PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze Informacje: Unity - Dyskusja

BB_Penelopa
22.04.2021, 12:41
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/general/sneakpeek/PL_forum.png

Witam!

Zapraszam do podzielenia się opiniami na temat postu: "Pierwsze Informacje: Unity (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47816)".

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Qqlele
22.04.2021, 14:32
No i git :) Powodzenia życzę, żeby wszystko udało się bez zbędnych bugów. Mam też nadzieję, że w związku ze zmiana silnika na Unity ulepszenia dla graczy będą szybciej dodawane, a błędy będą szybciej rozwiązywane. Trzymam kciuki.

Priapos
22.04.2021, 14:35
P.S. @BB_Penelopa zmień link bo chyba zły dałaś :) https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47816

To tylko i wyłącznie moje zdanie ale wydaje mi się że aktualny interfejs użytkownika lepiej wygląda niż ten proponowany. Choć strzałki podzadań według mnie powinny pozostać bo lepiej to wygląda jak są obecne jeżeli faktycznie wprowadzacie zmiany :) (i tak wiem że moja opinie jest nic nie warta ale i tak chciałem ją napisać ;) )

slavcorman
22.04.2021, 14:41
Pytanie jaki odsetek graczy przestał być aktywny od grudnia do kwietnia, w skutek wprowadzenia klienta do gry? To będzie prawdziwy wymiar sukcesu wprowadzenia Unity

majsterpaulek60
22.04.2021, 14:49
Pytanie jaki odsetek graczy przestał być aktywny od grudnia do kwietnia, w skutek wprowadzenia klienta do gry? To będzie prawdziwy wymiar sukcesu wprowadzenia Unity

słusznie jak tak będą skutecznie ulepszać to za niedługo nie będą mieli do kogo ulepszać

rafal1044
22.04.2021, 14:50
A kiedy wlaczycie targowisko gildii

rafmir
22.04.2021, 14:54
Kiedy sie doczekamy ulepszonego , zbiorowego wysyłania poszlkiwaczy i geologów?

sparkz
22.04.2021, 15:46
na pewno nie wczesniej niz zapowiedza, ze planuja cos takiego wprowadzic, bo do tej pory twierdzili, ze nie zamierzaja tego robic w ogole.

gizmodogra
22.04.2021, 16:14
Jestem pod dużym wrażeniem działań programistów. Aby tak dalej!

CherryMuffin
22.04.2021, 18:19
4 dzień nie mogę się zalogować , może by ktoś się tym zainteresował tym faktem i co zrobił .

BB_Penelopa
22.04.2021, 18:30
4 dzień nie mogę się zalogować , może by ktoś się tym zainteresował tym faktem i co zrobił .

Witaj! :)

Jeżeli problem w dalszym ciągu występuje, proszę o kontakt ze mną za pośrednictwem wiadomości prywatnej na forum lub poprzez serwis Facebook (https://www.facebook.com/TheSettlersOnlinePL).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

teklu
22.04.2021, 18:32
nic to nie da, ta gra zdycha , a wielka szkoda bo miała potencjał, ale marazm przed 2 laty spowodował odejście wielu graczy, dodatkowe poziomy nie wprowadzą nic nowego , a odstraszają nowych graczy bo łatwo policzyć ile trzeba grać by uzyskać 70-80 lvl, wprowadzenie pvp było jedyna szansa tej gry, ale zostało bezpowrotnie zmarnowane

Brzezisław
22.04.2021, 18:38
od 2 tygodni nie ma kontaktu z supportem w zwiazku z brakiem zakupionych klejnotów !

pknszejk
22.04.2021, 19:55
Większość graczy oczekuje masowego wysyłania geologów czy odkrywców --- to jest męczące :P zamiast zająć się jakąś przygodą to każdy gracz poświęca te min 3- min żeby posłać odkrywców czy geologów na poszukiwania. Dobrze by było wprowadzenie "hurtowego" premiowana budynków --- ale to już zapewne za trudne dla WAS. Zamiast u kogoś znajomego klikać 300-500 budynków powinna być opcja ( z podziałem na poszczególne budynki, tak jak w wysyłaniu generałow na przygody czy kasowaniu wiadomości z poczty). Wielu graczy na pewno tego oczekuje i ułatwiło by to nam grę. Pozdrawiam

Stary_Niedźwiedź
22.04.2021, 19:58
Sorki, wybacz za niedopatrzenie. Jutro po pracy zjamę się twoją sprawą od razu jak wrócę z pracy i ugotuję obiad.

Marzenka87
22.04.2021, 20:12
od 2 tygodni nie ma kontaktu z supportem w zwiazku z brakiem zakupionych klejnotów !

A czytałeś wiadomość na stronie głównej, że trzeba pisać w wiadomości prywatnej na forum do BB lub facebooku? Czy wysłałeś zgłoszenie do niedziałającego supportu i się denerwujesz tylko?

MadHatter777
22.04.2021, 20:39
Naprawcie stabilnosc tej gry a nie jakies pierdulki.

Tomard
22.04.2021, 21:08
Naprawcie stabilnosc tej gry a nie jakies pierdulki.

Do tego potrzeba czasu, a zwłaszcza umiejętności. Jeśli chodzi o czas to pewnie jakiś tam udałoby się na to wygospodarować, co do drugiego to jestem pewien, że takowych u "niebieskich" programistów brakowało już od dawna i nic się w tym temacie nie zmieniło.

Ten cały tekst z informacją o "aktualnych postępach" jest chyba jakimś ponurym żartem. No bo jak inaczej nazwać fakt, że przez te kilka miesięcy wytężonej pracy Penelopa wyjeżdża z takim o to updatem, że usunięto parę strzałek z interfejsu i przeredagowano parę tekstów. Takie "zmiany" to sprawny zespół jest w stanie zrobić pewnie w jeden, góra dwa dni. BB niechby siedziało na tym tydzień lub dwa to jeszcze machnąłbym ręką, ale po paru miesiącach wyskakiwanie z czymś takim i nazywanie tego "aktualizacją o postępach" jest godne pożałowania. Nie wiem czy to tylko jakaś mało znacząca pierdółka stanowiąca jakiś mały procent rzeczywistych postępów, ale wydaje mi się, że niestety może to wyglądać tak, że niczego bardziej sensownego na chwilę obecna nie mają więc rzucają taki ochłap, żeby pokazać efekty swojej "pracy". A tymczasem gra w obecnym stanie na ich kliencie chodzi jak chce i widać, że nikt nawet nad tym nie panuje.

WaszkoG
22.04.2021, 21:30
Masowe wysyłanie geologów po złoża.
Masowe wysyłanie odkrywców po skarby/przygody.
Masowe wysyłanie Gienków w przygodach na ataki ;)

Przydał by się jeszcze jakiś pomysł na Gienków/odkrywców z tawerny. Przy tylu dopakowanych zamiennikach wypadało by aby się czymś wyróżniali, nie tylko nieporadnością.

Może jakaś losowość przy generowaniu obozów przeciwników w przygodach. Od klepania w kółko tych samych ataków z poradników myszki komputerowe więdną.

Więcej grzechów nie pamiętam.

staszko25
22.04.2021, 22:52
wy sobie jaja robicie ? 40% ludzi nie moze grac a wy sie bawicie poprawa czcionki ? a komu to potrzebne ? nastepnym krokiem bedzie zwiekszenie odcienia zielonego na drzewach ?

peppepowicz
22.04.2021, 22:59
wy sobie jaja robicie ? 40% ludzi nie moze grac a wy sie bawicie poprawa czcionki ? a komu to potrzebne ? nastepnym krokiem bedzie zwiekszenie odcienia zielonego na drzewach ?

