PDA

Zobacz pełną wersję : Błędy i sugestie związane z Unity

Strony : [1] 2

looney86
20.07.2021, 12:17
jak w temacie

looney86
20.07.2021, 12:20
Lista baboli ode mnie i od innych graczy
1. Muli jak diabli.
2. Wyspa ciągle się doładowywuje.
3. Nie można odebrać łupów za 1 zamachem.
4. Czat się zacina i wyczyszcza po relogu.
5. Pojemny magazyn, kosz wielkanocny i uniwersytet pokazuje up.
6. Nie wiadomo na co wysyłam grubasa bo się nie podświetla opcja.
7. Przy wysyłaniu grubasa/geologa często uaktywnia się to co jest pod oknem - budynek, generał.
8. Na liście członków gildii nie widać kto jest online.
9. Zasoby złoża zostały przeniesione - nie widać teraz pod myszką ile jest na złożu tylko w oknie budynku - za mało mieliście do roboty to zepsuliście z nudów? edit Po bliższym zbadaniu okazuje się że jest po staremu ale trzeba delikatnie przybliżyć - jeśli jest max oddalenie trzeba wejsć w kopalnie żeby zobaczyć ile jest złoża.
10. 'Opcje' pod awatarem nie działają - nic się nie dzieje po kliknięciu. edit jednak są tylko otworzyły się pod oknem jakiegoś budynku.
11. Czat nie mruga przy nowych wpisach.
12.Scroll na czacie praktycznie nie działa.
12. Przy handlu towary nie są posegregowane wg jakosci towaru - bez filtrów ani rusz.
13.Znalezione złoże miedzi bez ikony miedzi - tylko laurka mrygała.edit Dotyczy to wszystkich złóż - nie widać gdzie są mi tylko te laurki od wyszkolonych geologów pomagają.
14. Opis gildi trafil szlag - zdania są ponakładane na siebie.
15. Sortowanie członków gildii nie działa.
16.Tego cholerstwa z rankingami nie wyłączyliście dalej wpienia.
17.Czyje dziecko handel projektowało? Sortowania oczywiscie brak
18.Okna otwierają się jedno na drugim.
19.Załadowanie woja to katorga - a to trzeba kliknac na ramkę a to na ramkę i ok na czuja trzeba.
20.Skalowanie nie jest pamiętane po relogu.
21.Na przygodzie samoczynnie przełącza się pomiędzy generałami podczas ładowania wojska.
22.Epickie budynki pogubiły patenty.
23.Odwrót nie działa na przygodzie. edit a nie przepraszam jak klikam na tawerniaka to pokazuje vargusa no komedia - czyli tak czy siak gienek właśnie zdycha.edit2 Stoją w linie padniety tawerniak vargus borys i mikolajowa. Klikam na padnietym - otwiera sie vargus. Puszczam vargusa - mozna wycofac. Puszczam borysa - nie moge wycofac pokazuje sie vargus. Mikolajka - wsio ok.
JESTEM JESTEM LECIMY DALEJ
24. Młotkowy pojawia się przy każdym wejściu do skrzynki - coś nowego wcześniej nie było. EDIT przepraszam - pojawia się tylko przy wejściu do wiadomości z raportem w którym chciałem zobaczyć ile udoopiłem bo nie dało się wycofać gienka xD.
25.Na złożach często jakiś opis unknown id bla bla.
26.Budynki nie pokazują czasu do końca produkcji.
27.Na przygodzie znika czat handlu.
28.Animacja premii na budynkach to znika to sie pojawia.
29.Grafika kuźni padła czy mi się wydaje? edit No padła jak nic.
30.Po wybraniu premii nie zamyka się okno gwiazdy.
31.Ikony złóż w excelsiorze wyglądają jak czyste zasoby.
32.Niektórym nie ładują się do pełnej rozdzielczości ikony w gwieździe.
33.Ikona odebrania księgi nad introligatorem się zawiesza - relog pomaga.
To na osłodę krótka lista co się poprawiło:
1.Animacja excelsiora.
2.Premki wchodzą dokładnie na budynku a wczesniej to musiałem celować gdzieś obok.
3.Chodzi na Braave.
4.Więcej nie pamiętam xD

jimjimjimek
20.07.2021, 12:24
JAK MAMY W TO GRAĆ? Puszczenie odkrywcy masakra.

Oczy bolą, szok.

sloslo57
20.07.2021, 12:25
Szczęściarz. U mnie biały ekran z ramką postępu. Na początek pobrało ze 20 MB i cisza. Pusty pasek żadnego postępu.

jajan01800
20.07.2021, 12:26
Nie można się zalogować ....ale to chyba nic dziwnego

Arabusta
20.07.2021, 12:30
Mam zmniejszona grafike,cala wyspa malutka ,masakra jakas ,czy to tak ma byc ?A jezeli nie ,to gdzie to trzeba wejsc ?zeby byla wyspe ustawic do poprzedniego stanu

waldiw
20.07.2021, 12:32
jedno wielkie G czas kończyć przygodę z Settlers, a szkoda, taka była fajna

aTenSion
20.07.2021, 12:37
Epickie Gospodarstwo wymaksowane pół roku temu - teraz jakbym chciał zmienić produkcję to mogę na 3x mniejszą

Ramsej
20.07.2021, 12:41
Makabra !!![

looney86
20.07.2021, 12:43
Epickie Gospodarstwo wymaksowane pół roku temu - teraz jakbym chciał zmienić produkcję to mogę na 3x mniejszą

Mozliwe ze premki nie uwzglednia u siebie patrzylem i tak to wygląda.

aTenSion
20.07.2021, 12:48
Przecież to nie powinno wyjść poza fazę Beta !!

Alekin
20.07.2021, 12:49
To wygląda jak wersja z serwera testowego. Gdzie te zapowiadane szumnie poprawki? Gdzie normalna szybkość działania? Porażka...

aTenSion
20.07.2021, 12:55

Jakiej premii ? Każdy łańcuch produkcyjny u mnie ma jedno ulepszenie a powinno być pięć!

DukeNukem-PL
20.07.2021, 12:56
Zakładam, że tam w BB to nikt nie gra w to co tam "wyprodukują" bo inaczej połowa by się pochlastała po pierwszym dniu gry a druga połowa zwolniłaby się z "pracy" albo poszła po L4 do psychiatry.

Magerskull
20.07.2021, 13:00
Wlaczylem w koszarach wytworzenie 100 Lucznikow do Zadania(zaliczylo tylko 50) swietnie,
Mrugajace "zzz"nad wylaczonymi budynkami wali po oczach ze patrzec sie nie da
Maxymalne oddalenie mapy "widoczny tylko jeden sektor"
Gra muli tak ze szkoda gadac,
Ladnego samoboja sobie strzelili......

chmielu1980
20.07.2021, 13:01
Moim zdaniem gra zrobiła się po prostu nie grywalna mapa cały czas się otwiera, słaba grafika napisów i reszty menu podobna jest teraz do tej z komputera Amiga ale to jest do zaakceptowania. Najgorsze jest to wszystko bardzo wolno chodzi wysłanie geologa lub poszukiwacza skarbów zajmuje za dużo czasu gra reaguje na wszystko z 4 sekundowym opóźnieniem.

jw_ivo
20.07.2021, 13:03
U mie po uruchomieniu tylko belka, nic sie nie ładuje:(

Pogromca_Sierot
20.07.2021, 13:12
Witamy w latach 90 tych. Teraz to gra dla masochistów

Lunari
20.07.2021, 13:23
same błędy jak u wszystkich puszczenie kogokolwiek to dramat klikasz odkrywcę a masz w tle dom albo skały muli jak diabli nic nie działa jak powinno ja chce klienta

Freha
20.07.2021, 13:23
oj tam oj tam. Narzekacie. A to że sobie czcionkę mozna wybrać i w ogóle można się zalogować (i to nawet szybko ) to pies ;)? Normalnie ulga że weż

sloslo57
20.07.2021, 13:24
Ja też zauważyłem, że jak bym odmłodniał tak przynajmniej o 10 lat. :). Sama belka u mnie był problem z internetem 1 Mb to za mało, chociaż patrząc na ilość danych to nie wiem dlaczego. Reakcja koszmarna - koniec bloków. Wysyłanie 100 grubasów było wyzwaniem, a teraz wręcz odstraszające. Ciągłe wczytywanie mapy. Mieszkańcy zalanych Niemiec pewnie mają ubaw, gdy będą w to grać i co chwila będzie się pojawiać kolor niebieski. Introligator - tom odebrany, ale ikonka wisi. Budynki z ewentów znaczki o możliwości podniesienia na wyższy poziom. Dawanie premii też jest u mnie ciekawe, bo pojawiają się niebieskie kwadraciki i te przesuwanie ekranu i woda wszędzie.

VaanDee
20.07.2021, 13:24
Już tęsknie za tym zewnętrznym klientem co był wcześniej

looney86
20.07.2021, 13:25
oj tam oj tam. Narzekacie. A to że sobie czcionkę mozna wybrać i w ogóle można się zalogować (i to nawet szybko ) to pies ;)? Normalnie ulga że weż

jak sie 1 sektor wczytuje a nie cala wyspa to i logowanie szybsze xD

Freha
20.07.2021, 13:27
jak sie 1 sektor wczytuje a nie cala wyspa to i logowanie szybsze xD

o i właśnie- pozytywów trzeba szukac ;). długo to nie trwa ale zawsze coś.

Jagpc
20.07.2021, 13:31
z tą czcionką to żart jakiś !

jw_ivo
20.07.2021, 13:32
o i właśnie- pozytywów trzeba szukac ;). długo to nie trwa ale zawsze coś.

a niektórym tylko belka startowa sie pokazuje:(

Freha
20.07.2021, 13:34
z wysyłaniem odkrywców to jakiś dramat. do wieczora ich nie wypuszczę

Zee4c
20.07.2021, 13:34
na Firefoxie jakoś chodzi choć duuuzo gorzej niż na kliencie a na chrome to porażka - żąda akceleracji sprzętowej mimo ze jest i wczytuje sie tak wolno ze nie doczekałem do konca...
grubasy koszmarnie wolno chodzą,
nie sortuje ofert w handlu
nie pokazuje wrzuconej premii drzewa miłości,
za tro pokazuje komplet osandnikow i nie da sie tego wyłączyć w opcjach (jest wyłącznik ale nie dziala)

tego pewno sa tysiące... chyba bede mial przerwę od tej gry

a spróbujcie uruchomić tryb incognito ;DDD

Magdina
20.07.2021, 13:35
Epickie gospodarstwo i kuźnia pogubiły patenty :mad:

DukeNukem-PL
20.07.2021, 13:47
z wysyłaniem odkrywców to jakiś dramat. do wieczora ich nie wypuszczę

Zapas pozytywów się skończył? Ale to dopiero początek, spróbuj odebrać z poczty surke przyniesioną przez odkrywców. nie jednego ale kilkudziesięciu.
Powodzenia i duuużo pozytywów!
;P

klokla
20.07.2021, 13:47
U mnie występują problemy z jakością. Ikony jednostek rozmazane, gra wygląda gorzej niż na kliencie. Czy macie takie problemy?
u mnie Chrome z włączoną akceleracją. Komputer bardzo mocny, więc konfiguracja za słaba sprzętowa nie wchodzi w grę.

Będę zobowiązany za wskazówki
Krzysiek

Galuks
20.07.2021, 13:51
Ja jak mi progres na białym ekranie się zatrzymał nacisnąłem F5 (odśwież) i cos się ruszyło.

Freha
20.07.2021, 13:51
Zapas pozytywów się skończył? Ale to dopiero początek, spróbuj odebrać z poczty surke przyniesioną przez odkrywców. nie jednego ale kilkudziesięciu.
Powodzenia i duuużo pozytywów!
;P

próbuję właśnie , na przemian z wysyłaniem odkrywców. Emocje jak na grzybach

Menelcio
20.07.2021, 13:52
Unity gwóźdź do trumny Setlersów.Wejdę za tydzień i pewnie czas kończyć zabawę.

kundo2015
20.07.2021, 13:53
"MISZCZOWIE" z BB

Kolejny raz przekonałem się, że jednak BB potrafi cos z... (każdy doda resztę jak uważa) jeszcze bardziej ;)

Tomasz12
20.07.2021, 14:03
Do tego problem z czatem.
Raz, że mały, że oczy bolą.
Dwa, że nie można normalnie pisać.
Dopiero po odświeżeniu widać co napisałem.

ramm
20.07.2021, 14:04
czas już skończyć z tą przygodą dzięki za najgorszych i najgłubszych fachowców obsługującą grę 9 lat grania to już zadługo czas na inne gry:)

Andoria
20.07.2021, 14:14
pół godziny minęło i jeszcze nie widać nawet światełka w tunelu, a pisali że zakończyli o 12,00

pretor29
20.07.2021, 14:21
czyli co bb ? tyle czasu tyle pracy i znowu same bledy jak zawsze

StachuSiekiera
20.07.2021, 14:21
To jakas porazka jest.
W tej wersji to nawet na bete sie nie nadaje...
Wylaczyc to natychmast

Alekin
20.07.2021, 14:22
Ostatnio edytowane przez BB_Penelopa ; Dzisiaj o 13:09

Jak widać BB_Penelopa zmieniła tytuł wątku...
A nic w tym temacie nie ma do powiedzenia??

Andoria
20.07.2021, 14:23
"Wersja Unity została pomyślnie zaimplementowana na serwery." Kto to sprawdził. Mnie się nic nie chce uruchomić.

Alekin
20.07.2021, 14:27
"Wersja Unity została pomyślnie zaimplementowana na serwery." Kto to sprawdził. Mnie się nic nie chce uruchomić.

Gra działa... Ale to jest gra jak na testowym, bez poprawionych błędów i bardzo wolno działająca. Porażka na całej linii. To nie nadaje się do gry.

pretor29
20.07.2021, 14:30
jeden wielki syf , gra sie laduje latami nic poprawnie nie dziala brawo bb... wroccie do klienta i nie robcie wiecej niczego bo i tak nic wam nie wychodzi ... szkoda slow

posluchajcie w koncu ludzi i zrobcie raz cos o co was sie prosi... DAJCIE SPOKOJ Z TYM UNITY !!!

MichałekzWawelu
20.07.2021, 14:35
Bardzo ciężko się gra, poczta popsuta, wysyłanie odkrywców popsute, jakaś dziwaczna czcionka którą ciężko się czyta. do reszty błędów nie dotarłam bo nie chce mi się męczyć. Po co puszczać takiego niedopracowanego gniota? Osoby które nie mogły grać na kliencie w to coś też nie pograją , nie z tymi błędami.

pretor29
20.07.2021, 14:45
cyz ty w ogole czytasz co ludzie pisza? tu nic nie dziala , gra sie laduje latami bledow setki... a ty piszesz o czcionce masakra ....

jimjimjimek
20.07.2021, 14:56
Grupowe akceptowanie wszystkich wiadomości?

