PDA

Zobacz pełną wersję : The Settlers Online przenosi się do Unity!

BB_Penelopa
19.10.2020, 14:39
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/forum/pictures/2020_oct_tso_future_view_border.png

Witam!

Zapraszam do dyskusji na temat wątku: The Settlers Online przenosi się do Unity (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47438)!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

MAGICZNYJACEK
19.10.2020, 16:28
:)

Zee4c
19.10.2020, 16:32
"Oznacza to, że będziemy musieli pracować przez mniej więcej pierwsze trzy miesiące 2021 roku za pomocą innej technologii" - koniec I kwartału.. plan taki... Jak znam życie harmonogramów wdrożeniowych w dużych firmach to trzymam kciuki by do końca 2021 roku się wyrobili ;D

ArturGrab
19.10.2020, 17:17
A dlaczego nie przenosić teraz tylko czekać do końca roku i działać na czymś innym ? Pewnie po to aby nie przenieść dokońca tylko zostać na waszym silniku na waszej przeglądarce :)

Lord_Crain
19.10.2020, 17:32
Ale ich przeglądarka nie działa hahahaha.....

jimjimjimek
19.10.2020, 17:51
A kiedy działający slim?

scvpluk
19.10.2020, 18:10
Mnie cieszy fakt, że gra będzie dalej istnieć i producenci nie planują zakończyć z Nami zabawy

Jednakże nasuwa się bardzo wiele ciekawych wątków z wykorzystaniem nowej technologi jak i czy będziemy kontynuować nasze profile czy zaczynać zabawę od początku, każdy z Nas jest tego najbardziej ciekaw?

waldiamiga
19.10.2020, 18:22
...i czy będziemy kontynuować nasz profile czy zaczynać zabawę od początku...

Chciało by Ci się grać od nowa? Mi średnio.

emmika
19.10.2020, 18:35
Jak Wy czytacie, przecież napisali, że zachowamy swoje wyspy i cały nasz dobytek, a Wy pytacie "...czy będziemy kontynuować nasze profile czy zaczynać zabawę od początku...)

broda102
19.10.2020, 18:38
https://thonbo.files.wordpress.com/2013/05/realistic_roadmap.jpg?w=640

https://www.youtube.com/watch?v=lIpcpMD5-ck

https://intersog.com/blog/mobile-game-development-unity-vs-html5/

Dobry wybór. Z uwagi na brak czasu itd. Można by spróbować skorzystać z opcji 3PL, konwertujących do HTML5 (ale i tak byłby problem).

Powodzenia.

Stalerek
19.10.2020, 18:55
Wiecie co jest najbardziej przykre z tego wszystkiego? Mieliście naprawdę bardzo dużo czasu na zrobienie i dostosowanie tego wszystkiego aby płynnie przejść z silnika na silnik. Jak zawsze wszystko dzieje się na ostatnią minutę. Jak zawsze ucierpimy na tym my gracze a Wy napiszecie że to nie wasza sprawa i dacie nam w nagrodę 1 dzień premium, 100 łodyg i 2 kleje do introligatora. Będziecie twierdzić że nic się nie stało o coś nam daliście.

Cyt.: "...Wiemy, że to nie jest idealne rozwiązanie, ale mamy wielką nadzieję, że przeniesiecie się na nowoczesną technologię razem z nami.
Żyliśmy i graliśmy razem przez wiele lat i pragniemy kontynuować naszą podróż przez następne lata razem z Wami...."

My też możemy napisać:

"...Wiemy, że to nie jest idealna gra, ale mamy wielką nadzieję, że przeniesiecie się na nowoczesną technologię choć raz bez problemów.
Żyliśmy i graliśmy razem przez wiele lat i pragniemy kontynuować naszą podróż przez następne lata razem z Wami....tylko traktujcie nas poważnie"

Wielu z graczy kupuje Wasze klejnoty = zostawia swoje pieniądze. Więc choć raz do jasnej ch..... potraktujcie nas jako Waszego partnera a nie jak szarą masę z której próbujecie wycisnąć kasę.

