PDA

Zobacz pełną wersję : Pamiętnik Dewelopera: Wydarzenie Wielkanocne 2021 - Dyskusja

BB_Penelopa
26.03.2021, 12:03
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/archive/Forum_int/Pictures/2014_04_Easter/sp_header.png

Witam!

Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat Wydarzenia Wielkanocnego 2021 (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47769).

Bądźcie zdrowi!
BB_Penelopa

lepszat
26.03.2021, 17:29
Nazwa: Wspaniały hołd dla łowców(Limit: 1*)
Typ: Hołd (Nie można podarować / Nie można handlować )
Opis: Ten budynek wyraża uznanie dla wszystkich Twoich zawodowych łowców, zwiększając ich skuteczność w zbieraniu mięsa za darmo: produkcja: 3 mięso co 6 minut.
Cena: Do zdobycia za osiągnięcie „Bez utraty pionka” w przygodzie „Bohaterski mały krawiec”!

Chyba to jest trochę nieaktualne bo osiągnięcie jest już od dawna dostępne w grze.

Na duży plus zasługuje dodanie Sylvany i powrót magazynu. Odrzuca trochę cena rezydencji (11k + 2k ulepszenie) ale jak wiadomo każdy porządny gracz się zepnie i uzbiera.
Dziwne jest wprowadzenie limitów zakupu oleju, narzędzi, zaprawy skoro ich cena na handlu i tak będzie niższa niż w sklepie.

Czlowiek_Lasu
26.03.2021, 20:37
I dziwne jest to, że hodowla królików ma być ulepszana do 6 poziomu.
Na testowym było do 7.
Może to jest źle przetłumaczone?

trorox
26.03.2021, 22:17
+ za Sylvanę :)

Anakinkris
26.03.2021, 22:59
co to znaczy że za przejście przygody " Skąd się biorą pisanki nie dostaje się w dropie pisanek ale ma wpływ na bonusy przygód eventowych w jaki sposób będzie mieć wpływ

M0rdechaj
26.03.2021, 23:06
co to znaczy że za przejście przygody " Skąd się biorą pisanki nie dostaje się w dropie pisanek ale ma wpływ na bonusy przygód eventowych w jaki sposób będzie mieć wpływ

Zapewne chodzi o to, że drop i exp będą x2 ale pisanek w dropie nie będzie.

Anakinkris
27.03.2021, 09:45
a ja myślałem że jak będę robić przygodę "Skąd się biorą pisanki " to resztę przygód będą miały lepszy bonus bo napisali że będzie mieć wpływ na przygody eventowe

sisiorek
27.03.2021, 12:06
Gdzie Borys?

Pniso
27.03.2021, 12:35
Borys a Sylvana to jeden ... - a Sylvanę będziesz miał w evencie ;)

Bartexio
27.03.2021, 15:28
Na plus że będzie kolejny Borsyo - Sylvanowy gienek, ciekawa też ta paczka za 12k pisanek i na tym koniec. A co do przygód fajnie że exp x2 z dedykowanych przygód
Ale jeszcze się event nie zaczął a oni już konserwe serwuja, ciekawie się zapowiada ten event

AS-raz
29.03.2021, 09:19
NO, dobrze, że będzie Sylvana. Grubasy na plus też, choć mogłoby być więcej ich.

majsterpaulek60
29.03.2021, 09:24
do której ma być ta konserwa jesteście juz zalogowani

Malybialymis
29.03.2021, 10:05
konserwa się już skończyła ale jak zwykle są problemy z zalogowaniem klient nie może się zaktualizować więc licze że ktoś się zaloguje i będzie tam miły i wstawi swojego zaktualizowanego klienta bardzo proszę mi nie chce ruszyć. niczym to nie grozi a tylko pomaga innym graczom

Mistamus
29.03.2021, 11:26
Po kliknięciu sprawdzenia osiągnięć w nowym magazynie otwierają się osiągnięcia z Wielkanocy 2019.

babaranek
29.03.2021, 12:34
czemu nie ma pisanek w znajdkach a oferty rozejmu w gwieździe są szare-nieaktywne? relogów było z 8 i nic nie pomaga. Za to są aktywne wszystkie zadania do skończenia za klejki. Aha tradycja - w każdy event coś musi być spie...ne

Mistamus
29.03.2021, 13:17
W pierwszym w evencie rzucie znajdek zwykle nie ma pisanek. A oferty rozejmu są wyszarzone, bo ich używa się tylko u znajomego, a nie u siebie.

babaranek
29.03.2021, 15:55
to myslisz że u siebie chciałem je używać ? nie zauważyłes zadania - przyznaj oferte u znajomemgo?? Brawo Ty
a co do piasanek w znajdkach - inni mieli tylko u mnie nie było - pewnie gorszy sort jestem :-)

