Zobacz pełną wersję : Zmiany w grze - 23.03.2022 - Dyskusja
BB_Penelopa
14.03.2022, 16:03
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/general/changelog/PL_forumheader.png
Witam!
Zapraszam do podzielenia się opiniami na temat nadchodzących zmian, opisanych > tutaj (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/48254) <.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
DarthVader3105
14.03.2022, 20:42
A generałowie... nadal nie działają jak trzeba? Bo nie kojarzę, żeby to było naprawiane, ale poza tym brzmi nie tak źle... ale działać i tak pewnie będzie słabo... :D Przy okazji, prosiłbym o przywrócenie maksymalnego oddalenia do dawnej wartości, obecny utrudnia płynne rozglądanie się po wyspie. ;)
DarthVader3105
14.03.2022, 21:13
Ok, widzę, że na testowym gienki działają, jakieś lekkie przycięcia nadal są, nie jest to samo jeszcze co na flashu było... ale co raz lepiej wygląda :P
JacekK1975
15.03.2022, 09:14
A o której ta aktualizacja?
BB_Penelopa
15.03.2022, 12:48
Witam serdecznie!
Uprzejmie informuję, że aktualizacja została przeniesiona na 23 marca. Chcemy zebrać więcej danych z wdrożenia w wersji francuskiej (zwłaszcza na temat zmiany ładowania, o której mowa w poście). Do czasu, kiedy odbędzie się aktualizacja, zapraszamy do sprawdzenia dodanych funkcji na naszym serwerze testowym.
Pozdrawiam serdecznie,
BB_Penelopa
A co z konwersją walentynkowych zasobów eventowych? Nie zostanie teraz przeprowadzona?
szczurekzfcj
15.03.2022, 17:08
A kiedy będzie można grać w koloniach ? w zadankach trzeba robić kolonie a tu wielka dupa :(
Co z tymi koloniami ???
Jurek12345
15.03.2022, 17:48
A kiedy będzie można grać w koloniach ? w zadankach trzeba robić kolonie a tu wielka dupa :(
Jeśli chodzi o statek, to po prostu odhacz zadana z koloniami, i nie będą one się pojawiać (lewy dolny róg w zadaniach statku)
Jeśli chodzi o statek, to po prostu odhacz zadana z koloniami, i nie będą one się pojawiać (lewy dolny róg w zadaniach statku)
No rewelacyjna solucja, coś nie działa - nie używać.
Pytanie od @szczurekzfcj dotyczyło kiedy będzie można grać w koloniach a nie o Poszukiwacza.
z takim tempem poprawiania to rok 2054 wydaje się optymistyczny, że będzie całkiem całkiem
DarthVader3105
17.03.2022, 19:28
a... a co tam nie działa? bo akurat tego nie sprawdzałem i nic nie słyszałem o tym :P
a co z mgłą w ostatnich sektorach wypraw ?
BB_Penelopa
21.03.2022, 14:01
Witam serdeczne,
uprzejmie informuję, że podczas aktualizacji, która odbędzie się 23 marca, zostaną naprawione i ulepszone aspekty w grze, wymienione w poście. Nic poza tym.
Obecnie poszukujemy rozwiązań dla nowszych konfiguracji serwerów, które pozwolą nam łatwiej rozwiązywać problemy i poprawią wydajność. W tym temacie jednak musimy jeszcze prosić o cierpliwość. Poinformujemy Was o postępach, gdy tylko będziemy mieć w zasięgu wzroku ramy czasowe.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
BB_Penelopa
21.03.2022, 16:46
Witam serdecznie,
następująca zmiana została usunięta z aktualizacji:
Wydajność: Poprawiliśmy obsługę gry w tle, co powinno umożliwić ponowne połączenie czatu po bezczynności i zmniejszyć ilość odświeżania stref.
Na podstawie opinii z francuskiej wersji gry, uznaliśmy, że powyższa zmiana wymaga dalszych testów. Powrócimy do niej w przyszłości.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
majsterpaulek60
22.03.2022, 14:47
witam czyli najważniejsze rzeczy które męczą te gre nie zostaną usunięte konserwa konserwy bez efektów ?
A o której ta aktualizacja?
Pisze uwaznie czytać...
BB_Penelopa
22.03.2022, 16:59
Pisze uwaznie czytać...
Witam serdecznie! :)
Aktualizacja rozpocznie się od około 08:00 czasu polskiego i potrwa do około 12:00 czasu polskiego. Czas Przygód i Premium zostanie przedłużony.
Serdeczności,
BB_Penelopa
Philips321
22.03.2022, 17:16
Pu pa Jasia i skszypeczki a nie poprawki ktore cokolwiek wnosza nowego. Czy wy naprawdę z takimi amatorami tam pracujeta ze nie ptrafita nic naprawić porządnie? ILe im płacita za te ich wypociny? to jest DRAMAT !!
Zolw2012
22.03.2022, 17:27
Ilość istotnych zmian powalająca, myślę, że teraz będzie już można spokojnie grać i na starym dobrym cliencie i na unity, które będzie śmigać szybciej niż Apollo13 na Księżyc !
pretor29
22.03.2022, 19:44
prace nad unity rozpoczete na jesieni 2020 mamy wiosne 2022 , a efekt ? to powinno byc zrobione za pierwszym razem i to bez zadnych ekscesow no ale nie z ta ekipa
prace nad unity rozpoczete na jesieni 2020 mamy wiosne 2022 , a efekt ? to powinno byc zrobione za pierwszym razem i to bez zadnych ekscesow no ale nie z ta ekipa
Przecież oni pierwszy kamień milowy mają datowany na 31.12.2023 roku ;)
vassago4
23.03.2022, 12:59
No to końserwa przedłużona do godz.14, czyli ktoś sobie z czymś nie daje rady z wdrożeniem nowych zmian rzekomo na francuzach przetestowanych
pretor29
23.03.2022, 12:59
no i mamy to co zawsze konserwa znowu przedluzona bo przeciez nie poradza sobie w tym czasie w ktorym mieli....
starszy2008
23.03.2022, 13:02
nawet zaplanować aktualizacji nie umieją zaplanować ,znowu poślizg :(
krotos666
23.03.2022, 13:05
Przedłużenie aktualizacji to już standard,
gracze muszą sami to wziąć pod uwagę.