o o wlasnie dobrze napisane

Walenty2019
23.04.2021, 06:42
o o wlasnie dobrze napisane

Od grudnia nie mogę doprosić się od suportu o reakcję na zniknięcie generała Ducha z gwiazdy (jak to Duch pewnie wyparował) i nawet suport nie raczy odpisać co w tej sprawie się dzieje, ale faktycznie pierdołami zajmują się żeby gra "lepiej" wyglądała bo to ma wpływ na jej responsywność i grywalność.
Sam obecny silnik/aplikacja to zasobożerny potworek dla komputerów. Wystarczy spojrzeć po włączaniu gry w menadżera zadań w Windosie ile zasobów wykorzystywanych jest na tak niską jakość graficzną samej gry. Może skupić powinni się na tego typu aspektach, a nie na bzdurach.
Mydlenie oczu takimi wpisami/informacjami to może działa na 13 latka, który w ogóle zwróci uwagę na takie zmiany, a sugestie graczy mających po kilkudziesięciu odkrywców czy geologów żeby wysyłać ich "jednym kliknięciem" są pomijana lub w ogóle ignorowane.
Gra ogólnie robi się coraz nudniejsza w moim odczuciu i to nie tylko przez brak "sensownej fabuły" na obecne czasy bo to jakoś można przeżyć chcąc tylko zająć sobie trochę wolnego czasu ale sam system "zarzadzania" już posiadanymi zasobami (generał/odkrywca/geolog) powoduje, że coraz więcej czasu traci się właśnie na "obsługę" gry niż na sama grę.
Może trochę przydługi ten mój elaborat ale są to dla mnie pomysły na więcej znaczące zmiany w grze niż wygląd listka na drzewie czy widok dachówki na domku bo na tego typu "znaczące zmiany" BB ma widać duuuużżżżoooo czasu i to w 100% poprawia grywalność i atrakcyjność gry...
Pozdrawiam

Markav
23.04.2021, 07:33
Moc tej aktualizacji dobiła i mnie a niewielka nadzieja na pojawienie się oczekiwanych funkcjonalności w nowym silniku (grupowe wysyłanie odkrywców oraz grupowe premiowanie budynków) zgasła widząc nad czym skupia się Wykonawca. To jest po prostu kiepski żart odjechany w kosmos od oczekiwań użytkowników. Czara goryczy się przelała. Żegnam.

pretor29
23.04.2021, 08:19
targowisko w koncu ruszy czy kolejny rok bedziecie je naprawiac?> zostancie rpzy tym kliencie bo unity was przerosnie

alupik
23.04.2021, 09:41
Zmiana czcionki jest faktycznie epokowym wydarzeniem...
Kiedy wróci targowisko gildii? Jeżeli targowiska nie ma, to po co monety gildii -> po co zadania gildii -> i tak dalej

RALFIKK
23.04.2021, 18:02
Od grudnia nie mogę doprosić się od suportu o reakcję na zniknięcie generała Ducha z gwiazdy (jak to Duch pewnie wyparował) i nawet suport nie raczy odpisać co w tej sprawie się dzieje, ale faktycznie pierdołami zajmują się żeby gra "lepiej" wyglądała bo to ma wpływ na jej responsywność i grywalność.
Sam obecny silnik/aplikacja to zasobożerny potworek dla komputerów. Wystarczy spojrzeć po włączaniu gry w menadżera zadań w Windosie ile zasobów wykorzystywanych jest na tak niską jakość graficzną samej gry. Może skupić powinni się na tego typu aspektach, a nie na bzdurach.
Mydlenie oczu takimi wpisami/informacjami to może działa na 13 latka, który w ogóle zwróci uwagę na takie zmiany, a sugestie graczy mających po kilkudziesięciu odkrywców czy geologów żeby wysyłać ich "jednym kliknięciem" są pomijana lub w ogóle ignorowane.
Gra ogólnie robi się coraz nudniejsza w moim odczuciu i to nie tylko przez brak "sensownej fabuły" na obecne czasy bo to jakoś można przeżyć chcąc tylko zająć sobie trochę wolnego czasu ale sam system "zarzadzania" już posiadanymi zasobami (generał/odkrywca/geolog) powoduje, że coraz więcej czasu traci się właśnie na "obsługę" gry niż na sama grę.
Może trochę przydługi ten mój elaborat ale są to dla mnie pomysły na więcej znaczące zmiany w grze niż wygląd listka na drzewie czy widok dachówki na domku bo na tego typu "znaczące zmiany" BB ma widać duuuużżżżoooo czasu i to w 100% poprawia grywalność i atrakcyjność gry...
Pozdrawiam

Pięknie napisane, bb, mody i reszta pracowników w pocie czoła odpisuje jedynie na info o kleju i problemach z płatnościami, ja od miesiąca nie mogę zalogować się na konto , wysłałem około 20-30 zgłoszeń i 0 (ZERO) odpowiedzi. W sumie już dawno ..................., ale z drugiej strony to mój poświęcony czas. amatorzy zabrali się za poprawianie gry . OMG
PS. mod jakis tam: nie pisz mi tu więcej abym ponownie zgłosił się do sraportu z zachowaniem ciągłości korenspondencji, takie rady w ............ co najmniej niepoważne.

Ganimedeste
23.04.2021, 19:26
proszę, zajmijcie się zbiorowym wysyłaniem geologów i odkrywców , bo to moim zdaniem jedno w ważniejszych rzeczy w grze do ulepszenia.

RedJul
24.04.2021, 10:09
proszę, zajmijcie się zbiorowym wysyłaniem geologów i odkrywców , bo to moim zdaniem jedno w ważniejszych rzeczy w grze do ulepszenia.

Zgodnie z aktualną interpretacją:
1. Grupowe wysyłanie generałów to ułatwienie
2. Wykorzystanie podobnego panelu do wysyłania geologów czy poszukiwaczy to automatyzacja. A tej mówimy stanowcze nie.
I dopóki decydenci nie zmienią zdania można zapomnieć o grupowym wysyłaniu geologów czy poszukiwaczy.
Byleby nie doszli do wniosku, że grupowe wysyłanie generałów to też automatyzacja.

Glavo
24.04.2021, 14:13
Przydałoby się rozszerzyć okno dropów, aby w jednym widoku mieścił się cały drop.
Znalazłem sposób jak nie męczyć się z wysyłaniem Odkrywców: nie wysyłać ich.
Bardzo skuteczne.

wojtex113
24.04.2021, 15:22
Widzę że BB wszystko ogrania profesjonalnie jak zawsze dotrzymują każdego podanego terminu na 100%
https://forum.diesiedleronline.de/threads/142787-Zeitplan-Änderung-Unity-Version?p=1785893&viewfull=1#post1785893
...,, Zmiana harmonogramu: wersja Unity
prace nad wersją Unity postępują dobrze, ale niestety niezbędne zmiany w naszej infrastrukturze trwają dłużej niż planowaliśmy. Dlatego oto aktualizacja kolejnych kroków:
Serwer testowy Unity: Wkrótce będziesz mógł po raz pierwszy przyjrzeć się wersji Unity. Obecnie planujemy udostępnić serwer testowy w ciągu najbliższych 2-3 tygodni .''
Wszystko zgodnie z planem mamy już pokazane zdjęcie kilku linijek testu plan wykonany w 1000% po co pokazywać działająca grę na jakim serwerze testowym. No kto to mógł przewidzieć, że jakieś serwery są potrzebne do tej gry.
Kolejne obiecywanie gruszek na wierzbie
https://forum.diesiedleronline.de/threads/143008-Feedback-Sneak-Peek-Unity-Version?p=1789148&viewfull=1#post1789148
...,, Możemy zająć się nowymi funkcjami, gdy wersja Unity jest stabilna. Zmiany, o których mowa w zapowiedzi, to tylko małe rzeczy, które można wprowadzić podczas przenoszenia, jeśli ktoś i tak pracuje nad tym obszarem. Nie kosztuje to dużo dodatkowego czasu, ale oszczędza konieczności późniejszej edycji tego samego obszaru.
Więcej informacji na temat wersji Unity będziemy mieć w przyszłym tygodniu.''
Będzie kolejne zdjęcie kilku linijek tekstu

Glavo
24.04.2021, 22:59
Kiedy w końcu dziewczynki przestaniecie narzekać?

