PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd HTTP 500

DukeNukem-PL
05.02.2022, 09:37
Od wczoraj wieczorem główna strona https://www.thesettlersonline.pl/pl/strona-główna i inne narodowe strony The Settlers Online stoją dosłownie puste. Problem został opisany na angielskiej stronie forum:
https://forum.thesettlersonline.com/threads/38829-HTTP-Error-500

Rozwiązaniem jest zastosowanie Opery GX i dodatku do połączeń VPN co opisano tu:
https://forum.thesettlersonline.com/threads/38830-Solution-to-HTTP-500-error?p=369325#post369325

Ja się pytam BB co Wy tam palicie, że znów robicie graczom pod górkę? Co to jest?
;)

Jurek12345
05.02.2022, 11:00
Zanim wpadłem na pomysł żeby łączyć się przez VPN, to próbowałem zmieniać sieć. Na Neostradzie i przez sieć Plusa miałem błąd 500, a przez Playa bez problemu.

DukeNukem-PL
05.02.2022, 11:16
Zanim wpadłem na pomysł żeby łączyć się przez VPN, to próbowałem zmieniać sieć. Na Neostradzie i przez sieć Plusa miałem błąd 500, a przez Playa bez problemu.

A ja właśnie z PLAY mam problem. Innej sieci nie mam do wyboru oprócz VPN.

Mar85
05.02.2022, 12:45
Oczywiście BB nie raczy nic zrobić. Da się wejść tak jak pisze kolega wyżej przez Operę stosując VPN, niestety mi klient nie działa więc tylko na Unity zostaje. Chyba że ktoś wie jak odpalić klienta na Operze.

dar55
05.02.2022, 13:02
tak samo jak na innych przeglądarkach. Dodajesz rozszerzenie

Mar85
05.02.2022, 13:13
Tak działa, już klient chodzi na Operze, dzięki

BB_Kumakun
05.02.2022, 14:47
Witajcie drodzy Gracze,

jest nam naprawdę przykro, że doświadczacie problemów z logowaniem i połączeniem z grą. Dziękujemy za wasze zgłoszenia. W ostatnich dniach taka sytuacja pojawiła się również w Niemieckiej i Francuskiej wersji gry. Nie znaleźliśmy problemu po stronie gry, ale dowiedzieliśmy się, że zawsze tylko jeden z dostawców internetu był za to odpowiedzialny. W Niemczech "Telekom", a we Francji "Orange" (który również jest Telekomem). Zakładamy więc, że jest to również spowodowane przez Dostawcę Usług Dostępu do Internetu w Polsce i dlatego potrzebujemy informacji o tym, z usług, którego z Dostawców Internetu korzystacie. VPN działa we wszystkich instancjach, co pokazuje nam, że jest to jeden węzeł bazy danych konkretnego Dostawcy. Jest nam naprawdę przykro i liczymy na zrozumienie i cierpliwość z Waszej strony.

Czy możemy prosić Was o wpisanie, z jakiego konkretnie dostawcy usługi dostępu do internetu, korzystacie?

Stary_Niedźwiedź
05.02.2022, 14:54
U mnie wszystko dziala. Mieszkam w UK i nie musialem bawic sie z VPN. Gra dziala na Unity jak na kliencie.

G0514
05.02.2022, 14:58
U mnie problemy zaczęły się dzisiejszej nocy, ale raz mam error 500, raz nie. Na VPN nie ma problemu.
Moim operatorem jest Vectra.

Setbaj
05.02.2022, 16:02
Ten sam problem,brak możliwości połączenia ze stroną główną settlersów.Wyskakuje błąd HTTP 500.
dostawca internetu-ORANGE

szczurekzfcj
05.02.2022, 16:24
banda nieudaczników !!!!

szczurekzfcj
05.02.2022, 16:26
kolonie już chyba pół roku nie działają, a o innych kwestiach nie wspomnę :P

M0rdechaj
05.02.2022, 16:29
Internet T-Mobile i też mam problem, biała strona i nic więcej, skorzystałem z dodatku uVPN dla firefoxa i dopiero ruszyło.

Stepusik
05.02.2022, 16:51
Szanowni Państwo z BB, zbliża się event, którego wielu graczy nie może się doczekać. Zapewne przed startem uruchomicie "Happy hour". Czy naprawdę uważacie, że graczy interesuje, czy dostawca internetu coś pozmieniał? Nas interesuje to, żeby można było zalogować się do gry i z niej korzystać. Pomijam wszelkie Wasze "usprawnienia", które tylko utrudniają grę, nie działające budynki, premie itp. Skoro macie odwagę wyciągać od graczy realne pieniądze, to miejcie też odwagę dać w zamian produkt, który spełni oczekiwania klientów (czyli graczy). A tak na marginesie, to ciekawe, czy gracze FoE lub innych podobnych gier też mają takie problemy z grą jak my...