Trantitla
29.03.2021, 18:30
Jak wejdziesz na wyspę znajomego - będą aktywne oferty rozejmu
A co do znajdek -jak wszedłeś do gry miałes znajdki jeszcze z wcześniejszego rzutu - minie czas a w następnej rozsypce znajdek będziesz miał pisanki

pretor29
29.03.2021, 19:37
5 minut gry i jeden wielki lag nic wiecej ... tak ze penelopa widac ze kompletnie nic nie robicie

MagicznyGarnek
29.03.2021, 20:54
Suchajno BB_Penelopa, a wy nas czasem nie rabiecie na liczbie pisanek przynoszonych przez odkrywcow z poszukiwan skarbow? Wyslalem dzisiaj po 11:00 moich odkrywcow na dlugie poszukiwania.

3 snieznych - przyniesli 12 slotow w sumie
2 dzielne - przyniosly 4 sloty w sumie
1 stanowcza - przyniosla 3 sloty
2 doswiadczonych - w sumie 2 sloty

w sumie 21 losowan - z czego 19 razy wypadlo 5 pisanek, a 2 razy wypadlo 8 pisanek (jedno z dzielnej i jedno ze snieznego).

Czyli w 10% losowan dostalem 8, w 90% dostalem 5 - to takie powinny byc proporcje?

wojtex113
29.03.2021, 22:13
Suchajno BB_Penelopa, a wy nas czasem nie rabiecie na liczbie pisanek przynoszonych przez odkrywcow z poszukiwan skarbow?
Bardzo odważne założenie że niby bb cię oszukuje oni nie ogarniają na tyle tej gry aby zrobić to specjalnie. Cała ta gra jest zrobiona na kolanie przez jednego gościa. Teraz to całe unity też robi jeden koleś na kolenie i do tego ma tylko kalkulator.

LordMisiek
29.03.2021, 23:04
Czyli w 10% losowan dostalem 8, w 90% dostalem 5 - to takie powinny byc proporcje?

O wiele za mała próba, żeby cokolwiek wnioskować. Nawet i 100x mogłoby Ci wypaść 5 i nadal to żaden dowód na kręcenie (bo jasne BB na jajkach oszczędza ;) Owszem 100x to by było dość mało prawdopodobne, ale trafienie 6 w lotto jest znacznie mniej a jednak ktoś czasem trafia. Uroki rachunku prawdopodobieństwa...

sachtel
29.03.2021, 23:09
O co chodzi z przygodą "Skąd się biorą pisanki"?
Ona naprawdę nic nie daje... ?
Zrobiłem ją... odstałem 2,5k expa, jakieś monety, dosypkę do złoża złota, zajączka z czekolady...
Dałem się... zrobić w jajo ? :|
Toż ona zakazana powinna być w takim razie...

Pniso
30.03.2021, 00:10
Daje ci pkt w osiągnięciach wielkanocnych i nic więcej

MagicznyGarnek
30.03.2021, 03:34
O wiele za mała próba, żeby cokolwiek wnioskować. Nawet i 100x mogłoby Ci wypaść 5 i nadal to żaden dowód na kręcenie (bo jasne BB na jajkach oszczędza ;) Owszem 100x to by było dość mało prawdopodobne, ale trafienie 6 w lotto jest znacznie mniej a jednak ktoś czasem trafia. Uroki rachunku prawdopodobieństwa...

Ja nie jestem jakims wielkim matematykiem, ale moim zdaniem to dziala tak:

Jezeli z prawdopodobienstwem - powiedzmy 80% - wychodzi zdarzenie A, a z prawdopodobienstwem 20% wychodzi zdarzenie B, to w celu ustalenia czy wyszlo zdarzenie A czy zdarzenie B, losujesz liczbe z zakresu 1 do 10. Kazdorazowo - przy kazdym ustalaniu wyniku - losujesz od nowa ta liczbe - zawsze z zakresu 1 do 10. Czyli poszczegolne losowania to sa zdarzenia od siebie niezalezne. Kazda z liczb od 1 do 10 ma taka sama szanse na to, zeby wypasc. Jezeli wypadnie liczba z zakresu 1 do 8, to uznajesz zdarzenie A, a jezeli wypadnie liczba z zakresu 9 do 10, to uznajesz zdarzenie B.

Jednak kazda z liczb 1 do 10 jest jednakowo prawdopodobna do tego, zeby wypasc. Wiec rownie dobrze moglbys ustalic, ze uznajesz zdarzenie B, jak wypadnie np. 3 i 7, a zdarzenie A jak wypadnie 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9 albo 10. Niezaleznie od tego jak przyporzadkujesz wyniki, w szansa na wypadniecie zdarzenia B bedzie 20%.

