PDA

Zobacz pełną wersję : Koniec Świata 2021: Dyskusja

BB_Penelopa
04.03.2021, 16:05
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/forum/pictures/800x200_forum_en.jpg

Drodzy Gracze,

zapraszamy do podzielenia się opinią na temat wydarzenia: Koniec Świata 2021 (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47734).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

krotos666
04.03.2021, 17:17
Paczki za kryształy to chyba też "przeniosły się w czasie do sklepu, sprzed jego własnej osady".

Kfiatek6
04.03.2021, 17:19
Szkoda tylko, że nagrody to porażka. '1x Grim Reaper General' - co to jest? To jest polska wersja językowa forum, to nie można tego po polskiemu?

a1934876817568
04.03.2021, 17:20
A jak nie osiągniemy żadnego celu to nastąpi koniec świata? i żadne Unity nie będzie już potrzebne?

pretor29
04.03.2021, 17:22
rozumie ze te nagrody dostaniemy tak? :200% Trofeum (Złote trofeum Dnia Zagłady), 4x Rytuał Drzewa-Matki, 1x Ulepszone gospodarstwo, 1x Generał Ponury Żniwiarz, 1x Posiadłość piratów, 6x Mikstura słabego punktu, 3x Eliksir.

hehehe 4 rytualy plus posiadlosc piratow i general ktory do niczego sie nie nadaje... potraficie zaskoczyc ... nie ma co nawet tego ruszac

znowu zero inwencji odgrzewany kotlet ....

lepszat
04.03.2021, 17:23
Nagrody słabe, różnica między 150% a 200% praktycznie żadna. Generał Ponury Żniwiarz w 2021 roku? A komu to potrzebne? Wróżę słabą grywalność - każdy wejdzie tylko i wykupi paczkę za rybki i to tyle z wydarzenia.

pretor29
04.03.2021, 17:24
start eventu 10 00 , u mnie koniec ueventu 10 05 bo nic tam nie ma wartosciowego, skopiowali event ktory byl 9 lat temu i mamy wydarzenie niespodzianke ....

Aruzus
04.03.2021, 17:27
Szkoda tylko, że nagrody to porażka. '1x Grim Reaper General' - co to jest? To jest polska wersja językowa forum, to nie można tego po polskiemu?

to jest nikomu niepotrzebny ŻNIWIARZ ale by wyglądało lepiej, to nie przetłumaczyli ;)

ogólnie event z przeszłości-tamten zapowiadał koniec świata a tan co, koniec TSO?
nagrody też jakby z przeszłości i ''nikt'' szanujący siebie i swój czas (nawet nałogowo dukający w settlersach) nie będzie tego robił, pomyśleć że event czarnych rycerzy był choćby śmieszny a to jest trochę straszne mocno smutne :mad:

jedyna zaleta tego kulfoniastego ''eventu'' to paczka za ryby, dzięki łaskawe BB :D :D :D :D

krotos666
04.03.2021, 17:31
To będzie najszybszy event.
Instrukcja
- wejdź do gry
- kup paczkę za ryby
- odhacz event jako zaliczony

Taki mam plan :)

pretor29
04.03.2021, 17:39
ktos sie natrudzil zeby zrobic kopiuj wklej

strach
04.03.2021, 17:41
Instrukcja
- wejdź do gry
- kup paczkę za ryby

Krotos jak zwykle ma najlepsze poradniki :)

Foczasty
04.03.2021, 17:53
Tragedia i porażka w jednym ;-)
Większość graczy to już na tyle wysokie lewele, że sensu to nie ma żadnego ;)
Paczka za rybki i koniec ewentu, jak poprzednicy ;)

P.S. PENELOPA, "dziękuję" za całkowite ocenzurowanie mojego poprzedniego wpisu o Twoim analfabetyzmie, opis tego eventu znowu to potwierdza ;)
Może znowu zrobicie patcha "poprawiono tłumaczenie" hahah

Kasia2730
04.03.2021, 18:13
no bo to ewent dla 26+ do 27+ hahaha :) pozdrawiam

NecroMag
04.03.2021, 18:16
Pyt. 1. Ile PD wpadnie z przygody?
Pyt. 2. Ile i jakie surowce wpadną z przygody?
Pyt. 3. Ile i jakiego wojska potrzeba do wykonania przygody?

Bez tych 3 informacji nawet 2-metrową tyczką nie tknę tego "eventu". Nie będę się wykrwawiał przed Wielkanocną, gdzie może będą "Cudowne jajeczne domy mieszkalne", w które warto zainwestować pisanki zdobyte z przygód.

"Nagrody" za zdobycie procentów pominę milczeniem. Inni skomentowali to lepiej.

ArturGrab
04.03.2021, 18:21
Instrukcja
- wejdź do gry
- kup paczkę za ryby

Dzięki za wskazówki teraz wiem co mam zrobić jutro jak wrócę z pracy, niespalać się :)

Anakinkris
04.03.2021, 18:29
A kto mi powie co to jest trofeum dnia zagłady do czego bedzie potrzebne

strach
04.03.2021, 18:31

Do niczego, taka durnostojka :)

NecroMag
04.03.2021, 18:33

To jest durnostojka zabierająca miejsce pod użyteczny budynek. Potrzebna tak samo, jak pomniki wpadające ze zwykłych przygód.

Zee4c
04.03.2021, 18:49
Pyt. 1. Ile PD wpadnie z przygody?
Pyt. 2. Ile i jakie surowce wpadną z przygody?
Pyt. 3. Ile i jakiego wojska potrzeba do wykonania przygody?

Bez tych 3 informacji nawet 2-metrową tyczką nie tknę tego "eventu". Nie będę się wykrwawiał przed Wielkanocną, gdzie może będą "Cudowne jajeczne domy mieszkalne", w które warto zainwestować pisanki zdobyte z przygód.

"Nagrody" za zdobycie procentów pominę milczeniem. Inni skomentowali to lepiej.

http://settlersonlinewiki.eu/przygody/dla-jednego-gracza/koniec-swiata/

8k exp a nie 3x to cale 24k o jak dużo ;D za 350 rekrutów za 27 atakow... z powodou czasu to porażka

Isimek
04.03.2021, 18:52
Krotos - masz 500% racji ile potrwa [TAJNE] ten event... a myślałem że nic nie przebije "Czarnych Rycerzy" ale BB potrafi [TAJNE] (albo jak w telewizji pipipi) cuda wyczyniać ;)

Besamir
04.03.2021, 19:10
Lubię takie eventy, co trwają 5 minut. :D

Tamayori
04.03.2021, 19:12
Trofeum dnia zagłady... mam już jedno w menu gwiazdy. Może o jakimś dodatkowym miejscu pod budowę pomyślcie? Ja już nie mam miejsca żeby te wszystkie Wasze trofea i ozdoby stawiać (większość w menu gwiazdy siedzi). Dodatkowa wyspa w nagrodę za zrobienie eventu byłaby zachętą, żeby te przygody klepać. Za to co proponujecie to mogę wejść do gry co najwyżej po paczkę za ryby hahaha :D

BB_Penelopa
04.03.2021, 19:20
Trofeum dnia zagłady... mam już jedno w menu gwiazdy. Może o jakimś dodatkowym miejscu pod budowę pomyślcie? Ja już nie mam miejsca żeby te wszystkie Wasze trofea i ozdoby stawiać (większość w menu gwiazdy siedzi). Dodatkowa wyspa w nagrodę za zrobienie eventu byłaby zachętą, żeby te przygody klepać. Za to co proponujecie to mogę wejść do gry co najwyżej po paczkę za ryby hahaha :D

Witaj!

Na chwilę obecną nie mamy takich planów. Dziękuję za przekazanie nam swoich uwag. Trafiły już do odpowiedniego działu, gdzie zostaną rozpatrzone. O ile nie każda z otrzymywanych sugestii doczekuje się indywidualnej odpowiedzi, każda z nich jest uważnie czytana i brana pod uwagę.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

trorox
04.03.2021, 20:22
A wystarczyło dodać osadników do trofeum, podobnie jak do ekspedycyjnego zamku - 500 sztuk przy brązowym trofeum, 1000 przy srebrnym, 2000 przy złotym i już event zacząłby mieć jakikolwiek sens....
A tak, to tylko sens ma wydanie 89k rybek na paczkę z odkrywcą. Niestety, BB, niestety...

Anakinkris
04.03.2021, 20:33
najbardziej ekscytujące bedzie to kto kupi te paczki za kleiki ????????????????

Lord_Crain
04.03.2021, 20:36
Pomijając ten okrutny żart. Zapytam, chociaż wiary brak. Czy przygoda została dostosowana do wyższych leveli poprzez zmiany składu na trudniejszych przeciwników? Tak aby gracze z poziomem 50+ mieli co robić w evencie...

rudaSetlersinka
04.03.2021, 20:40

Zeby te trofea miały jeszcze jakieś funkcje użytkowe - to jeszcze można by to stawiać. Ale w innym przypadku - zaśmiecają wyspę. Co do samego eventu - nic nowego. A gra prosi się o tyle zmian. Skoro to koniec świata - to dlaczego nagrodą nie jest np generał, którego można kupić za kryształy, itp.

HaniaAnia
04.03.2021, 20:41
Opinia może być tylko krótka - KPINA!!!!!!!

Anakinkris
04.03.2021, 20:54
nie narzekajcie juz na ten event bo za kare zabiorą nam te paczke za ryby i co wtedy zrobimy

EDEK13
04.03.2021, 21:05
Jeżeli to będzie ta sama przygoda co poprzednio bez żadnych zmian w PD, dropie oraz składach wojska to posłużę się klasykiem "Niemiec płakał jak to implementował do gry...ale ze śmiechu". Event dla słabszych graczy może być atrakcyjny tylko pod względem PD oraz nagród które będą 3x. Generał jest tak słaby, że ich raczej nie skusi, a 1x gospodarstwo to ani to wyjątkowy budynek ani to aż tak drogie aby nawet tych "maluczkich" nie było na to stać. Nie wiem jak na innych serwerach ale na tym na którym ja się znajduje tych słabszych leveli jest jak na lekarstwo, a emeryci TSO na to się nie skuszą gdzie jest ich znaczna większość.
Teraz to już za późno ale proponuje przy następnym takim "TAJNYM" niespodziankowym evencie zrobić listę różnych pakietów z nagrodami na które gracze by oddawali głosy i w każdym z pakietów byłby jeden unikatowy budynek którym nie można handlować. Nasz czas, Wasz prezent i takie coś pokazałoby, że szanujecie graczy. Przy obecnym stanie nie dziwię się, że wszystko było owiane tajemnicą bo pewnie więcej postów byłoby na forum z negatywną opinią. Powodzenia dla mniejszych leveli jeżeli będą mieli chęć powalczyć to służę pomocą militarną i to będzie mój cały wkład w event, a i żeby nie było zaraz hejtu, że walczyć nie będę, a nagrodę przytulę to od razu napiszę tu oficjalnie, że oddam gospodę i to co się da z nagrody dla biorącego w tym udział młodzika. Pozdrawiam.

rudaSetlersinka
04.03.2021, 21:07
A co do pomysłów na sam event - który zapowiada się nudnnnnnnooooo. Oddaje pomysły za free - BTW Koniec świata.
1. Plagi. Biblijne plagi.
Atak szarańczy na wyspę, zmiana wody w studniach itd. Oczywiście by odwrócić plagę należy wykonać jakieś tam zadania np zamiana surowców w jakąś tam premię, która zatrzymuję plagę/ odwraca jej skutki), itp. Niech to nawet żre zasoby - ale do cholerci - niech nagroda będzie na wypasie. Np mega premia - którą stosuje się na magazynie by pomnożyć wybrany zasób razy 100 czyli zamiast 100 mieczy robi mi się 10000 mieczy). A nie badziew w postaci pomniczka, premii herbatki z cytryną czy jakieś tam manuskrypty.
2. Atak fal 5G
Na wyspie pojawiają się maszty 5G, które emitują "niebezpieczne" fale. Powodują one np śmierć osadników, pomór wśród żołnierzy, chorobę koni, itd. I jak wyżej - produkcja premii, które niwelują działanie fal, czy ustanowienie całego cyklu produkcyjnego, który szkoli techników, którzy demontują maszty ( budynek - szkoła czy tam politechnika dla mechaników, budynek - warsztat IT do produkcji kompletów narzędzi niezbędnych technikom - lapki, kable, przedłużacze, piły, liny, budynek - złomowisko gdzie się zwiezie resztki masztów i odzyska się z tego jakieś fajne surowce). Nagroda za ten event jak w punkcie 1. Na grubo!
3. Płaskoziemie
Mieszkańcy wyspy produkują super premię, która rozwiewa mgłę otaczającą wyspę. Okazuje się, że "ziemia" jest płaska. Rybacy spadają w "przepaść" na krawędzi/końcu ziemi, zapadają się budynki na obrzeżach wyspy. Mieszkańcy - by odwrócić sytuację - muszą zacząć się edukować. Można stawiać szkoły, muzea, szkolić nauczycieli, postawić wyższą uczelnię - która wyedukuje inżynierów (ci zaprojektują np wahadłowiec) potem wybudować Settlersowe NASA i wiuuu w kosmos. Finał - astronauci wykonują zdjęcie wyspy, które pokazuje, że ziemia jest okrągła i wszystko wraca do stanu pierwotnego.
I nagroda na wypasie.