QVEJTMEXICO
25.04.2021, 08:43
witajcie dosyć długo mnie tu nie było. to już serttlers nie ma? pytam ponieważ zalogować sie zalogowałem ale do gry wejść nie mogę :((

Kikol-54
25.04.2021, 09:33
W tej chwili można powiększać obraz gry, np. przy szukaniu "cosiek", ale tekst w oknach informacyjnych pozostaje bez zmian. To strasznie męczy wzrok przy czytaniu a już b. źle jest na laptopach i tabletach. Jak do tego dodamy wyjazdowe użytkowanie w plenerze -katastrofa.. Nie każdy gracz ma 20 lat i sokoli wzrok . No i nie zapomnijcie o Excelsiorze !! niech wreszcie działa poprawnie.
Pozdrawiam

znik3040
25.04.2021, 12:36
dobrze że w ogóle temat idzie do przodu

wojtex113
25.04.2021, 13:34
dobrze że w ogóle temat idzie do przodu
Faktycznie jest za co dziękować potężnej firmie chyba nikt nie kazał im tego pisać:
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47495-Przyszłość-The-Settlers-Online-na-osi-czasu-amp-Unity-FAQ

Po czasie chyba można rozliczyć ich z deklaracji które sami złożyli. Można to wszystko rozpatrywać w dwojaki sposób albo świadomie obiecywali coś czego nie są w stanie zrealizować albo są nie kompetentni. Czas na śmieszkowanie a nie radość z byle czego.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e05b44339013.jpg (https://naforum.zapodaj.net/e05b44339013.jpg.html)

Philips321
26.04.2021, 04:31
eeeee, ale co sie ma zmienic?? nie czaje tej poprawki :D

BB_Penelopa
26.04.2021, 12:59

Witaj!

Sprawa została wyjaśniona, sprawdź skrzynkę prywatną w serwisie Facebook!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

BB_Penelopa
26.04.2021, 13:23
Witam!

Na początku przyszłego tygodnia opublikuję post związany z dokładną datą wprowadzenia serwera testowego Unity. 

Pozdrawiam serdecznie,
BB_Penelopa

Zee4c
26.04.2021, 14:00
nie opublikujesz daty wprowadzenia ale post związany z datą czyli w nim będzie data podania daty wprowadzenia???

hadzi4
26.04.2021, 15:24
cokolwiek by tu człowiek napisał i tak nie przyspieszy to gry:) nie łudzić się że będzie dobrze i dojrzewać do myśli że to już koniec gry:) The /settlers/ End :)

trorox
26.04.2021, 18:52
Jeśli wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda! ;)

Brzezol
26.04.2021, 22:30
Główny nacisk przy zmianach powinien być kładziony na grywalność i wszystko co jest w stanie ten aspekt polepszyć. Grupowe wysyłanie geologów, odkrywców czy tez wojska jak wspominało wiele osób wcześniej to właściwy kierunek. Masowe kasowanie zbędnych wiadomości ale tez ich odbieranie (np łupy odkrywców) to tez dobry pomysł. Kolejnym usprawnieniem mogłoby być odnawianie ofert handlowych - wystarczą kratki do odznaczenia po jednej ze stron ofert i dodatkowy przycisk "ponów". Fajnie gdyby udało się całe wojsko rozmieszczone po różnych zakamarkach wyspy "spakować" do jednego budynku ... Takich ciekawych propozycji było już wiele na forum ale po co zaprzątać sobie tym głowe jak można poprawić teksty, ramki, strzałeczki .....

roninasa
26.04.2021, 22:38
Mam kłopoty z logowaniem i ja :( Może doczekamy się gry, na normalne przeglądarki. Mam dość już tej waszej przeglądarki inaczej przyjdzie czas się pożegnać
z kolegami i koleżankami, a co za tym idzie i z GRĄ :(

Miroman
27.04.2021, 09:38
fajnie, tylko kiedy koniec tej wiochy, że jakiś klient itp. Inne gry sa prawdziwie przeglądarkowe, tak jak kiedyś wasza była.
Kosmetyka, a główny problem pozostał. KIEDY w końcu gra będzie znów przeglądarkowa?

Zee4c
27.04.2021, 13:34
KIEDY w końcu gra będzie znów przeglądarkowa?
no napisano na poprzedniej stronie ze w przyszłym tygodniu będzie podana informacja: w jakim terminie ogłoszą kiedy będzie podany termin w jakim czasie będzie Unity...

Aruzus
27.04.2021, 13:48
no napisano na poprzedniej stronie ze w przyszłym tygodniu będzie podana informacja: w jakim terminie ogłoszą kiedy będzie podany termin w jakim czasie będzie Unity...

nie, napisane jest że ogłoszą powstanie TESTOWEGO serwera na unity, a od tego już mały krok-dwa (miliony kroków) do przejścia na unity po zakończonych testach :D:D:D:D:D
może przy okazji jakąś datę losowo wybrana podadzą, jak ich zapowiedzi wyglądają wiesz od pół roku i dalej nic, pisanie dla pisania ;)

Geori
27.04.2021, 13:54
Nie widzę budynków na wyspie, genków, a w przygodzie obozów. Ktoś też tak ma? Jakaś rada?

Jenkowice
27.04.2021, 13:57
Kwiecień się kończy, więc raczej od grudnia do maja a mogę się założyć, że przy ich skuteczności, pojawi się nagły problem i potrzeba "dopracowania i wprowadzenia na wyższy poziom", że będzie to czerwiec.

Peeneen
27.04.2021, 15:13
Kwiecień się kończy, więc raczej od grudnia do maja a mogę się założyć, że przy ich skuteczności, pojawi się nagły problem i potrzeba "dopracowania i wprowadzenia na wyższy poziom", że będzie to czerwiec.

tak czerwiec ale AD2022 ;)

pretor29
27.04.2021, 15:31

czyl icos jednak wiemy hehe

zdobywca66
27.04.2021, 20:02
Przecież już od 2 lat było wiadomo że flash przestanie działaś i gra też przestanie działać. Jeśli tak duży zespół ludzi i taka duża firma nie zrobiła tego na czas to znaczy że w tą grę nikt nie gra. Może kilka osób czasem zaglądnie na chwilę i to wszystko.
Ktoś kto choć chwile grał w tą grę wie że wbijanie mega leveli w koło na tych samych przygodach które są co raz mniej z czasem nieopłacalne do zrobienia powoduje że każdy gracz przestaje grać tak jak ja skasowałem konto przy 63 lvl po zrobieniu 120 razy drwala miałem dość.
Przygody kooperacyjne szczególnie te duże to jet fikcja bo niewielu jest graczy i nie ma z kim je robić a je sie defacto najbardziej opłacało by zrobić.
Tej gry już nic nie uratuje. Ona już utonęła.
Może każdy co m jakieś stare konto wejdzie z ciekawości zobaczyć czy jest coś nowego zrobi kilka przygód i wyjdzie albo już nic nie zrobi bo gra jest staromodna i przestarzała.
Nikt nie będzie siedział tygodniami by wbijać chory lvl.

hadzi4
28.04.2021, 10:44
czy komus udało sie wejść na serwer testowy i odpalic to cudo zwane UNITY ???

wojtex113
28.04.2021, 10:47
Wszedłem na 5 minut wszystko wygląda podobnie i działa nawet spoko. Pusta wyspa i start od zera wszystko się budowało.

BB_Penelopa
28.04.2021, 10:49
Witam serdecznie!

Serwer Testowy już działa! Jeśli doświadczacie jakichkolwiek problemów z uruchomieniem, należy wyczyścić pamięć podręczną i spróbować ponownie.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

hadzi4
28.04.2021, 10:49
a jak wszedłeś? bo ja próbowałem otworzyć ten link ale wyrzuca...

wojtex113
28.04.2021, 10:53
Ciężko będzie dzisiaj wejść bo to serwer testowy dużo ludzi chce sprawdzić. Normalnie wszedłem jest na początku takie dodatkowe wczytywanie i dalej wszystko normalnie było teraz już nie mogę wejść.

hadzi4
28.04.2021, 10:54
no ale jak zwykle u BB wszystko gra...szkoda czasu na ten badziew,...pora skasowac konto i miec święty spokój

wojtex113
28.04.2021, 11:02
Wersja unity działa to najważniejsze można grać jeszcze kilka tygodni i wszystko ruszy na serwerach live

Zee4c
28.04.2021, 11:02
próbowałem wejść to pod konieec logowania pojawia sie napis bym włączył wspomaganie sprzętowe w ustawieniach przeglądarki i restartował... Tylko ze wspomaganie oczywiście jest włączone

Abrams85
28.04.2021, 11:04
wchodze w ten link i włacza sie klient, to ma byc serwer testowy unity w przegladarce ?!

