesli ktos poswieca 1-2-3 h na gre dziennie - to walentynke oplaca mu sie rzucic kiedy jest w grze i bedzie aktywnie robil przygody. Przez pozostaly czas trwania doby - oplaca sie miec przekaske i np taniec deszczu.
Kinga2012
15.02.2024, 00:37
U mnie to samo
Kinga2012
15.02.2024, 00:38
od dwóch dni, nie można zlokalizować na mapie jednego Z.U.O.M.I.A.K( nie ma za żadnym większym budynkiem, czy drzewami), tym samym nie można ukończyć zadania" dzień rozmieszczania". Mogę prosić o pomoc, podpowiedź.
U mnie to samo
Zadanie przyznaj i otrzymaj 3 walentynki. walentynke rzucamy na uprawe - niby wszystko jasne.
taa walentynki sa od 8 lat w takiej samej formie i jakoś nigdy nikomu nie przeszkadzała możliwość potrojenia zysków z przygód przy pomocy walentynek.. aż przyszedł jeden mądry inaczej i wszystko "kupa".. żenada. Do tego ogarnięty również inaczej bo wiedząc ze wymienia sie walentynki wrzuca torby śniegu i płacze ze je musi przerwać ;DD
uprzedzajac 'madre' komentarze.
Jesli ktos poswieca 1-2-3 h na gre dziennie - to walentynke oplaca mu sie rzucic kiedy jest w grze i bedzie aktywnie robil przygody. Przez pozostaly czas trwania doby - oplaca sie miec przekaske i np taniec deszczu.
ciesze sie ze nas oświeciłeś bo od 8 lat nikt na to nie wpadł i dzięki twojej bystrej uwadze wszystkim graczom po tylu latach otworzyły sie szeroko oczy... KIEDY zrozumiesz ze w tej grze 99% ludzi gra o lata całe dłużnej od ciebie a tym im ciągle dajesz "mądre" rady co sie kiedy opłaca???
a jak chcesz mieć naprawdę wydajna premie na uprawy to przestaw/postaw drzewo miłości i będziesz miał x22
HeyHoLetsGoo
15.02.2024, 12:29
ciesze sie ze nas oświeciłeś bo od 8 lat nikt na to nie wpadł i dzięki twojej bystrej uwadze wszystkim graczom po tylu latach otworzyły sie szeroko oczy... KIEDY zrozumiesz ze w tej grze 99% ludzi gra o lata całe dłużnej od ciebie a tym im ciągle dajesz "mądre" rady co sie kiedy opłaca???
ciesze sie ze kolejny raz wpadles aby podzielic sie swoimi madrosciami. a teraz spocznij w tyl zwrot i odmaszerowac.
ciesze sie ze kolejny raz wpadles aby podzielic sie swoimi madrosciami. a teraz spocznij w tyl zwrot i odmaszerowac.
widzę włączony bocie w 2022 roku ze nie rozumiesz po polsku.. sam sam sie dzielisz "MONdrosciami" i udowadniasz jaki mało rozgarnięty jesteś..
Ale rób to dalej pozwalam ci - mam niezłą beke z twojej ignorancji
Kaczor_1979
16.05.2024, 21:07
Cześć. Gdzie mam znaleźć makę do zbierania pyłków. Brakuje mi jednego.