Zeffir61
20.07.2021, 15:02
W końcu kilkaset ludzi którzy marnowali swój czas i hamowali rozwijanie swoich talentów zostanie uwolnionych :D

BB dziękujemy i proszę o przekazanie tego sposobu uwalniania ludzi innym producentom gier, portali społecznościowych i innych hamulców społecznych.

Pozdrawiam. Tak Trzymać!!!

Tula_Shin
20.07.2021, 15:07
hahaha jaki ja piękny mam komunikat, że wołam na puszczy i echo mi odpowiada "maximum call stack size exceeded", co lepsze, bo pomijam, że ładowanie z powodu zechowanego wołania mi utknęło, ale dostanie się na stronę główną trwało, bez kozery powiem pińcset. Strona główna nie chce się załadować, a co dopiero gra. BB wyłączcie tą grę w końcu i będzie z głowy!!

Robalus
20.07.2021, 15:16
jestem z lekka zszokowany .... pozdro dla partacz z BB....

pretor29
20.07.2021, 15:19
wątpie ze cos do nich dotrze, dla nich to wielki sukcees ze udalo sie wypuscic tyle bledow

gabi8484
20.07.2021, 15:24
poznikały patenty z kuźni i z epickiego gospodarstwa
ogólnie-tak wiele rzeczy nie działa że nie da się grać

kielbach
20.07.2021, 15:43
Gra jest aktualnie całkowicie niegrywalna. Sprawdzane na kilku maszynach radzących sobie z aktualnymi tytułami AAA a w przypadku TSO nie da się grać. Nie da się efektywnie nawet wysłać geologów czy odkrywców. Nawet budowa budynków się zacina. Mapa cały czas się odświeża i wyświetla niebieskie bloki. Każda czynność to katorga i to w stosunku do klienta, który wydajnością nie grzeszył. Przywróćcie chociaż klienta.

krotos666
20.07.2021, 15:49
Pierwsze wrażenie - ODDAJCIE KLIENTA !
Drugie wrażenie - czy osoby, które to zrobiły oszukują samych siebie i sobie wmawiają "jakoś to będzie"
Trzecie wrażenie - płynność gry była dobra, nie najlepsza, teraz jest tragedia.
Ogólnie nie idzie grać w tą wersję gry.

cofnęliśmy się z grą do lat '90,
Poczułem się jakbym z sentymentu odpalił settlers 1 i stwierdził, że przy obecnym sprzęcie w tą wersję już nie można pograć.
Niestety ale Settlers Online w tej wersji jest również nie grywalna.

Jak na razie wyłączam grę, wrócę jak wróci płynność jak we flashu.
Może jednak HTLM5 byłby lepszym rozwiązaniem, ale wyszło jak zwykle.

Bartexio
20.07.2021, 15:49
Czyli udało im się koncertowo unieruchomić grę, brawo
Ale spokojnie jak tylko ruszy od razu dadzą promo na klejki .. tylko czy ktoś jeszcze do tego czasu zostanie

kundo2015
20.07.2021, 16:01
...Ale spokojnie jak tylko ruszy od razu dadzą promo na klejki ..

Promocja na klejki będzie wieczorem - tak działa po... BB

Elami25
20.07.2021, 16:02
Peny nie rób żartów z pogrzebu. Teraz w to naprawdę nie daje się grać. Szkoda tylko lat zmarnowanych z tą grą.

kielbach
20.07.2021, 16:06
Poznikały losowo plany z budynków epickich.

Oscyloskop
20.07.2021, 16:07
Ikony w excelsiorze tez pomylone uzupełnienia złóż zasobów wyglądają jak zasoby
targowisko gildii dalej to samo ( który to juz rok ??? )

no i czas na zmiany laptop za "4 koła" to juz za mało na gre przeglądarkową ....

The_Cocoloco
20.07.2021, 16:23
Witam serdecznie!

Udało mi się włączyć grę bez problemu. Przekazałam sugestie deweloperom.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

"udało się" yuupppi ty :D nam też się udało ale co z tego jak nie idzie grać normalnie

StachuSiekiera
20.07.2021, 17:03
Nie da sie w to grac

lover1000000
20.07.2021, 17:10
Gra jest powolna. wszystko sięwiesza.

ShingoW
20.07.2021, 17:13
Do tego wszystkiego co zostało już napisane przez looney86 dodam ciekawy widok w menu gwiazdy a taki sam w magazynach. Nie ma znaczenia komputer czy przeglądarka. Wa wszystkim mam tak samo i tak samo było na testowym co było zgłaszane. https://prnt.sc/1djjv8j. Jednym słowem nie da się już grać. Zawiechy co 5 sekund nawet na najmniejszej przygodzie. O blokach można zapomnieć. Szkoda że BB tak chamsko postąpiło w stosunku do graczy i wypusciło to "coś" co jak nie działało na testowym tak nie działa tutaj.

PS: nie wkleiło obrazka to link do skrena
https://prnt.sc/1djjv8j

ShingoW
20.07.2021, 17:21
U mnie występują problemy z jakością. Ikony jednostek rozmazane, gra wygląda gorzej niż na kliencie. Czy macie takie problemy?
u mnie Chrome z włączoną akceleracją. Komputer bardzo mocny, więc konfiguracja za słaba sprzętowa nie wchodzi w grę.

Będę zobowiązany za wskazówki
Krzysiek

mam to samo :(

Hiheat
20.07.2021, 17:26
Potwierdzam wszystkie "niedogodności" zwłaszcza z 2 wpisu na 1 stronie tego wątku. Gra została totalnie zniszczona... nie da się w nią grać, a po co grać w coś, z czego nie ma najmniejszej przyjemności.
Jedynym sensownym rozwiązaniem jakie widzę, to jak najszybciej wrócić do gry z klientem, naprawienie i doprowadzenie gry do podstawowej choćby funkcjonalności, nawet jeśli miałoby to trwać kolejny miesiąc i dopiero powrót na Unity. Póki co, to mega strzał w kolano BB sobie zrobiło...

lepszat
20.07.2021, 17:30
Do tej pory nie mogli grać gracze z MAC i innymi podobnymi systemami (niewielki odsetek). Teraz zagrać może każdy, ale tak jakby nikt nie może grać normalnie.

jtfalcon2
20.07.2021, 17:41
To w ogóle nie działa - masakra ...

pilzner001
20.07.2021, 17:42
Szkoda tych lat, których nie odda nikt, myślę, że trzeba dać sobie spokój

trorox
20.07.2021, 17:42
Mam nadzieję, że jeszcze BB kiedyś podejdzie do tego poważnie i gra zacznie chodzić normalnie. Teraz, jak wielu przedmówców stwierdziło, jest prawie niegrywalna...

kuziaxson
20.07.2021, 17:47
co wy zrobiliście z ta gra jest beznadziejna muli nie da się
nic wyslac

BuWojownik
20.07.2021, 17:55
Litości. Nadciągnęła DOBRA ZMIANA. NIE DA się grać.

Masko122
20.07.2021, 17:56
Lipa

looney86
20.07.2021, 18:03
Jakiej premii ? Każdy łańcuch produkcyjny u mnie ma jedno ulepszenie a powinno być pięć!

Dobra juz widze o co kaman.

Hubaki
20.07.2021, 18:07
Gra nie działa... wcale

kielbach
20.07.2021, 18:39
Penelopa kiedy zostaną przywrócone utracone plany w epickich budowlach?

WaniliaIPapaja
20.07.2021, 18:42
generalnie staram się nie narzekać. A przynajmniej nie publicznie. Ale po 30 minutach logowania chciałabym zobaczyć coś więcej niż tylko morze na monitorze....

MartaIFIGENIA
20.07.2021, 18:45
Wszystko prawda . ujmująca lista błędów do zniechęcania ludzi ...

XxX-Mariusz-XxX
20.07.2021, 18:46
Witam. Gram 9 lat ale takiego czegoś nie było :( Musicie dawać takiego gniota

pasqdek
20.07.2021, 18:56
Chyba tez zrezygnuje bo grać nie da się niestetyj
Miałem nadzieje ze Ubity jakos zadziała, jak widac nie udało sie programistom, szkoda
Pozdrawiam Was i niestety żegnam jak wiele osob przede mną :(

Priapos
20.07.2021, 19:07
Proszę BB przywróćcie tymczasowego klienta, on działał płynnie a to co jest w przeglądarce to słowami nie da się opisać tak to muli że... słów brak.

Jeżeli na prawdę chcieliście zabić tę grę to mogliście to zrobić w bardziej subtelny sposób. A nie tak jak to zrobiliście teraz :'(

Na prawdę szkoda słów na to co się teraz dzieje z tą grą po 9 latach grania :(

Nie ma chyba sensu powielania tego samego ale w pełni się zgadzam z opiniami innych tu jest błąd na błędzie podpierany błędem. Już chyba wersja Alpha powinna działać płynniej.

Mapa odświeża się co chwile, gra strasznie tnie, wysyłanie odkrywców/geologów awykonalne praktycznie (człowiek klika i czekam x czasu aż gra się odwiesi), budynki dostają podwójne premie lub jak kto woli podwójny komunikat o tym że dano premie i premia została dana, księga zadań to masakra, co niektóre zadania poznikały z niej, nie widać kto jest online (no chyba ze nikt z znajomych już w to nie gra), wejście do gwiazdki zacina grę tak samo jej przewijanie, nie widać ile jest serowców w złożach, nie wyświetla żadnych posiadanych wiadomości w grze ( w skrzynce jest ich całe 0, a miałem ich chyba wcześniej z 43 strony).

A z pozytywów:
teraz pokazuje ile ile masz dostępnych patentów z maksymalnej ilości, w domku władyki pokazuje ile jest np. ziół i ile jej może być maksymalnie.

Edit:
Jak się zostawi grę na kilkadziesiąt minut samą sobie (u mnie był to czas na przeczytanie wszystkich postów w tym wątku (od pierwszej do dziewiątej strony)) na maksymalnym przybliżeniu na głównej wyspie to wyspa już się tak nie odświeża i działa bardzo płynie ale lepiej nie klikajcie na żaden budynek ;)

Edit 2:
:D handel jak to pięknie wygląda pokazuje że jest 1/1 a jak się kliknie strzałke w prawo to pokazuje 2/1 stron :D

Szkoda tylko że kupiec nie działa tak płynnie jak wcześniej.

grzegorz42
20.07.2021, 19:15
zbyt łaskawie to ująłeś. Mogli by wrócić do Klienta plis!!!

pretor29
20.07.2021, 19:22
i juz masa negatywnych opinie w sumie to tylko negatywne no ale bb i ta kwie swoje i tak zrobi lepiej ... w ogole zero jakiegokolwiek sluchania opini graczy ...

WROCCIE DO KLIENTA BO TE UNITY TO NAJWIEKSZA WASZA PORAZKA... tam przynajmniej gra dzialala

Zax100
20.07.2021, 19:24
przecież to są jakieś jaja , od 30 minut próbuję się zalogować

gothikam
20.07.2021, 19:26
moze chca gierke zamknac tylko nie wiedzieli jak to powiedziec; no coz ; teraz bez slow wiadomo o co im chodzi

Tomasz12
20.07.2021, 19:27
W historii handlu widzę oferty kupna/sprzedaży chyba wszystkich osób z serwera.
Budynek: Pojemny Magazyn wyświetla ikonkę informującą o możliwości rozbudowy. A sam jest na maksymalnym poziomie.

jimjimjimek
20.07.2021, 19:27
Na niemieckich chyba 70 stron lamentu już :D

pretor29
20.07.2021, 19:32
a wystarczylo zostawic mozliwosc grania przez klienta lub przez unityi by bylo po sprawie... nikt by na to unity nawet nie wlazl no ale bb jeszcze raz brawa ... pseudo informatycy od siedmiu bolesci

Benek1953
20.07.2021, 19:35
Dlaczego ta mapa ciegle znika gdy przejde w inne miejsce to co sie dzieje z to gra to masakra

darkun
20.07.2021, 19:53
A wiec to co chyba kazdy sie spodziewal w koncu nadeszlo . Wniosek moze byc tylko jeden BB nie chcialo oglosic zamkniecia gry oficjalnie wiec wymyslalo clienty, unity , jakies tam prace nad rozwojem ble ble ble . A naprawde chodzilo o zamkniecie gry ale na zasadzie nie MY zamykamy tylko gracze rezygnuja , wiec brak grajacych to mozna spokojnie zamknac gre . Wprowadzenie clienta to bylo pierwsze podejscie , zrezygnowalo mase ludzi , a to co teraz oddali to spowoduje rozgoryczenie i odejscie nastepnych i prosta droga do zamkniecia gry . Tylko BB po co byly te cale podchody i wkur.... graczy , co chcieliscie uzyskac ? Niestety ale UBI jako wlasciciel powinien poniesc za to konsekwencje , ja napewno likwiduje konto na UBI i omijam ta firme ,po takim potraktowaniu graczy nie zaslugujecie na jakiekolwiek zaintereswanie waszymi produktami . Zachowaliscie sie jak nasi rzadzacy - duzo obecywac a w rzeczywistoci wydymaliscie graczy.

sloslo57
20.07.2021, 20:03
Też już narzekałem na grę i oczywiście wszystkie błędy jakie są wypisane pojawiają się i u mnie. Ale akurat u mnie jest jeden pozytyw. Jestem na wakacjach i jedyny bez limitowy net jaki posiadam to Areo2. I gra się uruchomiła za pierwszym razem w ciągu 3 minut (męczyłem się jedynie w południe podczas pierwszego logowania). Pobrała około 10 MB. Sprzęt pamiętający wersję Beta. Zadanie gildii i dzienne klepnięte i na razie tylko to można zrobić bez stresowo.

pretor29
20.07.2021, 20:04
to narazie mamy 2 osoby ktorym wszystko dziala ty i penelopa brawo

yachoo79
20.07.2021, 20:06
Co ode mnie o ile logowanie poszło w miarę sprawnie to zdziwiło mnie dość długie ładowanie budynków na wyspie
Działa ponownie Pinky to na plus minus to masakrycznie małe litery na czacie gildii i handlu nawet jak powiększę jak najbardziej mogę to widzę maczek a nie normalną czcionkę jak otwieram gwiazdę i wybieram odkrywcę lub geologa to samo nie widzę na co puszczam a samych odkrywców ponad 50 wszelkie odbieranie premek to to samo koniecznie musi to zostać poprawione bo tak to było lepiej grać na Clliencie który działał i można było wszystko spokojnie zrobić jedyna różnica że tam Pinky nie działało, gram na Mozilli

sloslo57
20.07.2021, 20:17
to narazie mamy 2 osoby ktorym wszystko dziala ty i penelopa brawo

Nie wszystko tylko logowanie. Klient potrafił na złym necie mulić i wreszcie wywalał z błędami. Młotkowy był normą. Tutaj nawet opcja odśwież działa, a nie wywala. Grafika jest rzeczą względną. Pozostaje kwestia czasu reakcji na klikniecie liczona w sekundach niezależnie od tego jaki mamy internet i ten szczegół dyskwalifikuje grę w obecnej chwili. Więc nie jestem wcale pełen zachwytu jak Penelopa.