wojtex113
28.04.2021, 11:06
Serwery są przeciążone
https://www.tsotesting2.com/en/play

hadzi4
28.04.2021, 11:10
musiałem wyjśc z normalnej gry i wtedy wszedłem na testowy ale przez klienta gry...zatem to kolejna ściema BB ze to unity :) w przegladarce tego nie da sie otworzyć...szkoda słów. Wychodzi na to że puszczaja unity na kliencie udając ze cos tam zrobili i popatrzcie sobie jak od nowa budowac wyspe:) ale hała:)

Zee4c
28.04.2021, 11:11
abrams85 wyczyść dane przeglądarki i restartuj wtedy wjedziesz na tsotesting2 a nie na klienta

wojtex113
28.04.2021, 11:11
masz 2 serwery testowe ten nowy z unity już wywaliło więc przerzuca cie na stary

Abrams85
28.04.2021, 11:12
zwracam honor, odpala się w przeglądarce ale chyba będzie trzeba poczekać bo nie loguje się do końca

sparkz
28.04.2021, 11:26
https://forum.thesettlersonline.com/threads/38197-Known-Issues-Unity?p=362837#post362837

tu macie liste rzeczy ktore wiadomo ze obecnie nie dzialaja na Unity ;)

niestety nie raczyli podac listy rzeczy ktore dzialaja, wiec trudno powiedziec czy cokolwiek by sie na niej znalazlo.

hadzi4
28.04.2021, 11:30
to po co robią szum w szklance wody???żeby nazywało sie żxe coś robią? to już miało byc 2 lata temu zrobione

Abrams85
28.04.2021, 11:34
https://forum.thesettlersonline.com/threads/38197-Known-Issues-Unity?p=362837#post362837

tu macie liste rzeczy ktore wiadomo ze obecnie nie dzialaja na Unity ;)

niestety nie raczyli podac listy rzeczy ktore dzialaja, wiec trudno powiedziec czy cokolwiek by sie na niej znalazlo.

hahaha dobre dobre, imponująca lista :D

hadzi4
28.04.2021, 11:56
u mnie na 1000 znajomych 78 świecących, naprawde imponująco ta gra wciąga:)

Abrams85
28.04.2021, 13:11
Udało się wejść, ale od razu wyskoczył młotkowy i mówi - " problem z połączeniem. połączenie zostało utracone. poczekaj, aż spróbujemy rozwiązać ten problem"

Abrams85
28.04.2021, 13:16
Ruszyło i o dziwo daje rade :D Trzeba uporczywie odświeżać strone aż do skutku

Zee4c
28.04.2021, 14:28
na chromie ciągle żąda akceleracji sprzętowej mimo że jest włączona a na firefoxie nie żąda ale po wejściu na wyspę jest tylko młotkowy...

Czesłaf
28.04.2021, 14:30
zalogowano , po 10 min jak nie zdążyły się załadować nawet drzewa zakończyłem testy :D

Abrams85
28.04.2021, 14:50
na Edge nie żąda akceleracji, ale i tak gra stanęła po wykonaniu kilku zadań.

wojtex113
28.04.2021, 17:45
Udało się zalogować kilka rzeczy nie wczytało ale grać się da

Stary_Niedźwiedź
28.04.2021, 18:58
U mnie na testowym, po zalogowaniu przez UPlay, odpala się klient a nie gra z przeglądarki? Myslałem że TSO na Unity będzie pod przeglądarką a nie na kliencie...

krotos666
28.04.2021, 19:11
Jest na Unity.
W adresie masz mieć https://www.tsotesting2.com/en/homepage
a pewnie wszedłeś na starą stronę.

Obecnie nie da się grać na tsotesting2 na unity.
Logowanie pierwsze to męka, a później out of memory.

Osobiście poczekam na poprawioną wersję testowego serwera na unity.

pretor29
28.04.2021, 20:12
czyli 3 razy rpzekładali date , dopracowywali kombinowali i jak zawsze wyszlo wielkie G ... widac podejscie bb , kompromitacja....

wojtex113
28.04.2021, 20:18
czyli 3 razy rpzekładali date , dopracowywali kombinowali i jak zawsze wyszlo wielkie G ... widac podejscie bb , kompromitacja....
Ja osobiście jestem mile zaskoczony bo myślałem ze oni oszukuję z ta wersją na unity a okazało się że jest i nawet dużo rzeczy działa. Moje oczekiwania co do wersji na unity jak i całej gry są zerowe więc jestem bardzo mile zaskoczony własnie wbiłem 9 lvl za kilka godzin pierwsza walka

Stary_Niedźwiedź
28.04.2021, 21:23
Jest na Unity.
W adresie masz mieć https://www.tsotesting2.com/en/homepage
a pewnie wszedłeś na starą stronę.

Tak, krotos, masz rację, wszedłem na starą stronę testowego. Dzięki.

MagicznyGarnek
29.04.2021, 00:46
@BB_Penelopa: mam monitor 4K i gra w Unity wyraznie wszystko jest 4 razy mniejsze - tzn. ma 2 razy mniejsza szerokosc i 2 razy mniejsza wysokosc - nie da sie grac, poniewaz literki i wszystko inne jest tak male, ze nie da sie tego czytac.

W jaki sposob zeskalowac cala gre n 200%?

Edit: jezeli ktos by mial podobny problem, to w kolku zebatym w grze, po lewej stronie sie ono znajduje, na dole wyskakujacych ustawien jest "UI Scale", wylaczylem automatic (sie ustawilo na 125% i ustawilem na 200%).

bigfrajer
29.04.2021, 07:15
W przewodniku logowania do serwa testowego Kumankun podaje info,żeby logować się danymi do konta ubisoft podaje te dane tz. adres mailowy , hasło ( strona jest taka sama jak przy normalnej grze teraz przecież ) a zostaję zalogowany jako nowy settler co robie nie tak ktoż wie???

dla pewności sprawdziłem jeszcze dane na koncie ubisoft i adres mailowy do logowania jest taki jak podaje i nie wiem dlaczego jestem logowany jako
nowy settler

set2g
29.04.2021, 08:27
jak wejdziesz do gry wyskoczy ci okienko z wyborem nicku i avatara, po tych zabiegach na stronie głównej juz powinien byc nick jaki wybrałeś

YouRQ
29.04.2021, 11:40
Spróbowałem i za prawdę powiadam Wam w tym roku nie ujrzymy Unity na live serwerze.
Połowa nie działa a druga połowa jest zbugowana.
Płakać się chce jak się widzi jak po macoszemu traktowana jest marka The Settlers, która przez prawie 30 lat zabawiała graczy z całego świata i była swego rodzaju wyznacznikiem dla gier tego typu.
Teraz to jest tylko bagno z którego BB nadal próbuje wyławiać pieniądze z przywiązanych do niej graczy.

BB_Penelopa
29.04.2021, 14:46
Witam serdecznie!

Dziękuję, że testujecie Unity. Dzięki Wam deweloperzy będą mogli ulepszyć system.

Możecie również zostawić opinie i uzyskać wiele cennych informacji w naszej nowej sekcji forum (https://forum.thesettlersonline.com/threads/38195).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

BB_Penelopa
29.04.2021, 14:47
@BB_Penelopa: mam monitor 4K i gra w Unity wyraznie wszystko jest 4 razy mniejsze - tzn. ma 2 razy mniejsza szerokosc i 2 razy mniejsza wysokosc - nie da sie grac, poniewaz literki i wszystko inne jest tak male, ze nie da sie tego czytac.

W jaki sposob zeskalowac cala gre n 200%?

Edit: jezeli ktos by mial podobny problem, to w kolku zebatym w grze, po lewej stronie sie ono znajduje, na dole wyskakujacych ustawien jest "UI Scale", wylaczylem automatic (sie ustawilo na 125% i ustawilem na 200%).

Dziękuję za instrukcje dla innych Graczy! :)

Możesz również zostawić opinie i uzyskać wiele cennych informacji w naszej nowej sekcji forum (https://forum.thesettlersonline.com/threads/38195).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

MagicznyGarnek
29.04.2021, 16:22
Spróbowałem i za prawdę powiadam Wam w tym roku nie ujrzymy Unity na live serwerze.
Połowa nie działa a druga połowa jest zbugowana.
[...]