Takie info Penelopa - róbcie mniej eventów ale na wypasie. Niech te nagrody będą wartościowe. I mówię poważnie - gównopremia w postaci ciasteczek czy badziewny generał - nie zachęcają do robienia eventu.

kamillowad
04.03.2021, 21:27
Co się martwicie :D ważne że będzie ze 2 x 100 procent promocja na Klejki :) wszak autorzy tego pomysłu muszą zarobić ;)

lepszat
04.03.2021, 21:49
Ja nadal liczę, że ktoś pójdzie po rozum do głowy i jutro zmieni te nagrody za 200% celu i zamiast Żniwiarza doda tam Brodę lub MGG lub Borysa lub coś innego ciekawego typu poligon lub cudowny domek lub przepastny magazyn i więcej ludzi zainteresuje się wydarzeniem.

W tej formie bawić się można ale niech gracze coś z tego mają.

Edit: Gracze z innych wersji językowych także narzekają na nagrody.

DukeNukem-PL
04.03.2021, 21:50
No Ruda, dałaś do pieca!
To jest to czego brakuje w scenariuszach TSO... polotu, polotu, polotu.
A Niemiec płakał jak to czytał ;)

Pozdrawiam
xD

Ps.
co do nagród z tego "ewentu" to faktycznie: żenua.

Ps2.
ktoś pytał co my tu będziemy robić w czasie tego "ewentu"?
Jak to co? Najpewniej pykać w inne ciekawsze gierki.

DeVvV
04.03.2021, 22:05
Jak to wszystko przeczytałem to mówię sobie "Aaaaa [TAJNE] to! Już lepiej niech ten koniec świata nastąpi".
1. Naprawdę, po jasną cholerę mi Żniwiarz????
2. Paczki za klejki - nic ciekawego. Jedynie kupi się paczkę za śledziki, bo na to ludzi stać :D
3. Robienie tej przygody to też totalny bezsens. Drop nie jest adekwatny do czasu. Już [TAJNE] z tymi rekrutami jako straty... I tak klepać to do 15 marca? Ktoś tam chyba na łeb upadł, w sumie nie pierwszy raz.
4. Gracze oburzeni, nie dziwię się. Ale jak w trakcie eventu zostaną zmienione nagrody (w co bardzo wątpię) to sobie strzelicie porządnie w kolano.
5. Podziękowania dla Krotossa za wyczerpujący poradnik dotyczący tego eventu.

Priapos
04.03.2021, 22:40
Nagrody trochę słabe jak na 9 lat rozwoju gry ale chociaż inne niż za pierwszym razem kiedy wydarzenie startowało w 2012.
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/26928
Jakby komuś się nie chce szukać to na stronie głównej w archiwum na stronie 114 i 115 znajdują się pierwsze wzmianki z tamtego eventu.

A tu jakie nagrody były rozsyłane :)
21.12.2012Koniec Świata - nagrody!
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/archive/Website_pl/News/rewards_eow_rw.jpg

Ale już pomijając cały ten jak to powiedziały osoby powyżej "żałosny event" to mnie cieszy i to bardzo jedna rzecz. Mianowicie iż BB wraca to korzeni i będzie rywalizacja między serwerami, która według mnie była czymś fajnym (chodzi mi o statystki).
O takie:
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/archive/Website_ger/News/2012_EotW/EotW_11_ska.jpg

sloslo57
04.03.2021, 22:49
Ktoś kilka dni temu wspominał czarnych rycerzy. Powinien więcej nie krakać, bo faktycznie jak już zostało napisane będzie to najszybciej zaliczone wydarzenie od lat.

sparkz
04.03.2021, 22:51
Ale już pomijając cały ten jak to powiedziały osoby powyżej "żałosny event" to mnie cieszy i to bardzo jedna rzecz. Mianowicie iż BB wraca to korzeni i będzie rywalizacja między serwerami, która według mnie była czymś fajnym (chodzi mi o statystki).

Bylaby czyms fajnym gdyby sie z nia wstrzelic w ktorys okres gdy aktywnosc graczy na serwerach byla w miare ok, obecnie taka rywalizacja bedzie sluzyc tylko pokazaniu ktore ze starych serwerow sa najbardziej martwe.

W szczegolnosci jesli do rywalizacji ma 'zachecic' takie 'coś' :)

Priapos
04.03.2021, 22:56
W szczegolnosci jesli do rywalizacji ma 'zachecic' takie 'coś' :)

haha :D fajnie to spuentowałeś.

John_Maj
04.03.2021, 23:06
No powiem event tak porywający że strach pomyśleć co z tym zrobić. Odgrzewany kotlet i tyle w temacie. Kto chce niech robi ja palcem nie kiwnę.

Robalus
04.03.2021, 23:08
Szkoda.... Czasu BB i naszego.... Wejde klikne i tyle....

sachtel
04.03.2021, 23:45
No dobra, event jest daremny...
Ale jakbym tak chciał takie trofeum dnia zagłady u siebie na wyspie (gram dopiero rok z hakiem), to... ile przygód muszę zrobić?
ile to jest "100%" na brązowe?
100% czego?
Ktoś jeszcze pamięta jak to było? ;)

comdar
04.03.2021, 23:50
Cały serwer musi musi wykonywać przygody

Aragoth
04.03.2021, 23:55
+200% do expa będzie tylko w przygodzie eventowej? Czy do każdej będzie się doliczać?

devilek36
05.03.2021, 00:26
Witam, również zgadzam się z innymi graczami, że nagrody nie są motywujące do walki. Co do paczek za klejnoty - no cóż, może się nie znam, ale za surowce z gry bym się nad nimi zastanawiał, a co dopiero za klejnoty. A co do przygody, to liczę jak inni zapewne, że gracze z poziomami 50+ będą mieli poziom trudności przygody dostosowany do swojego poziomu. Mam jedynie głęboką nadzieję, że nie powiedziano wszystkiego i się okaże, że jednak warto wziąć udział w tym mini evencie. No ale zobaczymy jutro, wolałbym robić tą przygodę, ale jak exp będzie ok 25k, to wracam do Drwala, bo szkoda czasu..................

Priapos
05.03.2021, 00:38
Ale jakbym tak chciał takie trofeum dnia zagłady u siebie na wyspie (gram dopiero rok z hakiem), to... ile przygód muszę zrobić?
ile to jest "100%" na brązowe?
100% czego?
Ktoś jeszcze pamięta jak to było? ;)

Była ustalona jakaś liczba ( z pierwszego eventu informacja: "... Wymagana ilość ukończeń jest zależna od aktywności graczy na danym serwerze. Dzięki temu wszystkie serwery mają taką samą szansę na odniesienie sukcesu - nie liczy się liczba graczy na serwerze, a Wasza umiejętność współpracy!..." ) i jeżeli suma zrobionych przygód na danym serwerze/świecie osiągnęła tą liczbę to było 100% dopiero. Czyli jeżeli ustalimy że ta liczba jest równa 1000 to jeżeli przygoda zostanie zrobiona 1000 razy to masz 100% ale jeden gracz może np. zrobić ją 5 razy a inny 0 razy. Ważne było to aby suma ukończonych przygód wynosiła ta określoną liczbę.

Edit1:
Link do postu z pierwszego wydarzenia https://forum.thesettlersonline.pl/threads/26928

Edit2:
Dodam teraz że według tego wpisu https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47734, pozwole sobie zaczytować: "... Każdy gracz będzie musiał ukończyć przygodę „Koniec Świata” tyle razy, ile to możliwe, aby uratować świat. ... Wymagana ilość przygód niezbędnych do ukończenia, aby ocalić świat zależy od liczby aktywnych graczy na całym świecie. ...".

Więc zasady nie uległy zmianie od tamtego czasu ;p tylko zmniejszyła się lub zwiększyła ilość aktywnych graczy :)

Priapos
05.03.2021, 00:42
Cały serwer musi musi wykonywać przygody

Zapomniałeś dodać że w tym wydaniu eventu :) ale i tak wydaje mi się że nie każdy musi a ważna jest suma wykonanych przygód.

Priapos
05.03.2021, 00:45
+200% do expa będzie tylko w przygodzie eventowej? Czy do każdej będzie się doliczać?

"... 3x punkty doświadczenia i 3x premia do łupów będzie aktywna dla przygody podczas wydarzenia. ..." tylko w przygodzie Koniec Świata inne nie powinny mieć takiego bonusu.

reversi
05.03.2021, 01:28
cały ten klient to tragedia, cały ten event podobnie, ale na to drugie mam rozwiązanie - nagroda to buffy na kopalnie kleju, ich ilość i jakość zależy od zajętego miejsca

wojtex113
05.03.2021, 01:40
Jakby ktoś chciał robić ten cały koniec świata tu moja propozycja na szybkie zrobienie https://i.imgur.com/8WEt7NP.jpg większość ataków w łańcuchu. Kolejność ataków zapożyczyłem z http://settlersonlinewiki.eu/przygody/dla-jednego-gracza/koniec-swiata/koniec-swiata-nus-brs-ans-mgg-bruno/

MagicznyGarnek
05.03.2021, 04:13
Ostatnio sobie ogladalem moja wyspe - stoi na niej Zlote Trofeum Dnia Zaglady - i pomyslalem sobie "Ale fajnie, mam na wyspie budynek, ktory mozna bylo zdobyc tylko w 2012 roku, czyli prawie na poczatku istnienia gry." - no, ale okazuje sie ze przyszlo BB i nawet to zabierajo.

Barth3z
05.03.2021, 08:21
Tym wydarzeniem przekonaliście mnie do odpoczynku od TSO. Dzięki.

pretor29
05.03.2021, 09:12
jeszcze sie event nie zaczal a juz mamy pelno negatywnych komentarzy ...no ale przyjdzie penelopa powie ze dla nich wazne sa nasze opinie i tyle i dalej beda wciskac nam tego typu niewypały

NecroMag
05.03.2021, 09:39
http://settlersonlinewiki.eu/przygody/dla-jednego-gracza/koniec-swiata/

8k exp a nie 3x to cale 24k o jak dużo ;D za 350 rekrutów za 27 atakow... z powodou czasu to porażka

Dzięki za info. Czyli to biedaprzygoda sprzed 9 lat dla totalnych setoświrów. Chociaż chyba nawet oni nie są tak poje...chani, żeby męczyć się tyle czasu.
Zaiste, jedyne co można zrobić w tym "evenemencie", to kupić paczkę za ryby. Jedną odkrywczynię więcej.

sachtel
05.03.2021, 09:45
Dzięki Priapos za całe tłumaczenia :)

Link do postu z pierwszego wydarzenia https://forum.thesettlersonline.pl/threads/26928

Kiedyś widzę były nagrody dodatkowe jeszcze - fajne :)

YouRQ
05.03.2021, 11:12
Event oficjalnie uznaję za zakończony, bardzo udany :)

Abrams85
05.03.2021, 11:14
Dołączam się do przedmówcy :)

John_Maj
05.03.2021, 11:20
Kupiłem ,,Paczkę wzmocnienia" za rybki i jestem teraz mocny. Koniec eventu:):):):):):):)

Cordobek
05.03.2021, 12:07
Zacny drop z włączoną stanicą wywiadowców oraz czasem premium.

sparkz
05.03.2021, 12:13
Nawet dropu nie zmienili i można zbierać broń, hahahahaha ale syf :D

a czego sie spodziewales ? przeciez jak pokazali obrazki to wiadomo bylo, ze caly cel tego eventu to udawac, ze w interesie jest ruch poprzez skopiowane czegos sprzed prawie dekady, spedzic na tym 10 min i isc na kawe.

ariette
05.03.2021, 13:17
ja tam gram po 24h na dobę, drop malina

ariette
05.03.2021, 13:25
Witaj!