Kazde "losowanie" jest od siebie zupelnie niezalezne. Gdy tylko pojawi sie odpowiednio duzo losowan, to mozna ocenic czy warunek na procentowy udzial zdarzen A i B jest spelniony. Przy jednym losowaniu to jeszcze niemozliwe. Ale uklad 80/20 oznacza, ze z kazdych 5 zdarzen, jedno powinno byc zdarzeniem B (tym co ma 20%). Czyli jak wykonasz 10 losowan, to powinny wyjsc 2 zdarzenia B. Jezeli wyjdzie tylko jedno, to rzeczywiscie nie do konca o czyms swiadczy. Ale wyjdzie 0, to juz cos.

Przy 20 losowaniach (tak jak bylo u mnie) gdyby prawdopodobienstwo zdarzenia B bylo 20%, to nam daje 4 razy po 5 losowan - w kazdym zestawie 5 losowan powinno byc jedno B. Czyli dla 20 losowan powinny byc 4. No powiedzmy, ze moglyby byc 3 albo 5.

Mi na 20 losowan (w sumie na 21) wypadly 2 razy zdarzenia B. Przy prawdopodobienstwie zdarzenia B na poziomie 20%, przy kazdym niezaleznym losowaniu A lub B, powtorzonym 20 razy, nie moze wypasc tylko 2 razy B. Jezeli tak sie stalo, to oznacza ze szansa na zdarzenie B to mniej niz 20%.

Stad moje pytanie do BB_Penelopa, czy taki rozklad na 20 losowaniach jest zgodny z zaprogramowanym stosunkiem A do B.

sparkz
30.03.2021, 08:24
Przy 20 losowaniach (tak jak bylo u mnie) gdyby prawdopodobienstwo zdarzenia B bylo 20%, to nam daje 4 razy po 5 losowan - w kazdym zestawie 5 losowan powinno byc jedno B. Czyli dla 20 losowan powinny byc 4. No powiedzmy, ze moglyby byc 3 albo 5.

Rozumujesz prawie dobrze, tylko nie uwzgledniasz jednej rzeczy (albo popelniasz jeden blad, zaleznie jak na to patrzec).

Prawdopodobienstwo wg klasycznej definicji jest rowne procentowemu udzialowi wynikow w calym zbiorze wynikow dla liczby prob dążącej do nieskonczonosci. Przy bardzo malej liczbie prob wyniki mogą dowolnie fluktuowac i nie jest to niezgodne z koncepcja prawdopodobienstwa.

Widac to np jesli rzucisz kostką sześciościenną 6 razy i powtorzysz doswiadczenie np 20x. Jest spora szansa, ze :

a) za kazdym razem bedziesz miec inne wyniki, a kostka taka sama
b) calkiem spore prawdopodobienstwo, ze w takim zbiorze prob nie uzyskasz ani razu wyniku idealnego (czyli 1,2,3,4,5,6), co w zaden sposob nie dowodzi tego, ze kostka jest popsuta i prawdopodobienstwa wypadniecia kazdej liczby nie sa takie same :) chociaz w sumie tego, ze nie jest popsuta tez nie dowodzi, ale taka jest natura prawdopodobienstwa ze normalnemu czlowiekowi to ciezko zrozumiec.

LordMisiek
30.03.2021, 09:18
Ja nie jestem jakims wielkim matematykiem, ale moim zdaniem to dziala tak:

No, nie jesteś ;) A próby rozkminiania rachunku prawdopodobieństwa "na zdrowy rozum" kończą się niemal zawsze błędami.

W sumie wiedziałem, że to się tak skończy i będę musiał policzyć.
Prawdopodobieństwo uzyskania x sukcesów w n próbach (przy stałej szansie uzyskania sukcesu) liczy się ze schematu Bernoulliego. Wzory w Googlu tu dam tylko link do kalkulatora:
www.liczby.pl/kalkulatory/schemat-bernoulliego
Prawdopodobieństwo uzyskania 2 sukcesów w 21 losowaniach przy szansie na sukces 30% wynosi 0,0215. Ale tylko - dokładnie dwóch. Do tego należy dodać prawdop. osiągnięcia 1 lub 0 sukcesów - odpowiednio 0,0050 i 0,0006. A więc prawdop. osiągnięcia co najwyżej 2 sukcesów wynosi 0,0271.
Inaczej mówiąc: mniej więcej 1 osoba na 37 będzie miała takiego (lub większego!) pecha jak Ty. Jak widzisz - szansa jest całkiem spora, a biorąc pod uwagę liczbę graczy - z pewnością wielu osobom się to przytrafiło.

ariette
31.03.2021, 17:15
Trzeba mieć 200 odkrywców i tyle..

ariette
02.04.2021, 03:01
No, nie jesteś ;) A próby rozkminiania rachunku prawdopodobieństwa "na zdrowy rozum" kończą się niemal zawsze błędami.