W przeciwnym razie co aktualizacja będą się żale wysypywać.
pretor29
23.03.2022, 13:08
moze wystarczy zeby bb wzielo pod uwage ze zawsze ten sam cyrk jest i po prostu z gory niech napisza ze konserwa potrwa 10h wtedy bedzie latwiej
DukeNukem-PL
23.03.2022, 13:17
Konserwacja nadal w toku a tymczasem domena tsomaps.com na której publikowany był zmodyfikowany plik (client.swf) dla klienta gry jest martwa co najmniej od wczoraj.
ja pobierałem z linka z wiki
https://sirris.tsomaps.com/client.swf
i ten link działa tylko klient stary jeszcze
DukeNukem-PL
23.03.2022, 14:07
A kiedy ostatni raz pobrałeś ten plik?
BB_Penelopa
23.03.2022, 14:23
A kiedy ostatni raz pobrałeś ten plik?
Witam serdecznie,
Klient nie jest przez nas wspierany, a aktualizacja potrwa do godziny 14:00.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
pretor29
23.03.2022, 14:24
nikt nie pytal o wsparcie klienta bo to juz wiemy... dlatego gra dziala plynnie.... raczej jest pytanie dlaczego znowu sie nie wyrobiliscie w czasie?
wyskakuje jak Filip z Konopi i pisze aby pisać:) do tego też pora się przyzwyczaić że nie ma nic do powiedzienia.
DukeNukem-PL
23.03.2022, 14:43
Witam serdecznie,
Klient nie jest przez nas wspierany, a aktualizacja potrwa do godziny 14:00.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Rzeczywiście niewspierany od kiedy weszło unity. Ale właśnie odkryłem, że domena www.thesettlersonline.ru i jej forum gdzie user SirriS zamieścił swój pierwotny post na temat użycia modyfikacji ostatniego klienta BB też wyparowała. Temu się akurat nie dziwię skoro nastąpił niemal powszechny bojkot państwa nad Wołgą.
Ale nadal nie wiem jakie są powody niewspierania starego klienta gry. To że FLash został porzucony przez Adobe to wszyscy wiedzą ale Harman Cardon dostał licencje na wsparcie dla dotychczasowych klientów tego produktu. Czy to była kwestia nieprzedłużenia licencji na używanie przez Was Air/Flash? Penelopo, czy możesz podać jakieś ciekawsze informacje dlaczego porzucono klienta? Pewnie i tak nie napiszesz więcej niż zostało napisane ale zapytać mogę, prawda? :)
pretor29
23.03.2022, 15:00
nowy swf jest?
DukeNukem-PL
23.03.2022, 15:02
nowy swf jest?
"Nie udało się połączyć z serwerem pod adresem „sirris.tsomaps.com”."
Co najmniej od wczoraj domena jest martwa.
unity dalej nie grywalne...
pretor29
23.03.2022, 15:36
sprobowalem i dalem se spokoj ... od tamtego roku zero jakichkolwiek postepow
DukeNukem-PL
23.03.2022, 15:47
sprobowalem i dalem se spokoj ... od tamtego roku zero jakichkolwiek postepow
Poklikałem 40 minut, jest trochę szybciej ale jednak ta klocowata responsywność zniechęca do gry. Dalej ręce opadają.
Jeśli nie będzie nowego pliku dla klienta to zrezygnuję. Szkoda było czasu i wydanych pieniędzy na klejnoty. BB nawet nie publikuje minimalnych wymagań sprzętowych do gry. Ale co tu publikować skoro jej jakość szoruje po dnie?
DukeNukem-PL
23.03.2022, 16:29
No Zee4c, dajesz ten plik, podziel się ;)
Mariuszcza
23.03.2022, 17:00
unity nie grywalne na Dolinie po co dajecie robić komuś coś jak nie potrafi
pretor29
23.03.2022, 17:13
bb z kazdym dniem z kazda decyzja strzela se w kolano i dalej tego nie potrafi zrozumiec , nie slucha ludzi w ogole .... moze jak ten klient calkiem padnie to wtedy zrozumieja ze tam juz nikt nie zagra
To jakieś kpiny są? Byłam na testowym, działało to prawie akceptowalnie. A tu dostajemy znowu s*it, gdzie jest odświeżanie strefy? gdzie ta płynność gry?
pretor29
23.03.2022, 17:37
akkurat z tego co mialo porpawic jakosc to zrezygnowali , oni zawsze wiedza co zrobic zeby popsuc wszystko
nowy swf na starym miejscu ;)
Dzięki, dobry człowieku :)
vassago4
23.03.2022, 19:35
bb z kazdym dniem z kazda decyzja strzela se w kolano i dalej tego nie potrafi zrozumiec , nie slucha ludzi w ogole .... moze jak ten klient calkiem padnie to wtedy zrozumieja ze tam juz nikt nie zagra
podpisuję sie pod tym rękoma i nogami, ja próbowałem unity jak weszło i dałem sobie siana, skusiła mnie wieść o kombinacji z klientem, i tylko dlatego w to nadal gram
Nie zalicza osiągnieć związanych z zakazanymi eksperymentami. Można przejść kilka rzy samymi żółnierzami, spełnić warunki i nic to nie daje. Pisanie w dziale pomoc kończy się poleceniem założenia następnego tematu i tak już 3 i zero pomocy lub naprawienia błędu. Brakuje Wam programistów lub osób do helpdesku? W czym macie problem?
a czy jest szansa na naprawienie Excelsiora ?
BB_Penelopa
24.03.2022, 13:06
Witam serdecznie,
Prosimy pamiętać, że w najnowszej wersji zmieniony został proces ładowania. Zanim pojawi się Wyspa, minie trochę czasu, ale później wszystko będzie się ładować znacznie szybciej. Jeśli przez jakiś czas widzisz niebieskie tło, nie przerywaj procesu ładowania.