G0514
05.02.2022, 16:55
Z tego co widzę, u nas tak łatwo nie będzie :) Pełen zakres dostawców internetu :)
Czyli może błąd leży po stronie BB/Ubi?

Isimek
05.02.2022, 17:23
Z tego co widzę, u nas tak łatwo nie będzie :) Pełen zakres dostawców internetu :)
Czyli może błąd leży po stronie BB/Ubi?

Nie może tylko na pewno po stronie bb

pretor29
05.02.2022, 18:11
wazne ze event wystartuje ,penelopa znowu napisze ze tak mialo byc i tyle i wszystko jest super...

Samozdrowie
05.02.2022, 18:37
Wiec tak, problem może też i leży po stronie urządzeń, jakże byłem zdziwiony gdy na telefonie samsung z kartą play otworzyła się strona settlers a na kompie (internet z modemu z kartą play) już nie, zamieniłem karty, udostępniłem neta i gram, wiec to raczej nie tylko dostawcy internetu tylko tez problem sprzętowy lub problem z producentami z dalekich wschodnich krajów, z telefonu redmi tez nie moglem sie polaczyc, modem z Chin. mam nadzieję że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam.

PODGÓRSKA
05.02.2022, 20:19
Multimedia też nie działa

Krzysztof_50
05.02.2022, 20:58
Mam internet mobilny z Polsatu ( Plus ) i działa ok natomiast na mobilnym Orange i Światłowodzie z GIGA-COM - nie działa błąd HTTP 500.

XContinuumX
05.02.2022, 23:03
Mam stabilny, szybki Internet stacjonarny z UPC, a mimo to, dziś 2x zobaczyłem błąd:
Ta strona nie działa
Serwer www.thesettlersonline.pl nie może teraz obsłużyć tego żądania.
HTTP ERROR 500

BB_Kumakun
06.02.2022, 10:04
Mam internet mobilny z Polsatu ( Plus ) i działa ok natomiast na mobilnym Orange i Światłowodzie z GIGA-COM - nie działa błąd HTTP 500.

W Niemczech padł węzeł Telekomu, co zostało odnotowane przez Telekom na ich stronie jako "błędy linii w systemie". Orange we Francji, który jest "inny" ISP, który jest dotknięty jest w rzeczywistości Telekom. Niestety nie jestem pewien jak to jest w PL; ale widziałem, że PL Orange (który jest najprawdopodobniej na liniach Telekomu) jest taki sam jak w FR. Jak jest w przypadku innych ISP, nie jestem pewien. Ale skoro widzimy tylko veeeery very very light drop of players ingame, to nie jest to coś z gry. Może to być sposób połączenia od konkretnych graczy (wspomniany węzeł danych jak w DE), który jest dotknięty. Na DE sytuacja rozwiązała się po 24 godzinach. W przypadku PL możemy jedynie zebrać więcej ISP dotkniętych problemem, aby zobaczyć gdzie jest problem. Jeśli jest to Datanode, nie możemy nic zrobić, ponieważ jest to na końcu ISP. Jeśli jest to konkretna trasa ISP, która jest dotknięta problemem, możemy być w stanie pomóc. Ale to oznacza, że musimy wiedzieć, czego używają osoby dotknięte problemem.

[Sorry if the translation is not 100% understandable]

SerSlawo
06.02.2022, 11:10
Witam wszystkich,
miałem podobnym problem od wczoraj korzystam z UPC 1Gb

No niestety działało tylko przez kilkanaście minut:((((

Dzisiaj w przypływie nieświadomej jasności umysłu wpadło mi do głowy rozwiązanie --- zmieńcie domyślny DNS w ustawieniach urządzenia z którego korzystacie.
Osobiście zmieniłem na podstawowy 208.67.222.222 dodatkowy 8.8.8.8.
Po dokonanie zmianie wszystko działa.

Magdina
06.02.2022, 11:16
Mam ten sam problem, a gram z UK, sieć: Sky Broadband

Mar85
06.02.2022, 12:15
Nie wiem jak to jest ale rano zadziała a potem przy drugim podejściu Error 500. (tak samo było wczoraj) Mam światłowód od Artusa a skąd oni mają, pewnie Orange.