Na chwilę obecną nie mamy takich planów. Dziękuję za przekazanie nam swoich uwag. Trafiły już do odpowiedniego działu, gdzie zostaną rozpatrzone. O ile nie każda z otrzymywanych sugestii doczekuje się indywidualnej odpowiedzi, każda z nich jest uważnie czytana i brana pod uwagę.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

-odpowiedni dział- ciekawe jaki, archiwum X?

majsterpaulek60
05.03.2021, 13:29
Zacny drop z włączoną stanicą wywiadowców oraz czasem premium.

a gwiezdne miałes

baculla
05.03.2021, 13:31
Dzięki Penelopa za event który nam nic nie daje

baculla
05.03.2021, 13:32
to nie KONIEC ŚWIATA a właściwie to KONIEC TEJ GRY

Cordobek
05.03.2021, 13:40
a gwiezdne miałes

Nie. Mam 65 lvl.

Zee4c
05.03.2021, 13:50
ludzie! miał byc evet niespodzianka po walentynkach a przed.. uwaga UNITY! Zgodnie z danymi teraz ma byc nowy silnik jeszcze przed wielkanocna... ;DDD

pretor29
05.03.2021, 14:16
paczka kupiona , koniec eventu dzieki penelopa

Cordobek
05.03.2021, 14:24
W tych dropach nie ma nawet kilku kawałków Opowieści przygód :(

ariette
05.03.2021, 14:29
a ja na TO odpaliłam obserwatorium i stanicę nawet..

Anakinkris
05.03.2021, 16:54
ciekawe w dropach jest to że sa rózne a brak opowieści przygodowej a na to liczyłem w tym beznadziejnym dropie

devilek36
05.03.2021, 17:01
Witam, raz wykonałem tą przygodę eventową i na tym kończę ten event. Szkoda czasu dla ok 20k expa. A można było przygotować rywalizację drużynową, w której 3-5 graczy tworzy drużynę i wykonują przygody dostosowane do swojego lvl, a z tych przygód wpada surowiec eventowy w postaci np. flagi The Settlers, za który to kupujemy po uzbieraniu odpowiedniej ilości złotą wieżę magazynową (o większej pojemności od zwykłej) i tak do końca eventu. A dodatkowo jeśli drużyna w rankingu zdobywa konkretne miejsce, to otrzymuje interesujące nagrody, typu Cudowny dom mieszkalny lub inne interesujące gadżety wirtualne. Drop i exp x3 bym pozostawił. Coś by się wtedy działo, a nie cisza i uzasadnione pretensje graczy oraz zawiedzione nadzieje. Pozdrawiam

Lord_Crain
05.03.2021, 17:32
Event wygląda jak odliczanie do końca istnienia gry, a prace z unity nie przyniosły efektu...

Genciak
05.03.2021, 18:01
Złoty Poziom: 200% Trofeum (Złote trofeum Dnia Zagłady), 4x Rytuał Drzewa-Matki, 1x Ulepszone gospodarstwo,
1x Generał Ponury Żniwiarz, 1x Posiadłość piratów, 6x Mikstura słabego punktu, 3x Eliksir.

Ponury Żniwiarz, 200 jednostek i żadnych pasywnych umiejętności... No cóż, ten obraz wyraża więcej niż tysiąc słów.

https://i.ytimg.com/vi/cDphUib5iG4/mqdefault.jpg

Gregory1971
05.03.2021, 18:06
Odgrzewany kotlet... Z wielkiej chmury, mały deszcz. Czyli kolejna kompromitacja BB.

Dragonsmile
05.03.2021, 18:40
A można było ten event zrobić bardziej zachęcającym. Mam nawet kilka pomysłów:
1. zamiast kiepskiego generała dać sensownego odkrywcę - coś przydatnego dla każdego na każdym poziomie - to pomysł najprostszy :) i kilka osób by zachęciło do włączenia się do zabawy
2. stopniować trudność i łup z przygody (w tym doświadczenie) - gdy większość graczy ma poziomy 60+ doświadczenie jest towarem deficytowym jest to niezła zachęta
3. zrobienie 3 przygód odpala na 24h premię - x3 łup i doświadczenie z przygód (coś jak walentynka) - i wszyscy się rzuca do robienia końca świata :) (opcja 3B: zrobienie 3 końców świata daje premię x3 na wybrane przygody, zrobienienie większej ilości, np 6 - na wszystkie)
4. połączyć punkty 1-3 :D.

kundo2015
05.03.2021, 19:06
Nie czarujmy się... - dla większości graczy event zakończył się ok 10.05 - lub 5 min po zalogowaniu się po godz.10.00 - wejść, kupić paczkę za ryby i ... koniec tego "cudownego" eventu ;)

rudaruska
05.03.2021, 19:11
No Ruda, dałaś do pieca!
To jest to czego brakuje w scenariuszach TSO... polotu, polotu, polotu.
A Niemiec płakał jak to czytał ;)

Pozdrawiam
xD

Ps.
co do nagród z tego "ewentu" to faktycznie: żenua.

Ps2.
ktoś pytał co my tu będziemy robić w czasie tego "ewentu"?
Jak to co? Najpewniej pykać w inne ciekawsze gierki.
Dziękuję bardzo :)

pretor29
05.03.2021, 19:13
1. zamiast kiepskiego generała dać sensownego odkrywcę - coś przydatnego dla każdego na każdym poziomie - to pomysł najprostszy :) i kilka osób by zachęciło do włączenia się do zabawy
2. stopniować trudność i łup z przygody (w tym doświadczenie) - gdy większość graczy ma poziomy 60+ doświadczenie jest towarem deficytowym jest to niezła zachęta
3. zrobienie 3 przygód odpala na 24h premię - x3 łup i doświadczenie z przygód (coś jak walentynka) - i wszyscy się rzuca do robienia końca świata :) (opcja 3B: zrobienie 3 końców świata daje premię x3 na wybrane przygody, zrobienienie większej ilości, np 6 - na wszystkie)
4. połączyć punkty 1-3 :D.

tu nie chodzilo o to zeby zrobic event w jakikolwiek sposob ,tylko o to zeby skopiowac byle co byle jak, zeby stwarzac pozory ze jednak sie cos robi.... no ale widac dalej maja ludzi za idiotow

sparkz
05.03.2021, 19:16

Po co pomysly skoro dali wyraznie do zrozumienia, ze nikt nie zamierzal sie meczyc nad tym eventem dluzej niz 10 min ?

Co zabawne, gdyby nie zapowiadali kompletnie niczego, i nie serwowali kopii eventu ktory byl slaby juz 9 lat temu, to by wyszli na tym lepiej.

Lazory
05.03.2021, 19:43
Ale ten iwent to nie miał być na 1 kwietnia ? Bo tak to wygląda ..

Androm3da
05.03.2021, 22:12
Przygodę zrobiłem raz, nie ma w dropie opowieści przygodowej, nie ma w dropie nasienia oleistego, nawet nikt się nie postarał żeby dostosować ją do obecnego stanu gry, lepiej anulować ten event i dać w późniejszym czasem...

juliaemilka
05.03.2021, 22:14
na pierwszy koniec świata nie mogłam się załapać miałam za maleńki lv a teraz zrobiłam 2 razy pozbywając się troszkę zbędnego woja ,
obecny Koniec świata niestety jedno wielkie nic - paczuszka za rybki i po krzyku -

Hiheat
05.03.2021, 23:04
Wstyd i beznadzieja. W ramach rehabilitacji co najmniej po 1000 klejnotów powinniście za taką ściemę w wydarzeniu przesłać...

comdar
06.03.2021, 02:12
A jak działa nowy światowy system uczestnictwa graczy? Czy jak zwykle Penelopo skopiowałaś coś bezwiednie, nie mając pojęcia co kopiujesz?
Przy okazji dzięki za tak ekspresowy event. Zakup paczki i po evencie :):):):)

vlad1997
06.03.2021, 08:57
czemu nie mam eventu? okno jest nieaktywne, brak w sklepie

ariette
06.03.2021, 11:31
czemu nie mam eventu? okno jest nieaktywne, brak w sklepie

jak dostanę 250kf to ci włączę

zjadaczasu
06.03.2021, 13:27
Mam pytanie do Penelopy.
Dlaczego nie widać postępów wykonania przygód?
Powinno to być widoczne.

pretor29
06.03.2021, 13:48
bo to sciema... na koniec napisza ze dalismy rade i tyle

Vadlez
06.03.2021, 15:15
100% to wykonanie 1x przygody koniec świata w trakcie trwania eventu ?

Lisq3
06.03.2021, 15:52
"Jeśli pod koniec wydarzenia graczom na całym świecie uda się osiągnąć 155%"
ale 155 procent czego?

I błagam po raz kolejny, piszcie poprawnie w języku polskim! Nie pisze się "w dedykowanym wątku" bo dedykować komuś można wiersz. Sprawdźcie w słowniku jakie jest znaczenie tego słowa, bo kaleczycie strasznie ten język...

https://gazetawroclawska.pl/jan-miodek-przeznaczac-a-nie-dedykowac/ar/704161

A co do samej przygody i wydarzenia, to nie pamiętam czy kiedykolwiek było coś bardziej żenującego? Dajecie potrójny exp i drop... No fajnie, tylko że ta przygoda daje jedynie 8210 doświadczenia, a w łupach znajdziemy kilkaset desek czy chleba... Przecież to jest jakiś złośliwy żart. Naprawdę myślicie, że ktoś będzie marnował czas na taką przygodę?

Kfiatek6
06.03.2021, 16:34
"Przygoda może zostać znalexiona przez Odkrywcę" - tylko w których poszukiwaniach? Czy komukolwiek, któryś z grubasów przyniósł choć jeden koniec świata? Bo mnie jeszcze ani razu, a wysłałam chyba na wszystkie możliwe długości poszukiwań. Czyli, nawet jakbym chciała uczestniczyć w wydarzeniu, to nie mam takiej możliwości, bo nie mam narzędzi w postaci przygody. Bo jednak kawałków mapy to mi na to szkoda. Nawet ta jedna, co została niby wysłana w wiadomości, do mnie nie dotarła.

angel8980
06.03.2021, 17:26
Moim ogromnym marzeniem jest posiadanie kolejnego żniwiarza.... Nadal nie ma rankingów, nie widać postępów. Robienie końca świata miało sens w 2012 roku, przy obecnych możliwościach generałów ten drop z niej jest po prostu lekko mówiąc żenada. Z przygody której posiadanie było prestiżem dla gracza (bo była nieosiągalna) zrobiliście szmatę do podłogi. Brak rankingów tylko pokazuje nieudolność tego pseudo eventu, w którym 95 procent serweru nie ma zamiaru brać udziału. Jestem potwornie rozczarowana

LaMagra83
06.03.2021, 18:06
Komentarz do eventu Koniec Świata 2021, proszę bardzo:
Wszystko było tylko [TAJNE] i tajne. I się okazało, że BB robi mini eventy nie fajne.
Niech lepiej wracają do studia bo te prace w domowym zaciszu (zdalna praca) im po prostu nie służą. Jak zresztą można się było przekonać w piątek ...

Pozdrawiam 95% graczy a tej pozostałej piątce życzę wytrwałości w walce ;)

sk8k1000
06.03.2021, 18:49
Kompletna dezaktywacja
Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Czy można prosić o pisanie poprawną polszczyzną?
Co to jest "dezaktywacja"?
W każdym evencie i opisie ten sam błąd :-(
Może chodziło o DEAKTYWACJĘ (bez "z")?
Tak samo przecież NIE piszemy "dezmobilizacja", "zdezkompletowanie", "dezmolowanie", "dezkompozycja", "dezmineralizacja", "dezlegalizacja"...
pozdrawiam,
sk8k1000

nadola
06.03.2021, 19:03
Niemiec do Niemca z BB:
- " Zobacz, oni to robią ....."
- buhahahahhahahhahha :D:D:D:D

Tyle w temacie.

rolnicky
06.03.2021, 22:18
Tak samo przecież NIE piszemy "dezmobilizacja", "zdezkompletowanie", "dezmolowanie", "dezkompozycja", "dezmineralizacja", "dezlegalizacja"...
pozdrawiam,
sk8k1000

Słownik języka polskiego :

dezaktywacja, dezaktywizacja
1. «usuwanie skażeń promieniotwórczych»
2. «pozbawienie czegoś aktywności»
pozdrawiam

pretor29
06.03.2021, 22:28
jesli wyraz zaczyna sie od spolgoski dajemy przedrostek -de ( mobilizacja -demobilizacja) jesli zas od samogloski dajemy rpzedrostek dez jak w przypadku aktywacji...