Polecam też wyczyszczenie pamięci podręcznej Unity.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
vassago4
24.03.2022, 13:54
BB_Penelopa a jakieś info nt. zaistniałej awarii? Nie oczekuję żadnej rekompensaty ale chociaż "w dniu wczorajszym wystąpiła awaria, systemy już pracują poprawnie (albo: pracujemy nad pełnym przywróceniem)" by się przydało, a tutaj jakby nigdy nic
Edit: "Gra nadal działa w tle i wszystko załaduje się, gdy tylko gra zostanie ukończona."
Tzn mam rozumieć że jak mi się gra załaduje to będzie ukończona? Takie lekkie masło maślane jak dla mnie
MarSzal71
24.03.2022, 14:15
Witam serdecznie,
Prosimy pamiętać, że w najnowszej wersji zmieniony został proces ładowania. Zanim pojawi się Wyspa, minie trochę czasu, ale później wszystko będzie się ładować znacznie szybciej. Jeśli przez jakiś czas widzisz niebieskie tło, nie przerywaj procesu ładowania.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
zanim coś opublikujesz przeczytaj to kilka razy, w tym co najmniej raz na głos.
Stary_Niedźwiedź
24.03.2022, 14:41
Z nieoficjalnych źródeł: podobno nad TSO pracuje ta sama ekipa, która ogarnia IT od PKP;)
Philips321
24.03.2022, 14:48
A może im Anonymus na serwery wszedł skąd wiesz? Swoją drogą ekipa z BB siegneła juz dna mułu na dole rowu mariańskiego :D
Stary_Niedźwiedź
24.03.2022, 14:51
Myslisz ze Anonymus nie ma nic lepszego do roboty jak hackowanie BB? BB sie samo hackuje...
pretor29
24.03.2022, 16:48
Witam serdecznie,
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
szkoda slwo na takei proady ... ale tak zrobilem jak mowisz ,gra dalej pelznie jak slimak . kompletnie niegrywalna ... dziekuje niestety nic wam znowu nie wyszlo
BB_Penelopa
24.03.2022, 18:47
BB_Penelopa a jakieś info nt. zaistniałej awarii? Nie oczekuję żadnej rekompensaty ale chociaż "w dniu wczorajszym wystąpiła awaria, systemy już pracują poprawnie (albo: pracujemy nad pełnym przywróceniem)" by się przydało, a tutaj jakby nigdy nic
Edit: "Gra nadal działa w tle i wszystko załaduje się, gdy tylko gra zostanie ukończona."
Tzn mam rozumieć że jak mi się gra załaduje to będzie ukończona? Takie lekkie masło maślane jak dla mnie
Witam serdecznie,
W dniu wczorajszym w wieczornych godzinach nastąpiła awaria, w dniu dzisiejszym została naprawiona. Gra działa poprawnie.
Pamiętaj o tym, że w najnowszej wersji zmieniony został proces ładowania.Zanim pojawi się Wyspa, minie trochę czasu, ale później wszystko będzie się ładować znacznie szybciej. Jeśli przez jakiś czas widzisz niebieskie tło, nie przerywaj procesu ładowania.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
vassago4
24.03.2022, 21:02
Dziękuję za odpowiedź na mój post i ujęcie moich uwag :)
To jak teraz napisałaś ma o wiele lepsze ręce i nogi niż poprzedni wpis, nie robi wody z mózgu. Co jednak nie zmienia faktu że nadal jest lipa.
Witam serdecznie,
W dniu wczorajszym w wieczornych godzinach nastąpiła awaria, w dniu dzisiejszym została naprawiona. Gra działa poprawnie.
(...)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
No właśnie nie działa poprawnie. Kit że na unity się krzaczy , bo do tego już się wszyscy przyzwyczaili. Niestety po wczorajszej awarii nawet klient się tnie i to już jest bolesne ;)
majsterpaulek60
24.03.2022, 23:10
No właśnie nie działa poprawnie. Kit że na unity się krzaczy , bo do tego już się wszyscy przyzwyczaili. Niestety po wczorajszej awarii nawet klient się tnie i to już jest bolesne ;)
Ludzie czy dalej nie rozumiecie jak ilość graczy spadnie poniżej jakiegoś poz to ją zlikwidują narazie nie maja odwagi albo co prawdopodobnie robia wszystko abyśmy sami zrezygnowali to było by im bardziej na reke
BB_Penelopa
25.03.2022, 11:42
Dziękuję za odpowiedź na mój post i ujęcie moich uwag :)
To jak teraz napisałaś ma o wiele lepsze ręce i nogi niż poprzedni wpis, nie robi wody z mózgu. Co jednak nie zmienia faktu że nadal jest lipa.
Dzień dobry!
Bardzo proszę! :)
Proszę o informację, co się dokładnie dzieje?
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
BB_Penelopa
25.03.2022, 11:43
Ludzie czy dalej nie rozumiecie jak ilość graczy spadnie poniżej jakiegoś poz to ją zlikwidują narazie nie maja odwagi albo co prawdopodobnie robia wszystko abyśmy sami zrezygnowali to było by im bardziej na reke
Witam serdecznie,
nie mam w planach zamknięcia gry, a wręcz przeciwnie zamierzamy ją rozwijać. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
jermoc5091
25.03.2022, 13:31
to może maresazcie zrobicie porządek z grą po waszej aktualizacji nie moglemwejść do gry przez co najmniej24 godziny a terazpo wgraniu mam tylko niebieskie tło
pretor29
25.03.2022, 15:28
Witam serdecznie,
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
to juz slyszymy 10 raz , tylko nie ma efektow ...