Edit.
Jestem graczem, który gra z Wami już 6 lat (z roczną przerwą kiedy skasowałem konto) więc proszę nie patrzeć na datę dołączenia.

mnlf
19.10.2020, 18:56
A o które unity chodzi?

1
Znaczy Settlers Online przestanie być grą przeglądarkową i powstaną aplikacje pod różne systemy napisane z wykorzystaniem unity?
Jeśli tak to czy planowane są też wersje pod inne systemy niż windows i desktopowy linux pod którymi działają obecnie przeglądarki z flaszem? Np czy będzie wersja na androida? Było by fajnie.

2
Czy może chodziło o to, że gra zostanie przerobiona za pomocą unity na webgl i będzie działała w każdej przeglądarce bez żadnych pluginów?

3
Jest jeszcze trzecia możliwość, była kiedyś dołączona do chroma wtyczka która się nazywała "unity web player", działało podobnie do flasza ale zostało porzucone jakoś w 2013r na podobnej zasadzie jak teraz chcą porzucić flasza. Mam nadzieję że to nie o to chodzi bo o ile może sobie zostawić niezaktualizowaną przeglądarkę z końca 2020r specjalnie do grania w settlersów i potrzymać tak jeszcze przez jakiś czas, to na pewno nie będę instalował jakiś antycznych wersji z 2013r.

A i jeszcze jedno pytanie co to jest klient "flasz do pobrania"?

Klientem flasz jest wtyczka przeglądarki (do firefoksa pobiera się ją oddzielnie a do chroma jest już dołączona podczas instalacji).
Z tym końcem obsługi flasza to nie jest tak, że w przyszłym roku wystarczy sobie pobrać starą wtyczkę, tylko przeglądarki w ogóle nie będą już obsługiwały tych wtyczek. Pobrany klient flasz nie będzie działał z nową przeglądarką.
Aby mieć klienta flasz trzeba będzie używać starej (niezaktualizowanej) wersji przeglądarki.

PieronJeden
19.10.2020, 19:07
Czy ryzen 13 3900X z 32GB to pociagnie ? :D

Robo00007
19.10.2020, 19:10
Klientem flasz jest wtyczka przeglądarki (do firefoksa pobiera się ją oddzielnie a do chroma jest już dołączona podczas instalacji).
Z tym końcem obsługi flasza to nie jest tak, że w przyszłym roku wystarczy sobie pobrać starą wtyczkę, tylko przeglądarki w ogóle nie będą już obsługiwały tych wtyczek. Pobrany klient flasz nie będzie działał z nową przeglądarką.
Aby mieć klienta flasz trzeba będzie używać starej (niezaktualizowanej) wersji przeglądarki.
Tym to bym sie wogole nie przejmował bo lepiej pobrac stara wersje przegladarki one i tak sa dziurawe jak sito jedno załataja to drugie wychodzi

chocisz_rev
19.10.2020, 20:07
to znaczy ze oddacie mi moją wyspę z NK :confused::confused::confused:

Entermax
19.10.2020, 20:18
Jeśli to ma być tymczasowa "proteza" to pomyślcie o zmniejszeniu tych eventów w czasie używania prowizorycznej technologii. Tych eventów jest zbyt dużo, a zadania w nich są uciążliwe nawet nie trudne tylko uciążliwe.
Ponad to może warto rozważyć pójście w jakość, a nie w ilość i przestać dodawać ciągle to nowych generałów, odkrywców, geologów tylko iść w polepszenie (dalszy rozwój) drzewa rozwoju. bo puszczanie kilkudziesięciu odkrywców, posiadanie 4-6 medyków i inne tego typu sprawy to zwykła uciążliwość. Wpłynie to korzystnie na tempo ładowania gry itd... Tak myślę.
Pozdrawiam

sparkz
19.10.2020, 20:37
Ponad to może warto rozważyć pójście w jakość, a nie w ilość i przestać dodawać ciągle to nowych generałów, odkrywców, geologów tylko iść w polepszenie (dalszy rozwój) drzewa rozwoju.