W sumie wiedziałem, że to się tak skończy i będę musiał policzyć.
Prawdopodobieństwo uzyskania x sukcesów w n próbach (przy stałej szansie uzyskania sukcesu) liczy się ze schematu Bernoulliego. Wzory w Googlu tu dam tylko link do kalkulatora:
www.liczby.pl/kalkulatory/schemat-bernoulliego
Prawdopodobieństwo uzyskania 2 sukcesów w 21 losowaniach przy szansie na sukces 30% wynosi 0,0215. Ale tylko - dokładnie dwóch. Do tego należy dodać prawdop. osiągnięcia 1 lub 0 sukcesów - odpowiednio 0,0050 i 0,0006. A więc prawdop. osiągnięcia co najwyżej 2 sukcesów wynosi 0,0271.
Inaczej mówiąc: mniej więcej 1 osoba na 37 będzie miała takiego (lub większego!) pecha jak Ty. Jak widzisz - szansa jest całkiem spora, a biorąc pod uwagę liczbę graczy - z pewnością wielu osobom się to przytrafiło.

Lordzie Matematyku - ...i będę musiał policzyć..
Prawdopodobieństwo uzyskania x sukcesów.. Prawdopodobieństwo to nie liczba, to słowo, oznacza dokładnie to co napisane - prawdopodobieństwo, nie da się tego wyliczyć na 100 procent czy coś wpadnie czy nie
- to każdorazowo osobny przypadek,
prawdopodobny czy nie..

Zee4c
02.04.2021, 07:33
Ariette weź przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM co napisał LordMisiek a jak nie rozumiesz matematyki z 2 kl. liceum to sie nie wypowiadaj i nie rób wstydu...

gregorypeck
02.04.2021, 13:43
Premia Prawdziwie bratnia dusza produkowana w Pomniku zakochanych jest opisana tak: +300% do wydajności, czas trwania 18 godzin.
Wygląda to bardzo ciekawie, ponieważ w odróżnieniu od wszystkich klejów które dają bonus do szybkości tutaj powinno nam zwiększyć ilość uzyskanych książek u introligatora do 4 (+300%) bez zmiany czasu produkcji. Zakupiłem więc ów pomnik, zainwestowałem pisanki w podniesienie poziomu, wyprodukowałem premię i okazuje się, że nic w tej premii nie działa tak jak powinno. Czas produkcji tomu powinien być 12 godzin a jest 4 (tak samo jak w przypadku kleju cukrowego, który ma premię +200% do szybkości), po zakończeniu produkcji otrzymujemy tylko 1 tom a nie 4, dodatkowo jeśli premia jest rzucana przez znajomego powinna trwać 50% dłużej, a to też w tym przypadku nie działa.
Reasumując opis wygląda interesująco, natomiast rzeczywistość oczywiście jest zupełnie inna - otrzymujemy premię na introligatora w stylu klejów, która tylko skraca czas produkcji, a generalnie stosowanie takich premii na budynku który nie ma kolejkowania działań mija się z celem, realia wyglądają tak, że ta premia jest gorsza od kleju cukrowego - daje taki sam efekt ale trwa krócej bo klej rzucony przez znajomego trwa 24 godziny.
Szkoda pisanek na te pomniki i ulepszanie ich.

sparkz
02.04.2021, 14:13
Skłamałbym, gdybym powiedział, że mnie to zaskoczyło :)

Bevilac
03.04.2021, 20:38
Podobnie jest z macieżyńską odkrywczynią. Ma przynosić 4x wiecej łupów a mnie po przeszkoleniu po dwudniowych poszukiwaniach przynosi 54 pisanki ;/ Gdzie jest to 4 razy więcej. Nieszkolony najsłabszy odkrywca przynosi najmniej 9 pisanek.
A pomnik to chyba tylko dla nowych strzałek warto tylko produkują się 1 dzień i 14 godzin ;/

pretor29
03.04.2021, 21:09
Premia Prawdziwie bratnia dusza produkowana w Pomniku zakochanych jest opisana tak: +300% do wydajności, czas trwania 18 godzin.
Wygląda to bardzo ciekawie, ponieważ w odróżnieniu od wszystkich klejów które dają bonus do szybkości tutaj powinno nam zwiększyć ilość uzyskanych książek u introligatora do 4 (+300%) bez zmiany czasu produkcji. Zakupiłem więc ów pomnik, zainwestowałem pisanki w podniesienie poziomu, wyprodukowałem premię i okazuje się, że nic w tej premii nie działa tak jak powinno. Czas produkcji tomu powinien być 12 godzin a jest 4 (tak samo jak w przypadku kleju cukrowego, który ma premię +200% do szybkości), po zakończeniu produkcji otrzymujemy tylko 1 tom a nie 4, dodatkowo jeśli premia jest rzucana przez znajomego powinna trwać 50% dłużej, a to też w tym przypadku nie działa.
Reasumując opis wygląda interesująco, natomiast rzeczywistość oczywiście jest zupełnie inna - otrzymujemy premię na introligatora w stylu klejów, która tylko skraca czas produkcji, a generalnie stosowanie takich premii na budynku który nie ma kolejkowania działań mija się z celem, realia wyglądają tak, że ta premia jest gorsza od kleju cukrowego - daje taki sam efekt ale trwa krócej bo klej rzucony przez znajomego trwa 24 godziny.
Szkoda pisanek na te pomniki i ulepszanie ich.