Ja przez około 40 minut doszedłem do poziomu 10-tego. Zauważyłem dużo mankamentówn, np:
* wyskakujące okna w obecnej grze się zastępują - czyli mając otwarte okno np. handlu, wybierając np. księgę zadań, handel się zamyka - na unity obecnie oba pozostają otwarte i jedno zasłania drugie
* można wysłać geologa albo odkrywce, a mimo to wysyłka tego samego geologa czy odkrywcy jest nadal możliwa - co więcej, ta akcja która nie zablokowała specjalisty, wykonuje się w tle
* w domu władyki oraz w podsumowaniu gospodarki nie ma opisów z liter, tylko ikony, tekst się pojawia po najechaniu wskaźnikiem
* wyskakujące opisy, szczególnie w kolejce budowania, wychodzą poza ekran, więc nie wiadomo ile kleju kosztuje natychmiastowa budowa, czy jakich zasobów brakuje
* czasami przy budowie czegoś z menu budowli, pojawia się typowy dźwięk umieszczenia w kolejce budowania, ale się wcale nie buduje

Plus do tego interfejs jest koszmarnie wolny oraz reaktywność zdarzeń jest koszmarnie wolna - np. zaliczanie questów.

No ale ogólnie główna mechanika działa:
* jest wyspa, są magazyny
* oblicza odległości do magazynów
* budynki produkcyjne mają składowe czasu produkcji i ta produkcja idzie
* działają przynajmniej częściowo odkrywcy, etc
* działa magazyn prowiantu
* i wiele innych

Także to co nie działa, to wygląda jakby wymagało poprawek, a na pewno nie pisania od nowa lub przepisywania całkowitego. Jest nieźle. Tylko, że to już jest 2 miesiące po czasie ;-)

sparkz
29.04.2021, 17:02
* jest wyspa, są magazyny
* oblicza odległości do magazynów
* budynki produkcyjne mają składowe czasu produkcji i ta produkcja idzie

Sęk w tym, że przepisanie logiki odpowiadającej za wykonywanie przez backend prostych czynnosci o zadanych porach to jest cos na czego zrobienie nie powinni potrzebowac wiecej niz 1-2 osobodni.

Największy ciężar to przeniesienie całej otoczki z jednej technologii na drugą, która, jak się spodziewam, działa zupełnie inaczej. Jak coś takiego jak ręczne zaliczenie questa im nie dziala (do czego sie sami przyznaja) to znaczy ze cala ta wersja jest w powijakach i mozna sie spodziewac, ze bedzie zgrabnie dzialac za rok jak nie pozniej.

Dla porownania (uwierz lub nie :D) ale jak zaczynalem w styczniu 2011 w wersje ktora wtedy miala 3 miesiace od poczatku istnienia (a nie przepisania juz istniejacej logiki), to ta wersja co prawda nie miala contentu, ale dzialala w sposob kompletny. Wiec jesli po 2 miesiacach maja tyle ile maja to nie napawa to optymizmem.

pretor29
29.04.2021, 19:16
moja propozycja przesuncie to unity nawet o 5 lat , byle by dzialalo ... no chyab ze potrzebujecie jeszcze wiecej czasu...

czy targowisko dziala?

BruPant
30.04.2021, 07:33
u mnie na Firefoxie taki błąd wyskakuje zaraz po zalogowaniu

An error occurred running the Unity content on this page. See your browser JavaScript console for more info. The error was:
RuntimeError: index out of bounds

Ekran się mrozi i nie ma możliwości grania :(

M0rdechaj
30.04.2021, 08:40
Nie znam się, ale może masz starą jave.

MagicznyGarnek
30.04.2021, 15:27
Javascript ma tyle wspólnego z Javą, co Magnez ma wspólnego z Magnesem, czyli nic.

M0rdechaj
30.04.2021, 17:09
Fakt, mój błąd, źle przeczytałem.

Rea1968
30.04.2021, 19:55
z

a1934876817568
01.05.2021, 11:07
Ja mam problem na poziomie logowania do tego nowego forum. "ubi-login" mnie tam nie loguje automatycznie. Jako nie zalogowany nie moge nic napisac. krzyczy że nie mam awatara ale nie mam jak go ustawić bo do jego edycji nie mam uprawnień :)
I żeby nie było próbowałem założyć nowe konto na nowy email. Przy pierwszym wejsciu na wyspę prosi mnie o ustawienie nazwy i obrazka awatara ale to nie wplywa na forum. Na forum jak chce edytowac awatar to mówi mi że

defaultPlayerName_53f4ac679d6d2, you do not have permission to access this page. This could be due to one of several reasons:

Your user account may not have sufficient privileges to access this page. Are you trying to edit someone else's post, access administrative features or some other privileged system?
If you are trying to post, the administrator may have disabled your account, or it may be awaiting activation.

bigfrajer
01.05.2021, 14:27
mój problem polega na bardzo długim czasie logowania do gry , ktoś napisze że serwer obciążony itd ale obciążony chyba nie jest ciągle 24h zalogować - wejść do gry udaje się w miare szybko po około 30 min z FF , z chroma nawet( do 1h ) odpala stronę gry ale mam tylko grafikę z niebieskim tłem i info o zerwanym połączeniu

Próby na 2 różnych kompach z win 10 a odpala na przeglądarce uruchamianej z pedriva

z3nfist
01.05.2021, 15:58
Ci , co mają systemy na win xp ,czy vista odpadną z gry po wprowadzeniu UNITY...

Wymagania systemowe - wersja Unity (https://forum.thesettlersonline.com/threads/38196-System-Requirements-Unity-Version)

http://z3nfist.cba.pl/images/wymagania-do-UNITY-(WebGL).jpg

set2g
01.05.2021, 16:46
i tak juz odpadli jak był klient tylko x64

jednakże kto w 2021 używa tych systemów, przez wiele programów nie sa one już wspierane to jedno, a drugie to bezpieczeństwo, jakos nie byłbym skłonny do robienia płatności na takim systemie

bigfrajer
01.05.2021, 18:11
komunikat z chroma przy wejsciu do gry

Komunikat ze strony www.tsotesting2.com
An error occurred running the Unity content on this page. See your
browser JavaScript console for more info.The error was:
Uncaught RangeError:Start offset undefined is outsaide the bounds of
the buffer

jest też przycisk OK i po kliknieciu gra zamiera i kicha

Glavo
03.05.2021, 09:46
Out of memory.
Zżera niestety zasoby pamięci

agdam9119
03.05.2021, 10:48
Kiedy serwer Unity będzie dostępny " normalnie" a nie testowo? Logowanie się obecnie do gry to masakra...

BB_Penelopa
04.05.2021, 13:41
Kiedy serwer Unity będzie dostępny " normalnie" a nie testowo? Logowanie się obecnie do gry to masakra...

Witaj!

Nie ma jeszcze dokładnej daty.

Jeżeli tylko prace zostaną zakończone a wersja Unity będzie gotowa do wdrożenia na serwery, odpowiednia informacja pojawi się na stronie głównej oraz forum! :)

Dziękuję Wam za testowanie Unity na serwerze testowym!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

pretor29
04.05.2021, 20:50
zostawcie tego klienta ... nic lepszego i tak nie wymyslicie

bigfrajer
04.05.2021, 22:24
pretor masz racje jak narazie to na testowy to czas wejscia w moim przypadku to około 40 min przy dobrych układach i tylko na ff na chromie niby wchodzi ale jakiś błąd wyskakuje i gra zablokowana ponadto brak serwera wiadomości jest ramka i tyle no chyba że jakoś poprawia te czasy wejscia ( serwer nie jest przecież obcążony na 100% całą dobe) a próbuje o różnych porach co do samego unity to poprawili troche grafikę i tyle czyli tylko jakieś ,,pudrowanie noska" i to na tyle

Malybialymis
05.05.2021, 12:15
usiłuje wejść już 4 raz do testowego widzę tylko białą plansze i na środku brązowy pasek i tak nawet ponad godzinie nic się nie dzieje a wymagania sprzętowe mam spełnione a nawet 2x spełnnione

BB_Penelopa
05.05.2021, 12:39
usiłuje wejść już 4 raz do testowego widzę tylko białą plansze i na środku brązowy pasek i tak nawet ponad godzinie nic się nie dzieje a wymagania sprzętowe mam spełnione a nawet 2x spełnnione

Opisany przez Ciebie problem może być spowodowany błędnymi lub/i nieaktualnymi danymi w pamięci podręcznej (tzw. cache) Twojej przeglądarki.

Aby mieć pewność, że korzystasz z aktualnej wersji gry, zalecamy regularnie czyścić pamięć podręczną przeglądarki internetowej.