Sergo_cork
20.07.2021, 20:17
https://i.ibb.co/qjkXkpb/nagroda.jpg
CO to ma byc?

Benek1953
20.07.2021, 20:18
Gra zrobila sie bardzo prymitywna to chyba poczatki gier na kompach

RaMaR
20.07.2021, 20:24
Ujmę to tak: Nie byłem uprzedzony do zmian rozumiem dużo ale z niepokojem obserwuję iż najazd gości z południa wręcz kolosalnie wpływa na poziom inteligencji za zachodnią granicą Polski . Dochodzę do wniosku ,że niedługo zachodnia cywilizacja wróci do Jaskiń i patykami zaczną dłubać w skale.

Eurydyka
20.07.2021, 20:28
Ujmę to w jednym zdaniu...gorzej być nie może (:

horis
20.07.2021, 20:33
Ujmę to w jednym zdaniu...gorzej być nie może (:

nie doceniasz BB, według mnie owszem może być jeszcze gorzej

TomMic
20.07.2021, 20:35
@BB_Penelopa

08.07.2021 Harmonogram wydania wersji Unity
"...Naprawiliśmy już wiele zgłoszonych przez Was błędów i jeszcze bardziej poprawiliśmy wydajność nowej wersji..."

20.07.2021 Unity już działa!
"...Wersja Unity została pomyślnie zaimplementowana na serwery..."

Gracze zostali oszukani, ponieważ wdrożona dziś wersja w żadnym razie nie może zostać nazwana "poprawioną" lub "pomyślnie zaimplementowaną". Jest to nic innego jak wersja beta, która przy tylu błędach i niedociągnięciach absolutnie nie miała prawa zostać wdrożona produkcyjnie. Pisanie o jakimkolwiek sukcesie jest nieśmiesznym żartem, zahaczającym wręcz o kpinę z ludzi, którzy swoimi pieniędzmi (do tej pory) utrzymywali grę.

Sugestia może być tylko jedna - wycofanie wersji Unity, przywrócenie tymczasowego klienta i dopracowanie wersji przeglądarkowej przed jej ponownym uruchomieniem. Zgłaszają to nie tylko gracze polscy, ale i z serwerów anglo- i niemieckojęzycznych.

Tomcio0503
20.07.2021, 20:39
https://images89.fotosik.pl/522/605af29e27a135b9gen.jpg

A co z tym zrobić?? Pojawia się po chwili od załadowania mapy. Ciastka i dane czyszczone

maniekww
20.07.2021, 20:53
Czy przy następnej aktualizacji będą większe ikony i okienka gry bo teraz to jakaś masakra...

hadzi4
20.07.2021, 20:56
mam monitor 55 cali a ledwo co widać...ta wasza unity to najgorsza grafika w historii TSO....pora skończyć w to grać

Piotr1305
20.07.2021, 20:58
Grać się nie da. muli jak sk.....n. pisać na czacie nie można. poraszka tylko tak dalej a ludzie grę oleją

pretor29
20.07.2021, 21:16
a tak przy okazji targowisko gildii dalej nawet nie ruszone hahaha...

Aniteczka
20.07.2021, 21:17
Witam Was
Chciałam się podzielić obserwacjami i dzisiejszymi doświadczeniami:

Od dawna gram i jak zwykle przy zmianach (przypomnijcie sobie jak pojawił się klient) zawsze jest wielki atak na wszystkich odpowiedzialnych za grę. Osobiście ich nie bronię i zgadzam się z Wami wszystkimi - po testach i zgłaszanych uwagach błędy powinny być minimalne!
Zawsze grałam przez Chroma.

Od 12:00 próbowałam uruchomić grę. Za każdym razem pojawiał się ten brązowy pasek "załadowany" i na tym się kończyło!

NIC NIE POMAGAŁO - CZYSZCZENIE CIASTECZEK, HISTROII, ZAPISANYCH HASEŁ ITD - NIC NIC NIC !!!!!!!!!

Wtedy postanowiłam sięgnąć po MS Edge (nie używam go wcale), zalogować się i co się okazało - TO SAMO! - brązowy pasek i nic więcej
Następnie zainstalowałam Firefoxa - niby nowa przeglądarka, nigdy nie używana, CZYSTA! Zalogowałem się i ........ TO SAMO !!!!!!!!!!!!!!!!

A więc "Pani Pene..." Twoje sugestie nic nie dają.

Ale wpadłam na pomysł żeby skorzystać z komputera dzieciaków, gdzie nigdy nie grałam w settlersów i co się okazało - GRA SIĘ URUCHOMIŁA !!!!

Pierwsze spostrzeżenie, ten brązowy pasek na początku normalnie się ładował (nie tak jak na moim sprzęcie), potem pojawiła się grafika z grubaskiem i uruchomiła się gra. O samej grze się nie będę teraz wypowiadać.

Wiem, że wszyscy są wściekli ale może znajdźmy wspólnie jakieś rozwiązanie tego problemu, bo na pewno nie jest to WINA PRZEGLĄDARKI ale coś głębiej zaszytego w naszych komputerach...., pytanie tylko co ?
Znajdę, podzielę się...., jak na razie na 3 różnych przeglądarkach na moim kompie, na żadnym się nie uruchamia (u dzieciaków na kompie tak)

Pozdr.

pretor29
20.07.2021, 21:21
my mamy szukac rozwiazania? dobre, wystarczylo sluchac ludzi i naprawiac bledy a nie wgrywac cos kompletnie beznadziejnego

Aniteczka
20.07.2021, 21:23
my mamy szukac rozwiazania? dobre, wystarczylo sluchac ludzi i naprawiac bledy a nie wgrywac cos kompletnie beznadziejnego

Masz racje... lepiej ponarzekać i nic nie robić ;-)

pretor29
20.07.2021, 21:24
wystarczylo wziac sie za to 3 lata wczesniej a nie na ostatnia chwile jak sie wszystko sypnelo.. a po drugie nie ja pracuje w bb i nie mi placa za to wiec niech sie sami tym zajmuja

Magdina
20.07.2021, 21:27
grać w tej chwili się nie da, co nawet wysłanie 5 geologów to orka, o grubasach nie wspomnę (mam ponad 100). Wrzucenie 1 premki trwa wieki, jak tu wrzucic 50 steków do zadanka. mimo najlepszych chęci, grać się nie da, jest lipa

Panoramixus
20.07.2021, 21:43
Kiedy pracowałem jeszcze jako QA to po pierwszych sprintach dostawałem bardziej dopracowane oprogramowanie do sprawdzenia niż to... coś.
Pozdrawiam osobę w BB, która odważyła się ten chłam puścić na produkcję i zaprezentować graczom jako sukces.

W słowniku ludzi kulturalnych nie ma słów dostatecznie obelżywych, aby adekwatnie opisać tę kpinę z graczy.

StachuSiekiera
20.07.2021, 21:49
Kiedy pracowałem jeszcze jako QA to po pierwszych sprintach dostawałem bardziej dopracowane oprogramowanie do sprawdzenia niż to... coś.
Pozdrawiam osobę w BB, która odważyła się ten chłam puścić na produkcję i zaprezentować graczom jako sukces.

W słowniku ludzi kulturalnych nie ma słów dostatecznie obelżywych, aby adekwatnie opisać tę kpinę z graczy.

Dokladnie, powinny tu byc same gwiazdki.
Polecieli lepiej niz ci od Cyberpunka

Dublinczyk
20.07.2021, 21:57
mi się nawet nie chce pisać co tam jest nie tak po iluś minutach czekania aż wyspa się załaduje dałem sobie spokój i wyłączyłem to w diabły :D

YouRQ
20.07.2021, 21:59
Na sprzęcie jak poniżej czuję się jakbym odpalał Battlefielda na kalkulatorze, ludzie co Wy żeście najlepszego uczynili ?!?
Patrząc jak to się tnie, jak spaprany jest interfejs, nieczytelne grafiki to mam ochotę sobie żyły łyżeczką podciąć albo widelec wbić w oko i podkręcić kontrast...
- Ryzen 7 4800H 4,2GHz 8/16 rdzeni/wątków
- 32GB RAM
- RTX2060
- SSD NVME R/W ~2300/1700MBps
- Windows 10 Pro
Jak na takim sprzęcie może to chodzić jak gówno? Nie odpowiadajcie bo to pytanie retoryczne...

Milimetr001
20.07.2021, 22:03
Kiedy otwiera się raport z podbicia kolonii, wyskakuje okno z problemu z połączeniem:) masakra

Zdzislavsky
20.07.2021, 22:09
Grafika potwornie dostała, interfejs stał się mega ziemniaczany, ależ to jest downgrade gry. Komu ten klient przeszkadzał... Niektóre budynki 7 poziomu, jak np. domek na wodzie albo piernikowy są nieproporcjonalnie wielkie. Najważniejsze jednak, że na 63 poziomie wciąż mogę w głównej belce kontrolować ile mam desek iglastych i kamieni... sic!!!

TERJAR
20.07.2021, 22:15
Tragedia !!!Nie da sie grać .To nie........szkoda słów .Nic nie dziala normalnie !!!!Czas oczekiwania na otwarcie jakiegokolwiek okienka to przepasc.
jak zrobic kolonie? gdzie trzeba szybko zmieniac wojsko !!!
w koszarach juz nie pokazuje ilosci wojska jaka chce werbowac,
jest wiele innych ..............żenada
komputer/
przegladrka?
internet?
a co ma piernik wspolnego z wiatrakiem?
ktoś to zmaścił !!!!tylko poc co
działało esxtra/bez problemów
szkoda ......a taka fajna gra

LaMagra83
20.07.2021, 22:18
Witam,
gram w setki od 2012 roku, dużo widziałem.
Konserwy konserw itp. :)
Ale tym przebiliście wszystko.
Powrót do korzeni z grafiką to jest to :)
Lepiej psuć zamiast przyznać się, że czegoś nie potraficie naprawić- motto BB

Pozdrawiam pasjonatów TSO

XD

johnyw
20.07.2021, 22:23
To chyba Polski Ład z Dobrą Zmianą nadszedł.

Skała-1
20.07.2021, 22:56
"A wiec to co chyba każdy się spodziewał w końcu nadeszło . Wniosek może być tylko jeden BB nie chciało ogłosić zamknięcia gry oficjalnie wiec wymyślało clienty, unity , jakieś tam prace nad rozwojem ble ble ble . A naprawdę chodziło o zamkniecie gry ale na zasadzie nie MY zamykamy tylko gracze rezygnują ", - zgadzam się darkun.

Czas wyzwolić się ze Settleresów, bo ta gra się skończyła.

Aleksygra
20.07.2021, 22:56
siema chyba raczej zwis nadszedł.. przeskoczyli sami siebie.. niektórzy nie mogą pisać w grze.. a dla mnie brak możliwości pisania w setach to strata czasu :).. dobrze że nie doszedłem do tego etapu ..heh ;)
https://prnt.sc/1dmw6up

Priapos
20.07.2021, 23:15
To jest hit :D tego jeszcze nigdy nie widziałem w żadnej grze. Pojawia się dokładnie na około 2s. dokładnie 1.5/1.7s.

Klawek
20.07.2021, 23:22
Wszystko niebieskie po 5 minutach cos się ładuje wysłanie szybkie odkrywców robienie bloków itp. zakazane przez twórców
szkoda że pieniądze za diamenty umieją wziąć ale jak już coś od siebie dać logicznego to porażka - cofnięcie gry do epoki amigi sukces jakich mało
szkoda czasu chyba czas skończyć bo po tej aktualizacji nie będzie komu grać już

grand_daddy
20.07.2021, 23:26
Pytanie : czy to nie jest czasem wersja 8 bitowa ?? czy też wczesna beta ??

pretor29
20.07.2021, 23:26
moze promo na klej dadza

Priapos
20.07.2021, 23:35
Zauważyłem a przynajmniej u mnie tak jest, że po wyspie można w miarę płynnie się poruszać dopóki nie kliknie się gwiazdki bo wtedy zaczyna strasznie ciąć :(
A i przy odrobinie szczęścia uda się wysłać na raz tylko dwóch odkrywców :) bo potem 5-20s pauza.

Ale wszystkie błędy wspomniane przeze mnie wcześniej dalej występują jak u wszystkich :D

Sprzęt to laptop od HP:
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-8300H
System: Windows 10 (64-bitowy)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 2060
RAM: 32645 MB = 32GB

AfrikanAmore
20.07.2021, 23:37
Jak możecie pisać, że BB tylnymi drzwiami zamyka TSO jak w osiągnięciach ewentowych wydarzenie walentynkowe zaplanowane do 2028 roku xD

Tomasz12
20.07.2021, 23:39
Kolejne ciekawe problemy
Czat działa co drugie logowanie.
Nie widać kto ze znajomych/członków gildii jest aktualnie zalogowany do gry.

Priapos
20.07.2021, 23:40
Jak możecie pisać, że BB tylnymi drzwiami zamyka TSO jak w osiągnięciach ewentowych wydarzenie walentynkowe zaplanowane do 2028 roku xD

Faktycznie :D a to dobre

Probolowice
20.07.2021, 23:51
Tak na moje oko to z rok to będą naprawiać :)

gleczer
20.07.2021, 23:54
Daje im tydzień na poprawki. |Jak nie da się grać, jak w XXI wieku, to po kilku letniej przyjaźni definitywny koniec. Nie otworzę już tej gry.
Może będzie czas na inne przyjemności, a nie tylko na THE sett....