Philips321
07.03.2021, 04:51
"Bawcie się dobrze, zapobiegając Końcowi Świata i powodzenia!"
Co za ironiczny wpis skierowany do szanownych graczy, :)

ArturGrab
07.03.2021, 11:18
Jestem ciekawy bardzo ciekawy jakie wnioski z tych postów wyciągnie Penelopa i co przekaże programistom.
Opcja 1. Hej jest ok wszystko gra.
Opcja 2. Milczenie jest złotem :)
Opcja 3. Cenzura :):)

rscibi100
07.03.2021, 11:19
Zgadzam sie z wszystkimi nagrody kiepski nie warto czasu tracić na ten event ryby wydani i wystarczy :)

krotos666
07.03.2021, 13:57
pozdrawiam,
sk8k1000

Wyłącznie dezaktywacja. Wprawdzie w regulaminie operatorów sieci komórkowych można się natknąć na termin deaktywacja, co ma znaczyć „czynność odwrotna do aktywacji”, ale nie należy przyjmować tego do wiadomości. W ortografii obowiązuje reguła, że do wyrazów będących odwrotnością, przeciwieństwem, a rozpoczynających się od samogłoski dodajemy przedrostek dez-, a nie de-, np. dezaprobata, dezorganizacja, dezorientacja, dezintegracja, dezinformacja. W innym wypadku piszemy de-, np. depenalizacja, destabilizacja, desegregacja.

Ludzie, weźcie emocje schowajcie do kieszeni, bo możecie sami sobie strzelić, jak to się mówi, w kolano.

Niech się zajmą UNITY.
A ten event jest skończony i koniec,
nie ma sensu dalej o nim pisać.

pretor29
07.03.2021, 14:06
zostawmy ich niech nadal pracuja nad "die siedler" haha

pknszejk
07.03.2021, 23:29
nie ja jestem przeszczęsliwy :)) kupiłem paczkę za ryby i trzy dni nie trzeźwiałem :)

pknszejk
07.03.2021, 23:32
aż wejdę na inne kraje co tam o tym evencie "niespodziance" w sumie i poniekąd Tajnym:) piszą

Bevilac
08.03.2021, 02:00

Zdecydowanie popieram. :) Dodatkowe miejsce jest niezbędne aby dalej grać. Nie ma gdzie stawiać nowych budynków z eventu. Nie mają gdzie lądować generałowie. Brak miejsca blokuje grę. :confused:

Bevilac
08.03.2021, 02:27
Jako nagrodę eventową proponuję np. kopalnię piasku z którego można by usypać dodatkową wysepkę na archipelagu.

BB_Penelopa
08.03.2021, 10:56
Drodzy Poszukiwacze Przygód,

ze względu na nieprzewidziane problemy techniczne specjaliści nie przynoszą potrzebnych przygód. To rzeczywiście utrudnia całą walkę, ale jesteśmy pewni, że nadal uda Wam się zdobyć trofea dla innych osadników i dla siebie. Jeśli masz 26 poziom, otrzymasz wiadomość e-mail z załączonymi 5 potrzebnymi przygodami. Proszę, używaj ich swobodnie, aby pomagać swoim przyjaciołom, członkom gildii i Osadnikom na całym świecie. Nie zapominaj, że jest to wydarzenie społecznościowe, które oferuje specjalne trofeum dla tych, którzy nie byli z nami w roku 2012 lub po prostu chcą ten cenny przedmiot!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Aruzus
08.03.2021, 11:29

ze względu na nieprzewidziane problemy techniczne specjaliści nie przynoszą potrzebnych przygód. To rzeczywiście utrudnia całą walkę, ale jesteśmy pewni, że nadal uda Wam się zdobyć trofea dla innych osadników i dla siebie. Jeśli masz 26 poziom, otrzymasz wiadomość e-mail z załączonymi 5 potrzebnymi przygodami. Proszę, używaj ich swobodnie, aby pomagać swoim przyjaciołom, członkom gildii i Osadnikom na całym świecie. Nie zapominaj, że jest to wydarzenie społecznościowe, które oferuje specjalne trofeum dla tych, którzy nie byli z nami w roku 2012 lub po prostu chcą ten cenny przedmiot!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

całkiem w kosmosie straciliście kontakt z bazą na ziemi
nie chcę się wyzłośliwiać pod tym wpisem, bo wklejanie podobnych andronów to twoja praca a więc to nie twoja ''zasługa'', to tylko ze 2-3 linijki emotek wkleję by poniedziałek był weselszy
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

a jak już jestem to zostawię pytanie: czy jest jakiś podgląd na rywalizacje serwerów i co jeśli świata nie uda się uratować, jest taka opcja?
wszyscy będą wygrani-przegrani, czy nie będzie nagród, nie będzie gry, nie będzie niczego jak u kononowicza? ;)

John_Maj
08.03.2021, 12:18

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Problemy techniczne a kiedyś ich nie było? -,,Kończ waść wstydu oszczędź"

Tłusta_Świnia
08.03.2021, 12:31
Odnoszę wrażenie, że ten event nie odniesie sukcesu jaki zapewne był planowany. Od razu przypomina mi się żart o telekomunikacji polskiej, który dosyć łatwo dostosować to tego miejsca:
TSO to nie agencja towarzyska. Nie każdy klient musi być zadowolony :)

Aruzus
08.03.2021, 12:39
Odnoszę wrażenie, że ten event nie odniesie sukcesu jaki zapewne był planowany. Od razu przypomina mi się żart o telekomunikacji polskiej, który dosyć łatwo dostosować to tego miejsca:
TSO to nie agencja towarzyska. Nie każdy klient musi być zadowolony :)

ale ktoś oprócz Marzenki powinien być? :rolleyes:
pozdrówka i czekam na opis wrażeń z eventu :D

NecroMag
08.03.2021, 12:54
Jeśli ktoś byłby zainteresowany wyciągnięciem choćby kilku SC/GM z Końca Świata, to załączam mój autorski poradnik.

Koniec Świata – Drżąca Broda

(szkolenie: 3x Najazd, 3x Potężna szarża, 3x Powiększony garnizon, 1x Mistrz planowania)

1200 Re, 500 Łu, 175 Ku (straty na pewno duuużo mniejsze ;)

Ataki wg settlersonlinewiki.eu/przygody/dla-jednego-gracza/koniec-swiata/koniec-swiata-general-200-z-zolnierzami/

1, 175 Ku
2, 21 Łu, 154 Ku
3, 18 Re, 17 Łu, 140 Ku
4, 18 Re, 17 Łu, 140 Ku
5, 18 Re, 17 Łu, 140 Ku
6, 175 Re
7, 21 Łu, 154 Ku
8, 18 Re, 17 Łu, 140 Ku
9, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
10, 21 Łu, 154 Ku
11, 18 Re, 17 Łu, 140 Ku
12, 175 Ku
13, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
14, 18 Re, 17 Łu, 140 Ku
15, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
16, 21 Łu, 154 Ku
17, 21 Łu, 154 Ku
18, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
19, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
20, 175 Re
21, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
22, 175 Re
23, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
24, 175 Re
25, 175 Re
26, 12 Re, 14 Łu, 149 Ku
27, 175 Re

Przy podwójnym premium PD powinny dobić do 90k.

Belhior
08.03.2021, 13:17
Wątek "Wydarzenie: Koniec Świata"

Będziemy Was codziennie informować o postępach. Bądźcie czujni!
Gdzie znajdę te informacje?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
A to mój poradnik. Może komuś sie przyda. (Anslem, Vargus)
Drżąca Broda - 3x Kolos, 1x Pierwsza pomoc, 1x Najazd, 3x Potężna Szarża, 3x Powiększony garnizon
Anslem - 2x Kolos, 1x Pierwsza pomoc, 3x Najazd, 3x Potężna Szarża, 3x Powiększony garnizon
Vargus - 1x Pierwsza pomoc, 3x Najazd, 3x Szała bitewny, 3x Powiększony garnizon

Straty: max 54 Rekrut

Kolejność ataków według poradnika: "Koniec Świata – Generał Nusala + Vargus + Anslem z Kusznikami (umiejętności)"

http://settlersonlinewiki.eu/maps/mapakoniec01.jpg

G1
1. 100 Jaguar - Drżąca Broda - 2 EŻ, 173 Ku
2. 50 Szaman, 100 Jaguar - Anslem - 2 EŻ, 163 Ku
3. 40 Tubylec, 40 Szaman, 40 Jaguar - Vargus - 3 R, 1 EŻ, 132 K, 59 Ku
4. 40 Tubylec, 40 Szaman, 40 Jaguar - Vargus - 3 R, 1 EŻ, 132 K, 59 Ku
5. 40 Tubylec, 40 Szaman, 40 Jaguar - Vargus - 3 R, 1 EŻ, 132 K, 59 Ku

G2
6. 50 Tubylec, 50 Szaman - Anslem - 2 EŻ, 163 K
7. 50 Szaman, 100 Jaguar - Anslem - 2 EŻ, 163 Ku
8. 40 Tubylec, 40 Szaman, 40 Jaguar - Vargus - 3 R, 1 EŻ, 132 K, 59 Ku
9. 30 Tubylec, 30 Szaman, 100 Jaguar - Vargus - 6 R, 1 EŻ, 39 K, 149 Ku
10. 50 Szaman, 100 Jaguar - Anslem - 2 EŻ, 163 Ku
11. 40 Tubylec, 40 Szaman, 40 Jaguar - Vargus - 3 R, 1 EŻ, 132 K, 59 Ku
12. 100 Jaguar - Drżąca Broda - 2 EŻ, 173 Ku
13. 30 Tubylec, 30 Szaman, 100 Jaguar - Vargus - 6 R, 1 EŻ, 39 K, 149 Ku

G3
14. 40 Tubylec, 40 Szaman, 40 Jaguar - Vargus - 3 R, 1 EŻ, 132 K, 59 Ku

G4
15 30 Tubylec, 30 Szaman, 100 Jaguar - Vargus - 6 R, 1 EŻ, 39 K, 149 Ku
16. 50 Szaman, 100 Jaguar - Anslem - 2 EŻ, 163 Ku
17. 50 Szaman, 100 Jaguar - Anslem - 2 EŻ, 163 Ku

G5
18. 30 Tubylec, 30 Szaman, 50 Jaguar - Vargus - 2 EŻ, 110 K, 83 Ku
19. 30 Tubylec, 30 Szaman, 100 Jaguar - Vargus - 6 R, 1 EŻ, 39 K, 149 Ku
20. 50 Tubylec, 50 Szaman - Anslem - 2 EŻ, 163 K

G6
21. 30 Tubylec, 30 Szaman, 100 Jaguar - Vargus - 6 R, 1 EŻ, 39 K, 149 Ku
22. 50 Tubylec, 50 Szaman - Anslem - 2 EŻ, 163 K

G7
23. 30 Tubylec, 30 Szaman, 50 Jaguar - Vargus - 2 EŻ, 110 K, 83 Ku
24. 50 Tubylec, 50 Szaman - Anslem - 2 EŻ, 163 K
25. 50 Tubylec, 50 Szaman - Anslem - 2 EŻ, 163 K

G8
26. 30 Tubylec, 30 Szaman, 100 Jaguar - Vargus - 6 R, 1 EŻ, 39 K, 149 Ku
27. 50 Tubylec, 50 Szaman - Anslem - 2 EŻ, 163 K

BB_Penelopa
08.03.2021, 14:11
całkiem w kosmosie straciliście kontakt z bazą na ziemi
nie chcę się wyzłośliwiać pod tym wpisem, bo wklejanie podobnych andronów to twoja praca a więc to nie twoja ''zasługa'', to tylko ze 2-3 linijki emotek wkleję by poniedziałek był weselszy
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

a jak już jestem to zostawię pytanie: czy jest jakiś podgląd na rywalizacje serwerów i co jeśli świata nie uda się uratować, jest taka opcja?
wszyscy będą wygrani-przegrani, czy nie będzie nagród, nie będzie gry, nie będzie niczego jak u kononowicza? ;)

Wkrótce podamy statystyki. :)

Miłego dnia,
BB_Penlopa

pretor29
08.03.2021, 14:21
"Będziemy Was codziennie informować o postępach. Bądźcie czujni!"

wy chyba sami nei wiecie co piszecie ... ale bylem pewny ze i to wam nei wyjdzie

jeszcze zostala opcja ,ze ludzie podeszli do tego z takim zapałem ze postepów nie ma w ogole

MAGICZNYJACEK
08.03.2021, 14:56
Wszystkiego Naj :) :) :) Nie denerwować się proszę w ten piękny dzień :) :) :)

Maslot
08.03.2021, 16:24
Zajrzałem z ciekawości co Ludziska Wam się z organizmów wydziela na temat "wydarzenia". Rozumiem, że dominuje przekonanie, że asasin zrobiłby ciekawiej, jak to on :P

BB_Penelopa
08.03.2021, 17:43
Witam serdecznie! :)

Dzielnie walczycie ze złymi kapłanami, którzy mają obsesję na punkcie zniszczenia naszego Świata! Codziennie przedstawimy aktualizacje dotyczące Waszych postępów w walce z tym starożytnym wrogiem! Najnowszy raport znajdziecie na forum: https://ubi.li/MqUJ7#2

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Pniso
08.03.2021, 18:03
Wydarzenie: Koniec Świata 2021 - Globalny Postęp

Drodzy Osadnicy ratujący Świat!