Stary_Niedźwiedź
06.02.2022, 12:29
Mam ten sam problem, a gram z UK, sieć: Sky Broadband
Ja tez z UK ale u mnie wszystko śmiga (KCom).

ania123
06.02.2022, 13:07
mam tak samo dostawca Orange

Elfianna77
06.02.2022, 15:25
Netia - błąd 500; przez VPN działa

Freha
06.02.2022, 15:27
(...)
Ta strona nie działa
HTTP ERROR 500

to samo u mnie od dwóch dni. Dostawca Netia. Pomogło zainstalowanie opery gx i włączenie vpn. Dobrze, że dobre dusze wrzuciły poradę na fejsbunia. Ale ile się człowiek namęczy żeby zagrać w PONOĆ PROSTĄ grę przeglądarkową !

Zee4c
06.02.2022, 16:10
w piątek wieczorem i w sobotę rano mialem error 500. Wczoraj mogłem sie logować a dziś znowu error 500 na chrome vpn i firefoksie - działa tylko opera vpn. Co oni znowu odjaniepawlaja?

G0514
06.02.2022, 16:21
O ile przemawia do mnie klasyczny error 500, o tyle nie jestem w stanie zrozumieć tego pojawiania się i znikania, dodatkowo nie u wszystkich i nie u jednego operatora internetu.
To wygląda tak jakby wszystko zależało od tego jak mocno i z której strony zawieje wiatr :D

XContinuumX
06.02.2022, 16:54
O ile przemawia do mnie klasyczny error 500, o tyle nie jestem w stanie zrozumieć tego pojawiania się i znikania, dodatkowo nie u wszystkich i nie u jednego operatora internetu.
To wygląda tak jakby wszystko zależało od tego jak mocno i z której strony zawieje wiatr :D

...aaaalbo od aktualnego obciążenia serwera BB... ?

jermoc5091
06.02.2022, 17:10
Knot wielki trwato już trzy dni nie widać jakiejkolwiek poprawyBrak zainteresowania od administratora który powinien działać na Forum b0 jeden wpis to bzdura.Przecież pracujecie i żyjecie z tej gry a wydaje sie jakby nikomu nie zależałoMam nadzieje że będą duże rekompensaty za todla graczy A może czas już opuścić grę tym bardziej że technicznie zrobiło sie dno

alexolo1111
06.02.2022, 17:34
Dostawca Vectra , error 500 , gra nie działa !

Setbaj
06.02.2022, 18:54
Błąd Ta strona nie działa
HTTP ERROR 500
Tak miałem przedwczoraj, wczoraj już normalnie się łączyłem z grą ,a dzisiaj ponownie nie mogę wejść do gry.Oprócz tego wymyslił se ktoś że muszę zmienić hasło na ubi.Same niespodzianki.

kundo2015
06.02.2022, 19:39
Błąd Ta strona nie działa
HTTP ERROR 500
Tak miałem przedwczoraj, wczoraj już normalnie się łączyłem z grą ,a dzisiaj ponownie nie mogę wejść do gry.Oprócz tego wymyślił se ktoś że muszę zmienić hasło na ubi.Same niespodzianki.

ubi "dba o ciebie" jak .... - przypuszczalnie logowałeś się ze stałego ip - a teraz grasz przez vpn - i dlatego masz zmienić hasło (bo ktoś mógł włamać się na twoje konto)- a nie interesuje ich że błąd http500 wywala po ich stronie - bo to jest błąd ich serwera (500 - bo nie idzie go bezpośrednio zidentyfikować - i informatycy muszą go najpierw znaleźć - ale znając ich to może troszkę potrwać)

AndrzKudr
06.02.2022, 23:26
nie działało, światłowód lokalny dostawca jpk. Ruszyło na operze z włączonym vpn. Bardzo długie ładowanie

Androm3da
07.02.2022, 00:11

Zapraszam do siebie Gosiu, ja grę mam :P

G0514
07.02.2022, 12:21
Dziękuję Androś :D
Już się pakuję i za parę godzin jestem u Ciebie :D
Do zobaczenia! :D

BB_Penelopa
07.02.2022, 12:56
Witam serdecznie,

Z moich informacji wynika, iż problem został już rozwiązany.

Dajcie proszę znać, jeżeli w dalszym ciągu doświadczacie problemów z błędem HTTP 500.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Setbaj
07.02.2022, 13:27
Trudno powiedzieć czy problem został rozwiązany. W chwili obecnej nie było problemu z logowaniem, ale wczoraj wieczorem błąd HTTP500 wyskakiwał, nie było możliwości zalogowania. Tak też miałem poprzedniego dnia ,rano logowanie bezproblemowe a wieczorem już schody w postaci błędu.
Miejmy nadzieję że będzie dobrze.

Fleotria
07.02.2022, 16:17
U mnie strona zaskoczyła wreszcie, czytając wątek nie mogę potwierdzić czy w weekend kiedyś się pojawiło bo przy każdej próbie był błąd HTTP500, ale narazie działa i oby więcej bez takich niespodzianek.

RedJul
07.02.2022, 21:55
Winni księgowi.