to sa wlasnie umiejetnosci bb ... czyli ja kzawsze porazka

Stary_Niedźwiedź
03.04.2021, 23:04
Podobnie jest z macieżyńską odkrywczynią. Ma przynosić 4x wiecej łupów a mnie po przeszkoleniu po dwudniowych poszukiwaniach przynosi 54 pisanki ;/ Gdzie jest to 4 razy więcej. Nieszkolony najsłabszy odkrywca przynosi najmniej 9 pisanek.
A pomnik to chyba tylko dla nowych strzałek warto tylko produkują się 1 dzień i 14 godzin ;/
Z przedłużonych poszukiwań jest wieksza szansa na to że Odkrywca przyniesie 9 pisanek (70%), oraz mniejsza szansa na 18 pisanek (30%).
To że Macierzyńska (co to za nazwa Odkrywcy swoją drogą? Biega po skarby jak jej dziecko jest w domu, biega z dzieckiem na poszukiwania, czy ki diobeł???) przynosi 4x wiecej znaczy że ma 4 dodatkowe sloty. Każdy z tych slotów na pisanki może być albo 9 albo 18 sztuk pisanek. Minimalna ilośc pisanek jaką przyniesie Macierzyńska to 36 pisanek a max to 72. Twoja Macierzyńska, zawpewne w tym przykładzie przyniosła 2xslot po 9 pisanek i 2xslot po 18 pisanek.
BB w tym sensie ma na myśli 4x wiecej ze masz 4 sloty zamiast 1.

Lisq3
04.04.2021, 19:12
nie DEDYKOWANY tylko PRZEZNACZONY

jozioblabla
04.04.2021, 21:51

4 x 9 = 36 < 54,czyli ok wg mnie.

ParchatyKing
04.04.2021, 21:58
nie działa mi gra dlaczego?? moze ktos cos?

ariette
04.04.2021, 22:45
byłeś niegrzeczny

BB_Penelopa
09.04.2021, 16:07
Witam serdecznie!

Bardzo proszę o opinie związane z wydarzeniem wielkanocnym; plusy, minusy, sugestie. :) Co Wam się podoba a co nie, co byście zmienili.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Notreg
09.04.2021, 16:43
Przede wszystkim usunąłbym błędy związane z wiszącymi zadaniami - ale odnoszę wrażenie że to przerasta już BB.

Stary_Niedźwiedź
09.04.2021, 18:39
Witam serdecznie!

Bardzo proszę o opinie związane z wydarzeniem wielkanocnym; plusy, minusy, sugestie. :) Co Wam się podobało co nie, co byście zmienili.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Jestem zawiedziony że nowy budynek Hodowla królikow nie nazywa się Hodowla kórlików...
Poza tym mi tam pasuje jak jest.

Milikliades
10.04.2021, 15:44
+ jest event (bo poza eventem są nudy)
- jest event z błędami. Może nie jakieś wielkie (np. nowa premia na introligatora +300% działa identycznie jak klej cukrowy +200%. itp. itd.) ale wiedzieliście kiedy jest Wielkanoc, a i tak wprowadzacie niedopracowany kontent

SiMMek2020
11.04.2021, 05:04
A jest gdzieś co jest w kalendarzu ?

Zee4c
11.04.2021, 09:47
http://settlersonlinewiki.eu/eventy/event-wielkanocny-2021/

AdramPL
13.04.2021, 11:28
Ta nowa premia "Prawdziwie Bratnia Dusza" "Skraca czas produkcji w Introligatorze o 4x przez 18 godzin" coś nie działa jak powinna.
10h na 4 powinno być 2.5h, a u mnie jest jak po kleju za "+200" czyli 3.2h .

majsterpaulek60
14.04.2021, 10:05
Witam chciałbym zobaczyć tego matematyka a mianowicie dając cudowny olej +200% na introligator po 3 godz mam tom natomiast gdy dam prawdziwą bratnią dusze +300% tom otrzymam po 4 godz jak to obliczyli

wojtex113
14.04.2021, 13:01
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/191bae12fba9.jpg (https://naforum.zapodaj.net/191bae12fba9.jpg.html)
Według opisu klej cukrowy i prawdziwa bratnia dusza to dwie zupełnie inne premie jedna skraca czas druga zwiększa ilość produkowanych rzeczy. Prawdziwa bratnia dusza wg opisu powinna działać tak jak np grillowany stek

majsterpaulek60
14.04.2021, 14:56
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/191bae12fba9.jpg (https://naforum.zapodaj.net/191bae12fba9.jpg.html)
Według opisu klej cukrowy i prawdziwa bratnia dusza to dwie zupełnie inne premie jedna skraca czas druga zwiększa ilość produkowanych rzeczy. Prawdziwa bratnia dusza wg opisu powinna działać tak jak np grillowany stek