Dzień dobry!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Spróbuj zagrać to się sama przekonasz co się dzieje. Nie zapomnij wcześniej wyczyścić ciasteczek :)
adamo1999
27.03.2022, 09:48
Witam serdecznie,
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Jeśli z przyczyn technicznych nawet na tylko 2 godziny wyłączacie serwer to proszę, żebyście o tym informowali na stronie głównej. A jak wyłączany jest też serwer z którego jest hostowana strona główna, to możecie napisać o tym np. na FB.
majsterpaulek60
27.03.2022, 15:43
Dzień dobry!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
no to teraz tylko jedno mam na myśli że Ty ogóle nie grasz w tą grę albo masz inną strone że prosisz o informacje co sie dzieje na grze i to świadczy o ignorowaniu graczy
Niestety aktualizacja ostatnia dobiła z deka klienta, ja juz wcześniej było zauważone pojawiły się co kilka minut ściny, które naprawdę uprzykrzają gre. Dotego coś chyba poszło nie tak z optymalizacją, bo gra jak kiedyś mogła być odpalona cały dzień i jakoś to grało, to teraz po jakichś 2-3h online zaczyna brakować ramu, bo gra sobie spokojnie może zjeść tyle wolnej pamięci ile znajdzie.
pretor29
27.03.2022, 23:13
u mnie to samo po aktualce maskra sciny i zzeranie ramu
Jurek12345
28.03.2022, 05:02
u mnie to samo po aktualce maskra sciny i zzeranie ramu
Spróbuj zainstalować klienta 32bitowego, nowy plik EXE jest na stronie Wiki
w sensie 32bitowy będzie lepiej chodził niz 64? bo u mnie 10s gry i 5s laga do tego komunikat windows "bym zamknął przeglądarkę bo mało pamieci jest" ;D przy 32G RAMu..
Stary_Niedźwiedź
28.03.2022, 10:28
Dlatego ja juz sie powoli przestawiam na Rise of Cultures. Co prawda gra jest tylko na telefony (chyba ze uwzglednimy Bluestacks to wtedy tez i PC) ale podobnie jak w TSO nikt cie nie zaatakuje, jest gildia, co ok 2 tyg jest event gdzie mozna zdobyc unikalny budynek, gra sie milo i pzyjemnie, bez pospiechu...
BB_Penelopa
28.03.2022, 13:22
w sensie 32bitowy będzie lepiej chodził niz 64? bo u mnie 10s gry i 5s laga do tego komunikat windows "bym zamknął przeglądarkę bo mało pamieci jest" ;D przy 32G RAMu..
Kochani, przypominam też, że gra poprzez Klienta może powodować błędy.
Proszę pamiętać, że w najnowszej wersji zmieniony został proces ładowania. Zanim pojawi się Wyspa, minie trochę czasu, ale później wszystko będzie się ładować znacznie szybciej. Jeśli przez jakiś czas widzisz niebieskie tło, nie przerywaj procesu ładowania.
Polecam też wyczyszczenie pamięci podręcznej Unity, instrukcja znajduje się tutaj: https://forum.thesettlersonline.pl/threads/48137
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
majsterpaulek60
28.03.2022, 14:10
Kochani, przypominam też, że gra poprzez Klienta może powodować błędy.
Proszę pamiętać, że w najnowszej wersji zmieniony został proces ładowania. Zanim pojawi się Wyspa, minie trochę czasu, ale później wszystko będzie się ładować znacznie szybciej. Jeśli przez jakiś czas widzisz niebieskie tło, nie przerywaj procesu ładowania.
Polecam też wyczyszczenie pamięci podręcznej Unity, instrukcja znajduje się tutaj: https://forum.thesettlersonline.pl/threads/48137
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Penelopo napisz czy te utrudnienia to mają być te rozwijanie gry " ULATWIENIA"
Jurek12345
28.03.2022, 16:38
Tak, jak zauważysz, na Wiki nie ma już klienta 64bitowego, po ostatniej aktualizacji powodował zwiechy. Po zainstalowaniu klienta 32bitowego zwiechy znikły. Przynajmniej u mnie.
Tak, jak zauważysz, na Wiki nie ma już klienta 64bitowego, po ostatniej aktualizacji powodował zwiechy. Po zainstalowaniu klienta 32bitowego zwiechy znikły. Przynajmniej u mnie.
a u mnie nadal mimo reinstalacji klienta nadal występują takie kilkusekundowe zawiechy. Spróbowałam z tym klientem flash portable i jest trochę lepiej.
O grze na unity, proponowanej przez Penelopę, to nawet szkoda gadać. Nie dosyć ,że nie są w stanie naprawić własnego rozwiązania , to jeszcze paprzą takie alternatywne, wypłodzone przez graczy :(.
BB_Penelopa
29.03.2022, 12:57
a u mnie nadal mimo reinstalacji klienta nadal występują takie kilkusekundowe zawiechy. Spróbowałam z tym klientem flash portable i jest trochę lepiej.
O grze na unity, proponowanej przez Penelopę, to nawet szkoda gadać. Nie dosyć ,że nie są w stanie naprawić własnego rozwiązania , to jeszcze paprzą takie alternatywne, wypłodzone przez graczy :(.
Hej Kochana!
Wypróbuj proszę Unity! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Hej Kochana!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
zmienię na unity jak będzie można sortować w kantorze handlowym produkty i historia zakupów będzie prawidłowa.
Kiedy spuścicie wodę z planszy ???
pretor29
29.03.2022, 17:40
przeciez kazdy juz wyprobowal te unity i nikt z tego nie korzysta bo tlyko klient zapewnia w miare stabilne granie....
Hej Kochana!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Penelopo,
Próbowałam, naprawdę byłam pełna dobrych chęci. Niestety dla dobra własnych nerwów i całości mojego komputera musiałam przestać. Inaczej albo ja bym wyszła z siebie albo komp by wyleciał za okno ;)
Ja wiem że musisz, bo robota, bo rachunki do zapłacenia, ale bez przesady :)
jarekh15
29.03.2022, 21:08
mam pytanie dlaczego wyskakujace okienka sa zdublowane pokazuja sie nam w tych okienkach drzewka umiejetnosci blokuja gre a to samo mamy w pasku gornym dotyczy to odkrywcow ,budynkow ,generałow ,geologow wcale te wyskakujace drzewka umiejetnosci lub wlasciwosci budynkow nam nie pomagaja wrecz przeciwnie wiele razy zaslaniaja co jest bardzo irytujace
Andrzej_K-r
29.03.2022, 23:25
settlers_client.swf_updater.bat zaktualizował mi właśnie plik .swf - nowy działa prawidłowo
BB_Penelopa
30.03.2022, 18:03
settlers_client.swf_updater.bat zaktualizował mi właśnie plik .swf - nowy działa prawidłowo
Hej Andrzej!