Chcielibyśmy podzielić się globalnym postępem związanym z Ratowaniem Świata:

Globalny wynik w dniu 8 marca = 51.52%

W obecnym tempie na koniec eventu Gracze uzyskają
170% (Srebrny Poziom)

Nasz zespół ds. Społeczności będzie codziennie dzielić się postępami, abyście mogli utrzymać motywację do zdobywania tych wszystkich ważnych trofeów! Pamiętajcie, że wszystkie instancje współpracują, aby uzyskać globalną nagrodę - wyjdź i walcz, aby zwyciężyć ze złymi kapłanami!

Pozdrawiamy,
Wasz Zespół "The Settlers Online"

W taki "tempie" jak przekazuje BB Penelopa powinno już być 1000% ;) -(Poziom [TAJNE][TAJNE] mać)

Zee4c
08.03.2021, 18:40
pisałem juz nie raz przy poprzednich paskach postępu - nawet nie pamiętam jaki to byl event - ze postęp na tych paskach jest czysto umowny, nie mający wiele wspólnego z grą, i o dziwo byli tacy co w to nie wierzyli... To pewno teraz wierzą ze ludzie "czaskają" te jedną przygodę aż miło ;DD

DukeNukem-PL
08.03.2021, 20:05
az szkoda to komentowac... no ale poziom bb "tszymie" wysoki

Skoro nawet wytrawnym pilotom czasem włącza się autopilot to czemu by niedzielnym użytkownikom języka znad Wisły nie mógł się włączać tępomat?... ;)

John_Maj
08.03.2021, 23:00
,,Nasz zespół ds. Społeczności będzie codziennie dzielić się postępaami, abyście mogli utrzymać motywację do zdobywania tych wszystkich ważnych trofeów! Pamiętajcie, że wszystkie instancje współpracują, aby uzyskać globalną nagrodę - wyjdź i walcz, aby zwyciężyć ze złymi kapłanami!"

Pozdrawiamy,
Wasz Zespół "The Settlers Online"

Czytałem trzy razy. Chyba już naprawdę nikomu nie zależny na nas. Najważniejsze że instanje współpracują i można się dzielić postepwami.

EDEK13
08.03.2021, 23:03
" i ja jej wtedy mówię":
-w takim tępie szczelaj w opony, a nie w instrybutor.

Wszystkiego dobrego BB Penelopo :)

Quelec
09.03.2021, 01:35
Naprawdę tam jest napisane w "tępie" bo nie wierzę co widzę...

Niestety. Mam nawet zrzut ekranu bo nie wierzylem w to co widze

Priapos
09.03.2021, 01:35
Strasznie mnie zasmuciliście BB, dnia dzisiejszego czyli do 09.03.2021 do godziny 00:15 liczyłem na to że reaktywowany event będzie miał chociaż taki sam zalążek rywalizacji jak podczas pierwszego wydania eventu z 2012 roku, a tu nagle trafił mnie wasz niemiłosierny grom z jasnego nieba, niszcząc ostatnią krople dobrego humoru, która została na koniec lub co dla niektórych na początek tego dnia oraz ostatnią nadzieję, która według mnie podtrzymywała ducha poprzedniego eventu. Mianowicie chodzi o wpis informujący o "globalnym postępem związanym z Ratowaniem Świata". Okazało się że wrzuciliście wszystkie jeszcze żywe serwery do jednego worka niszcząc ducha rywalizacji z pierwszej edycji wydarzenia.

No ale cóż nie ma też co się dziwić temu :( bo zapewne suma aktywności poszczególnych serwerów była taka niska że nawet 100% by się nie uzbierało więc lepiej było wszystkich połączyć w jedną całość :(

To jest moje skromne zdanie na ten temat, każdy ma inne ale wychodzi na to że byłem jednym z nielicznych, którzy ucieszyli się na możliwość ponownego rozegrania rywalizacji w tym evencie, a tu stało się tak a nie inaczej :'(

BB_Penelopa
09.03.2021, 11:44
Witam serdecznie! :)

Dziękuję za zwrócenie uwagi! :)

Nasz zespół ds. Społeczności będzie codziennie dzielił się z Wami aktualizacjami.

Udanych rozgrywek!
BB_Penelopa

GrzegorzK1958
09.03.2021, 20:50
Satlersiaczki Satlersianie z całym szacunkiem dla waszych lvl-i gdzie wy wyczytaliscie że to jest EVENT??????Aż mnie mnie niedobrze się robi jak to co nieco poczytałem najlepiej jak by wam dali lvl80 za frii i game over? czy jak to się tam pisze:))))))) Jak do naszej społeczności chcecie namówić ściągnąć nowych graczy?// takimi komentarzami? Lepiej zrezygnujcie z gry niech inni młodzi mają szansę. Pozdrawiam wszystkich miłego grania ja zrobiłem 10

BB_Penelopa
09.03.2021, 21:14
Globalny wynik w dniu 9 marca = 63.29%
158% (Srebrny Poziom)

BB_Penelopa
09.03.2021, 21:17
Pozdrawiam wszystkich miłego grania ja zrobiłem 10

Brawo Grzegorz! I dziękuję, za pomoc! Dzięki Tobie może uda się osiągnąć Złoty Poziom! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

The_Cocoloco
09.03.2021, 21:53
ha ha ha :D

najlepiej jak by wam dali lvl80 za frii i game over?

ty na pierwszym nie wbiłeś nawet 70 i zrobiłeś " game over " :D

pretor29
09.03.2021, 22:02
Jak do naszej społeczności chcecie namówić ściągnąć nowych graczy?// takimi komentarzami? Lepiej zrezygnujcie z gry niech inni młodzi mają szansę.

nie zamierzam nikomu polecac tej gry i nikogo tu sciagac bo potem do mnie mieli by pretensje o to jak sa traktowani przez wladze i jak bb podchodzi do ludzi i do wszystkich problemow jakie tu sa.... czyli kompletna olewka...

BB_Penelopa
10.03.2021, 16:51

Globalny wynik w dniu 10 marca = 77.53%
156% (Srebrny Poziom)

ArturGrab
10.03.2021, 19:30
Satlersiaczki Satlersianie z całym szacunkiem dla waszych lvl-i gdzie wy wyczytaliscie że to jest EVENT??????Aż mnie mnie niedobrze się robi jak to co nieco poczytałem najlepiej jak by wam dali lvl80 za frii i game over? czy jak to się tam pisze:))))))) Jak do naszej społeczności chcecie namówić ściągnąć nowych graczy?// takimi komentarzami? Lepiej zrezygnujcie z gry niech inni młodzi mają szansę. Pozdrawiam wszystkich miłego grania ja zrobiłem 10

Ponowie napisze posta bo widzę że kogoś boli pisanie prawdy.
Jak nie potrafisz grać to nie graj event = wydarzenie
Nawet bb podało w grafice co i kiedy ale Ty taki zapalony gracz zapomniałeś o tym.

https://images89.fotosik.pl/482/3a9f1903fc305411med.jpg

Na tym zakończę swoją myśl bo posty są kasowane.

PINGU
11.03.2021, 08:18
Witam
Osoba, która wyliczyła zaangażowanie graczy, to pewnie ta sama co liczy surowce i punkty w grze stosując kreatywną matematykę no bo kto to powiedział, że dwa dodać dwa to cztery .... Pozdrowienia również dla tego co obsługuje suwaki. Fajna robota. Ciekawe ile w jego pracy to wytyczne szefa a ile wkładu własnego ???
Powodzenia

BB_Penelopa
11.03.2021, 15:49

Globalny wynik w dniu 11 marca = 91.78%
153% (Srebrny Poziom)

Besamir
12.03.2021, 08:57
Nawet bb podało w grafice co i kiedy ale Ty taki zapalony gracz zapomniałeś o tym.

https://images89.fotosik.pl/482/3a9f1903fc305411med.jpg

Tylko że ta grafika jest mało aktualna. Niby pierwszym krokiem miało być uruchomienie serwera testowego Unity, który nadal nie działa. Bodajże przedwczoraj BB na forum angielskiej wersji językowej przyznało, że mają z tym problem. Bardzo możliwe, że na event wielkanocny ruszy od razu serwer live bez testowego (o ile w ogóle ruszy).

HTSZ
12.03.2021, 15:47
Próbowałem dać szansę temu wydarzeniu, odpaliłem sporo mapek, myślę, że z 20* sztuk, ale widzę po aktywności spadającej z dnia na dzień (dzisiaj już brązowy poziom - spadło ze srebrnego), że gracze chyba protestują w ten sposób (może i dobry). Nawet dołożenie MSW (nie mam tego generała, więc fajnie byłoby zdobyć) zdaje się nic w tej sprawie nie zmienić. Drop dość słaby z tej przygody i PD również, więc jak ktoś traci coś więcej niż rekrutów, to mu się nie opłaca i rozumiem niechęć do grania. Ciekawe jak to się wszystko zakończy ;-)

* gra idzie szybko, z 25-30 minut - 4 x DUCHy szkolone pod kooperację z 30 reksiami i 200 elitarnymi oraz 4 x MGG z 1-10r do dobijania.

kundo2015
12.03.2021, 16:27
Próbowałem dać szansę temu wydarzeniu, odpaliłem sporo mapek, myślę, że z 20* sztuk, ale widzę po aktywności spadającej z dnia na dzień (dzisiaj już brązowy poziom - spadło ze srebrnego), że gracze chyba protestują w ten sposób (może i dobry). Nawet dołożenie MSW (nie mam tego generała, więc fajnie byłoby zdobyć) zdaje się nic w tej sprawie nie zmienić. Drop dość słaby z tej przygody i PD również, więc jak ktoś traci coś więcej niż rekrutów, to mu się nie opłaca i rozumiem niechęć do grania. Ciekawe jak to się wszystko zakończy ;-)

* gra idzie szybko, z 25-30 minut - 4 x DUCHy szkolone pod kooperację z 30 reksiami i 200 elitarnymi oraz 4 x MGG z 1-10r do dobijania.

Szkoda czasu na nagrody i dropa z przygody - choć strat 0 - wyszkolony Samotnik 245 Eż i z jednego miejsca puszczasz - niszczy wszystko - sam zrobiłem juz kilkadziesiąt przygód - ale naprawdę szkoda czasu co do opłacalności przygód nawet względem expa i chyba szkoda oczu na to popieprz... tło przygody ;)

morgorothor
12.03.2021, 16:52
Złoty Poziom: 200% Trofeum (Złote trofeum Dnia Zagłady), 4x Rytuał Drzewa-Matki, 1x Ulepszone gospodarstwo,
1x Generał Ponury Żniwiarz, 1x Posiadłość piratów, 6x Mikstura słabego punktu, 3x Eliksir. (NOWY) Generał: Mistrz sztuk walki

Szkoda, że tak późno!

jarekpolak1
12.03.2021, 17:39
no to mamy brązowy poziom!!! hahaha za takie dropy nie bede siedzial 2h na przygodzie...śmiech na sali :) zgadzam sie z kundo2015 : wyszkolony Samotnik 245 Eż i z jednego miejsca puszczasz - niszczy wszystko - sam zrobiłem juz kilkadziesiąt przygód - ale naprawdę szkoda czasu co do opłacalności przygód nawet względem expa i chyba szkoda oczu na to popieprz... tło przygody ...poza tym nagrody za srebrny czy złoty lvl to kpina z graczy!

BB_Penelopa
12.03.2021, 17:51

Globalny wynik w dniu 12 marca = 104.22%
149% (Brązowy Poziom)

jarekpolak1
12.03.2021, 18:01
no to mamy brązowy poziom!!! hahaha za takie dropy nie bede siedzial 2h na przygodzie...śmiech na sali zgadzam sie z kundo2015 : wyszkolony Samotnik 245 Eż i z jednego miejsca puszczasz - niszczy wszystko - sam zrobiłem juz kilkadziesiąt przygód - ale naprawdę szkoda czasu co do opłacalności przygód nawet względem expa i chyba szkoda oczu na to popieprz... tło przygody ...poza tym nagrody za srebrny czy złoty lvl to kpina z graczy!

sparkz
12.03.2021, 18:30
Ciekawe czy gosc ktory wrzucal na glowna informacje o dodaniu MMA do nagrod nie wykonal przypadkiem w tym evencie wiekszej pracy przy pisaniu niz ten, kto event kopiowal z 2012 roku :)

Glavo
12.03.2021, 19:18
Odpuście sobie te plucie... Festiwal chamstwa. Nie podoba się to nie bierz udziału w evencie, nie jęcz i nie psuj innym gry.
Są eventy lepsze i gorsze, tak trudno to zrozumieć?

sparkz
12.03.2021, 19:40
Są też takie, które zerowym wysiłkiem kopiuje się sprzed lat, żeby rzucić ochłap ludziom pozbawionym jakichkolwiek oczekiwań.

zaba5666
12.03.2021, 20:49
Ciekawe czy gosc ktory wrzucal na glowna informacje o dodaniu MMA do nagrod nie wykonal przypadkiem w tym evencie wiekszej pracy przy pisaniu niz ten, kto event kopiowal z 2012 roku :)

Jeśli to o mnie to ja tylko zwróciłem uwagę na mało zachęcające nagrody w tym miniwydarzeniu. Po krótkiej wymianie zdań z BB_Penelopa4 na szepcie stworzyłem na forum ankietę i tyle.
Jeśli się przyczyniłem choć w niewielkim stopniu do podjęcia takiej decyzji o dodaniu MSW (nie wiem czy realnego osiągnięcia zdobycia Złotego Poziomu) to świadczyć może tylko to, że trzeba rozmawiać. Nie tylko narzekać ale też pisać, pisać i jeszcze raz pisać ale sensownie argumentując swoje zdanie na dany temat. Jak są konkretne argumenty i logiczne, przemyślane podejście do danej sprawy nie wierze, że BB przejdzie obok tego obojętnie ;)
Przy okazji można jeszcze głosować:
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47748-Koniec-%C5%9Awiata-nagrody

Z wyrazami szacunku
zaba5666

PS: Dzięki chociaż z tyle BB_Penelopa, że zostałem usłyszany ;)

jarekpolak1
12.03.2021, 21:06
Odpuście sobie te plucie... Festiwal chamstwa. Nie podoba się to nie bierz udziału w evencie, nie jęcz i nie psuj innym gry.
Tokiem Twojego(z całym szacunkiem) myślenia to za kilka miesięcy zostaniesz Ty sam w tej grze i kilku Twoich kolegów(podobnie myślących)....Mi osobiście nie podoba się ten ewent i nie biorę w nim udziału a Ty nie zabronisz mi wyrażać opini o tym ewencie kolego :) Nie podoba się to nie czytaj opinii innych ,nie psuj sobie gry nie wchodz na forum tylko tłucz koniec swiata :) pozdrawiam

pretor29
12.03.2021, 21:13

plucie festiwal chamstwa? przeciez to tylko zwykla ocena tego co nam bb serwuje i tego jak traktuje ludzi... wiec i tak delikatnie sie tutaj kazdy wyraza

jarekpolak1
12.03.2021, 21:16
Gratulacje :).

jarekpolak1
12.03.2021, 21:18
Jeśli to o mnie to ja tylko zwróciłem uwagę na mało zachęcające nagrody w tym miniwydarzeniu. Po krótkiej wymianie zdań z BB_Penelopa4 na szepcie stworzyłem na forum ankietę i tyle.
Jeśli się przyczyniłem choć w niewielkim stopniu do podjęcia takiej decyzji o dodaniu MSW (nie wiem czy realnego osiągnięcia zdobycia Złotego Poziomu) to świadczyć może tylko to, że trzeba rozmawiać. Nie tylko narzekać ale też pisać, pisać i jeszcze raz pisać ale sensownie argumentując swoje zdanie na dany temat. Jak są konkretne argumenty i logiczne, przemyślane podejście do danej sprawy nie wierze, że BB przejdzie obok tego obojętnie ;)
Przy okazji można jeszcze głosować:
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47748-Koniec-%C5%9Awiata-nagrody

Z wyrazami szacunku
zaba5666

PS: Dzięki chociaż z tyle BB_Penelopa, że zostałem usłyszany ;)

Gratulacje Lubię tą grę z sentymentu bo gram juz kilka lat ......zauważyłem ze ilość graczy(aktywnych) spadła o jakieś 65% .... ciekawe dlaczego? Myślisz ze jak zagadasz o "fajniejszej nagrodzie "(dodaniu MSW) to poprawi zainteresowanie ewentem? Dobrze by było ....ale tak nie jest ...."starych" graczy ubywa a nowych nie przybywa... zapytaj sie lepiej o to a nie o MSW.

jarekpolak1
12.03.2021, 21:19
1

zaba5666
12.03.2021, 21:45
Gratulacje Lubię tą grę z sentymentu bo gram juz kilka lat ......zauważyłem ze ilość graczy(aktywnych) spadła o jakieś 65% .... ciekawe dlaczego? Myślisz ze jak zagadasz o "fajniejszej nagrodzie "(dodaniu MSW) to poprawi zainteresowanie ewentem? Dobrze by było ....ale tak nie jest ...."starych" graczy ubywa a nowych nie przybywa... zapytaj sie lepiej o to a nie o MSW.

O tym też wspomniałem bo w ciągu tygodnia z mojej gildii odeszły 3 osoby. Zamierzam napisać na forum większy i obszerniejszy post ale muszę mieć na to czas i zebrać kotłujące się w głowie myśli. Dużo tego się nazbierało i obym wszystko wyrzucił w tym temacie ;)

Stary_Niedźwiedź
13.03.2021, 00:06
A co jeśli wydarzenie "Koniec Świata" to tak naprawdę sposób w jaki BB chce się z nami pożegnać...?https://st2.depositphotos.com/1967477/6346/v/380/depositphotos_63462997-stock-illustration-scared-emoticon-smiley-cartoon.jpg

nogrip
13.03.2021, 19:45
A co jeśli wydarzenie "Koniec Świata" to tak naprawdę sposób w jaki BB chce się z nami pożegnać...?https://st2.depositphotos.com/1967477/6346/v/380/depositphotos_63462997-stock-illustration-scared-emoticon-smiley-cartoon.jpg

To wszyscy sie potniemy szarym mydlem.. No to sie pozegnaja i tyle :)

sachtel
13.03.2021, 21:29
Jak TSO padnie, to ja zaczynam grać w StarCrafta (jest za darmo), może Blizzard ma lepsze podejście do graczy...

pretor29
13.03.2021, 22:40
a czy ktos ma gorsze?

a tak przy okazji , " bedziemy was co dziennie informowac o postepach" czyli co 2 dni tak?

ariette
14.03.2021, 12:18
Mi tam się ten event podobał - znowu zaczęłam robić drwale o których zapomniałam że istnieją.
I proponuję zamknąć ten wątek już, zacznijmy pisać o wielkanocnym i o unity może, bo tam może być Klapa solidna,
pozdrawiam zatwardzelców którzy zostali w TSO..

Stary_Niedźwiedź
14.03.2021, 13:56
Mi tam się ten event podobał - znowu zaczęłam robić drwale o których zapomniałam że istnieją.

Yyy... Albo ja coś przegapiłem, albo źle doczytałem, ale ten krótki event to polega na zrobieniu jak największej ilości przygody Koniec Świata, a nie na trzaskaniu Drwali... :confused:
Coś pomieszałaś/eś...

szwargotka
14.03.2021, 15:36
Yyy... Albo ja coś przegapiłem, albo źle doczytałem, ale ten krótki event to polega na zrobieniu jak największej ilości przygody Koniec Świata, a nie na trzaskaniu Drwali... :confused:
Coś pomieszałaś/eś...
Ajć Niedźwiadek, najbystrzejszym zwierzakiem w lesie raczej nie jesteś :p

Stary_Niedźwiedź
14.03.2021, 15:47

Coś pomieszałaś/eś...

Ajć Niedźwiadek, najbystrzejszym zwierzakiem w lesie raczej nie jesteś :p
Rozmawiamy o evencie Koniec Świata, tak? Bo jeśli tak to faktycznie nie jestem najbystrzejszy...
Widocznie ten wpis Penelopy mnie zbił z tropu...

Każdy gracz będzie musiał ukończyć przygodę „Koniec Świata” tyle razy, ile to możliwe[...]

GarAnd
14.03.2021, 17:21
"Każdy gracz będzie musiał ukończyć przygodę „Koniec Świata” tyle razy, ile to możliwe, aby uratować świat. [...] Wymagana ilość przygód niezbędnych do ukończenia, aby ocalić świat zależy od liczby aktywnych graczy na całym świecie."
Ja sam zrobiłem Koniec Świata 18 razy do tej chwili, i rozumiem, że wykonałem normę na złote trofeum za 9 osób (18/200% = 9)
Bardzo proszę o podsumowanie - rozliczenie się wydawców gry z tego co napisali - i ujawnienie ilu aktywnych graczy było i ile faktycznie przygód zostało ukończonych.
Proszę o uczciwość względem nas - graczy, bo jesteśmy z wami i bierzemy udział w tych wydarzeniach nie tylko dla nagród, ale z sentymentu do dawnych lepszych czasów w tej grze...

Alekin
14.03.2021, 20:37
I proponuję zamknąć ten wątek już, zacznijmy pisać o wielkanocnym i o unity może, bo tam może być Klapa solidna,
pozdrawiam zatwardzelców którzy zostali w TSO..

Na ciul teraz robić Drwale?? Drwale to trzeba robić w evencie wielkanocnym, który jest przed nami...
A to wydarzenie to lepiej przemilczeć.

ArturGrab
14.03.2021, 20:55
Jak TSO padnie, to ja zaczynam grać w StarCrafta (jest za darmo), może Blizzard ma lepsze podejście do graczy...

Dzięki wielkie nie wiedziałem że to jest online :)
Przypomniała mi się młodość:)

sparkz
14.03.2021, 21:02
Dzięki wielkie nie wiedziałem że to jest online :)

Słaba pamięć w takim razie, bo 'to' jest online od czasów gdy wprowadzono battle.net, czyli troche ponad 2 dekady ;)

Inna sprawa to że na obecnym etapie wchodzić w 'to' to strata czasu, chyba że ktoś lubi być obijanym przez dzieciaki które umieją grać. Taka specyfika gry esportowej.

MagicznyGarnek
15.03.2021, 08:13
Szkoda czasu na nagrody i dropa z przygody - choć strat 0 - wyszkolony Samotnik 245 Eż i z jednego miejsca puszczasz - niszczy wszystko - sam zrobiłem juz kilkadziesiąt przygód - ale naprawdę szkoda czasu co do opłacalności przygód nawet względem expa i chyba szkoda oczu na to popieprz... tło przygody ;)

Szkoda, ze odpowiedni poradnik nie zostal opublikowany. Mysle, ze znalazlyby sie osoby, ktore by odpalaly przygode i wysylaly ten 1 atak, jezeli to byl rzeczywiscie tylko 1 atak. Najwiekszy problem w tej przygodzie to byla liczba obozow do zaatakowania, a co za tym idzie czas jaki trzeba bylo poswiecic na wykonanie jednej przygody.

kundo2015
15.03.2021, 09:49
Ataków musisz puścić tyle ile bossów - 14.

ArcadioRay
15.03.2021, 11:06
Ktoś mi może racjonalnie wyjaśnić, jaki system BB obrało, że kilka dni temu osiągnięty był poziom srebrny a teraz spadł do brązowego?

sparkz
15.03.2021, 11:15
Wzieli wartosci z początku eventu, ekstrapolowali do konca i wyszło im ile będzie zrobionych. Oczywiście nikt nie byl na tyle bystry zeby wpasc na to, ze ludzie nie beda tych slabych przygod regularnie robic po nic, w szczegolnosci przed updatem nagrod koncowych, wiec realna liczba robionych na dzien bardzo szybko zmaleje.

John_Maj
15.03.2021, 11:15
,,To już jest koniec, nie ma już nic, Jesteśmy wolni, możemy iść To już jest koniec, możemy iść, Jesteśmy wolni, bo nie ma już nic"
:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):) :):):):):):)

Zee4c
15.03.2021, 11:24
Wzieli wartosci z początku eventu, ekstrapolowali do konca i wyszło im ile będzie zrobionych. Oczywiście nikt nie byl na tyle bystry zeby wpasc na to, ze ludzie nie beda tych slabych przygod regularnie robic po nic, w szczegolnosci przed updatem nagrod koncowych, wiec realna liczba robionych na dzien bardzo szybko zmaleje.

ale to sugeruje ze oni to w ogóle monitorowali! A moim zdanie brali dane z sufitu cały czas... Tylko sie zorientowali ze tego *****izmu NIKT prawie nie robi i chyba by zaliczyli mega wtope jakby dali złotą wersje...

nogrip
15.03.2021, 11:45
Tak jak ktos wg mnie slusznie zauwazyl gross graczy na poczatku zrobilo przygode raz. Przekonalismy sie ze nic sie nie zmienilo i przygoda jest z gatunku "bieda" dla relatywnie silnych aktywnych graczy (no ja to moze niekoniecznie jestem ten silny) a nagrody nie warte chocby wspomnienia. A to silni/aktywni gracze ciagna te gre i utrzymuja serwer przy zyciu a nie gracze z poziomem 30-40 ktorzy wchodza do gry 2-3x w tygodniu. A nastepnie odpuscili. Ja przykladowo ten event spedzilem przy sniper ghost warrior contracts ;) Ktos inny pisal ze wrocil do drwala. I tak nam minal mini event :)

sparkz
15.03.2021, 12:05
ale to sugeruje ze oni to w ogóle monitorowali!

nie wiem i nie tego dotyczyl moj post, wyjasnilem tylko w jaki sposob mogl powstac spadek :) a czy tak to wygladalo nie wiem i mnie to szczerze mówiąc mało obchodzi.

wojtex113
15.03.2021, 12:59
Jaki jestem zdziwiony

...,,Aby wrócić do aktualnego tematu opinii. W tej chwili wszystko jest składane i obliczane. Jak tylko będę miał przeglądy, podzielimy się z wami. Ale ponieważ chcemy go skonfigurować na całym świecie, oczywiście może to zająć kilka godzin.

Zgodnie z obecnym stanem mogę z całą pewnością powiedzieć: „Zdobędziesz trofeum!”, Ale zostawię je w ciemności. W weekendy było o wiele bardziej aktywne niż w ciągu tygodnia''
https://forum.diesiedleronline.de/threads/142702-Feedback-Das-Ende-der-Welt?p=1785629&viewfull=1#post1785629

John_Maj
15.03.2021, 15:14
,,To już jest koniec nie ma już nic jesteśmy wolni możemy iść to już jest koniec możemy iść jesteśmy wolni bo nie ma już nic"

Poprzedni mój identyczny wpis zniknął, ciekawe dlaczego? Czyżby jakieś złe moce się uchowały?

Alekin
15.03.2021, 16:01
,,To już jest koniec nie ma już nic jesteśmy wolni możemy iść to już jest koniec możemy iść jesteśmy wolni bo nie ma już nic"

Poprzedni mój identyczny wpis zniknął, ciekawe dlaczego? Czyżby jakieś złe moce się uchowały?

Nie zniknął, jest #170

Aruzus
15.03.2021, 16:29
jest MSW i srebrna odznaka, zaczęli ten niby event jak leniwe sknerusy ale wyszli z twarzą, czyli nie chować głowy w piasek, ''mówić'' o takich sprawach głośno a coś uda się ugrać, nawet w tej ultraoszczędnej firmie ;)

jarekpolak1
15.03.2021, 17:24
Tak jak ktos wg mnie slusznie zauwazyl gross graczy na poczatku zrobilo przygode raz. Przekonalismy sie ze nic sie nie zmienilo i przygoda jest z gatunku "bieda" dla relatywnie silnych aktywnych graczy (no ja to moze niekoniecznie jestem ten silny) a nagrody nie warte chocby wspomnienia. A to silni/aktywni gracze ciagna te gre i utrzymuja serwer przy zyciu a nie gracze z poziomem 30-40 ktorzy wchodza do gry 2-3x w tygodniu. A nastepnie odpuscili. Ja przykladowo ten event spedzilem przy sniper ghost warrior contracts ;) Ktos inny pisal ze wrocil do drwala. I tak nam minal mini event :)
O to to to popieram w całej okazałości ... To jest bardzo trafne spostrzezenie i prawdziwe w rzeczy samej.
Minął pseudo event i puścic go trzeba w zapomnienie ....na chój mi 10 MSW ? albo kościotrup a mam ich z 5-ciu i żadnego nigdy nie użyłem (jak już to powinien byś w listopadowym evencie raczej) Ludzie ,kto wymyslił ten ewent i po co ? KTO TRZYMA LUDZI WYMYŚLAJĄCYCH TAKIE DZIADOSTWO ? żeby utrzymać ludzi przy grze i ewentualnie przyciągnąć nowych graczy to nie wymyślajcie takich ewentow ze starymi przygodami z dziadowskim dropem....żeby przyciągnąć (lub utrzymać ) gracza to trzeba coś zaoferowac ....ale z tego co widac po tym ewencie to raczej BB nie zależy na graczach..... :(

jarekpolak1
15.03.2021, 17:52
a tego to juz w ogóle nie kumam :

cyt:"BB_Penelopa BB_Penelopa
Community Manager"

Każda z instancji wykonała dobrą robotę i każdy z Osadników zrobił, co w jego mocy!
Chcieliśmy również udostępnić ogólny ranking, ponieważ niektóre światy mogą Cię zaskoczyć swoim rankingiem.
Liczba ukończonych przygód na serwer / całkowita liczba ukończonych przygód na całym świecie
Spoiler

de05
de09
de06
de14
de01
de11
de10
de03
de04
de02
de13
de12
de08
de07
uk03
uk01
cz01
fr02
fr01
uk02
ru01
ru02
pl01
nl01
pl05
pl04
pl03
us01
es01
pl06
pl07
ru03
pl02
us02
it01
br01
mx01
ro01
gr01

jermoc5091
15.03.2021, 18:04
Słabiutkie nagrody nie zachecające do uczestniczenia w evencie

zjadaczasu
15.03.2021, 18:10
A ja i tak lubię tę grę :)
Dziękuję za nagrody.

Priapos
15.03.2021, 19:07

Community Manager"

Każda z instancji wykonała dobrą robotę i każdy Osadnk zrobił, co w jego mocy!
Chcieliśmy również udostępnić ogólny ranking, ponieważ niektóre światy mogą Cię zaskoczyć swoim rankingiem.
Liczba ukończonych przygód na serwer / całkowita liczba ukończonych przygód na całym świecie
Spoiler

de05
de09
de06
de14
de01
de11
de10
de03
de04
de02
de13
de12
de08
de07
uk03
uk01
cz01
fr02
fr01
uk02
ru01
ru02
pl01
nl01
pl05
pl04
pl03
us01
es01
pl06
pl07
ru03
pl02
us02
it01
br01
mx01
ro01
gr01

Tak samo jak ja. Ale obstawiam że to są nazwy serwerów wraz z ich oznaczeniem numerycznym a brak jest informacji ile przygód zrobił dany serwer.

zaba5666
15.03.2021, 21:40
Jednak opłacało się poruszyć temat nagród i coś zawsze się ugrało, a mógł być tylko żniwiarz :D Nie ważne, że kolejny MSW ale dla niższych poziomów jak znalazł.

Dzięki BB_Penelopa :)

The_Cocoloco
15.03.2021, 22:41
jak można odrzucić ten prezencior :D

znik3040
15.03.2021, 22:47
stara odświeżona przygoda, widżę tu takie stado marud, a może i nawet maród bo inaczej nazwać tego nie mogę.
dla graczy z wyższym LVL, to było faktycznie takie sobie. ale tutaj starzy wyjadacze zapominamy o nowych graczach. dla nich to wszystko jest coś warte.

druga, wg. mnie najważniejsza rzecz która cieszy, została odpalona i lekko przypudrowana stara przygoda, więc nie weszła tu ostra developerka. I BARDZO DOBRZE :) niech robią to Unity. późno bo późno, no cóż, BB obudziło się z ręką w nocniku, dobrze że się w ogóle obudziło.

mam nadzieję że najbliższy event wielkanocny (coś po drodze się jeszcze zapowiada? wątpię) będzie na podobnej zasadzie. nic nowego, zostanie przypudrowany stary event jak co roku, bez żadnego nadmiernego kombinowania.

swoją drogą, czy poszukiwacz bałwan ujawni swe właściwości na wielkanoc, czy to tylko taki bożonarodzeniowy?

nogrip
16.03.2021, 01:09
ale z tego co widac po tym ewencie to raczej BB nie zależy na graczach..... :( Chcialbym wierzyc ze postapili tutaj jak niektore teamy w F1 w srodku czy pod koniec sezonu. Mianowicie przerzucaja wszystkie sily na prace nad bolidem na nowy sezon. Ale nie wierze..

z3nfist
16.03.2021, 08:17

Community Manager"

Każda z instancji wykonała dobrą robotę i każdy Osadnk zrobił, co w jego mocy!
Spoiler

de05
de09
de06
de14
de01
de11
de10
de03
de04
de02
de13
de12
de08
de07
uk03
uk01
cz01
fr02
fr01
uk02
ru01
ru02
pl01
nl01
pl05
pl04
pl03
us01
es01
pl06
pl07
ru03
pl02
us02
it01
br01
mx01
ro01
gr01

A CZEGO TU NIE KUMAC,
wypis wszystkich serwerow gry TSO, z całego ŚWIATA( biorących udzial w tym mini evencie... ), jednocześnie kolejność w zestawieniu...

O to to to popieram w całej okazałości ... To jest bardzo trafne spostrzezenie i prawdziwe w rzeczy samej.
Minął pseudo event i puścic go trzeba w zapomnienie ....na chój mi 10 MSW ? albo kościotrup a mam ich z 5-ciu i żadnego nigdy nie użyłem (jak już to powinien byś w listopadowym evencie raczej) Ludzie ,kto wymyslił ten ewent i po co ? KTO TRZYMA LUDZI WYMYŚLAJĄCYCH TAKIE DZIADOSTWO ? żeby utrzymać ludzi przy grze i ewentualnie przyciągnąć nowych graczy to nie wymyślajcie takich ewentow ze starymi przygodami z dziadowskim dropem....żeby przyciągnąć (lub utrzymać ) gracza to trzeba coś zaoferowac ....ale z tego co widac po tym ewencie to raczej BB nie zależy na graczach..... :(

no , sproboj zrobić Górski Klan i nie uzyc MSW.. EH

wojtex113
16.03.2021, 11:10
[B]no , sproboj zrobić Górski Klan i nie uzyc MSW.. EH
Dobre dowcipy serwujesz msw niezbędny w tej grze przecież masz niezłomna która dodaje 20% do ataku i atak z flanki jednostkom szybkim. Liczymy mocarny atak msw to 560 x 11 = 5600 szok normalnie. Jedne rycerz doadny do niezłomnej to 87 ataku 5600 /87 = 64,37 czyli 65 rycerzy równoważy atak 11 mocarnych msw. W zwykłych przygodach jeden młodszy generał gemini zapakowany 155 rekrutami wykona lepsza robotę niż 11 msw z mocarnym atakiem.

sparkz
16.03.2021, 11:47
Dobre dowcipy serwujesz msw niezbędny w tej grze przecież masz niezłomna która dodaje 20% do ataku i atak z flanki jednostkom szybkim. Liczymy mocarny atak msw to 560 x 11 = 5600 szok normalnie. Jedne rycerz doadny do niezłomnej to 87 ataku 5600 /87 = 64,37 czyli 65 rycerzy równoważy atak 11 mocarnych msw. W zwykłych przygodach jeden młodszy generał gemini zapakowany 155 rekrutami wykona lepsza robotę niż 11 msw z mocarnym atakiem.

uwzglednij jeszcze :
- ze MSW zrobia ta robote bez tracenia żadnych jednostek
- ze 11 roznych generalow ma oddzielne timery regeneracji i daje Ci mozliwosc rozdzielenia tych obrazen wg wygody w stopniu znacznie wiekszym niz 1 lub 2 niezlomne (czy ile ich tam obecnie mozesz posiadac)
- ze jesli ktos ma 11 msw to jest na etapie na ktorym poza bardzo niszowymi przypadkami nie ma sensu robienie zwyklych przygod, wiec wyzszosc/ nizszosc MSW w stosunku do jakis niszowych generalow jest bez znaczenia :)

w przypadku generalow ktorych znaczenie jest wylacznie strategiczne nie ma sensu sie spierac ktory jest lepszy, bo najwieksza wartosc dodana uzyskuje sie uzywajac ich wszystkich naraz.

wojtex113
16.03.2021, 12:13
uwzglednij jeszcze :
- ze MSW zrobia ta robote bez tracenia żadnych jednostek
- ze 11 roznych generalow ma oddzielne timery regeneracji i daje Ci mozliwosc rozdzielenia tych obrazen wg wygody w stopniu znacznie wiekszym niz 1 lub 2 niezlomne (czy ile ich tam obecnie mozesz posiadac)
- ze jesli ktos ma 11 msw to jest na etapie na ktorym poza bardzo niszowymi przypadkami nie ma sensu robienie zwyklych przygod, wiec wyzszosc/ nizszosc MSW w stosunku do jakis niszowych generalow jest bez znaczenia :)

w przypadku generalow ktorych znaczenie jest wylacznie strategiczne nie ma sensu sie spierac ktory jest lepszy, bo najwieksza wartosc dodana uzyskuje sie uzywajac ich wszystkich naraz.
Przeczytaj na początek do czego się odnosiłem a ty do czego. Podaj konkretny przykład z gry gdzie ten msw umożliwi ci wykonanie ataku którego nie da się wykonać w inny sposób. Podaj tez obóz w którym dzięki atakowi msw zyskasz największą oszczędność wojska. W tej umierającej grze nie ma i nie będzie nowych graczy większość niskopoziomowych kont to martwe konta.

zjadaczasu
16.03.2021, 13:04
W tej umierającej grze nie ma i nie będzie nowych graczy większość niskopoziomowych kont to martwe konta.

Spadaj bo czytać już tego twojego ględzenia nie można. Nie graj i idź trolować na fora innych gier. Ale pewnie już to robisz, bo taka twoja natura.

wojtex113
16.03.2021, 13:19
Spadaj bo czytać już tego twojego ględzenia nie można. Nie graj i idź trolować na fora innych gier. Ale pewnie już to robisz, bo taka twoja natura.
Zamknij oczy jak widzisz mój wpis problem rozwiązany nie musisz dziękować. Nie ma żadnego dowodu na umieranie tej gry
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/39e9104903a8.jpg (https://naforum.zapodaj.net/39e9104903a8.jpg.html)

zjadaczasu
16.03.2021, 13:27
Znam tę stronę. Powtórzę.
Nie graj i idź trolować na fora innych gier. Ale pewnie już to robisz, bo taka twoja natura.

wojtex113
16.03.2021, 13:31
Znam tę stronę. Powtórzę.
Nie graj i idź trolować na fora innych gier. Ale pewnie już to robisz, bo taka twoja natura.
Widzę, że boisz się zamknąć oczy i patrzysz na moje wpisy może to pomoże
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e30794e28b81.jpg (https://naforum.zapodaj.net/e30794e28b81.jpg.html)

BB_Penelopa
16.03.2021, 15:23
Witam serdecznie!

Dziękuję wszystkim za udział w zabawie! Dzięki za walkę ze złem i pomoc w walce z niebezpiecznymi kapłanami.
Brawo WY! :)

Miłego dnia,
BB_Penelopa

sachtel
16.03.2021, 16:16
Penelopo, a ten "Światowy ranking" uzupełnicie?
bo tam jakby brakowało danych...

YouRQ
16.03.2021, 16:45
Ja tam na event nie narzekam.
Paczka za ryby kupiona ? Kupiona.
Przygód w evencie zrobione ZERO ? Zrobione.
MSW za friko jest ? Jest.
Myślę, że takich zadowolonych graczy jest więcej tylko po prostu nie piszą ;)
Pozdrawia leniuch czekający na gotowe :P

jarekpolak1
16.03.2021, 17:35
Ach ty jełopie a co ma gorski klan dla nowych graczy???pokazują 40 serwerów z "całego świata" chyba twojego....8 czy 9 krajów to cały twoj swiat? gratuluje myślenia ...i zostan tam gdzie mieszkasz.
jednocześnie kolejność w zestawieniu...de :D hehehe w zestawieniu czego ? TUSKA I MERKEL?

Glavo
16.03.2021, 17:38

Popieram :cool:

jarekpolak1
16.03.2021, 17:43
i Gdzie tu mowa o uczciwości TSO ? Ci co zarywają nocki i tłuką KŚ i Ci co się leniuchują .......wszyscy mają to samo haha

YouRQ
16.03.2021, 18:27
i Gdzie tu mowa o uczciwości TSO ? Ci co zarywają nocki i tłuką KŚ i Ci co się leniuchują .......wszyscy mają to samo haha

Jest uczciwość jak za komuny, wtedy dzieliliśmy się z Ruskimi po równo, dla nich szło wszystko a dla nas gówno :D

wojtex113
16.03.2021, 19:42
Gram dość sporo w tą grę nawet ja lubię ale nie jestem fanbojem co cieszy się z byle czego. Wystarczyło dodać borysa do nagrody za 1 miejsce i większość narzekających by skończyła a nawet zaczęła by robić ten koniec świata

Stary_Niedźwiedź
16.03.2021, 20:29
Ja tam na event nie narzekam.
Paczka za ryby kupiona ? Kupiona.
Przygód w evencie zrobione ZERO ? Zrobione.
MSW za friko jest ? Jest.
Pozdrawia leniuch czekający na gotowe :P
Paczka za ryby kupiona? Kupiona.
Przygód w evencie zrobione 3? Zrobione.
MSW prawie za friko jest? Jest.
W przeciwieństwie do ciebie ja uważam że to nie jest fair i mi ta nagroda się nie należy. Fakt, cieszę się że mam (to mój 1szy MSW) ale fakt faktem że nie ponienem go dostać. Jedynie co mi pozostaje to podziękować tym którze się namęczyli robiąc dziesiątki przygód Koniec Świata. Inna sprawa czy ich wysiłek faktycznie wpłynął na wynik końcowy. Tego się chyba nigdy nie dowiemy.

[..]Podaj konkretny przykład z gry gdzie ten msw umożliwi ci wykonanie ataku którego nie da się wykonać w inny sposób. Podaj tez obóz w którym dzięki atakowi msw zyskasz największą oszczędność wojska. W tej umierającej grze nie ma i nie będzie nowych graczy większość niskopoziomowych kont to martwe konta.

[...]na [cenzura] mi 10 MSW ?[...]
Nie mierzcie innych swoją miarą. Ja nie mam MSW i mi się przyda. Robię przygody wg poradników z Wiki. To czy MSW jest lepszy czy gorszy niż inny generał wisi mi. Jadę na ślepo z poradników bo nie mam czasu na zabawy z symulatorem i zabawami z testowaniem ataków. Ogólnie mówiąc ja się cieszę że dostałem MSW.
Inną sprawą jest to że nagrody z przygód i eventów powinny być dostosowane do poziomu gracza.
A co do umierającego TSO, rozumiem że masz na to jakieś dowody?

Demen100
16.03.2021, 20:59
Nie mierzcie innych swoją miarą. Ja nie mam MSW i mi się przyda. Robię przygody wg poradników z Wiki. To czy MSW jest lepszy czy gorszy niż inny generał wisi mi. Jadę na ślepo z poradników bo nie mam czasu na zabawy z symulatorem i zabawami z testowaniem ataków. Ogólnie mówiąc ja się cieszę że dostałem MSW.
Inną sprawą jest to że nagrody z przygód i eventów powinny być dostosowane do poziomu gracza.
A co do umierającego TSO, rozumiem że masz na to jakieś dowody?[/QUOTE]

Na to nie trzeba mieć dowodów wystarczyło grać powiedzmy 3 lata temu czat płonął rozmowami a waga to minimum po 12 stron a nie to co dziś max 6

wojtex113
16.03.2021, 23:49
Jedynie co mi pozostaje to podziękować tym którze się namęczyli robiąc dziesiątki przygód Koniec Świata. Inna sprawa czy ich wysiłek faktycznie wpłynął na wynik końcowy. Tego się chyba nigdy nie dowiemy.
A co do umierającego TSO, rozumiem że masz na to jakieś dowody?
Faktycznie szukanie ataków tym symulatorem jest wielce skomplikowane https://forum.tsotesting.com/threads/23038-TSO-Swift-Simulator
dodajesz raz generałów wybierasz symuluj mapę 10-20 minutach masz wszystko wyliczone. Masz opcję mini poradnik wszystko się wyświetla wiki przy tym to strata czasu.
W większość gildii na na naszym świecie jest aktywnych 5- 10 osób na 90 kilka osób, ilość ofert na handlu 3 strony kiedyś 30. Ilość rzeczy w czasie eventu do kupienia za klejnoty (te oferty są dostępne tylko w tym czasie) ilość promocji + 100% do klejnotów w czasie evetu walentynkowego- 5. Strony pokazujące ruch https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47735-Koniec-Świata-2021-Dyskusja?p=294783&viewfull=1#post294783
Nikt nie liczył zrobionych przygód mogło by to spowodować dodatkowe bugi w grze

YouRQ
17.03.2021, 12:03
...
W przeciwieństwie do ciebie ja uważam że to nie jest fair i mi ta nagroda się nie należy.
...

A gdzie ja napisałem, że to jest fair i nagroda mi się należy ?
Dostałem to dostałem, nic z tym nie mogę zrobić, oddać się nie da.

zjadaczasu
17.03.2021, 12:59
No i fajnie, że dostaliście generałów bo taki był cel.
Robiłam Końce świata i wielu znajomych też robiło. Poradnik genialny, zrobił kumpel z gildii na Duchy i Borysy. Jedna wysyłka i po przygodzie. Jak się ma 6 Duchów i 4 Borysy to jest to i łatwe i przyjemne. Wpadała broń, którą sprzedam w evencie. Dla graczy o niższych lvlach generalicja jest bezcenna, a dla mnie zrobienie takiej przygody to pikuś (Pan Pikuś). Gra to zabawa i współpraca. Trudno porównywać koszty takiej przygody u gracza początkowego, do gracza z dużym dorobkiem i dlatego fajnie że dostali wszyscy nagrody. Taki był cel.
A marudy niech spadają na drzewo liście pompować i banany prostować ;P

Stary_Niedźwiedź
17.03.2021, 23:22
No i fajnie, że dostaliście generałów bo taki był cel.
Robiłam Końce świata i wielu znajomych też robiło.[..]
Szacun i podziękowania. Ja nie potrafiłem się zmusić do robienia tych przygód (nie potrafiłem się zmusić? polska języka być trudna:p)

nogrip
18.03.2021, 16:21
Szacun i podziękowania. Ja nie potrafiłem się zmusić do robienia tych przygód (nie potrafiłem się zmusić? polska języka być trudna:p) I ja nie moglem sie zmusic za wyjatkiem 1x. Przygode sprzedawalem za 50% ceny ze sklepu a i tak nie wyprzedalem wszystkiego bo nie bylo wystarczajaco duczo chetnych i zostalem z nimi jak zostalby Himilsbach z angielskim gdyby zdecydowal sie go uczyc :)