Prorok_Daniel
21.07.2021, 00:04
Jakby nawet "bańkę" kleju za złotówkę dali to i tak się nie da grać!

dario_j
21.07.2021, 00:07
Ta wersja na Unity ssie! Menu gwiazdy koszmarnie niedołężne. Czcionka rozmazana, często ciut za duża, a tę druga jest ohydna (Interfejs użytkownika na 100%, wygląda lepiej niż domyślne 90 %, ale mogło być lepiej), polskie znaki wyglądają inaczej i lepiej niż reszta znaków w czcionce użytej wyświetlania nazw obiektów na mapie. Czat mógłby być szerszy. Gdy pojawia się nowe zadanie to gra staje dęba na kilka sekund. I jeszcze trochę by się rzeczy znalazło, które zostały z knocone, ale to później. O dziwo Excelsior działa świetnie, przesuwanie mapy znacznie gładsze, ale to by było na tyle.
Jednak klient gry nie był taki zły i to pomimo faktu, że jak byłem AFK to gra często nie ładowała się nawet przez godzinę, ale jak wracałem to minutkę później już można było działać (ciekawe jak to wam wyszło, bo mogę się założyć o złociste że nie było to zamierzone). No i nie było spadku jakości grafiki, czcionki czy szybkości działania przy przejściu z flasha na klienta

Czarnocin
21.07.2021, 00:52
Jak to leciało "Wersja Unity została pomyślnie zaimplementowana na serwery."? Czuję wschodzącą gwiazdę wiadomości w telewizji publicznej :)

kuyaviak
21.07.2021, 01:20
Cytując klasyka - Kazika zapytam : "coście sq...ny uczynili z tą grą ??"

Panoramixus
21.07.2021, 01:22
Jak to leciało "Wersja Unity została pomyślnie zaimplementowana na serwery."? Czuję wschodzącą gwiazdę wiadomości w telewizji publicznej :)

https://forum.thesettlersonline.pl/attachment.php?attachmentid=3549&stc=1&d=1626823487

Lorenzza
21.07.2021, 02:13
w ekspedycjach nie działa opcja odwrotu - kiedy klikasz odwrót nic się nie dzieje; w zdobytych ekspedycjach nie da się też ustawić konkretnej liczby jednostek na wybranych polach; poza tym nie widać liczby jednostek dostępnych wybierając je w koszarach (nie ma podglądu na ilość jednostek), i wiele innych

sorry, ale ta aktualizacja to jakaś chujnia

Lisq3
21.07.2021, 02:14
no to pograne.

Lorenzza
21.07.2021, 02:18
i coś wam zegar szwankuje, bo to co napisałam o 02:13 wyświetla się na forum jako post z godziny 01:13

Wudz
21.07.2021, 02:29
Chyba po raz pierwszy skomentuję wprowadzone zmiany. Jest źle.

Arturro15
21.07.2021, 02:29
Dziękuję Ci BB za zorganizowanie mi czasu wolnego. Dzięki waszej aktualizacji mam go teraz w nadmiarze, bo na grę nawet wejść nie można. Kolejny krok do zamknięcia gry.

Lorenzza
21.07.2021, 03:04
dajmy im szansę :) jeśli za dwa dni nic się nie zmieni i nie będzie konkretów odnośnie aktualizacji, to może czas, aby po 13 latach odejść z tej gry ;P

SiMMek2020
21.07.2021, 04:42
ale rozmiar stanika mojej byłej baby to po ch... wam ?
ja mam 386 z 32MB ramu

Plumss
21.07.2021, 06:55
Koniecznie trzeba wrócić do starego klienta gry! Próbowałem grać - nie da się.

supersett
21.07.2021, 07:54
Dokładnie, przeszli już samych siebie. Odkąd zostali "zaskoczeni" wyłączeniem flasha byłem już na wylocie z Setllersów za ich głupote i nie przejście w pore na HTML5 jak Foe, Elvenar i inni. Stwierdziłem jednak że po tylu latach nalezy im się dać szanse na poprawę i poczekam na Unity. Poczekałem, zobaczyłem i dziękuje wszystkim za 10 lat gry :)

Andy101
21.07.2021, 08:01
Nie narzekaj. U mnie na
Ryzen Threadripper 1920X @ 3,5 GHz 12/24 rdzeni/wątków
32 GB RAM
RX 480 4GB
SSD Patriot 1TB M.2 PCIe NVMe Viper VPN100
Nawet działa tylko czasami przycina. Poszukam mocniejszej grafiki i procesora. Już zamówiłem Ryzen Threadripper 1950X 16/32 teraz spokojnie pogram.

syprof
21.07.2021, 08:03
hahaha. dokładnie!

immortalfame
21.07.2021, 08:13
namęczyłem się wysłać odkrywców, nie ma wiadomości zwrotnych :D

Airliner
21.07.2021, 08:17
wielka klapa nic nie działa

qpon777
21.07.2021, 08:20
Forge of Empires :)

dzięki hadzi :)

sparkz
21.07.2021, 08:21
Koniecznie trzeba wrócić do starego klienta gry! Próbowałem grać - nie da się.

wg tego co pisali na niemieckich serwerach, co ktos z UK skrupulatnie przetlumaczyl :

A rollback is also not technically possible, that was a path in only one direction (currently).

Wiec jest jeszcze zabawniej niz bylo.

Chcialbym powiedziec "a nie mowilem" ale nie mowilem, bo nawet ja sie tego nie spodziewalem :D

immortalfame
21.07.2021, 08:22
https://prnt.sc/1dtmh1q

jest jakis event, u mnie nawet drzwi sa do otworzenia :D

jermoc5091
21.07.2021, 09:01
Dno totalne wgrywa sie bardzo długo cała mapa odkrywa sie powolij i po przesunieciu zanika przesyłanie ze scchowka do magazynu nie skomentuje wysyłanie poszukiwaczy kicha toalna Amiga nie do grania.Nie obrażając Amigi która wspominam z sentymentem.W kazdym razie nie do grania

bafi78
21.07.2021, 09:07
Jak w pierwszym wpisie. Gra kompletnie nie nadaje się do gry. Proponuję ponownie załadować starego klienta.

niesmialy
21.07.2021, 09:09
Jaki cudem zostalo To dopuszczone do grania?????

SiMMek2020
21.07.2021, 10:05
kiedy wracamy do Adobe?

MissLien
21.07.2021, 10:59
Ja dodam, że po wysłaniu generała do ataku na przygodzie nie działa opcja "odwrót"

pretor29
21.07.2021, 11:00
do bb i tak nic nie dociera oni wszystko wiedza lepiej, no ale teraz przynajmniej nikt tu nie wyda zlamanego grosza na ten badziew

GeraldTarant
21.07.2021, 11:04
JAK MOŻNA DOPUŚCIĆ TAK SPIERD...NĄ WERSJĘ DO UŻYTKU . BRAK WYDAJNOŚCI , WIELKOŚĆ OKIEN MNIEJSZA JUŻ CHYBA NIE MOŻE BYĆ, ODSWIEŻANIE TO ŻART, CZAS REAKCJI DLA FLEGMATYKA, NAGMINNE ZRYWANIE POŁĄCZEŃ Z SERWEREM.

Brawo pokazaliście klasę.
Nie pozdrawiam i życzę tak udanego dnia jaki mamy , my gracze z waszym tworem.

Ps: Próby wysłania zgłoszeń kończą się informacją o błędzie strony.
Ps2: ODSDAJCIE Klienta :/

Magdina
21.07.2021, 11:10
nawet nie zostawili sobie furtk ido powrotu no chyba az tak glupim nie mozna byc

chyba można, patrząc po wrzuconym gniocie, to można

Priapos
21.07.2021, 11:22
Ale to fajnie wygląda :)
Wchodzisz do kogoś na wyspę to widzisz swoją i jego dopóki gra się nie przeładuje a jak się wraca na swoją to tak samo :D

Edit:

O czat działa ale tylko na 1:1 bo pokazuje kolor ze ktoś coś napisał :D

Edit2:

Na plus jest to że podczas wysyłania odkrywców można cofać okna jak się źle kliknęło przez lagi.

Edit3:

Gdzie są obiecane nowe funkcje jakie zostały obiecane jak się kliknie prawym przyciskiem myszy na mapie ?

jimjimjimek
21.07.2021, 11:25
Hello,

a little update from the chat, as I want to share the feedback with everyone.
Today we are working hard to check (and eliminate) the errors.
We also have conversations about what would be most advisable.
But since I don't want to make any promises about anything here, I can only say a "Please be patient, I'll post something more later". Some tips that currently help to play at least a little.

1. Sets animals and animations
in the settings 2. The star menu creates some lags, if possible you should only leave it open for
activities, then leave it open and do not keep it open throughout 3. Open the star menu best over a free area on your island or above the sea, because currently you click "through" the menu and land on the buildings in the background

[8:32 AM] BB_KUmakun9: Hi you. We had already written in the forum yesterday, several times. But unfortunately it goes down with the masses of comments.
[8:33 AM] BB_KUmakun9: Today we try to post an overview in the feedback in the first post, so that at least the few comments are visible.
[8:34 AM] BB_KUmakun9: The fact is: Unfortunately, I can only tell you something about the current status later. We are currently in talks and see what is possible today (emergency maintenance,
reset, client or how long this would currently last) [8:34 AM] BB_KUmakun9: We have at least 3 (!!) Bugs found that currently make
it unplayable Players: can't you just go back to the client?
[8:35 AM] BB_KUmakun9: We can't just "go back" just like we can't just go back to "Flash of 2020". But as I said, I'm currently
on it and express this wish again [8:35 AM] BB_KUmakun9: Welloo, please don't be angry if I still need a little bit today to set up a news or to respond correctly to comments. I don't ignore anyone on purpose, but I think that the
solution is currently more important than "holding comments" until then players: How does the game work in the other countries? Since the rollout was already on Monday?
[8:36 AM] BB_KUmakun9: It's broken
worldwide [8:36 AM] MOD_Panthera9: The Unity version has been played on all instances at the same time. :-)
[8:37 AM] BB_KUmakun9: Well, I'll leave you Panthera again, so I can get information for you today. As soon as I know something, I post it in the
forum (and depending on what comes on the homepage) [8:37 AM] BB_KUmakun9: Mod_Tamarree now sits at the overview in the "Unity is Live" feedback
< Mod_Tamaree had even added the overview in the first article yesterday shcon.

Freha
21.07.2021, 11:26
a nasze BB nadal milczy? No super!

rafmir
21.07.2021, 11:30
Widac BB uważa ,ze jest ok

pretor29
21.07.2021, 11:31
czyl ido klienta nie wroca beda dalej ten badziew trzymac , wiec pograne...

wojtex113
21.07.2021, 11:35
Tu jest niemiecka dyskusja na temat unity na 1 stronie jest podgląd postów od bb
https://forum.diesiedleronline.de/threads/143778-Feedback-Unity-ist-Live!

...,, Przegląd najważniejszych odpowiedzi / komentarzy BB na ten temat w skrócie.
20.07.2020

ZacytowaćCytat z BB_Kumakuna Zobacz post
Witajcie dzielni osadnicy,

chciałbym tu pokrótce podzielić się z Wami informacjami z mediów społecznościowych, abyście mogli znaleźć kilka rozwiązań bieżących problemów.

1. Gra nie ładuje się poprawnie (na przykład części wyspy pozostają niebieskie / woda).
Proszę dać wersji Unity trochę czasu. Światy są otwarte, ale najpierw wszystko musi się poprawnie załadować. Pierwsze ładowanie wyspy może potrwać trochę dłużej, ponieważ naprawdę WSZYSTKO trzeba przeładować.

Jeśli po 5-10 minutach nie będzie lepiej, opróżnij pamięć podręczną DNS, pamięć podręczną przeglądarki i przetestuj ją w innej przeglądarce. Mamy to na uwadze.

2. Nikt nie jest online, reklama nie jest wyświetlana
Odnośnie „nikt nie jest włączony”. Jak wspomniano, czat jeszcze nie działa. Statystyki online pochodzą z czatu. Brak czatu => Brak reklam online.
Status: 12:45: Błąd czatu został naprawiony i w związku z tym zarówno czat, jak i wyświetlanie online powinny działać.

3. Czat/interfejs użytkownika jest zbyt mały.
Możesz to zmienić w ustawieniach, powiększyć / zmniejszyć i użyć innej czcionki.
Podstawowe ustawienie jest oparte na standardowych rozmiarach w Twoim systemie. W związku z tym system 4k będzie miał znacznie mniejszą czcionkę niż normalne systemy, a następnie musiałby odpowiednio zwiększyć skalowanie w ustawieniach.
Odnośnie rozmiaru czcionki: Koło zębate pod awatarem -> Koło zębate -> Poniżej znajdują się cztery strzałki skierowane we wszystkich kierunkach, wyłącz opcję „Automatycznie skaluj interfejs użytkownika”. Następnie możesz dostosować rozmiar powierzchni pod spodem.

Uwaga:
Chcielibyśmy dać grze (i czasom ładowania) 1 godzinę, aby mogła się uspokoić i wczytać.
Jeśli nadal będziesz mieć problemy z ładowaniem (w tym współdzielenie wyspy w ogóle się nie ładuje / zawiesza się itp.), utworzymy KOMUNIKAT O BŁĘDZIE i będziemy musieli (tak okropne i irytujące, jak zawsze) poprosić o WSZYSTKIE dane techniczne. Bo tutaj są duże różnice, z niektórymi działa bezproblemowo, z innymi nie.
20.07.2021
ZacytowaćCytat z Hofi76 Zobacz post
Witam
wszystkich Byłoby sensowne dla twórców, gdybyś sformułował swoją krytykę w taki sposób, aby można ją było następnie uwzględnić w zaległościach.
Oto moje uwagi: Użyj przeglądarki CHrome pod Win10
- nie ma możliwości przejęcia kilku wiadomości (np. explorer), ponieważ zaznaczenie "gwiazdy" "magazyn" nie jest widoczne
- zadania w księdze zadań nie są do końca czytelne, problem z rozwiązaniem?
- Wyświetlanie przydzielonych jednostek dla generałów niewidoczne, prawdopodobnie ten sam problem co powyżej, rozdzielczość
Powinno być dokładnie tak, ale w komunikatach o błędach. Trochę też trochę porządkujemy, ale opinie są oczywiście przytłaczające.

A na pytanie „chcemy klienta z powrotem, czy zamierzasz go oddać?”. Nie, obecnie nie ma opcji wycofania. Pracujemy nad problemami.

Tutaj również chciałbym ponownie zauważyć, co pomogło niektórym osadnikom:

1. Całkowicie odinstalować klienta z systemu
2. Opróżnij pamięć podręczną Dns / pamięć podręczną przeglądarki
I najważniejsze! Uzyskaj aktualne wersje, zwłaszcza wersje dla systemu Windows! Od 1 lipca Windows rozpowszechnia swoją KB5004237 i nowsze wersje. Jeśli możesz uzyskać najnowsze, zrób to. To samo dotyczy oczywiście przeglądarki.