Przypominam, że gra poprzez Klienta może powodować błędy. Klient nie jest przez nas wspierany.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
sloslo57
30.03.2022, 18:14
Hej Andrzej!
Przypominam, że gra poprzez Klienta może powodować błędy. Klient nie jest przez nas wspierany.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Ale proszę zrozumieć fanów tej gry co jednak chcieliby jeszcze jakiś czas w nią pograć. Gra na moim sprzęcie w wersji unity jest nie grywalna. Nie mam już na tyle nerwów, aby czas reakcji gry na moje działanie wynosił kilka sekund. Zwłaszcza, gdy podczas ewentów muszę dziennie wysłać 200 razy odkrywców. Do tej pory klient dział bez zarzutu. Chciałbym też zauważyć, że to jest zwyczajna gra przeglądarkowa i trochę dziwne jest, że może działać dobrze na procesorze z 20 rdzeniami i 32 GB ramu.
pretor29
30.03.2022, 19:31
mozesz jej mowic i tlumaczyc a ona dalej to samo... unity jest niegrywalne i tyle od roku nic z tym nie potraficie zrobic taka prawda....
zjadaczasu
31.03.2022, 02:41
Generałowie nadal łażą jak chcą. Wysyłam innego, a inny maszeruje.
To poważny błąd.
GregorrGame
31.03.2022, 21:50
Kiedy możemy się spodziewać (o ile możemy) w sklepie paczek rzędu "Wspaniałej" lub "Wielkiej" Zbiorczej paczki? Kopalnia + coś jeszcze itp :)
Stary_Niedźwiedź
01.04.2022, 00:27
Kiedy możemy się spodziewać (o ile możemy) w sklepie paczek rzędu "Wspaniałej" lub "Wielkiej" Zbiorczej paczki? Kopalnia + coś jeszcze itp :)
A ty jesteś aż taki desperat, że chcesz płacić za tego bubla...?:confused:
Ja rozumiem, to twoje pieniążki, ale w ten sposób pokazujesz im że wykonują świetną robotę.
Głosujcie portfelem...
Ja nie wydam na tą grę ani grosza, dopóki nie będzie grywalna na poziomie FoE.
GregorrGame
01.04.2022, 10:34
A ty jesteś aż taki desperat, że chcesz płacić za tego bubla...?:confused:
Ja rozumiem, to twoje pieniążki, ale w ten sposób pokazujesz im że wykonują świetną robotę.
Głosujcie portfelem...
Ja nie wydam na tą grę ani grosza, dopóki nie będzie grywalna na poziomie FoE.
Dla mnie gra działa bez zarzutów (oprócz pierwszego ładowania), więc nie widzę w tym żadnego problemu.
Każdy ma prawo do swojego zdania i 'głosowania portfelem' :)
BB_Penelopa
01.04.2022, 11:36
Witaj,
na chwilę obecną nie mam informacji na temat Paczki, o którą pytasz.
Wkrótce pojawi się Wielkanocny Pamiętnik Dewelopera, a w nim kilka Paczek. Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu. :)
Serdeczności,
BB_Penelopa
Czemu na testowym wyspa nie jest zalana ???
Czemu na testowym są drogi ???
Czemu w święta jakieś postaci lub paczki są niedostępne ???
Dla mnie gra działa bez zarzutów (oprócz pierwszego ładowania), więc nie widzę w tym żadnego problemu.
o rany! Niesamowite! Kolejny raz miał racje Einstein że jest cos bardziej nieskończone od kosmosu ;DDD
Stary_Niedźwiedź
01.04.2022, 14:46
Czyli twierdzisz, że:
Umiejętność Odkrywcy - Krzepka Łopata, działa u Ciebie bez zarzutu?
Przestraszony Odkrywca przynosi ci 4x więcej łupów z poszukiwań skarbów
Budynki typu Rynek Bożonarodzeniowy, Drzewo Miłości itp, mają właściwy czas regeneracji
Potrafisz zatrzymać atak generała po wysłaniu go na wrogi obóz
Wyprawa Górski Klan - tu wszystko działa bez problemu
Ciągłe wprowadzanie graczy w błąd złymi i niepopranymi opisami działania budynków premii, nie ma dla ciebie znaczenia
Katastrofalna optymalizacja i ogromne wymagania sprzętowe jak na grę przeglądarkową to żaden problem
Bez problemu możesz zdobyć część osiągnieć związanych z misjami/przygodami
Zadanie zwiazane z koloniami u Poszukiwacza działa bezbłędnie u Ciebie
To i wiele innych problemów, rozumiem, że Ciebie nie dotyczy...
Jeszcze raz - to Twoje pieniążki i rób z nimi co uważasz jest najlepsze dla ciebie, pamietaj tylko że w ten sposób dajesz programistom do zrozumienia że wykonują swoją pracę na tip top...
Przypominam, że granie przez klienta nie znaczy że wszystko działa bez problemu. Opcja grania przez klienta, jest możliwa tylko i wyłącznie przez oddanych zapaleńców i fanów gry.
Ale bredzisz. Ty chyba nie wiesz jak gra kiedyś działała skoro piszesz, że działa bez zarzutów.
Czy właścicielem tej gry jest firma jednoosobowa ???
Jeśli tak to tłumaczyłoby to co się dzieje z grą od samego początku na internecie ...
Jeśli jednak firma zatrudnia parę osób, to co na rozmowie o pracę jest ważniejsze : Chorobliwa nienawiść do gry czy totalny brak kompetencji ???
GregorrGame
01.04.2022, 23:33
Czyli twierdzisz, że:
Umiejętność Odkrywcy - Krzepka Łopata, działa u Ciebie bez zarzutu?