Ten spam specjalistami jest dosc wyraznym sygnalem, ze nic wiecej do tej gry nie trafi.

Ostatni sensowny content patch byl zdaje sie w 2017 roku a od tego czasu dostajemy to czego wyprodukowanie kosztuje minuty - w kółko kopie tych samych eventów, coraz to nowsze domki i kolejne kombinacje umiejetnosci na specjalistach.

Stalerek
19.10.2020, 21:32
trafne stwierdzenie.

kieniejka
19.10.2020, 21:39
Czy ryzen 13 3900X z 32GB to pociagnie ? :D

Nie ma opcji. Do unity trzeba 64 GB. Mam sprawdzone na innej grze którą obecnie też przenieśli do unity i piszą, że wymagany system to 64. Można spróbować z 32, ale raczej nie da rady. No i niestety u mnie nie daje rady.

Tak więc wcześniej mówili, że gra nie będzie przeniesiona na unity tylko mają nową super technologię, a tu niespodzianka i jednak unity, a co za tym idzie pewnie sporo gaczy nie będzie w stanie przejść na nowy system i będzie musiała zrezygnować z gry tak samo jak ja. No chyba że wymyślą apke na androida, ale to wpierw niebieski śnieg musiałby spaść...

Tak, więc dla mnie mega porażka. Przeszło 8 lat pójdzie w piach...

eryk_dzaffar
19.10.2020, 22:56
Unity na IE Opere Firefox Safari to jakies 10s i gotowe ale juz na Chrome to poprzez GameLoad o ile pamietam

Wudz
19.10.2020, 23:05
A wzięlibyście to po prostu zamknęli, człowiek nie miałby niepotrzebnego dylematu.

harnas_wojak
20.10.2020, 08:01
Witajcie.

Osobiście powiem, że dla mnie gra już jest nie grywalna !!! tzn zrobiło się straszne klikactwo: Gwiazda -> specjalista -> co -> OK (4 kliknięcia) mając np 30 odkrywców daje nam 120 kliknięć wrrrr można było by nad takimi zagadnieniami popracować typu: gwiazda -> pole wyboru specjalistów (zaznaczamy kilku) -> co -> OK.
Pomijam kwestie problemów z wyświetlaniem, logowaniem, wywalaniem z gry ....

pretor29
20.10.2020, 08:35
czasu bylo mnostwo zeby to dobrze wykonac przejsc plynnie bez problemu i miec spokoj ...no ale znowu po kosztach na ostatnia chwile i znowu to sie odbije na graczach

BB_Penelopa
20.10.2020, 11:29
to znaczy ze oddacie mi moją wyspę z NK :confused::confused::confused:

Witaj!

Jeżeli chodzi o przeniesienie konta z serwisu Nasza Klasa - jest to już od dłuższego czasu możliwe. :)
Napisz w tej sprawie do supportu. Formularz kontaktowy znajdziesz na stronie: https://www.thesettlersonline.pl/pl/pomoc-i-wsparcie

Pozdrawiam,
BB_Penelopa,

Gluciorek
20.10.2020, 23:29
W wątku o końcu Flasha pisałem, że przejdą na Unity, to paru takich twierdziło, że się nie znam i na pewno nie Unity :)

chocisz_rev
20.10.2020, 23:45
no to sie zobaczy co z tym fantem zrobicie i połączycie mi te dwa konta w jedno :p

kieniejka
21.10.2020, 01:13
W wątku o końcu Flasha pisałem, że przejdą na Unity, to paru takich twierdziło, że się nie znam i na pewno nie Unity :)