Jeśli wyczyszczenie pamięci podręcznej nie przyniesie rozwiązania, proszę spróbować zalogować się do gry przy użyciu innej przeglądarki.

Możesz również uzyskać wiele cennych informacji w naszej nowej sekcji forum (https://forum.thesettlersonline.com/threads/38195).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

pretor29
05.05.2021, 13:24
heh jedna wielka parodia, te unity to bedzie wiekszy niewypał niz klient ... naprawde dajcie se z tym spokoj

Jenkowice
05.05.2021, 13:38
Chyba było już wiele dat: pierwsze miesiące 2021, po Wielkanocy, na początku maja a teraz wreszcie coś konkretnego: Kiedyś:) Współczuję pracy osoby podpisującej się jako BB.

ArcticBear
06.05.2021, 07:19
jestem ciekaw czy po przejściu na Unity zachowamy swoje poziomy czy też trzeba będzie zacząć od lvl 1?

Zee4c
06.05.2021, 08:01
arcticbear jak ty możesz im coś takiego sugerować?! tfu tfu..

bigfrajer
06.05.2021, 19:48
próba uruchomienia na ff win 10 home x64 i mam taki komuikat

An error occurred running the Unity content on this page. See your browser JavaScript console for more info. The error was:
TypeError: WebGL2RenderingContext.shaderSource: Argument 1 is not an object.

ktoś wie co zrobić z tym??

BB_Penelopa
07.05.2021, 12:55
jestem ciekaw czy po przejściu na Unity zachowamy swoje poziomy czy też trzeba będzie zacząć od lvl 1?

Oczywiście, że poziom, wyspa i wszystko w grze zostanie na swoim miejscu. :)

Więcej informacji na temat Unity znajdziesz > tutaj (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47495) <.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

pretor29
07.05.2021, 15:13
jak ja slysze ze u was cos jest pewne i oczywiste to sie smiac chcce....

Czesłaf
07.05.2021, 16:58
Ja bym wolał wiedzieć kiedy usprawnicie klienta żeby można było przyjąć przygodę , wejść na przygodę lub do kogoś na wyspę bez młotkowego , ,, problemu z połączeniem " , zwiechy klienta itp. Tylko litosci nie piszcie o ciasteczkach , tu nie cukiernia.

pretor29
07.05.2021, 17:25
klienta mamy juz chyba 6 wersje , pol roku grania i non stop problemy , wiec mozna latwo sie domyslec co bedzie z unity

baqslaw
08.05.2021, 11:54
Ja bym wolał wiedzieć kiedy usprawnicie klienta żeby można było przyjąć przygodę , wejść na przygodę lub do kogoś na wyspę bez młotkowego , ,, problemu z połączeniem " , zwiechy klienta itp. Tylko litosci nie piszcie o ciasteczkach , tu nie cukiernia.

Problem jest ewidentnie z Twoim kompem/internetem. Na internet nic nie doradzę, ale w przypadku kompa dodanie clienta i thesettlersonline do wyjątków zapory i antyvira powinno załatwić problemy ew. wyłączenie programów monitorujących ruch w sieci, jak np. fiddler.

Czesłaf
08.05.2021, 12:12
ta w domu problem z kompem , w pracy problem z kompem u znajomego problem z kompem pewnie też i u innych co na to klną zapewne też :)

baqslaw
08.05.2021, 13:27
ta w domu problem z kompem , w pracy problem z kompem u znajomego problem z kompem pewnie też i u innych co na to klną zapewne też :)

Przy założeniu, że korzystasz z 64-bitowego klienta, to korzystamy z tego samego. Skoro u mnie problem z młotkowym nie występuje na żadnym kompie, to powodem są inne zmienne - może to być kwestia tego, że gram na innym serwerze, ale to najmniej prawdopodobne. Młotkowy pojawia się, gdy jest problem z kontaktem z serwerem, więc wina jest albo samego internetu (może grasz z Nowej Zelandii, albo z Podlasia?), albo czegoś co utrudnia kontakt klientowi z netem u Ciebie w kompie.

Abstrahując od powyżeszego, domaganie się zmian w kliencie ZAMIAST zajęcia się unity, które powinno być ostatecznym rozwiązaniem problemu klienta w ogóle, świadczy o tym, że chyba nie bardzo masz pojęcie o co w tym wszystkim chodzi.

Czesłaf
08.05.2021, 13:53
nigdzie nie napisałem żeby zajęto się tym zamiast unity , a problem z młotkowym przy przyjmowaniu zapki do przygody lub wejścia na wyspę znajomego jest o tyle dziwny że raz występuje raz nie i przyjęcie zapki jest możliwe po 1 ,2 lub 3 restarta klienta i jakoś nie występuje przy innych rzeczach tylko wtedy , panie mający pojęcie o co w tym wszystkim chodzi. A tak na marginesie dłubanina przy unity zajmie im z 5 lat więc mogliby poprawić to i owo w kliencie zanim to twoje upragnione unity :)

Stary_Niedźwiedź
08.05.2021, 22:25
nigdzie nie napisałem żeby zajęto się tym zamiast unity , a problem z młotkowym przy przyjmowaniu zapki do przygody lub wejścia na wyspę znajomego jest o tyle dziwny że raz występuje raz nie i przyjęcie zapki jest możliwe po 1 ,2 lub 3 restarta klienta i jakoś nie występuje przy innych rzeczach tylko wtedy , panie mający pojęcie o co w tym wszystkim chodzi. A tak na marginesie dłubanina przy unity zajmie im z 5 lat więc mogliby poprawić to i owo w kliencie zanim to twoje upragnione unity :)
Zgadzam sie tu z baqslawem. U mnie nie ma żadnych problemów z połączeniem. Może masz właśnie słabego neta, może masz włączonego fiddlera lub innego pomocnika do znajdziek. Weź laptopa od znajomych i uruchom TSO na swoim necie i zobacz czy problem się pojawia. Młotkowy nie ma nic wspólnego z klientem. Zrób test szybkości łącza. Może lecą ci torrenty w tle? Może tracisz gdzieś pakiety? Najpierw sprawdź czy jest coś u ciebie nie tak a potem oskarżaj innych dookoła że coś ci nie działa.

bigfrajer
09.05.2021, 07:36
u mnie jakoś nie ma problemów z młotkowym chociaż korzystam z fiddlera jak pojawił sie klient to tylko dodałem go do wyjatków w antywirusie AWASTA i śmiga bez problemów

Natpmiast co do unity to po ostatniej aktualizacji ff pojawiły sie wieksze problemy z wejściem na testowy przy każdej próbie albo b. długi czas wejscia albo zwiecha przegladarki

ale szybciej sie ładuje w trybie okna prywatnego

Czesłaf
09.05.2021, 12:37
Niedźwiedź dajesz odpowiedź a mam wrażenie że nie czytasz tego co ktoś napisał a napisałem wyraźnie że i w domu i w pracy się takie rzeczy dzieją czyli dwa inne kompy 2 inne nety i 2 inne systemy. Łopatologiznie ping 12 ms , pobieranie 50 Mbps wysyanie 20 Mbs nie używam programu do znajdek , nie ściągam. Nie działy się takie rzeczy na przegladarkowej wersji a zaczeły jak wszedł klient i to nie odrazu a komp system i net ten sam to na kogo mam narzekać ? I 500 razy na czacie widziałem - sory za zwłokę w przyjeciu przygody ale musiałem restart klienta zrobić. No ale co bede tłumaczył jakoś ogarniam choc to wkurzajace a wy sobie dalej róbcie za adwokatów BB jak chcecie. Aha klient dodany do wyjątków od początku i co najważniejsze ciasteczka wyczyszczone :D

Zeffir61
11.05.2021, 10:00
Nie wiem czy ktoś już pisał na ten temat ale czy są jakieś minimalne wymagania do płynnego działania gry na silniku Unity w przeglądarce?
Posiadam komputer z procesorem - I5 2,2Ghz 4wątkowy, grafika - 1GB, Pamięć RAM - 6GB, system win 10 x64
Mapa Wczytuje się około 10 min a płynność gry katastrofa, o blokach w przygodzie nie ma mowy.
Pytam ponieważ nie wiem czy aby kontynuować rozgrywkę poprzez przeglądarkę w przyszłości nie trzeba kupywać nowego sprzętu.