Pracujemy na pełnych obrotach nad raportami. Zgodnie z priorytetami: grywalność <=> czasy ładowania i tylko WTEDY adresujemy wszystkie inne wiadomości. Jednak niektóre z nich zostały już zgłoszone.
21.07.2021
Witam,

mała aktualizacja z czatu, ponieważ chcę podzielić się opinią ze wszystkimi.
Dziś ciężko pracujemy, aby sprawdzić (i wyeliminować) błędy.

Prowadzimy również dyskusje na temat tego, co byłoby teraz najbardziej wskazane. Ponieważ nie chcę tutaj składać żadnych obietnic, mogę tylko powiedzieć „Proszę o cierpliwość, opublikuję trochę więcej później”.

Kilka wskazówek, które obecnie pomagają choć trochę grać.
1.
Wyłącz zwierzęta i animacje w ustawieniach 2. Menu gwiazdki tworzy kilka opóźnień, jeśli to możliwe, należy pozostawić je otwarte tylko dla czynności, a następnie zamknąć i nie trzymać go przez cały czas
3. Otwórz menu gwiazdki najlepiej na koniec wolny obszar na twojej wyspie lub nad morzem, ponieważ obecnie w innym przypadku klikasz "przez" menu i lądujesz na budynkach w tle

[8:32] BB_KUmakun9: Cześć wszystkim. Pisaliśmy już wczoraj na forum kilka razy. Ale niestety schodzi to z masą komentarzy.
[8:33] BB_KUmakun9: Dzisiaj ponownie próbujemy zamieścić przegląd w opinii w pierwszym poście, aby przynajmniej kilka komentarzy było widocznych.
[8:34] BB_KUmakun9: Faktem jest, że nie mogę powiedzieć nic o obecnym stanie do później. Obecnie dyskutujemy i sprawdzamy, co jest możliwe dzisiaj (awaryjna konserwacja, reset, klient lub jak długo to zajmie)
[8:34] BB_KUmakun9: Znaleźliśmy co najmniej 3 (!!) błędy, których obecnie nie da się odtworzyć.
player: nie możesz po prostu wrócić do klienta?
[8:35] BB_KUmakun9: Nie możemy tak po prostu „wrócić”Tak jak nie możemy po prostu wrócić do „Flash of 2020”. Ale tak jak powiedziałem, jestem na bieżąco i ponownie wyrażam to życzenie
[8:35] BB_KUmakun9: Także proszę nie złość się, jeśli nadal potrzebuję trochę dzisiaj, aby zamieścić wiadomości lub poprawnie odpowiedzieć na komentarze . Celowo nikogo nie ignoruję, po prostu uważam, że rozwiązanie jest obecnie ważniejsze niż „odkładanie komentarzy” do tego czasu
Gracz: Jak idzie gra w innych krajach? Czy wdrożenie było już w poniedziałek?
[8:36] BB_KUmakun9: Jest zepsuty na całym świecie.
[8:36] MOD_Panthera9: Wersja Unity była odtwarzana na wszystkich instancjach w tym samym czasie. :-)
[8:37] BB_KUmakun9: Cóż, zostawię cię tu znowu z Pantherą, żebym mógł dzisiaj zdobyć dla ciebie trochę informacji. Jak tylko coś dowiem, opublikuję to na forum (i, w zależności od tego, co nadchodzi, na stronie głównej)
[8:37] BB_KUmakun9: Mod_Tamarree siedzi teraz na przeglądzie w "Unity is Live" sprzężenie zwrotne
''

Priapos
21.07.2021, 11:36
BB_Penelopa może się jakoś odezwiesz do nas i cokolwiek napiszesz ?

Jakie plany, czy ludzie zgadli że chcecie zabić tą grę tak jak było pisane, czy jakoś to naprawicie, itp?

pretor29
21.07.2021, 11:41
daj jej wypic kawe skoro nic wiecej nie potrafi... dla calego zespolu bb jedyne rozwiazanie to czyszczenie ciasteczek to pomaga na wszystko hehehe... wszystko spieprzyli a teraz tlumacza sie jak to szukaja bledow itp ... po co w ogole te unity bylo ....

Freha
21.07.2021, 12:05
Gdyby tylko nie te polaczki ...

wszyscy jojczą ;) niezależnie od nacji

rafmir
21.07.2021, 12:43
Ale niestety BB głuche.

gerb74
21.07.2021, 13:52
grywalnośc.......zerowa, po prostu się nie da. Jeżeli tak ma wyglądać wersja ostateczna to dramat i czas żeby poszukać czegoś innego :(

krzyżan12
21.07.2021, 13:54
To że gra nie działa prawidłowo wszyscy wiedzą , puszczenie odkrywców i geologów trwa 100 razy dłużej , czat nie działa itd
Ale jak ja mam zrobić misję współpracy teraz????

NecroMag
21.07.2021, 14:02
Nie wiem, czy ktoś to już napisał, ale jak się najeżdża na zielony pasek czasu produkcji, to nie wyświetla ile jeszcze zostało do końca cyklu. A tak w ogóle, to mogę tej grze wystawić już tylko jedną ocenę - [']

R.I.P. Setki. Miło było, ale się skończyło.

tomexe
21.07.2021, 14:06
tragedia, zenada, beznadzieja... mozna by jeszcze mnozyc epitety, tylko czy to cos da i czy ktos to slucha, a co najwaniejsze bierze pod uwage?

Jenkowice
21.07.2021, 14:19
Myślałem, że to ja mam za słaby komputer (roczny MacBook air) lub za słaby internet (pobieranie 22MB, wysyłanie 5MB). Czyli nie jestem jedyny sfrustrowany. Nie możliwe, że oni uważają, że to działa.

BB_Penelopa
21.07.2021, 14:31
Witam!

Uprzejmie informuję, że sprawdzamy problemy (w tej chwili są znane trzy duże problemy) i pracujemy nad ich rozwiązaniami. JEDNAK nie możemy podać dokładnego terminu ich naprawy.

Dodatkowo podaję 3 wskazówki, które mogą pomóc w płynności gry.

1. Zdeaktywuj zwierzęta i animacje w ustawieniach.
2. Menu gwiazdy tworzy pewne opóźnienia, jeśli to możliwe, należy pozostawić je otwarte tylko dla działań, a następnie zamknąć i nie pozostawiać otwartego przez cały czas.
3. Otwórz menu gwiazdy nad otwartą przestrzenią na swojej wyspie lub nad wodą w przeciwnym razie klikniesz menu i znajdziesz się na budynkach w tle.

Jak tylko otrzymam więcej informacji, dam Wam znać.
Dziękuję Wam za cierpliwość.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

kielbach
21.07.2021, 14:46
BB_Penelopa żadna ze wskazówek nie działa. Dodatkowo kiedy zostaną przywrócone plany w budynkach epickich które zniknęły wraz z przejściem na Unity?

Ja już napisałem do większości serwisów zajmujących się tematyką gier i wysłałem filmy jak działa gra przeglądarkowa na sprzęcie który nie ma problemu z żadnym tytułem AAA. Większość redaktorów była zdumiona i zaciekawiona tematem.

Robalus
21.07.2021, 14:52
BB potrafi zrobić sobie świetną REKLAME ...!!!

VaanDee
21.07.2021, 14:53
Punkt 3 działa, ale na to wpadłem sam już wczoraj. Życzę szybszych reakcji, przecież to nie gracze mają rozwiązywać Wasze problemy.

kielbach
21.07.2021, 15:03
Punkt 3 działa, ale na to wpadłem sam już wczoraj. Życzę szybszych reakcji, przecież to nie gracze mają rozwiązywać Wasze problemy.

Punkt 3ci nie działa jak masz zabudowaną całą wyspę wraz z budynkami wodnymi bo wtedy wolnych miejsc nie masz wcale...

morgorothor
21.07.2021, 15:12
Witam!

Uprzejmie informuję, że sprawdzamy problemy (w tej chwili są znane trzy duże problemy) i pracujemy nad ich rozwiązaniami. JEDNAK nie możemy podać dokładnego terminu ich naprawy.

Dodatkowo podaję 3 wskazówki, które mogą pomóc w płynności gry.

1. Wyłącz zwierzęta i animacje w ustawieniach.
2. Menu gwiazdy tworzy pewne opóźnienia, jeśli to możliwe, należy pozostawić je otwarte tylko dla działań, a następnie zamknąć i nie pozostawiać otwartego przez cały czas.
3. Otwórz menu gwiazdy nad otwartą przestrzenią na swojej wyspie lub nad wodą w przeciwnym razie klikniesz menu i znajdziesz się na budynkach w tle.

Jak tylko otrzymam więcej informacji, dam Wam znać.
Dziękuję Wam za cierpliwość.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Mam przez to rozumieć, że dostanę zwrot omyłkowo wykorzystanych klejnotów (999 za przyspieszenie introligatora z przygód) - w końcu "funkcjonalność" ta powstała przez Wasz(!!!) błąd i brak informacji.

Prawdę powiedziawszy na dzień dzisiejszy najlepiej nie logować się w ogóle...

morgorothor
21.07.2021, 15:15
Punkt 3ci nie działa jak masz zabudowaną całą wyspę wraz z budynkami wodnymi bo wtedy wolnych miejsc nie masz wcale...

I jak pisałem wyżej możesz w łatwy sposób pozbyć się klejnotów...może to jest celowe??

wystarczy, że "niby" kliniesz w menu gwiazdy otwiera się menu budynku, pod kursorem masz przyspieszenie, niby nadal klikasz w menu gwiazdy a to klej ci ucieka.... do tego dodać lag spowodowany otwarciem dowolnego okna i mamy sposób na pozbycie się klejnotów...

wojtex113
21.07.2021, 15:16
https://forum.diesiedleronline.de/threads/142788-Feedback-Zeitplan-Änderung-Unity-Version?p=1796013&viewfull=1#post1796013

...,,Mogę więc potwierdzić, że klient nie był marzeniem i wykluczył Maclera i Linuxlera.
Powodem, dla którego odważyliśmy się teraz opublikować Unity, były między innymi komentarze związane z klientem.
„Klient zepsuty, głupi, nie działa, tylko lagi, tylko aborcje”. "Nie można załadować klienta, nic nie działa", "Lepiej wydobyć Unity jak na teście, nie może być gorszy od klienta".

Jak widzimy „tak”. Jedyną dobrą rzeczą w tej chwili jest to, że użytkownicy Maców i Linuksa mogą teraz „włączyć się do gry”, nawet jeśli granie jest naprawdę niemożliwe. Wiemy o tym, pracujemy nad tym. Ale nie możemy tak po prostu „wrócić”. Jedność była ulicą jednokierunkową, więc możliwa była tylko w jednym kierunku. Resetowanie jest krytyczne, jeśli nie prawie niemożliwe do wdrożenia. ALE obecnie patrzymy na to, co jest możliwe, być może będziesz musiał przetestować to ponownie przy resetowaniu. Ale nie chcę tutaj składać żadnych obietnic, jak tylko będę miał informacje, podzielę się nimi.

Do tego czasu zamknę ten temat na razie i proszę o komentarz w temacie „Unity is Live”, jeśli masz uwagi/krytyki dotyczące aktualnej (nieodtwarzalnej) wersji.''

Regos
21.07.2021, 15:32
przerwane połaczenie z serwerem:(

pretor29
21.07.2021, 15:38
penelopa nie usuwaj niewygodnych wpisow , poprostu spojrz prawdzie w oczy ... nic nie potraficie i tyle ...

tak to naprawilo wszystko hahaha,

DukeNukem-PL
21.07.2021, 15:43
Leży Settlers leży, klientem ubity,
ale co z Unity? Też leży Ubity.

eryk_handergrow
21.07.2021, 17:07
To co napisała Penelopa to po prostu cytat BB_Kumakuna, który na forach niemieckich ukazał się koło południa. Oni naprawdę maja nas w gdzieś.

MAGICZNYJACEK
21.07.2021, 17:58
Dobra też coś napiszę :) Jak uda mi się zalogować choć powiem szczerze że specjalnie starać się nie bede aby tam wejść bo to co robią z nami to już jakaś kpina ale powiemm tak szkoda mi 4 portowych żeby przepadły więc raz na tydzień bede próbował wejść a jak już to zrobię he he to oddam w dobre ręce i kończe Pozdro WYTRWALCY JA JUŻ NIE MAM SIŁ :)

The_Cocoloco
21.07.2021, 18:06
daleko jeszcze .... to daleko czy nie :) :D

WestsidePL
21.07.2021, 18:16
czy wiadomo już kiedy będzie nowa wersja gry na UNITY? bo rozumiem, że to co jest teraz to jakiś Backup gry z 1995, gdzie na windows 95 się grało, flash jeszcze nie istniał, a gry instalowało przez dyskietki.
Pozdrawiam

pretor29
21.07.2021, 18:28
7 miesiecy przygotowali taki niewypal to sobie pomysl ile zajmie naprawianie 1 bledu... nie mowiac o reszcie.... to w ogooe nie mialo prawa sie pojawic oficjalnie

Lala
21.07.2021, 18:38
Dzień dobry. Po wczorajszej aktualizacji nie da się grać. Nie piszę co się dzieje bo jest dużo problemów. Przede wszystkim długo się wchodzi do gry, nie da się walczyć, wyrzuca z gry. Naprawcie. Od rana wysyłam wiadomość, nie wychodzi.

Lady_Charna
21.07.2021, 18:44
Leży Settlers leży, klientem ubity,
ale co z Unity? Też leży Ubity.
hahaha, Sama prawda, ale w sumie nazwa zobowiązuje... Skoro Ubi soft, to i ubija wszystko, co może.

gothikam
21.07.2021, 18:46
powinniscie natychmiast wrocic do clienta; w sierpniu juz nie bedziecie miec komu tych napraw robic; napewno nie dla mnie; ja spadam jak klient nie wroci szybko

wojtex113
21.07.2021, 18:46
Zamiast sobie zrobić urlop od gry to wszyscy narzekają jak będą umieli albo znajdą pieniądze na kogoś kto im naprawi ta grę to do nie wrócę. Na niemieckim forum jest 152 strony narzekania na stan techniczny gry wszystko zostało powiedziane. Czas na urlop a nie płacz co to jedyna gra

pretor29
21.07.2021, 18:49
ta gra nie wymaga łatania kawalka po kawalku tlyko zorbienia wszystkiego od nowa bo to kompletne dno

DeVvV
21.07.2021, 19:35
Pierwszy raz po aktualizacji bezproblemowo się zalogowałem do gry. Jak wrażenia? Ano takie ----> CO ZA CIAPY [TAJNE] WGRAŁY COŚ TAKIEGO NA SERWERY?????!!!! Przy tych przymuleniach, problemach ze skalowaniem i wielu babolach o których już tu wielokrotnie wspominano ta wersja nie powinna być WCALE wgrana na LIVE serwery!