Przestraszony Odkrywca przynosi ci 4x więcej łupów z poszukiwań skarbów
Budynki typu Rynek Bożonarodzeniowy, Drzewo Miłości itp, mają właściwy czas regeneracji
Potrafisz zatrzymać atak generała po wysłaniu go na wrogi obóz
Wyprawa Górski Klan - tu wszystko działa bez problemu
Ciągłe wprowadzanie graczy w błąd złymi i niepopranymi opisami działania budynków premii, nie ma dla ciebie znaczenia
Katastrofalna optymalizacja i ogromne wymagania sprzętowe jak na grę przeglądarkową to żaden problem
Bez problemu możesz zdobyć część osiągnieć związanych z misjami/przygodami
Zadanie zwiazane z koloniami u Poszukiwacza działa bezbłędnie u Ciebie
To i wiele innych problemów, rozumiem, że Ciebie nie dotyczy...
Jeszcze raz - to Twoje pieniążki i rób z nimi co uważasz jest najlepsze dla ciebie, pamietaj tylko że w ten sposób dajesz programistom do zrozumienia że wykonują swoją pracę na tip top...
Przypominam, że granie przez klienta nie znaczy że wszystko działa bez problemu. Opcja grania przez klienta, jest możliwa tylko i wyłącznie przez oddanych zapaleńców i fanów gry.
Ad. 1 - mam tylko na 4 odkrywcach (sumiennym i romantycznych) i działa (przynajmniej nie zwróciłem uwagi, żeby coś było nie tak)
Ad. 2 - to nie przynosi więcej - przynajmniej nie kojarzę albo
Ad. 3 - rynek oraz drzewo działa u mnie bardzo dobrze i się regeneruje tak jak powinno
Ad. 4 - tak potrafię
Ad. 5 - do tego etapu nie doszedłem
Ad. 6 - jeszcze się z tym nie spotkałem ale też nie zwracam jakiejś przesadnej uwagi
Ad. 7 - jest dość średnia to fakt, tragiczna może nie jest... ja tego nie odczuwam (gram w wersję na przeglądarce)
Ad. 8 - tutaj fakt nie potrafię jednego osiągnięcia zdobyć
Ad. 9 - nie bawię się koloniami :)
Ja rozumiem, że gra może mieć dużo problemów, które mnie jako niedzielnego gracza nie dotyczą lub jeszcze nie dotknęły tak jak ludzi, którzy mają czas na tę grę.
Po prostu wchodzę raz na dzień, czasem raz na 2 dni z sentymentu, zawsze uwielbiałem serię settlersów i gram (bardziej klikam) i niektóre budynki za klejnoty oszczędzają mój czas na klikanie do minimum.
Powiem też z drugiej strony jako dev, pracowałem na produktach własnych jak i w sh i często 'bojkot' użytkowników (głosowanie przeciwko danej aplikacji portfelem) powodował, że my seniorzy byliśmy przerzucani na inny - bardziej dochodowy projekt, a projektem tym, który podupadł finansowo zajmowali się juniorzy, którzy potrafili nawalić coś dobrego ale ... no właśnie z optymalizacją się mijającego, co było łatane innym błędem i tak się zamyka błędne koło. Drugą sprawą są koszty po stronie utrzymania serwerów i żeby to jakkolwiek działało (pomimo tego, że to należy pod 'wielkie korpo') nie są małe.
Więc pozwólmy każdemu grać jak chce.
Widzę, że support ma gdzieś to co gracze piszą i to trochę nie jest fair - może to w pewnym momencie zniszczyć tę grę lecz do tego momentu grajcie, walczcie o prawo do lepszej optymalizacji i nie róbmy sprzeczki o moje pytanie odnośnie pakietu :)
dobry trolling, trzeba docenić ale nie pykło bo im więcej podajesz szczegółów ze swoich wrażeń tym jest gorzej :D
to że przez 7 lat zrobiłeś wcześniej 2 posty to możliwe, ale że przez ostatni rok logując się co dzień, dwa nie zauważyłeś katastrofy gry na unity to zdradziło że to był tylko trolling z finałem w prima aprilis :D
ale graty, ładnie to rozgrywałeś na początku, potem niestety lipa
zjadaczasu
02.04.2022, 00:16
Ad. 1 - mam tylko na 4 odkrywcach (sumiennym i romantycznych) i działa (przynajmniej nie zwróciłem uwagi, żeby coś było nie tak)
Czyli nie wiesz o czym piszesz bo:
bez sensu szkolić na Szczęśliwy kilof sumiennego i romantycznego i tak nie znajdą dodatkowego złoża. Szkolić należy Biegłego geologa, bo on ma zdolność znalezienia dodatkowych złóż.
Reszty nawet nie chce mi się komentować bo szkoda mojego czasu.
Albo prawie nie grasz, albo grasz nieudolnie, albo nabijasz posty.
Co z Targowiskiem gildii?
Co z mieszaniem wysłanych generałów?
Powoli tracę cierpliwość.
pretor29
02.04.2022, 05:04
przyklad targowiska gildii idealny ... ile to juz 3 lata i dalej nic z tym nie robia ? i nie zrobia bo pewnie nie potrafia
Powiem też z drugiej strony jako dev, pracowałem na produktach własnych jak i w sh i często 'bojkot' użytkowników (głosowanie przeciwko danej aplikacji portfelem) powodował, że my seniorzy byliśmy przerzucani na inny - bardziej dochodowy projekt, a projektem tym, który podupadł finansowo zajmowali się juniorzy, którzy potrafili nawalić coś dobrego ale ... no właśnie z optymalizacją się mijającego, co było łatane innym błędem i tak się zamyka błędne koło. Drugą sprawą są koszty po stronie utrzymania serwerów i żeby to jakkolwiek działało (pomimo tego, że to należy pod 'wielkie korpo') nie są małe.