Zee4c
11.05.2021, 14:02
podejrzewam ze to co jest na testowym to koszmarnie wczesna nie zoptymalizowana wersja i taka długo pozostanie. Końcowa IMHO będzie chodzić płynniej ale kiedy to będzie...

scorpion63
11.05.2021, 17:26
Wrócę do TSO jak już wsio będzie działać na tip-top ;)

ramm
12.05.2021, 08:59
super informatycy z UBISOFT zawsze gotowi wszystko rozwalić żeby konkurencja była zadowolona i nie ma śladu po serwerze testowym czyli nie będzie ta gra dalej rozwijana.

wojtex113
12.05.2021, 11:08
https://forum.diesiedleronline.de/threads/143157-Feedback-Unity-Testserver?p=1790942&viewfull=1#post1790942
...,, Nie, nie zamykamy gry. Właśnie dodałem aktualizację. Utrzymanie infrastruktury nie mogło zakończyć się sukcesem, gdybyśmy dopiero co rozpoczęli, wszyscy gracze prawdopodobnie trafiliby do zamkniętej strefy, a to prowadzi do tego samego wyniku = nikt nie może grać.

Dlatego na krótki czas wyłączyliśmy serwer testowy i będziemy nad nim nadal pracować.

Wiem, że wiele osób myśli, że jesteśmy robotami i pracujemy 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, ale to nieprawda. W rzeczywistości jesteśmy ludźmi, w tym programistami!

Mamy regularne godziny pracy i nawet jeśli uwielbiam być do Państwa dyspozycji po tych godzinach (i bardzo często w przeszłości), niestety są takie dni, kiedy nie jestem na bieżąco. Ponieważ my też możemy złapać robaki ... och ... łapię swoje choroby. Dlatego o godzinie 19:00 nie było dalszej aktualizacji. Dzisiaj jest coraz lepiej.''

BB_Penelopa
12.05.2021, 12:14
https://forum.diesiedleronline.de/threads/143157-Feedback-Unity-Testserver?p=1790942&viewfull=1#post1790942
...,, Nie, nie zamykamy gry. Właśnie dodałem aktualizację. Utrzymanie infrastruktury nie mogło zakończyć się sukcesem, gdybyśmy dopiero co rozpoczęli, wszyscy gracze prawdopodobnie trafiliby do zamkniętej strefy, a to prowadzi do tego samego wyniku = nikt nie może grać.

Dlatego na krótki czas wyłączyliśmy serwer testowy i będziemy nad nim nadal pracować.

Wiem, że wiele osób myśli, że jesteśmy robotami i pracujemy 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, ale to nieprawda. W rzeczywistości jesteśmy ludźmi, w tym programistami!

Mamy regularne godziny pracy i nawet jeśli uwielbiam być do Państwa dyspozycji po tych godzinach (i bardzo często w przeszłości), niestety są takie dni, kiedy nie jestem na bieżąco. Ponieważ my też możemy złapać robaki ... och ... łapię swoje choroby. Dlatego o godzinie 19:00 nie było dalszej aktualizacji. Dzisiaj jest coraz lepiej.''

Dzień dobry!

Dziękuję za przekazanie informacji! :)

Tak, potwierdzam, obecnie na serwerze testowym z przyczyn technicznych odbywa się przerwa.

Serwer wróci najpewniej jutro.

Dziękuję za testowanie i za cierpliwość.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

mnlf
12.05.2021, 23:30
Nie wiem czy ktoś już pisał na ten temat ale czy są jakieś minimalne wymagania do płynnego działania gry na silniku Unity w przeglądarce?
Posiadam komputer z procesorem - I5 2,2Ghz 4wątkowy, grafika - 1GB, Pamięć RAM - 6GB, system win 10 x64
Mapa Wczytuje się około 10 min a płynność gry katastrofa, o blokach w przygodzie nie ma mowy.
Pytam ponieważ nie wiem czy aby kontynuować rozgrywkę poprzez przeglądarkę w przyszłości nie trzeba kupywać nowego sprzętu.
Wreszcie dzisiaj udało mi się uruchomić wersję z serwera testowego.

Mam i5 3,3GHz (3,6GHz w trybie turbo jeśli nie są obciążone wszystkie rdzenie) 8GB RAM, GeForce GTX 660, ubuntu 18.04 i działa całkiem płynnie, tak jak wersja flaszowa a może nawet lepiej.

Podczas gry obciążony jest tylko 1 rdzeń procesora, a pozostałe 3 w minimalnym stopniu.
Stara wersja grzała procesor mocniej niż nowa, chociaż obciążenie było równiej rozłożone (kiedyś było 4×40%).

Cieszę się, że po blisko półrocznej przerwie będę mógł wrócić do gry. Oby jak najszybciej to co jest na serwerze testowym trafiło na normalne serwery.

Jeśli na moim starym komputerze działa tak dobrze to jest szansa na to, że będzie się dało grać nawet na telefonie.

Wolno się wczytywało tylko za pierwszym razem, za drugim poszło już szybko - prawdopodobnie kwestia odpowiedniego ustawienia cache przeglądarki.

Stary_Niedźwiedź
13.05.2021, 20:22
Niedźwiedź dajesz odpowiedź a mam wrażenie że nie czytasz tego co ktoś napisał a napisałem wyraźnie że i w domu i w pracy się takie rzeczy dzieją czyli dwa inne kompy 2 inne nety i 2 inne systemy. Łopatologiznie ping 12 ms , pobieranie 50 Mbps wysyanie 20 Mbs nie używam programu do znajdek , nie ściągam. Nie działy się takie rzeczy na przegladarkowej wersji a zaczeły jak wszedł klient i to nie odrazu a komp system i net ten sam to na kogo mam narzekać ? I 500 razy na czacie widziałem - sory za zwłokę w przyjeciu przygody ale musiałem restart klienta zrobić. No ale co bede tłumaczył jakoś ogarniam choc to wkurzajace a wy sobie dalej róbcie za adwokatów BB jak chcecie. Aha klient dodany do wyjątków od początku i co najważniejsze ciasteczka wyczyszczone :D
Umiem czytać a to co napisałem to tylko próba wyeliminowania ewentualnych powodów. Samo napisanie "mam 2 kompy, w pracy mi gra tez nie działa" nic mi/nam nie mówi. Poza tym ty chyba też się lekko pogubiłeś bo temat tego wątku dotyczy wersji Unity a nie klienta gry... Więc...
Z drugiej strony jak to jest że mi TSO na kliencie działa od samego początku bezproblemowo. Na stacjonarnym jak i na laptopie (stary laptop z jednym z pierwszych edycji i3 i 4GB RAMu)? Chociaż to bardziej pytanie do przekazania deweloperom.

Malybialymis
16.05.2021, 09:53

Opisany przez Ciebie problem może być spowodowany błędnymi lub/i nieaktualnymi danymi w pamięci podręcznej (tzw. cache) Twojej przeglądarki.

Aby mieć pewność, że korzystasz z aktualnej wersji gry, zalecamy regularnie czyścić pamięć podręczną przeglądarki internetowej.

Jeśli wyczyszczenie pamięci podręcznej nie przyniesie rozwiązania, proszę spróbować zalogować się do gry przy użyciu innej przeglądarki.

Możesz również uzyskać wiele cennych informacji w naszej nowej sekcji forum (https://forum.thesettlersonline.com/threads/38195).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

To nic nie pomaga żadne czyszczenie ciasteczek logowanie z innych przeglądarek opera, chorme, mozlla,edge w dalszym ciągu brązowy pasek i nic wiecej logowanie nawet przez 1h i cały czas brązowy pasek.

vassago4
16.05.2021, 11:21
Dołóżę jeszcze Miś że na dwóch laptopach innych też tylko brązowy pasek i koniec pomimo czekania. Wszystkie 3 mi się zepsuły nagle?

pretor29
16.05.2021, 18:20
a co ci maja napisac jak sami nie wiedza , ciasteczka i tyle to ich jedyne rozwiazanie

Kambey-PL
18.05.2021, 01:11
Known Issues - Unity
Dear Adventurers,

here you can find a list of our known bugs for the upcoming version.