Nie [TAJNE] tu ludziom bzdetów, że ciężko pracujecie nad poprawianiem tego bo mieliście w cholere czasu na to! Wasi programiści od miesięcy nie potrafią naprawić małych pierdółek poza poprawą tekstów, a zabierają się za coś co totalnie ich przerosło, czego efekty widzimy teraz! W tej chwili powinniście migiem zrobić "rollbacka" serwerów, by gracze którym JESZCZE ta gra "jakoś" umila czas mogli pograć. Wtedy wy se dalej grzebcie w tym dziadostwie...

To jest totalny WSTYD na oczach innych gier, a przede wszystkim dla całej marki "The Settlers" co tu się [TAJNE].

janus71
21.07.2021, 19:35
Kto w tym maczał palce ?w to się nie da grać!

Stary_Niedźwiedź
21.07.2021, 19:45
Lista baboli ode mnie i od innych graczy
1. Muli jak diabli.
2. Wyspa ciągle się doładowywuje.
3. Nie można odebrać łupów za 1 zamachem.
4. Czat się zacina i wyczyszcza po relogu.
5. Pojemny magazyn, kosz wielkanocny i uniwersytet pokazuje up.
6. Nie wiadomo na co wysyłam grubasa bo się nie podświetla opcja.
7. Przy wysyłaniu grubasa/geologa często uaktywnia się to co jest pod oknem - budynek, generał.
8. Na liście członków gildii nie widać kto jest online.
9. Zasoby złoża zostały przeniesione - nie widać teraz pod myszką ile jest na złożu tylko w oknie budynku - za mało mieliście do roboty to zepsuliście z nudów? edit Po bliższym zbadaniu okazuje się że jest po staremu ale trzeba delikatnie przybliżyć - jeśli jest max oddalenie trzeba wejsć w kopalnie żeby zobaczyć ile jest złoża.
10. 'Opcje' pod awatarem nie działają - nic się nie dzieje po kliknięciu. edit jednak są tylko otworzyły się pod oknem jakiegoś budynku.
11. Czat nie mruga przy nowych wpisach.
12.Scroll na czacie praktycznie nie działa.
12. Przy handlu towary nie są posegregowane wg jakosci towaru - bez filtrów ani rusz.
13.Znalezione złoże miedzi bez ikony miedzi - tylko laurka mrygała.edit Dotyczy to wszystkich złóż - nie widać gdzie są mi tylko te laurki od wyszkolonych geologów pomagają.
14. Opis gildi trafil szlag - zdania są ponakładane na siebie.
15. Sortowanie członków gildii nie działa.
16.Tego cholerstwa z rankingami nie wyłączyliście dalej wpienia.
17.Czyje dziecko handel projektowało? Sortowania oczywiscie brak
18.Okna otwierają się jedno na drugim.
19.Załadowanie woja to katorga - a to trzeba kliknac na ramkę a to na ramkę i ok na czuja trzeba.
20.Skalowanie nie jest pamiętane po relogu.
21.Na przygodzie samoczynnie przełącza się pomiędzy generałami podczas ładowania wojska.
22.Epickie budynki pogubiły patenty.
23.Odwrót nie działa na przygodzie. edit a nie przepraszam jak klikam na tawerniaka to pokazuje vargusa no komedia - czyli tak czy siak gienek właśnie zdycha.edit2 Stoją w linie padniety tawerniak vargus borys i mikolajowa. Klikam na padnietym - otwiera sie vargus. Puszczam vargusa - mozna wycofac. Puszczam borysa - nie moge wycofac pokazuje sie vargus. Mikolajka - wsio ok.
JESTEM JESTEM LECIMY DALEJ
24. Młotkowy pojawia się przy każdym wejściu do skrzynki - coś nowego wcześniej nie było. EDIT przepraszam - pojawia się tylko przy wejściu do wiadomości z raportem w którym chciałem zobaczyć ile udoopiłem bo nie dało się wycofać gienka xD.
25.Na złożach często jakiś opis unknown id bla bla.
26.Budynki nie pokazują czasu do końca produkcji.
27.Na przygodzie znika czat handlu.
28.Animacja premii na budynkach to znika to sie pojawia.
29.Grafika kuźni padła czy mi się wydaje? edit No padła jak nic.
30.Po wybraniu premii nie zamyka się okno gwiazdy.
31.Ikony złóż w excelsiorze wyglądają jak czyste zasoby.
32.Niektórym nie ładują się do pełnej rozdzielczości ikony w gwieździe.
33.Ikona odebrania księgi nad introligatorem się zawiesza - relog pomaga.
To na osłodę krótka lista co się poprawiło:
1.Animacja excelsiora.
2.Premki wchodzą dokładnie na budynku a wczesniej to musiałem celować gdzieś obok.
3.Chodzi na Braave.
4.Więcej nie pamiętam xD

A wyczyściłeś ciasteczka???!!!:p;):rolleyes:

janus71
21.07.2021, 19:47

nie wypowiadam się na forum,ale teaz muszę ,idź się pyrtkiem pobaw a nie odstawiaj maniany

MicheLLo
21.07.2021, 19:56
mnie zastanawia dlaczego usilnie potrzebują non stop opisu błędów z pelnymi danymi jakby błędy byly rzadkością. Proponuję aby bb włączyło sobie grę i może wtedy uwierzą w błędy i przestaną prosić o to co robiło sie przed błędem bo to jest mało poważne.

pretor29
21.07.2021, 20:00
"Przepraszamy, za negatywne doświadczenia związane z debiutem Unity. Zapewniamy, że nadal ciężko pracujemy nad poprawą i rozwiązywaniem problemów, rozwiązania dostarczymy podczas następnej aktualizacji w sierpniu."

wiekszych bzdur nie widzialem oni teraz pracuja nad poprawa to co oni robili przez caly czas zanim to wprowadizli? jak ludzie pisali o testowym ze grac nie mozna to bb mialo to gdzies teraz wielce pracuja i w sierpniu wprowadza poprawki na bank wzystko pieknie pojdzie... do sierpnia to tu nikt gral nie bedzie a i tak wa msie nie uda bo jeszcze niczego nigdy dobrze nie zrobiliscie

Bartexio
21.07.2021, 20:24
Można dopisac - brak wczytania nowych wiadomości, okienko poczty o barwie ciemnej jak noc

LeoBullero
21.07.2021, 20:49
U mnie wszystko pięknie działa, gra ładuje się dosłownie w 15 sekund, grafika w jakości HD, wszelkie operacje bez żadnych opóźnień, wyspa ogarnięta w parę minut, specjaliści wysłani jednym kliknięciem, handel hula. Dzisiaj Drwala udało mi się w rekordowym czasie zrobić. Zmieńcie system, wyczyśćcie ciasteczka, weźcie kredyt, a nie tylko narzekajcie!

Alekin
21.07.2021, 20:54
Coś słabo narzekamy... Niemcy mają ponad 150 stron i ponad 1500 wpisów w jednym wątku :))

pretor29
21.07.2021, 21:16
ile by nie bylo stron z narzekaniem to nic nie zrobia skoro przez tyle miesiecy pracy wprowadzili taki szit... teraz rozwiaza wszystkie problemy w tydzien?

dlaczego tu tak malo narzekania? bo tu prawie nikt juz nie gra

YouRQ
21.07.2021, 21:26
nawet nie zostawili sobie furtk ido powrotu no chyba az tak glupim nie mozna byc

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

Albert Einstein.

Magdina
21.07.2021, 21:26
ten ich dzisiejszy komunikat to kiepski żart, do sierpnia to ja znajdę nową gierkę, sayonara BB loosers

PINGU
21.07.2021, 21:30
Dlaczego ja mam wysyłać jakieś raporty ???? To wy nie wiecie co się dzieje z waszą grą ???? Czy wasz prezes nie ma na nazwisko kaczyński ????? Bo od lat zachowujecie się jak rząd w polsce. Z kóry znoszącej złote jajka zrobiliście truchło, które istnieje tylko dzięki sentymentowi graczy. Wasza rola polega na zniechęcaniu do dalszej gry ....

dar55
21.07.2021, 21:59
nic nie działa ,to cała moja lista

Publiusz
21.07.2021, 22:02
To co zanim naprawicie UNITY to ile razy pojawi się promocja na klejnoty??

lakritza
21.07.2021, 22:38
My gracze uzależnieni od Settlers jesteśmy teraz nałogowcami na głodzie, bo nie da się grać w grę. Straszna frustracja, bo zabrali nam kawał życia a teraz zepsuli zabawę. Tej pustki po Settlers Online, po 9 latach grania nie da się zapełnić. Nie mam cierpliwości ani nerwów ani czasu na marnowanie życia, żeby czekać minutmi na coś co jeszcze przedwczoraj działało w miarę sprawnie i szybko.

XxX-Mariusz-XxX
21.07.2021, 23:01
Poprawnie nie działa w zasadzie nic. Ostatnio zauważyłem że skasowałem kilka budynków nie wiedząc jak, znikły :) Dodatkowo budynki produkujące wszelkie premie do których nie da się wejść, po prostu ich nie produkują :) Widzę że gra zmieniła profil na "znajdź różnicę" :)

comdar
21.07.2021, 23:29
To jest sprawiedliwość wyrównawcza:
wcześniej tylko użytkownicy systemu Windows mogli grać za pomocą rozwiązania awaryjnego flashowania, teraz nikt nie może już grać. :) :) :)

Jadzia91
22.07.2021, 03:13
Dawać rollback do stanu gdy chociaż jako tako pogrywaliśmy na kliencie, lub dajcie na stronie wybór - klient lub unity.
No i łatwiej jest chyba graczy zapytać, co działa niż co nie działa. Będzie szybciej.

Telefax
22.07.2021, 04:01
Bardzo proszę o niewysyłanie nowych zawiadomień o błędach.
Wszyscy nasi programiści (aż dwaj - w tym jeden jeszcze się uczy) mają co robić przez najbliższe 2-3 lata.

Trzymajcie się ciepło i kupujcie klejnoty! :)

SuperGniewko
22.07.2021, 05:34
https://www.thesettlersonline.pl/pl/graj

SuperGniewko
22.07.2021, 05:36
Brak wiadomości w skrzynce odbiorczej

Stalerek
22.07.2021, 08:14
Cytuje: "Przepraszamy, za negatywne doświadczenia związane z debiutem Unity. Zapewniamy, że nadal ciężko pracujemy nad poprawą i rozwiązywaniem problemów, rozwiązania dostarczymy podczas następnej aktualizacji w sierpniu".

A ja chcę się spytać czy przedłużycie (bo na pewno nie zwrócicie kosztu) konta premium wszystkim graczom którzy za nie zapłacili? Kupili od Was produkt z którego nie mogą korzystać z Waszej niestety (jak zwykle) winy.

Pytam czysto biznesowo bo przecież jesteście firmą i obowiązują Was w tym zakresie przepisy. Czy po prostu mamy masowo składać reklamację bo od wejścia Unity po prostu zlewacie odpowiedzi na to pytanie od różnych graczy. A okres w sierpniu to znając wasze podejście 1-1,5miesiąca do przedłużenia kolejnego podanego terminu.
Rozumiem że macie sporo na głowie ale w świetle graczy z premium jesteśmy waszymi klientami których macie w głębokim poszanowaniu.

Generalnie nie udzielam się na forum - bardziej je czytam. Jednak gram z Wami od naprawdę wielu lat z przerwą kiedy skasowałem konto i po rocznej przerwie zacząłem od nowa. Najbardziej co boli chyba nie tylko mnie to sposób jaki nas traktujecie. NAS = LUDZI dzięki którym istniejecie!
Niestety co do premiery UNITY cóż. Poszło Wam gorzej niż CD Projekt Red przy premierze Cyberpunk. Myślałem że ich nikt nie pobije z wtopą ale wy położyliście ich na łopatki z klasą gdzie na Fb jak automat piszecie że pousuwajcie ciasteczka, wyczyśćcie pamięć, najlepiej to formata zróbcie bo to na pewno pomoże. Wszystko tylko nie WY! Daliście dupy to się przyznajcie i powiedzcie przepraszamy. CD Projekt to potrafił mimo olbrzymiej fali krytyki i pikujących akcji firmy w dół. Ale cóż, co kraj to obyczaj... Przykre bo wystarczy potraktować nas po ludzku a nie jak szarą masę....

hadzi4
22.07.2021, 08:53
choćbyśmy wylali na nich szamba krytyki, bluzgali na nich samymi gwiazdkami to nic nie da:) cały zespół TSO łącznie z ich szefostwem w centrali to jak widać tchórze do potęgi entej:) a tzw BB Penelopa to boot pod który podpinają się przypadkowe osoby z łapanki aby pisać farmazony o "ciężkiej pracy" ich informatyków jak starają się, jak nie śpią po nocach, jak pracują 25 godzin na dobę aby gra "chodziła" jak chciała i ich nie słuchała:) Normalnie mistrzostwo świata odwalili:) Trzeba ich zgłosić do Księgi Guinnesa za wypuszczenie najbardziej nie grywalnego gniota wszechczasów:)

sparkz
22.07.2021, 09:43
ta GRA to ich praca i z tego czepią wymierne korzyści finansowe

Jakos nie jestem specjalnie o tym przekonany :)

Wez pod uwage, ze jak wprowadzili dawno temu kopalnie klejnotow, to pierwsza reakcja ze strony myslacych byla taka, zeby sobie policzyc ile trzeba sie logowac zeby taka kopalnie kupic za darmo, a druga - jak dlugo zejdzie az sie te cale 400k klejnotow z kopalnii wybierze.

Oni sa nawet tak nieudolni, ze prawie wszystko co oferuja za realna kase mozna w eventach dostac za darmo i to czesto w nadmiarze. Podejrzewam ze poza garstka ludzi ktorzy kompulsywnie kupuja cokolwiek praktycznie nikt w ta gre nie intwestuje pieniedzy, a przez to 95% populacji jest jedynie kosztem dla BB.

Stad obstawiam konsekwentnie przez ostatnie 3-4 lata, ze o ile wczesniej mozna ich bylo podejrzewac o zatrudnianie zespolu ludzi, o tyle teraz model biznesowy zmienil sie na cos na zasadzie "jesli bedziemy do developmentu zatrudniac jednego goscia na 1/4 etatu, to nawet przy przychodach 1000 euro miesiecznie od 10 tysiecy graczy wyjdziemy na plus", wiec nie maja w planach robic niczego poza stwarzaniem pozorow.