To prosze mi wyjaśnić na czym polega szybkość od wydajności

M0rdechaj
14.04.2021, 15:12
Nie sugeruj się opisem Bratniej Duszy, bo on jest po prostu zły, czas premii powinien być krótszy o 4x, ale jest o 3x tak jak kleju cukrowego.

majsterpaulek60
14.04.2021, 15:42
Nie sugeruj się opisem Bratniej Duszy, bo on jest po prostu zły, czas premii powinien być krótszy o 4x, ale jest o 3x tak jak kleju cukrowego.

no właśnie jakby był taki jak kleju cukrowego to jeszcze bym myślał że sie pomylili ale klej cukrowy jest o godz szybszy

sparkz
14.04.2021, 16:03
To prosze mi wyjaśnić na czym polega szybkość od wydajności

Wydajnosc jest pochodną szybkosci produkcji i ilosci produkowanego.

Tutaj sa 2 problemy :

- tlumaczenie zwyklych buffow typu stek powinno byc tak zrobione, zeby jasne bylo, ze buff podwaja produkcje (czyli zaledwie jeden z aspektow wydajnosci)

- tlumaczenie buffow na budynki specjalne powinno byc tak zrobione, zeby nikt nie mial watpliwosci, ze dzialaja jak wszystkie inne i tak jak zawsze dzialaly (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle, ale chyba nigdy nie bylo buffow ktore by zwiekszaly ilosc produkowanego materialu w budynkach takich jak prowiant czy introligator - wiec nie ma podstaw zeby sie spodziewac ze nagle intro bedzie wypluwac po 4 ksiazki, niezaleznie od glupot jakie BB napisalo).

Jakby wziac pod uwage ile powstaje contentu, to dosc oczywiste jest ze przy grze pracuje max z 2 osoby i to pewnie nie na pelny etat, wiec tlumaczenia (albo jak to klasyk kiedys celnie nazwał : tłumoczenia ) na bank ida przez translator.

wojtex113
14.04.2021, 17:30
W pamiętniku developera https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47769-Pamiętnik-Dewelopera-Wydarzenie-Wielkanocne-2021?p=294997&viewfull=1#post294997
jest to samo co w opisie premii a chyba ten pamiętnik to podstawa. Mnie ta premia jest obojętna tylko pokazuję co napisali a co zrobili
CM z Niemiec zgłosił już ten problem 2 tygodnie temu.
https://forum.diesiedleronline.de/threads/142887-★-Wirkungsweise-Buff-Wahre-Seelenverwandte-23958?p=1787608&viewfull=1#post1787608

wojtex113
16.04.2021, 16:15
Oficjalne stanowisko w sprawie premii

...,,To jest błąd tekstowy, który zostanie naprawiony w nadchodzącej wersji. Obecnie nie jest możliwe zwiększenie wydajności introligatora. Ale odnotowaliśmy to jako życzenie i sprawdzimy to na przyszłość.
https://forum.diesiedleronline.de/threads/142887-★-Wirkungsweise-Buff-Wahre-Seelenverwandte-23958?p=1788664&viewfull=1#post1788664

pretor29
16.04.2021, 20:50
bład tekstowy ... to jest wytlumaczenie , a teraz poczekamy po lroku az poprawia literowke

wojtex113
17.04.2021, 19:20
Śmieszniejsze jest to, że pomnik zakochanych z założenia był kopią budynku z przed 14 miesięcy czyli cukiernika. Szybkość wydawania ulepszonych wersji istniejących budynków jest oszałamiająca i świadczy chyba o tym że nic innego nie są w stanie wymyślić.

popierducha
18.04.2021, 20:51
Jest błąd techniczny.Mimo wykonania wszystkich dostępnych zadań zadanie Odzyskaj wspomnienia wisi od kilku dni w oczekujących. Ktoś tak jeszcze ma?

sNooB
18.04.2021, 21:31
Jest błąd techniczny.Mimo wykonania wszystkich dostępnych zadań zadanie Odzyskaj wspomnienia wisi od kilku dni w oczekujących. Ktoś tak jeszcze ma?