Prawda, tylko problem w tym, ze jesli ktos sie troche zna na rzeczy to symptomy tego widac gdzies mniej wiecej od 2014 roku. Stad obecne bojkoty to nie jest tylko krotkofalowy efekt tego, ze grupa juniorow sobie nie potrafi poradzic z portem na Unity tylko tego, ze dawno temu ktos cala gre olal i zostawil jej utrzymanie juniorom, co jest ewidentne (a patrzac na to na ile mozna wyestymowac naklad pracy na eventy to ciezko powiedziec czy tych juniorow jest w ogole >1).
nie zauważyłeś katastrofy gry na unity
Tu paradoksalnie sprawa jest troche kontrowersyjna, bo na moim nowym PC z zeszlego roku gdy sporadycznie sie logowalem to sporej czesci problemow nie widzialem. Stad jesli wiekszosc (albo bardzo duzo) problemow ma zwiazek z optymalizacja to pewne osoby moga ich nie doswiadczac.
A patrzac na to jaka nature maja bledy i jaki bajzel musza miec w kodzie, to nie do konca da sie wykluczyc, jak bardzo abstrakcyjnie to nie brzmi, ze udalo im sie tak spaprac np zarzadzanie pamiecia i przetwarzanie wielowatkowe ze psuje to budynki i generalow.
Stary_Niedźwiedź
02.04.2022, 14:49
@GregorrGame
Ja nie mam pretensji o to że chcesz kupic taki pakiet czy inny. Dziwie się tylko że przy obecnym stanie gry sa ludzie ktorzy wydaja realne pieniadze na niedzialajacy sprawnie produkt. Tyle.
krotos666
02.04.2022, 15:14
Jak była Beta też graczom wiele błędów nie pasowało, a kupowali klejnoty czy te słynne paczki po 40 zł z generałem szlomem.
Jak graczowi się gra podoba to po co ta nagonka i wyrażanie w ten sposób swojego zdania na stan gry.
Zmiany idą na lepsze, ale nie ma co ukrywać, że gra wróciła do Bety Unity.
Sam z doświadczenia wiem, że praca na zmienionym oprogramowaniu może przysporzyć sporo pytań czy niewiadomych.
W naszym przypadku dostaliśmy "pakiet startowy" i ... radź se sam.
I wiesz co mnie najbardziej drażni, to że zamiast wsparcia jest coraz więcej jadu i oczekiwań.
Więc zapanujcie nad swoimi emocjami, bo widząc po Waszych wpisach śmiem twierdzić,
że możecie nie wiedzieć z jakimi problemami borykają sie pracownicy BB.
Nie bronie ich tylko rozumiem. A w pracy też się spotykam z takimi, którzy uważają, że wiedzą lepiej.
Jak Was gra wkurza, zróbcie sobie przerwę, odpocznijcie.
Bo zwariujecie tutaj.
Co do gry, na Unity nie gram, ale na Unity gram na testowym.
Są postępy, ale daleko jeszcze do tego, do czego zostaliśmy przyzwyczajeni na flashu.
I wiesz co mnie najbardziej drażni, to że zamiast wsparcia jest coraz więcej jadu i oczekiwań.
ale wsparcia czego konkretnie ?
Pracowalem kiedys w firmie ktora w branzy sie niezbyt dobrze kojarzy, mielismy przepisac system informatyczny na nowsze technologie ze wzgledu na to ze w przyszlosci mialy byc problemy z supportowaniem obecnego rozwiazania ze wzgledu na nowsze wersje Javy. Nawet w tej firmie i nawet przy wszystkich jej patologiach, switchover byl planowany na rok pracy i ten rok mial byc zamkniety 1,5 roku przed planowanym wygasnieciem supportu, zeby w warunkach produkcyjnych stara i nowa wersja systemu miala okazje dzialac przez przynajmniej 9 miesiecy gdzie zainteresowani beda mogli sprawdzic czy spelnia oczekiwania i czy finalne przelaczenie jest mozliwe czy moze wygeneruje problemy ktore trzeba rozwiazac.
Mamy 2022 rok, to co sie dzieje teraz w warunkach jakiejkolwiek firmy ktora szanuje swoich pracownikow i klientow powinno sie dziac w 2018 roku a nie 4 lata pozniej. Stad z samego faktu tego, ze robota nie tylko nie zostala skonczona przynajmniej 3 lata temu tylko z tego co widac dopiero sie rozkreca firma nie zasluguje na wsparcie tylko porzadnego kopa w odpowiednia czesc ciala i bojkot wszystkiego co sie kojarzy z Ubi, za robienie z ludzi *****i. A tym ktorzy dobrowolnie przy tym pracuja nalezy sie wpis w CV zeby kazdy przyszly pracodawca wiedzial z kim ma do czynienia.
Opowiem Wam historię.
Kupuję sobie buty. Są za ciasne. I chodzę, narzekam, jęczę, żalę się wszystkim na około. I ludzie mi mówią: toć je zmień! A ja, że nie, bo wydałem pieniądze, bo mi się należy jakość, wprawdzie obsługa w sklepie mnie nie rozumie, ale swoje wiem! I dalej chodzę, i narzekam: kuźwa, ciasne! Bąble mam! Co za gófno! Co za syf!
Mija rok.
A ja na stronie producenta piszę, że nie umie robić butów, że się już nawet rozkleiły! Podeszwa odchodzi!
Znajomi mówią: zmień! A ja, że nie! Bo przecież już tyle czasu chodzę!
Producent wypuszcza nowy model butów. Znajomi patrzą na mnie podejrzliwie, a ja biegnę do sklepu, kupuję nowe buty, NA PEWNO BĘDĄ LEPSZE!
I nie są!
OOOOOOO!!!!!! Co za syf! Co za chłam! Oddajcie moje pieniądze!
Znajomi mówią: innych butów nie ma? Daj spokój.
A ja wołam, że NIEEEE!!!!! Wydałem już tyle kasy, że NALEŻĄ MI SIĘ! Napiszę to na stronie producenta! MUSZĄ pasować!
Resztę sobie dopowiedzcie.
To, że gra komuś nie pasuje, nie musi grać. Gra może innym pasować mniej lub bardziej, więc odpuśccie sobie, dajcie szansę innym.
proste.
Z przykladem srednio trafiles, bo sprawa spasowania butow jest kwestia indywidualna, a jakosci tego co oferuje producent - grupową.