Na co zreszta wyglada biorac pod uwage, ze ostatni content patch wydali praktycznie 4 lata temu, a jedyne co dostajecie obecnie to bugi i kopie w kolko tych samych eventow.

Stalerek
22.07.2021, 09:43
xb - to raczej oczywista sprawa choć na alliance też nie widać postępów. Zastanawiam się co by było jakby do Ubisoftu zaczęły wpływać pozwy zbiorowe lub indywidualne. Ciekawe czy wtedy nagle zaczęli by z nami graczami (ich klientami) rozmawiać po ludzku jak to w cywilizowanym świecie. 1,5miesiąca zapłaconego premium to realnie wydany jakiś tam pieniądz, w różnych krajach przez różnych ludzi. Ja z ciekawości zleciłem mojej kancelarii prawnej przestudiowanie regulaminu i zobaczymy co mi powiedzą. Bo po prostu po ludzku.... wkurza mnie już takie traktowanie i zbywanie...

vassago4
22.07.2021, 11:18
Sugestia? Konserwa i wgrać backup który każda szanująca się firma robi to automatycznie. Przepadnie to i owo ale rekompensatę można graczom dać przecież.

Błędy? Tylko jeden -brak zalet. Zalogowałem się i po chwili zamknąłem okno przeglądarki. Znajoma od dawna mnie namawiała do dołączenia w grze w którą ona gra, no to dołączyłem dziś. Taram! Działa! Czyli co, można? Można! Klikam i myk i już gotowe. Oj zepsuliście tą grę, a szkoda, bo po wielu latach przywykłem, fajnych ludzi poznałem. Wpadnę około połowy sierpnia zobaczyć jak to działa i czy w ogóle działa, chyba że znajomkowie dadzą mi dać szybciej że coś ruszyło, tymczasem żegnam się, i oby do zobaczenia, chociaż wątpię, bo to idzie po równi pochyłej, niestety wciąż w dół

Magdina
22.07.2021, 11:23
gram w też w inną grę przeniesioną na te okropne unity, miałam ja odpalona na innej zakładce i ani setki ani ta druga zaczęły się zachowywać dziwacznie tak jakby współdzieliły środowisko, masakra

StachuSiekiera
22.07.2021, 12:18
Z tego co widac, powrotu do osobnego klienta flash nie bedzie.
Problem raczej nie jest techniczny, skoro tak latwo przeszli z niego na unity.
Podejzewam problem finansowy. Firma, ktora stworzyla ten osobny klient flash, zapewne wola sobie sporo dutków, za kazdy miesiac uzywania ich technologii.

Widze tez tutaj inna rzecz, BlueByte bardzo dobrze wiedzieli, ze sa problemy z wydajnoscia na Unity.
Zdaja sobie sprawe, ze nie beda w stanie osiagnac takiej samej, badz podobnej wydajnosci, jaka byla na flashu, bez pisania calutkiej gry od zera pod Unity.
Wrzucili taka wersje specjalnie. Przytrzymaja nas na niej, do czasu, az przestaniemy porownywac wydajnosc obecnej wersji Unity, z wersja flash, a zaczniemy porownywac do poprzedniej wersji Unity. Wyjda na zbawcow i obroncow narodu, ktorzy smialo pokonuja bledy poprzedniego ustroju. Niestety, takie cos dziala na ludzi....

M0rdechaj
22.07.2021, 12:30
Jeśli komuś gra się nie ładuje, zobaczcie w ustawieniach przeglądarki czy macie zaznaczoną opcje "Korzystaj ze sprzętowego przyspieszania, jeśli jest dostępne" oraz czy macie powłączane te rzeczy:

Chrome:

Go to chrome://settings in your address bar, or click the three dots in the upper-right corner of the browser window and select Settings.
Scroll to the bottom of the page and click Advanced.
In the System section, toggle Use hardware acceleration when available to the ON position (the button should be blue).
Click the Relaunch button to restart Chrome and apply your new settings.

Firefox:

Go to about:config in your address bar.
Search for webgl.force-enabled and make sure this preference is set to true. If it's currently set to false, click the toggle icon on the far right to change the value to true.
Search for webgl.disabled and make sure this preference is set to false. If it's currently set to true, click the toggle icon on the far right to change the value to false.
Restart Firefox to apply your new settings.

----------------------------

If you're still having trouble running WebGL in Firefox on a Windows computer after taking these steps, your graphics driver may be to blame; WebGL is not compatible with certain graphics drivers. If you continue to have trouble, you can either update your driver (Intel, AMD, or NVIDIA), or (recommended) simply switch to a compatible browser.

Priapos
22.07.2021, 12:37
BB jak macie problemy finansowe to czemu nie weźmiecie studentów na praktyki i zapłaćcie im przysłowiowe 500 zł i dajcie im do naprawy settlersy. Oni na pewno lepiej sobie poradzą z tym niż wasi informatycy, a przynajmniej tak uważam.

Andy101
22.07.2021, 14:07
Znalazłem rozwiązanie. Jednak wystarczy słabsza konfiguracja i działa.

procesor 12/24 rdzeni/wątków
32 GB RAM
Grafika 4GB
Dysk SSD M.2

ustawienia jak poniżej i już nie przycina . Jest postęp.
Nie ma potrzeby czyszczenia żadnych ciasteczek, przetestowane na chrome 91.0.4472.164 (Oficjalna wersja) (64-bitowa) i firefox 90.0.2 (64-bit) pod win 10pro 21H1

hadzi4
22.07.2021, 14:22
wesoły osadnik:)

MercB
22.07.2021, 15:06
brak słów bez nadzieja porażka... lepiej było z clientem przynajmniej normalnie ... z

Pogromca_Sierot
22.07.2021, 15:28
nie gram w grę od 3 dni. żalu nie czuję tylko się tak zastanawiam co ja robiłem przez 9 lat poświęcając tej grze tyle czasu

Philips321
22.07.2021, 18:08
Tak to jest jak Pan Kaziu od 10 lat kiedy to wlaczyl łindołsa i zatrudnil sie w BB jakoi wielki informatyk. Tera zatrudnil w firmie syna po studiach pseudo informatycznych znaczy sie po rolnictwie i tak ta gra działa :D Co do reszty to nei potrafia przyznac sie do bledu jakie niejednokotnie popelnili!!! masakra, jak strusie , tylko łeb w pioch i jakos to bedzie. Wuja bedzie powiem wam, ludzie odejda od tej p.....j gry i zajma sie poazneijszymi sprawami albo wlasnym zyciem, ostatecznie wlacza konsole i tyle ich tu bedzie.

Rikissa
22.07.2021, 19:14
Nowa wersja tragedia. Muli strasznie. Wysłanie odkrywców to porażka. Bardzo długo to trwa.
Niewygodnie odbiera się przyniesione przez odkrywców przedmioty. W introligatorni ikonka nie znika mimo odebrania
zrobionego produktu.

ettler
22.07.2021, 19:24
zrobiłem raport na post

https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47895-Szablon-raportu-dotycz%C4%85cego-Unity?p=296429&viewfull=1#post296429

że jest niezgodny z tematem bo oczernia użytkowników, robi ich w balona na całej linii, wszelkie pisanie w tym temacie jest chyba dla uspokojenia sumienia, że coś się dzieje: napisaliśmy zajefajny post i niech sobie łosie piszą, a działać i tak nie będzie, przecież takie jest założenie naszej ciężkiej pracy, a kod jest stracony

Liu-Liu
22.07.2021, 19:53
|Oczywiście , że mi żal .Nie przeszłam na wyspę przez 3 godziny , 3 dni prób. Teraz od godziny mam strone w buro brązowym kolorze . Chyba to zakończę.

Myszaty
22.07.2021, 21:21
Chyba czas zakonczyc gre. 9 lat poszlo w PISS.....U

gizmodogra
22.07.2021, 21:24
nic nie działa, nawet po zalogowaniu uruchomić się nie da, Zarząd Ubisoft wie o tym>?

robson072012
22.07.2021, 22:14
wie tyle ile zje

heniu59
22.07.2021, 22:30
Witam czy to już koniec setlersów przecież nie idzie nic zrobić.prosze mi odpowiedzieć jak długo jeszcze będę czekał Pozdrawiam

pysia753
22.07.2021, 22:31
Zarząd Ubisoft? Z jakiej choinki się urwałaś/eś ??? xddd Wpis dekady ^^

zjadaczasu
22.07.2021, 22:35
Z uruchomieniem nie mam problemu. Grać się nie da, bo wysyłając np odkrywców czekam 6 sekund po każdym kliknięciu.
Pamiętam początki tej gry i takiego łajna nie było nigdy. Masakra.
Mam premium i oczekuję przedłużenia o tyle dni, ile gra jest i będzie niegrywalna.
Wniosek?
Wszyscy jesteśmy testerami a nie graczami.
Nie chce mi się być testerem.
Odpalam grę, wchodzę, sprawdzam co się zmieniło. Po stwierdzeniu dalszej BBobstrukcji zamykam grę i rozwijam konto w innej grze.
Coraz mniej mi brakuje niebieskich ludzików.
Pa

pretor29
22.07.2021, 22:50
ludzie oni 7 miesiecy nic nie zrobil i i wypuscili mega gniot dobrze wiedzac ze to nie ma prawa dzialac a teraz wam wciskaja kit ze za tydzien naprawia hahaha.... 10 lat nie dadza rady z tym syfem

Magdina
22.07.2021, 23:54
Ależ oni mają kompletnie wywalone, chodzi o zamknięcie gry, ale powinni to ogłosić a nie walić takie skuchy

Panoramixus
23.07.2021, 01:52
Spotkanie z team leaderem developerów (januszowane)

https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_1626969301q3ddZGsOxdNbGzhMljJpYg.jpg

Wudz
23.07.2021, 02:20
2012-03-07 21:50:07 <- to moment kiedy założyłem konto na Settlers Online. Od tego momentu logowałem się niemal codziennie. 3426 dni temu. Średnio pewnie z 3 godziny dziennie. 10278 godzin.

corsare
23.07.2021, 07:17
jeden wielki nop

gothikam
23.07.2021, 07:30
co widze to gra na kliencie chyba nie wroci;patrzac jak ubisoft wszystko robi; mozna chyba miec 0% nadziei ze kiedykolwiek to bedzie dzialac

Pogromca_Sierot
23.07.2021, 12:24
Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o pieniądze. Pewnie za klienta trzeba było zabulić ciut Eurosów a za badziewie w przeglądarce nie trzeba płacić.
To mój 4 dzień na detoxie

hadzi4
23.07.2021, 14:05
po co wy te błędy wypisujecie jak dzieci w przedszkolu?:) ta gra to jeden wielki błąd i olać ją! i tak idzie do zamknięcia. Szkoda nerwów i czasu na to coś...

wojtex113
23.07.2021, 14:17
https://forum.thesettlersonline.com/threads/38197-Known-Issues-Unity?p=362837

Ciekawe ile z tych znanych błędów zostało naprawione

...,,Znane problemy — Unity
Drodzy poszukiwacze przygód,

tutaj znajdziecie listę znanych problemów w wersji Unity Test Server.

Kolonie i PVP
PvP nie jest jeszcze poprawnie zaimplementowany i zawiera wiele błędów.
Menu kontekstowe bieżącej ekspedycji nie działa

Błędy graficzne i tekstowe
Podczas zmiany mapy stare ikony informacyjne pozostają
Brakuje efektów świetlnych w samouczkach
Komunikaty systemowe używają niewłaściwego koloru czcionki
Animacja i obraz Excelsiora mają różne rozdzielczości
Wszystkie jednostki akademii bojowej mają ten sam opis
Etykietka ekspedycji „Wyspa treningowa” jest błędna
Układ przedmiotów w wiadomościach o nagrodzie jest nieprawidłowy
Brak lokalizacji śpiącego piasku Sandmana
Niewłaściwy rozmiar pływającej rezydencji
Podpowiedzi dotyczące zablokowanych przedmiotów u sprzedawcy pokazują zły tekst
Etykietka farmy kwiatów jest nieprawidłowa
Niektóre budynki zadaniowe nie mają animacji budowy i grafiki construction
Kursor myszy, aby zastosować wzmocnienia, nie znika natychmiast po zużyciu wszystkich wzmocnień
Grafika podświetlająca wskazówki jest nieprawidłowa
Animacje pracy są wyświetlane przed innymi budynkami
Opis Generała Ponurego Żniwiarza w sklepie został przeniesiony
08.05.2021 - 23970 - Zmiana nazwy awatara po wyborze
08.05.2021 - 23972 - Pisanie na czacie nie pokazuje żadnych liter
08.05.2021 - 23973 - Nie można kopiować i wklejać na czacie
08.05.2021 - 23974 - Domyślna czcionka jest rozmyta
08.05.2021 - 23986 - Kolor czcionki (czerwony) jest trudny do odczytania
09.05.2021 - 23992 - Błąd graficzny w pasku produkcyjnym
11.05.2021 - 24005 - Umiejętność pierwszej pomocy ma błędny opis
11.05.2021 - 24007 - Ucina się tekst w panelu zadań questowych
18.05.2021 - 24035 - Własny awatar nie jest wyświetlany
19.05.2021 - 24041 - Grafika - Drwal zostaje przy depozycie
19.05.2021 - 24042 - Graficzny - Wyświetlacz ze skalowaniem 100%
19.05.2021 - 24045 - Grafika - Budynek ukończony. Pozostaje animacja budynku