Tak, mam dokładnie to samo

motylek2jo
19.04.2021, 19:55
Plusy - dużo pisanek przynosili odkrywcy , duży minus za to ze trzeba zrobić przygodę skąd biorą się pisanki do osiągów a żeby ją kupić trzeba wydać dużo pisanek. no i rezydencja strasznie droga ;/

ArturGrab
19.04.2021, 20:26
Czyli rozumiem że pomnik to pomyłka BB i nie wart kupowania?

majsterpaulek60
19.04.2021, 20:35
Czyli rozumiem że pomnik to pomyłka BB i nie wart kupowania?

masz racje pomnik to strata pisanek sam straciłem ponad 8 tys czy to literówka no nie wiem gdyby działała jako premia to by po czasie wypadało więcej tomów a jak miało to przyspieszać produkcje to by było lepsze od cukrowego a tu klapa ani to ani to

Raflixo
20.04.2021, 02:01
Ten event jest na " + " . dzięki za możliwość liczę że kolejne będą coraz lepsze lub przynajmniej na tym poziomie.

Ania_Krav
20.04.2021, 07:08
Plusy:
- Sylvana i odkrywcy
- Pomysł na nowy budynek - pomnik zakochanych
- Dobrze skalkulowane ceny pisanek (kto chciał to ugrał)
- Rozróżnienie eventów - przygody bardziej opłacalne w jednym evencie wcale nie są opłacalne w innym. Duża opłacalność drwala i końskiego grzbietu sprawiła, że i mniejsze poziomy mogły ugrać swoje, a Ci trochę starsi stażem też mieli przygodę na swoim poziomie.
- Brak konieczności zrobienia wszystkich osiągnięć po to by podnieść magazyn na 6 poziom

Minusy:
- Niepoprawione błędy z zablokowanymi zadaniami oczekującymi - od trzech lat błędy nie zostały naprawione
- Błędne funkcjonowanie premii bratnia dusza: premia +200% dodatkowo grafika premii utrudnia zamknięcie okna
- Strzałki kupidyna nie funkcjonują właściwie na serwerze testowym

Rafai7777777
20.04.2021, 07:29
super event

Anakinkris
20.04.2021, 07:57
tak event super tylko jakby nie te dociągnięcia które to psują

Bartexio
20.04.2021, 11:32
Event jak event, jakaś odskocznia od monotonii.
Fajnie że drwal tak dawał expa + pisanki można było fajnie pociągnąć, ale teraz przydał by się event na te przygody z serii 1-2-3 złodziej bo tego troszke się ostało po evencie.
Oferta w sklepie hm kolejna Sylvana do kolekcji i ... cała reszta to kto co potrzebuje.
Nie obyło się tradycyjnie bez błędów i lagów ale to już norma
Ot generalnie event na mocno 3 i tyle

marases
20.04.2021, 13:46
Kiedy wkoncu exelserior zostanie naprawiony, ten blad jest juz od ponad miesiaca

pretor29
20.04.2021, 14:04
lag lag lag lag i masa bledow

lover1000000
20.04.2021, 16:22
U mnie event był do kitu. Nie wystartował w ogóle. Mogłem tylko zbierać pisanki i mieć je z przygód. Oceniam więc negatywnie.

CherryMuffin
20.04.2021, 16:42
Kiedy ta gra będzie działać normalnie i będzie normalnie logowanie i garnie . Wykonywanie eventów zaczyna graczy denerwować , traci się budowle i premie bo nie można przewidzieć kiedy uda się zalogować .
Pozdrawiam

peroga
20.04.2021, 17:49
U mnie event był do kitu. Nie wystartował w ogóle.
Jaki masz lvl?

lover1000000
21.04.2021, 04:09
mam 62 poziom

DeVvV
21.04.2021, 18:11
EVENT

PLUSY:
1. Brak nowego gienka. Dałem to na plus, ponieważ każdego nowego kmiota jakiego wymyślą to "jakoś" tam kusi a potem gnije w Gwieździe. Ważne, że były Sylvany. Nawet za klejki. Nie zastanawiałem się długo, kopalnie klejków natrzepały więc skorzystałem.
2. Premiowanie przygód. Teraz nie mogę patrzeć na Drwala. Po prostu mam go dość na jakiś czas.
3. Symboliczne ilości pisanek za misje gildyjne. Pisałem o tym kiedyś w opinii po jakimś evencie. Wysokiego levela może to nie ucieszy ale niskie levele już tak.
4. Duża ilość pisanek do zdobycia, zarówno dla hardkorów jak i leniuchów. Ja tu się znalazłem po środku, co zdobyłem z przygód to zdobyłem, resztę znieśli Odkrywcy.
Grałem jak chciałem i kupiłem co chciałem, bo nie było sensu wykupować całego sklepu.
5. Kalendarz eventowy. Nie ma co komentować ostatnich drzwi bo to w sumie norma że na samym końcu szajs jest, no ale w trakcie było kilka ciekawych więc tu już wybaczę.