Known issues:
- PvP is not yet implemented correctly and contains many bugs
- Event collection items cannot be created in the Warehouse
- Switching maps retain old info icons
- Context menu for the current expedition is missing functionality
- Finishing a quest may not trigger the “Quest Finished” arrow in the HUD
- Quests may disappear from the Quest Book
- Chat commands are not working
- Tutorial glow effect hints are missing
- The “The mine window” quest cannot be completed even if all sub-tasks are done
- Tooltip for a locked shop item displays the wrong text
- Grim Reaper General shop description is offset
- Quest arrow will not take you to the quest in the quest book
- Excelsior animation and still image have different resolutions
- System chat uses the wrong font color
- Love Garden is missing info in the shop
- Parts of the UI can block each other when scaling
- All units in the Combat Academy use the same tooltip
- “Treasure search” quest cannot be completed
- No default selection in the economy overview
- Ranking button opens the window twice
- Subtasks of a tracked quest will not be shown immediately
- Highlighting of a pinned quest in the quest book may disappear
- Accepting a trade gives out an error message
- Maximum member number of a Guild does not update after increasing it
- Guild admin tab does not update unless the game is relaunched
- Training Island expedition tooltip is wrong
- Guild market vote window content fades too slowly upon closing the window
- Guild chat does not become available after an application has been accepted
- Friendlist is missing online status marker
- Icon for the “New sectors” quest is missing
- Economy overview uses a mix of shortened and long number formats
- Layout of reward icons in the mail is wrong
- Upgrade icons are only shown after reloading
- Sandman’s Powder buff localization is missing
- Incorrect aspect ratio for the Floating Residence
- Flower Farm tooltip is broken
- Monster buildings are missing construction animations and sprites
- Pinned star menu disappears when deploying a General
- Expand guild button does not lead to the correct shop tab
- Cursor for applying buffs does not disappear immediately when all buffs are used up
- Highlight graphic for hint pointer is wrong
- Values in the economy overview do not update immediately
- Adventure conditions are not updated on level up
- Work animations are drawn in front of other buildings
- Guild Market items cannot be purchased
- Star effect when completing a quest stays permanent
Mnie zastanawia jak chcecie się uporać z tą listą błędów, przecież za chwilę pojawią się kolejne i nie będzie końca tego?
Drugie pytanie czy Exelsior działa na Unity poprawnie?

jw_ivo
18.05.2021, 16:50
Wczoraj dzałało, dzisiaj nie, jak to BB

pretor29
19.05.2021, 20:41
likwidujac 1 blad dodaja conajm niej 3 kolejne wiec niedlugo to calkiem padnie

mariusz955
21.05.2021, 17:49
czy ja mogę na serwerze testowym zakupić klejnoty

peters31
21.05.2021, 20:46
Exelsior działa na Unity poprawnie

dudijack
22.05.2021, 07:58
Czy zostanie poprawiona jakość wyświetlanej grafiki?

BB_Penelopa
27.05.2021, 11:24
Witam serdecznie!

W chwili obecnej na serwerze testowym trwa przerwa konserwacyjna.

Dziękujemy za zrozumienie.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

pretor29
27.05.2021, 14:39
targowisko naprawione?

sure
28.05.2021, 17:03
Aktualnie nie mam problemów z unity na testowym

...jeśli coś nie udaje się uruchomić, niejako "z automatu" nie generuje żadnych problemów :)

YouRQ
28.05.2021, 17:07
targowisko naprawione?

Krowy podojone ? :p

pretor29
30.05.2021, 15:22
zdaja sobie pewnie z tego sprawe , ale i tak odtrabia wielki sukces , jak to oni....

widze ze juz niewygodny wpis zostal usuniety... prawda boli

dudijack
02.06.2021, 05:46
widze ze juz niewygodny wpis zostal usuniety... prawda boli

Tez to zauważyłem. BB takie praktyki ...?. Nieładnie..

hadzi4
04.06.2021, 11:48
Kiedy wreszcie wejdzie to wasze mityczne unity?????? tylko nie pisz BB że pracujecie nad tym bo czas wasz juz dawno minął.

pretor29
04.06.2021, 20:47
3 lata olewali sprawe a teraz pracuja , a wyjdzie jak zawsze kicha....

LukaszTurowski
04.06.2021, 21:08
Przy wł (play) gry The Settlers Online wyskakuje mi komunikat - Aplikacja nie została właściwie uruchomiona 0xc0000005 kliknij przycisk ok aby zakończyć aplikację.I gra nie działa. Mam Windowsa 7 .
Proszę o pomoc?

M0rdechaj
05.06.2021, 09:14
Przy wł (play) gry The Settlers Online wyskakuje mi komunikat - Aplikacja nie została właściwie uruchomiona 0xc0000005 kliknij przycisk ok aby zakończyć aplikację.I gra nie działa. Mam Windowsa 7 .
Proszę o pomoc?

Unity działa na Windows x64, sprawdź, może masz x32.

GrendelPL
05.06.2021, 18:36
Czy ktoś już testował settlerów Unity na systemach innych niż Windows? Jak na razie na Linuksie nie bardzo to idzie, na macu jeszcze nie testowałem. Nie uśmiecha mi się odpalanie peceta tylko po to żeby w settlersów grać (żre 450W :))

mnlf
05.06.2021, 22:25
Ja testowałem na Ubuntu 18.4 pod chrome i brave działa bardzo dobrze. Pod wieloma względami lepiej niż stara wersja flaszowa, mniej grzeje procesor bo obciąża tylko 1 rdzeń (stara wersja grzała wszystkie 4).

Chociaż podejrzewam, że na bardzo starych komputerach może chodzić przez to wolniej.

GrendelPL
06.06.2021, 10:56
Wczoraj przetestowałem na starszym macbooku - potwornie powolne, ale chodzi. Na Ubuntu pewnie trzeba ręcznie coś poinstalować (nie pomaga fakt że mój Ubuntu to wersja serwerowa :)) Niezależnie od systemu, wersja Unity ma ładniejszą grafikę, ale gorszej rozdzielczości (wygląda jak problemy ze skalowaniem)

mnlf
06.06.2021, 15:10
Właśnie dzisiaj sprawdzałem jak chodzi na firefoksie pod ubuntu i widzę, że potrafi korzystać z wielu wątków, nie obciąża jednego rdzenia na maksa (więc na słabszym sprzęcie powinno być szybciej), ale za to przy przewijaniu mapy pojawia się na chwilę „szachownica” i widać jak przez chwilę doczytuje grafikę.

Dzieje się tak za każdym razem po szybkim przesunięciu mapy, nawet jak przewijam ją tam i z powrotem to wygląda jak by zapominał co jest poza obszarem widocznym na ekranie i musiał to potem wczytywać na nowo. Na szczęście wczytuje to szybko (poniżej sekundy).

Podejrzewam, że tym co może brakować wersji serwerowej systemu są sterowniki do karty graficznej (nvidia, ati) tak aby działała pełna akceleracja w przeglądarce.
Obciążenie karty graficznej podczas gry nie jest duże (kilka %) ale widać, że trochę z niej korzysta.

grzegorz388
21.07.2021, 15:23
zalogować się mogę ,ale gra bardzo długo się wgrywa i bardzo wolno chodzi,wręcz słoniowato czy inni też tak mają

LeoBullero
21.07.2021, 20:52
Nie rozumiem tych Waszych bezsensownych narzekań! U mnie wszystko pięknie działa, gra ładuje się dosłownie w 15 sekund, grafika w jakości HD, wszelkie operacje bez żadnych opóźnień, wyspa ogarnięta w parę minut, specjaliści wysłani jednym kliknięciem, handel hula. Dzisiaj Drwala udało mi się w rekordowym czasie zrobić. Zmieńcie system, wyczyśćcie ciasteczka, weźcie kredyt, a nie tylko narzekajcie!

Alekin
21.07.2021, 20:57
Nie rozumiem tych Waszych bezsensownych narzekań! U mnie wszystko pięknie działa, gra ładuje się dosłownie w 15 sekund, grafika w jakości HD, wszelkie operacje bez żadnych opóźnień, wyspa ogarnięta w parę minut, specjaliści wysłani jednym kliknięciem, handel hula. Dzisiaj Drwala udało mi się w rekordowym czasie zrobić. Zmieńcie system, wyczyśćcie ciasteczka, weźcie kredyt, a nie tylko narzekajcie!

I się obudziłem...

immortalfame
21.07.2021, 21:13

mam tak samo jak ty.... tylko w 2 strone :)