Inne
Części interfejsu użytkownika mogą się wzajemnie blokować w zależności od skalowania
Nie można tworzyć kolekcji wydarzeń
Zaakceptowanie transakcji prowadzi do komunikatu o błędzie
Symbole aktualizacji są wyświetlane tylko po ponownym uruchomieniu
Menu z przypiętą gwiazdką znika, gdy generał zostanie wystawiony
Wymagania wstępne dotyczące przygód nie są aktualizowane podczas awansu
Polecenia czatu nie działają
Przycisk rankingu otwiera okno dwukrotnie
Lista znajomych nie pokazuje statusu online
08.05.2021 - 23966 - Na Przyjacielskiej Wyspie można korzystać ze specjalistów
08.05.2021 - 23989 - Ogień wróżki nie pokazuje wszystkich przedmiotów kolekcjonerskich
08.05.2021 - 23981 - Problemy z powiększeniem w systemie macOS
08.05.2021 - 23982 - Przewijanie poza początek/koniec listy
08.05.2021 - 23984 - Natychmiast po zakończeniu zadania pokazuje 0 klejnotów
08.05.2021 - 23988 - Najechanie kursorem na nazwę na liście „Dodaj znajomego” ukrywa nazwę
08.05.2021 - 23990 - Wszystkie premie są wyświetlane z ikoną steku rybnego
09.05.2021 - 23994 - Dwukrotne kliknięcie menu nie zamyka ich
09.05.2021 - 23995 - Wymagane ponowne uruchomienie, aby uzyskać dostęp do odblokowanych opcji po awansie
09.05.2021 - 23996 - Nie można zatrzymać produkcji
09.05.2021 - 23998 - Menu budowania może znajdować się poza oknem
09.05.2021 - 23999 - Podświetlenie aktualnie wybranego odbiorcy w oknie poczty nie odpowiada szerokości listy
09.05.2021 - 24000 - Brak podświetlania wpisów w menu gwiazdy
09.05.2021 - 24002 - Całe ogólne okno można przesuwać za pomocą myszy
11.05.2021 - 24004 - Problem z ładowaniem uniemożliwia wykonanie pewnych czynności
11.05.2021 - 24003 - Budynek: najedź kursorem na błędny opis
12.05.2021 - 24010 - Niektóre osiągnięcia są ukończone bez spełnienia warunków
12.05.2021 - 24012 - Kliknij obiekty docelowe za bieżącym oknem
12.05.2021 - 24013 - 2 geologów znajduje tylko jedno złoże
12.05.2021 - 24014 - Nieprawidłowy całkowity czas w produkcji szczegółów budynków
12.05.2021 - 24016 - Nie można dodać wielu odbiorców do wiadomości, klikając ją
12.05.2021 - 24017 - Nagroda nie jest w pełni wyświetlana
12.05.2021 - 24018 - Niepełne wyświetlanie kosztów, gdy w sklepie jest wiele przedmiotów
12.05.2021 — 24019 — Nie można wyciszyć Excelsiora
13.05.2021 - 24020 - Odrzucone wiadomości handlowe można usunąć
13.05.2021 - 24021 - Ikony ukończonych produkcji pozostają po kolekcji
13.05.2021 - 24022 - Marker celu zachowany po wycofaniu
18.05.2021 - 24029 - Strefa przechwytywania ma opóźnienie
18.05.2021 - 24030 - Menu generała można losowo przenosić
18.05.2021 - 24032 - Widoczność budynków, które można buffować
18.05.2021 - 24033 - Miga strzałka kalendarza w lewym dolnym rogu
18.05.2021 - 24028 — Wskaźnik myszy nad paskiem produkcji pokazuje brak pozostałego czasu
18.05.2021 - 24031 - Wiele okien może być otwartych jednocześnie
18.05.2021 - 24034 - Pasek zasobów na górze nie otwiera ratusza
18.05.2021 - 24037 - Budynek nie jest wyszarzony po umieszczeniu
19.05.2021 - 24040 - Czat - Niezwykle szybkie przewijanie
19.05.2021 - 24043 - Magazyn - Ilość "W magazynie" nie pokazana po najechaniu myszą
19.05.2021 - 24044 - Lista znajomych - Przycisk Home po lewej stronie nie zmienia wyglądu
19.05.2021 - 24046 - Lista kompilacji nie przeskakuje do witryny

Zadania
Ukończenie zadania nie zawsze aktywuje strzałkę „zakończono zadanie” w interfejsie użytkownika
Zadania mogą zniknąć z księgi zadań
Misja „Okno kopalni” nie może zostać ukończona, nawet jeśli wszystkie zadania podrzędne są ukończone
Strzałka zadania nie zabierze cię do zadania w księdze zadań.
Nie można ukończyć zadania „Poszukiwanie skarbów”
Zadania wykonywanego zadania nie są wyświetlane natychmiast
Podświetlenie przypiętego zadania w księdze zadań może zniknąć
Brakuje ikony zadania „Nowe sektory”
Efekt gwiazdy po ukończeniu zadania utrzymuje się
08.05.2021 - 23983 - Nie można kupić rodziny osadników w sklepie
08.05.2021 - 23987 - Zadania nie postępują (zielony haczyk)
09.05.2021 - 24001 - Depozyty złota na zadania pojawiają się za wcześnie
11.05.2021 - 24008 - Zadanie: Zobowiązanie przychodzi zbyt wcześnie
12.05.2021 - 24015 - Zadanie jest oznaczone jako wykonane zbyt wcześnie

Przegląd gospodarki / Sprzedawca
W przeglądzie ekonomicznym nie ma domyślnego wyboru
Przegląd ekonomiczny wykorzystuje mieszankę skróconych i długich formatów liczb
Wartości w przeglądzie ekonomicznym nie są aktualizowane od razu
W sklepie brakuje informacji o ogrodzie miłości
18.05.2021 - 24027 - Przegląd ekonomiczny nie odnosi się do budynków

Gildie
Maksymalna liczba członków gildii nie jest aktualizowana po zwiększeniu limitu członków
Zakładka administrowania gildią jest aktualizowana dopiero po ponownym uruchomieniu
Zawartość okna głosowania na rynku gildii znika zbyt wolno po zamknięciu
Czat gildii staje się niedostępny po przyjęciu zgłoszenia
Przedmiotów na rynku gildii nie można kupić
Przycisk „Rozwiń gildię” nie prowadzi do właściwej sekcji w sklepie
08.05.2021 - 23971 - Lista znajomych i lista gildii nie działają
08.05.2021 - 23968 - Zadania gildii nie działają
08.05.2021 - 23980 - Można przeciągać opis gildii
11.05.2021 - 24006 - Logo gildii zbyt często miga
12.05.2021 - 24011 - Dziwne misje gildii

Błąd systemu (problemy z ładowaniem)
08.05.2021 - 23965 - Brak dostępnej pamięci (brak pamięci)
08.05.2021 - 23969 - JavaScript Uncought TypeError
09.05.2021 - 23993 - Naruszenia CORS (Cross Origin Resource Sharing)
18.05.2021 - 24036 - Inicjowanie strefy serwera nie powiodło się

Podana data odpowiada obserwacji i potwierdzeniu twórców. Możemy dodać kolejne nagłówki.

Możesz napotkać te sytuacje w wersji testowej Unity. Ale nie martw się, odpowiednio pracujemy nad tymi błędami. Aktualizacje zostaną podane i możemy poprosić Cię o dalsze testy.''

wojtex113
23.07.2021, 14:28
https://forum.diesiedleronline.de/threads/143778-Feedback-Unity-ist-Live!?p=1797339&viewfull=1#post1797339

A teraz informacja zwrotna:

rozumiem, że jesteś zły lub rozczarowany. Teraz też jestem, ale wiem też, że żadna zniewaga, żadne zagrożenie i żadne raporty bez informacji nic nie zmienią. Potrzebujemy wglądu. Teraz zajęło nam prawie 4 dni, aby dowiedzieć się, w jaki sposób generowany jest błąd. Ponieważ informacje o waszych systemach lub szablonie raportów prawie nigdy nie były przez nikogo dodawane (mówię "prawie", ponieważ byli tacy, którzy robili to bardzo sumiennie i dzięki tym osadnikom byliśmy teraz w stanie znaleźć jeden z powodów).
Nie dostaniesz też ode mnie więcej zgłoszeń błędów, ponieważ jestem zmęczony patrzeniem, jak odpowiedzialność jest przerzucana na graczy, a ostatecznie 90% raportów i tak jest ponownie ignorowanych. DSO od 2017 roku szło gorzej niż dobrze, za każdym razem, gdy w końcu zareagowało na setki komunikatów o błędach, zajęło pół roku.
Z wersją Unity-Testi ta sama gra, 95% błędów, które teraz pojawiają się tutaj na żywo, było już znanych na Testi, gracze tworzyli niezliczone raporty i zawsze były tylko uspokojenia i czasami pełne przygód wyjaśnienia, patrz "Odświeżanie stref". Błąd można bardzo dobrze odtworzyć, wynika to z księgi zadań i systemu informacyjnego. W przypadku Flasha nastąpiło zawieszenie z krótką przerwą w działaniu serwera, teraz odświeżanie strefy. Ale nikt z ekipy DSO nie był zainteresowany.

Fakt jest taki: błąd nie pojawił się w formie poważnej na serwerze testowym. Teraz wiemy też dlaczego.
Jedną z głównych przyczyn wydaje się być „obfitość” menu gwiazdy.
Nowi osadnicy, osadnicy, którzy nie są aż tak aktywni, nie mają absolutnie żadnego
laga.Osadnicy, którzy mają jednak ponad 100 specjalistów, dziesiątki tysięcy finansowania PRO, materiały w milionach - TY gracze mają problemy.
Oczywiście odpowiada to prawie każdemu osadnikowi, który był tam od ponad roku na serwerze live.

Przyczyna nie była od razu jasna, bo to nic nowego, masz to od dawna. To nigdy nie zostało zauważone na serwerze testowym, ponieważ osadnicy nie mają pod ręką takiej ilości rzeczy.
To nie pomyłka, ale logiczna rzecz, przed którą ostrzegałem lata temu, ten problem również pojawiłby się w pewnym momencie na systemie opartym na Flashu, lub był tam od dawna, ale z tego powodu Flash nie był taki żądni zasobów i wielu graczy Przyzwyczaiło się do żalu, nie było to tak zauważalne. Ale w Unity od początku było dla mnie jasne, że to się nie powiedzie, poruszyłem ten temat również w obszarze informacji zwrotnych, wskazałem również, że występ tutaj z pełnymi wyspami i pełnymi gwiazdami jest na kolanach. Ale nie byłeś tym zainteresowany. Tak to wygląda. Wskazówki od innych graczy również zostały w zasadzie zignorowane i stale podkreślano, że słaba wydajność wynika tylko z pojemności serwera dedykowanego.

Jest rozwiązanie, które zmniejszy zużycie pamięci do 1 GB RAM dla minimalnych wymagań, będzie to pracochłonne i trudne, ale nie niemożliwe. Ponieważ wtedy w pełni rozwinięte wyspy i przepełnione gwiazdy będą prawdopodobnie działały z wymaganiem pamięci RAM od 4 do maksymalnie 6 GB pamięci RAM. W tej chwili 8 GB to za mało i wtedy systemy PC/laptop muszą być naprawdę dobrze zmontowane, co też jest problemem dla wielu, sprzęt często brzmi dobrze, ale podzespoły często do siebie nie pasują.

Długa rozmowa, w skrócie: Użyj szablonu raportu dla komunikatów o błędach, wtedy będziemy mogli szybciej i lepiej interweniować.
Teraz możemy aktywnie zająć się błędem i mamy nadzieję, że da się to szybko zrobić. Potem nastąpi awaryjna konserwacja, jak wspomniano, „sierpień” jest obecnie w pokoju i tak, to nie jest dokładna data, ale chcemy się upewnić, że uda nam się rozwiązać ten problem.
Tu też nie pomaga doraźna konserwacja, jedynie kompletna rewizja kodu programu lub, w najgorszym przypadku, porzucenie Unity i późniejsze przeportowanie do html5, coś innego prawdopodobnie nie będzie już możliwe.
Dostał kompletnie lanie i było to do przewidzenia.

Nie, obecnie nie planuje się wycofywania i/lub odtwarzania klienta (i jest to technicznie możliwe). Nawet jeśli WIELE ma problemy, gra jest ogromna, ale w tej chwili do gry wchodzą Macler / Linuxler I Windowsler, jest to krok do przodu dla klienta i myślę, że ci, którzy byli wykluczeni na 6 miesięcy, są z tego bardzo zadowoleni, nawet jeśli gra po prostu nie idzie dobrze.
Nie chcę wycofać, ale czy jestem zadowolony z tej sytuacji? Tak, hurra, w końcu mam wygaszacz ekranu w wyglądzie DSO i może po raz pierwszy od 17 grudnia. zdobądź mi premię za logowanie. Co ja jestem szczęśliwy i szczęśliwy. ^^

Pracujemy nad tym, na tym skupiamy się obecnie.
Jakbyś pracował nad tym od kwietnia? Jeśli tak, może minąć kolejne 2 lata, zanim będzie dostępna wersja, która w ogóle odpowiada statusowi beta.

OPRÓCZ tego błędu mamy 9 komunikatów „Nieprzechwycony błąd”, które również mogą prowadzić do awarii. Od serwera testowego do wersji live, udało nam się naprawić 8 z 9 z tych błędów. Niemniej nowe pojawiają się teraz lub „stare”, ale w różnych formach. Te błędy są paskudne, ponieważ częściowo zamykają grę. Dlatego postrzegamy je jako „przerywacze gier” (ale nie tak fatalne, jak można ich uniknąć).
Korekta błędów musiała mi umknąć, poza małymi, tolerowanymi wyjątkami, widzę tylko błędy, które już istniały na teście. Achnee, błąd lub problem jest rzeczywiście nowy, bardzo powolna skrzynka pocztowa, ale winne jest również złe programowanie.

Oprócz szablonu raportu bezwzględnie potrzebujemy konsoli deweloperskiej (konsoli deweloperskiej). Dzisiaj stworzyłem krótki przewodnik po tym i dodamy to do tematu Uncaught Error.

Chciałbym również bardzo podziękować „Siedler Vision” (i DSO Talk), którzy aktywnie pomogli znaleźć przyczynę.
Camou napisał również krótkie podsumowanie o Unity, które powinieneś przeczytać. Zajmuje wiele rzeczy, które często czytam tutaj w opiniach i dla których gra jest właściwie – tym razem – niczym, ponieważ mamy nowe wymagania systemowe i nie ma już „tylko 10+ lat”.
https://siedler-vision.de/2021/07/22...-jedność-online/
W czym pomógł? Przerzucić odpowiedzialność z powrotem na graczy i ich systemy komputerowe?
Wszystkie problemy i kiepska wydajność były znane i najczęściej można się było tego spodziewać, a wszystko, co teraz przychodzi, to tylko wypełnianie komunikatów o błędach, a teraz oczywiście znowu ludzie, których po prostu musisz poprowadzić komputer do zera.

Aha, a jeśli nawiązuje się do nowych wymagań systemowych, które są wygórowane przez kiepskie programowanie, to może trzeba je skorygować, tyle czasu trzeba znaleźć. Wersja serwera testowego jest "ładnie" opisana, więc nie powinienem być w stanie "cieszyć się" wygaszaczem ekranu DSO, a DSO nadal nie byłoby odpowiednie dla Linuksa.

I wtedy może należy ich „reklamować” agresywnie na stronie startowej, ale pewnie nie odważysz się tego zrobić, bo wtedy jeszcze więcej graczy ucieknie, a nowi nawet się nie zarejestrują.