MINUSY:
1. Bezsensowne paczki. Oczywiście żadnej nie kupiłem, bo jak mam mieć kolejnych gniotów nieużywanych w Gwieździe no to sory, nie tędy droga BB. W każdej paczce po jednej sztuce było coś wartościowego, reszta nie warta samej wartości paczki.
2. Tłumaczenie premii w Pomniku Zakochanych. Człowiek kupił to, ulepszył a w trakcie okazuje się, że tam jest BŁĄD W TŁUMACZENIU. BRAWO! No [TAJNE] brawo! Pozdrówcie tych matołów, którzy to tworzyli i tłumaczyli. Aha i jeszcze jedno, darujcie sobie te Koszyki Egzotycznych Owoców jako rekompensata....
3. Farma Królików. Budynek, który swoją obecnością spowoduje spadek wartości magicznej fasoli. Nie posłuży ona już jako waluta płatnicza za dropy lub budynki. Brakuje nam jeszcze Betoniarni do wiadomo czego... BB to jednak ma pomysły na rozpieprzanie aspektów gry.
4. Zablokowane (wiszące) zadania.
5. Osiągnięcia - kolejny raz z rzędu osiągnięcia, które można ukończyć tylko przez kupno przygody za klejki.

chocisz
21.04.2021, 18:55
Po zastosowaniu premki Prawdziwie Bratnia Dusza problem z zamknięciem introligatora

wojtex113
21.04.2021, 19:05
EVENT
3. Farma Królików. Budynek, który swoją obecnością spowoduje spadek wartości magicznej fasoli. Nie posłuży ona już jako waluta płatnicza za dropy lub budynki. Brakuje nam jeszcze Betoniarni do wiadomo czego... BB to jednak ma pomysły na rozpieprzanie aspektów gry.

Chyba nie widziałeś
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/61a7cd3cab77.jpg (https://naforum.zapodaj.net/61a7cd3cab77.jpg.html)

sparkz
21.04.2021, 19:17
Budynek, który swoją obecnością spowoduje spadek wartości magicznej fasoli. Nie posłuży ona już jako waluta płatnicza za dropy lub budynki.

nie wiem co mnie bardziej bawi, to ze BB wprowadza kolejny durny budynek o 7 lat za pozno, czy to, ze ludziom potrzeba bylo tyle lat zeby zrozumiec ze ekonomia w grze w ktorej generuje sie nieskonczone ilosci surowcow nie ma prawa istniec.

Lunitka
22.04.2021, 09:35
Beznadzieja. Nie można było zrobić łańcucha zadań, bo wisiało cały czas w oczekujących. Ze strony BB żadnej reakcji. Nie odpowiedzieli na żaden z trzech maili zgłaszających problem. Porada na chacie - "zgłoście na pomoc" i dalej udają że nie było problemu.

Androm3da
22.04.2021, 10:08
Postacie na pomniku zakochanych są nagie, proszę je ubrać. Pegi 7.

chocisz
22.04.2021, 10:28
I do tego są to dwie niepełnoletnie laski :p

lepszat
22.04.2021, 12:38
Beznadzieja. Nie można było zrobić łańcucha zadań, bo wisiało cały czas w oczekujących. Ze strony BB żadnej reakcji. Nie odpowiedzieli na żaden z trzech maili zgłaszających problem. Porada na chacie - "zgłoście na pomoc" i dalej udają że nie było problemu.

Dzisiaj odbyła się konserwacja po której powinieneś mieć te osiągnięcia zaliczone

Lunitka
23.04.2021, 09:16
Ale nie mam

Haw-
23.04.2021, 12:03
Po zastosowaniu premki Prawdziwie Bratnia Dusza problem z zamknięciem introligatora
A sama premie nie działa prawidłowo. Miała dawać +300% a daje tylko +200%. Zwykły manuskrypt robi się w 3.2h zamiast 2 i pół.
Poprawią to kiedyś?

RedJul
24.04.2021, 10:27
W poniedziałek wysłałem o 7:00 rano poszukiwaczy.
Poszukiwania miały trwać 27 godzin, czyli powinni wrócić około godziny 10:00 we wtorek.
W poniedziałek więcej się nie logowałem do gry, we wtorek zalogowałem się około 19:00.
I okazało się, że poszukiwaczom zostało jeszcze 3 godziny poszukiwań.
Zbłądzili?

lepszat
24.04.2021, 12:07
W poniedziałek wysłałem o 7:00 rano poszukiwaczy.
Poszukiwania miały trwać 27 godzin, czyli powinni wrócić około godziny 10:00 we wtorek.
W poniedziałek więcej się nie logowałem do gry, we wtorek zalogowałem się około 19:00.
I okazało się, że poszukiwaczom zostało jeszcze 3 godziny poszukiwań.
Zbłądzili?

Po 24h nieaktywności wyspa zostaje uśpiona. Surowce się nie produkują, magazyny prowiantu i koszary także zaprzestają produkcji. To samo dzieje się z odkrwcami, geologami itp.

OmateuszO
15.06.2021, 14:47
Poprawią to kiedyś?

Dziś poprawili