Stąd jesli produkt ktory oferuje jest w stanie rozkładu i podjęte działania nie wskazują, żeby miało sie to kiedykolwiek zmienic, to jak najbardziej zasluguje na to zeby mu wystawic stosowna opinie, coby inni ludzie sie, mowiac kolokwialnie, nie nacieli i nie kupowali butow ktore rozlatuja sie zaraz po kupieniu :)
zjadaczasu
04.04.2022, 22:44
Tyle w temacie wadliwych butów
oraz gier
1. Jeżeli sprzedany Produkt ma wadę, Klient może:
a) złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy sprzedaży, chyba że producent niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla Klienta wymieni wadliwy Produkt na wolny od wad albo wadę taką usunie. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość Produktu z wadą pozostaje do wartości Produktu bez wady. Klient nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada Produktu jest nieistotna;
b) żądać wymiany Produktu na wolny od wad albo usunięcia wady. Producent jest zobowiązane wymienić wadliwy Produkt na wolny od wad albo usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla Klienta;
z zastrzeżeniami i na zasadach określonych we właściwych przepisach Kodeksu Cywilnego.
2. Klient może zamiast zaproponowanego przez producenta usunięcia wady żądać wymiany Produktu na wolny od wad albo zamiast wymiany Produktu żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie Produktu do zgodności z umową w sposób wybrany przez Klienta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez producenta. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość Produktu wolnego od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażał by Klienta inny sposób zaspokojenia.
wszystko ładnie i pięknie tylko UBI nie stosuje się do żadnych zasad handlowych i norm ogólnie przyjętych ...w regulaminie ma zapisane ze za nic nie odpowiada a wszystkie założone przez nas konta u nich są ich i tylko ich własnością i każda ich krytyka powoduje ban lub perma i nikt i nic nie jest w stanie tego zatrzymać zatem...? wszystkie żale możecie sobie wsadzić W BUTY:) ja już to załapałem i nie gram pod ich dyktando a jak mi pasuje. :)
zjadaczasu
04.04.2022, 23:07
To była odpowiedź dla Glavo na idiotyczny przykład z butami.
Ja w zasadzie też już nie gram, zerkam raz dziennie, żeby klejki leciały. Jak gra padnie to się ucieszę.
Od wczoraj Client nie działa "Nie można połączyć się z serwerem zdalnym ....."
Ruskie nas odcieli???
działa jak najbardziej na dwóch rożnych kompach w rożnych lokalizacjach...
Działa ten "przeglądarkowy" :) Z klientem portable jest problem, ale sądząc po wpisach na profilu SirriS, nie tylko u nas.
BB_Penelopa
05.04.2022, 12:08
Kochani, Klient nie jest przez nas wspierany. Lepszym wyborem jest Unity.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Penelopo, nie chciałam tego pisać, ale Twoja reakcja na każdy wpis o kliencie staje się już bardzo przewidywalna.
I skoro uważasz, że unity jest tak doskonałe, to z niego korzystaj, na zdrowie.
A nam pozwól spokojnie korzystać z klienta. Bo my, w odróżnieniu od Ciebie, gramy i sami potrafimy ocenić co jest dla nas lepsze.
pretor29
05.04.2022, 22:53
unity jest lepsze ? gdzie? nic nie dziala poprawnie laduje sie godzinami i jest jednym wielkim bledem
Czy tylko ja mam niebieski prostokąt na całej wyspie pod którym nic nie widać ???
Fajnie się gra po omacku, to może jeszcze noktowizję wprowadzicie ???
Fajne są te wasze konserwacje ...
Co zrobić jak nie widać budynków na wyspie ?
Alex8602
09.04.2022, 18:30
witam,
jest szansa żeby w przyszłości zmodyfikować produkcję kolekcji w domu władyki na wzór magazynu prowiantu? uciążliwe jest odbieranie pojedynczych premii i dodawanie nowych. wprowadzenie kolejki i automatyczne przenoszenie gotowej produkcji do menu gwiazdy byłoby wygodnym rozwiązaniem
sloslo57
09.04.2022, 22:22
Tyle w temacie wadliwych butów
oraz gier
1. Jeżeli sprzedany Produkt ma wadę, Klient może:
a) złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy sprzedaży, chyba że producent niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla Klienta wymieni wadliwy Produkt na wolny od wad albo wadę taką usunie. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość Produktu z wadą pozostaje do wartości Produktu bez wady. Klient nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada Produktu jest nieistotna;
b) żądać wymiany Produktu na wolny od wad albo usunięcia wady. Producent jest zobowiązane wymienić wadliwy Produkt na wolny od wad albo usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla Klienta;
z zastrzeżeniami i na zasadach określonych we właściwych przepisach Kodeksu Cywilnego.
2. Klient może zamiast zaproponowanego przez producenta usunięcia wady żądać wymiany Produktu na wolny od wad albo zamiast wymiany Produktu żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie Produktu do zgodności z umową w sposób wybrany przez Klienta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez producenta. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość Produktu wolnego od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażał by Klienta inny sposób zaspokojenia.
Niestety w Europie, a tym samym w Polsce takie porównanie jest stosowane podczas omawiania piractwa komputerowego. Wtedy jak najbardziej usłyszymy porównanie gry do np. telewizora. Jednak te podobieństwa kończą się, gdy już zapłacimy za grę. Wtedy okazuje się, że nie mamy żadnych praw do rękojmi, odszkodowania, czy też możliwości odsprzedaży. Poniżej fragment wyjaśnienia prawnika po premierze Cyberpunka. "Z punktu widzenia regulacji prawnych opisane wyżej stanowiska można sprowadzić do następujących tez:
błędy w grze nie są jednoznaczne z wadami towaru – nabywcy nie przysługują więc uprawnienia z tytułu rękojmi lub gwarancji wobec sprzedawcy jej nieuszkodzonego fizycznego egzemplarza;
sprzedaż cyfrowej wersji gry jest świadczeniem usługi, a nie sprzedażą towaru – nie mają więc do niej zastosowania przepisy o rękojmi lub gwarancji;
rozpoczęcie pobierania gry jest przystąpieniem do korzystania z usługi, skutkującym utratą prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość"