Zobacz pełną wersję : Gra Tawerna - niech się na coś przyda
Stary_Niedźwiedź
04.01.2021, 18:57
Pomysł na wykorzystanie Tawerny - wszyscy generałowie siedzą w Tawernie i nie zajmują miejsca na wyspie. Z Tawerny można im przypisywać wojsko bez potrzeby umieszczania nich na wyspie/archipelagu.
Równie dobrze możesz odesłać nieużywanych do menu gwiazdy - też nie zajmują miejsca na wyspie.
[Wycofanie]
nie zajmuja miejsca ale zeby zaladowac wojo trzeba ustawiac na wyspie :)
Tylko ustawić możesz w dowolnym miejscu wyspy - nie koniecznie koło bazy - gdzie i tak wyląduje po powrocie.
Jedynym mankamentem jest to, że trzeba uważać, aby opróżnić z wojska - o ile jakieś tam targa.
Stary_Niedźwiedź
04.01.2021, 23:44
Acoma, jak ktoś ma kilkudziesięciu generałów, a maja ludzie tyle to zajmują oni kupę miejsca na wyspie. Weź teraz ręcznie, każdego generała z osobna pakuj do gwiazdy. Potem gdy robisz przygodę, wyciągaj kilku, czekaj az wylezą z magazynu i się rozłożą na wyspie (musisz mieć wolne miejsce, a dużo graczy cierpi na jego brak). Po przygodzie znowu ich klikaj do gwiazdy i gdy robisz inną przygodę wybierasz innych i tak w kółko. A tak w Tawernie masz ich wszystkich, nie zajmują miejsca na wyspie, nikogo nie musisz klikać do i z gwiazdy, a wojsko przydzielasz im tak jakby z poziomu Gwiazdy (klikasz w Tawerne, pokazują ci sie generały, przydzielasz im wojsko i po sprawie).
Poza tym generały po powrocie nie koniecznie lądują kolo bazy. Baza swoją drogą to dom Władyki:p
Stary_Niedźwiedź - a co Ci da przechowywanie ich w Tawernie?
Naprawdę uważasz że dojście do wybranego, 'wyszkolonego' genka w liście jaka jest wykorzystywana w Tawernie, będzie znacząco szybsze, aniżeli wyszukanie danej postaci w oknie 'gwiazdy'?
Stary_Niedźwiedź
05.01.2021, 07:57
Stary_Niedźwiedź - a co Ci da przechowywanie ich w Tawernie?
Naprawdę uważasz że dojście do wybranego, 'wyszkolonego' genka w liście jaka jest wykorzystywana w Tawernie, będzie znacząco szybsze, aniżeli wyszukanie danej postaci w oknie 'gwiazdy'?
Ilu masz generałów? 5? 10? ja mam 42. I ja mam ich mało. Inni mają ich 2x może 3x wiecej. Każdy generał zajmuje miejsce na wyspie gdzie w tym miejscu mógłby stać budynek? Rozumiesz już? Czy mam ci to graficznie jak w przedszkolu rozrysować?
Czemu mam nie rozumieć.
Czy przyglądałaś się ostatnio jak wygląda wybieranie postaci w Tawernie? A jak w gwieździe?
Nikt nie żąda, aby nie używani genkowie zajmowali miejsce na wyspie - od tego jest 'Wycofanie'.
Jak swoich nie używam - to zawsze ich chowam do gwiazdy, a jak potrzebuję to wybieram i po wyposażeniu - wysyłam.
A nawet jak zajmują miejsce na wyspie, to i tak widnieją w gwieździe ;) A wątpię, jak ewentualnie przepchniesz przechowywanie ich w Tawernie, to i tak dalej będą zajmować pozycję w gwieździe ;)
M0rdechaj
05.01.2021, 11:30
Dobry pomysł, moim zdaniem wszyscy specjaliści powinni siedzieć w tawernie a nie w gwieździe i całe zarządzanie nimi powinno odbywać się przez tawernę, szczególnie generałowie, jak ich dużo wróci z przygody to trzeba ich potem szukać po wyspach, bo nie wiadomo gdzie wylądowali. Jakby nie lądowali na wyspie, tylko od razu w tawernie, a wojo można byłoby dodawać również przez tawernę, to by było duże udogodnienie.
Dla przypomnienia - tak wygląda menu tawerny:
Androm3da
05.01.2021, 13:25
Graczom którzy mają zabudowane całe wyspy, generałowie i tak rozkładają się gdzie popadnie (gdzie popadnie - w sensie, że i tak w to miejsce nic się nie postawi, chyba że "coś" 1x1).
Jeżeli ktoś gra już parę lat, to nie tylko ma sporo generałów, ale i też kwatermistrzów (jak ja), więc w większości przypadków (chyba), wojsko wysyła się na kwatermistrzach, po co się bawić ładując wojsko na generałów, prościej i szybciej.
Z innej znów strony, nie wiem co da dodanie generałów do tawerny, będą wyglądać tak samo jak w gwieździe, albo i gorzej.
Jestem na nie, niech zostanie jak jest (chyba że wymyślą coś ciekawszego niż tawernę).
Ogólnie ja to bym dodal budynek do zarządzania specjalistami, albo przerobił tawerne. Generałowie możliwosc dodawania/usuwania wojska bez potrzeby rozstawiania sie na wyspie do tego masowa wysylka na przygody (to juz jest, ale można jakos skumulować to w 1 budynku), odkrywcy masowe wysylanie po skarby przygody itp, co by nie klikac 100x 2x na dzien, geologowie do poszukiwania złoz 2 kliknieciami, zaznaczam geologow zaznaczam co maja szukac i lećta, a nie każdego po kolei
M0rdechaj
05.01.2021, 15:12
Dla przypomnienia - tak wygląda menu tawerny:
Ale wiesz, że menu można przerobić?, a wręcz trzeba będzie jeśli pomysł ma zostać wdrożony.
krotos666
05.01.2021, 16:31
Po części pomysł dobry, ale może opcja w tawernie do zaznaczenia:
"Automatycznie generałowie z przygody wracają do gwiazdy" dla mnie byłaby lepsza.
Dlaczego, bo zajmują miejsce na wyspie i są rozrzucani losowo.
Może dla niskich lvl bedzie to problematycznie, ale wysokie lvl to możliwe, że jak Ja, wysyłają wojsko tylko kwatermistrzami.
Dlatego dla mnie byłoby najlepiej jakby generałowie z automatu wracali do gwiazdy z przygody, a nie rozbijali się gdzie się da.
Wcześniej grałem przez kilka lat, a teraz widzę że BB ma coraz mniejsze chęci utrzymywania tego projektu - nic dziwnego, 'starzy' gracze mają dość robotników aby z mniejszym entuzjazmem zakupywać dodatki - więc stworzenie nowego klienta stoi pod znakiem zapytania, a tym bardziej ułatwienie w zarządzaniu dziesiątkami ;murzynów'.
zjadaczasu
06.01.2021, 00:48
Wycofanie do gwiazdy jest lepsze.
Samo opróżnia generałów z wojska i wystawiam to co potrzebuję przed przygodą, reszta leci pusta, a wojo kwatermistrzami.
Z tawerną byłoby więcej roboty.
In5an1aC
06.01.2021, 15:32
Wycofanie do gwiazdy jest lepsze.
Samo opróżnia generałów z wojska i wystawiam to co potrzebuję przed przygodą, reszta leci pusta, a wojo kwatermistrzami.
Z tawerną byłoby więcej roboty.
Z tego można fajny pomysł zrobić :D
1. Żeby gienkowie po powrocie od razu pojawiali się w gwieździe i wtedy rozpakują wojsko sami. A kwaterzy żeby lądowali na wyspie.
2. Albo tak jak wyżej z Tawerną żeby w niej się pojawiali automatycznie rozpakowywali i z jej poziomu można było edytować skład bez konieczności wywalania gienków i kwaterów na wyspie.
Są możliwości różne ale oni muszą chcieć :)
Czyli ten sam mechanizm jak przy geologach?
To miałoby sens. Niestety namiociki są potrzebne na początku gry.
Chyba, że pojawiłaby się opcja w głównym MENU, o automatycznym chowaniu generałów do gwiazdy - po podboju wyspy nie 'zaśmiecaliby' wyspy, a i wysyłka do przygód byłaby szybsza.