Tak, nawet nasza kochana Penelopa cytowała twórców i zarzekała się że nie będzie to unity, a jednak jest mimo iż tak zaprzeczali. co jak co ale HTML5 byłoby lepsze bo bynajmniej nie ma takich wymagań.

kieniejka
21.10.2020, 01:15
Unity na IE Opere Firefox Safari to jakies 10s i gotowe ale juz na Chrome to poprzez GameLoad o ile pamietam

Posiadam wymienione przez Ciebie przeglądarki ale z powodu systemu 32, zamiast 64 niestety unity nie działa :(

Abrams85
21.10.2020, 20:08
Posiadam wymienione przez Ciebie przeglądarki ale z powodu systemu 32, zamiast 64 niestety unity nie działa :(

Wygooglowane wymagania do Unity Web Player -

Unity Web Player
System operacyjny Windows 7 32 bit / 7 64 bit / Vista 32-bit / Vista 64-bit / XP 32-bit / XP 64-bit / Windows 8 / Windows 8.1 32-bit / Windows 8.1 64-bit.

pretor29
21.10.2020, 20:38
Tak, nawet nasza kochana Penelopa cytowała twórców i zarzekała się że nie będzie to unity, a jednak jest mimo iż tak zaprzeczali.

to akurat nic nowego u nich

Kambey-PL
21.10.2020, 22:26
Pytanie jaki sen ma ten temat, mam wrażenie że chcecie by zeszło powietrze z ludzi i używacie tego jako zaworu bezpieczeństwa. Czego nie zrobicie to i tak forum będzie ostatnim miejscem z którym się liczycie, mam wrażenie że istnieje tylko po to by posada Penelopy miała jakikolwiek sens i była uzasadnionym wydatkiem.

znik3040
22.10.2020, 10:44
Kiedy wreszcie zrobicie na forum lajkowanie wpisów ???????

a co do zmiany technologii. zaczęliście bardzo późno, a od dawna wiemy że flash zdechnie, w najpopularniejszych przeglądarkach z końcem tego roku. czyli jeszcze 2 miechy. a wy teraz ściemniacie że jeszcze 3 miechy nowego roku będzie po staremu. no fajnie, ale wątpię byście byli w stanie dotrzymać terminu.

unity w przeglądarce? nie słyszałem, ale może być ok. tylko ..... czy to nie jest strzelanie z armaty do muchy? czy na serio HTML5 nie wystarczy?

było tyyyyyle czasu aby przejść na nową technologię. popatrzcie choćby na youtube, gdzie przez bardzo długi czas można było w przeglądarce wybrać flash lub html5. też mogliście to zrobić, nawet jak wersja html5 najlepiej z klientem napisanym od nowa, nie wszystko by działało. ale czemu nie?

coś mi się wydaje że dopiero w ostatniej chwili się skapnęliście, że usiłujecie zrobić rosół z kury znoszącej może nie złote, ale przynajmniej srebrne jaja.

--
Kiedy wreszcie zrobicie lajkowanie wpisów na forum?

sparkz
22.10.2020, 10:47
Po co lajkowanie wpisów na forum na ktore, poza sytuacjami poważnych błędów technicznych albo koniecznością wylewania żali podczas eventów nikt nie zagląda ?

w okresie międzyeventowym tutaj pojawia się średnio 1 post na 3 dni, i do końca nawet nie wiadomo czy ktoś go czyta.

bigfrajer
22.10.2020, 12:20
mam takie pytanko po wprowadzeniu tego unity czy bedzie możliwa gra z przegladarek instalowanych i uruchamianych na pendrivach ?? do tej pory tak grałem bo na kompach do których mam dostęp poza tym w domu nie mam możliwości instalowania czegokolwiek a chciałbym jeszcze jakiś czas pograć

horis
22.10.2020, 14:47
proponuje by ubisoft/bb zaczal sprzedawac sprzet z oprogramowaniem na ktorym bedzie dzialalo TSO- ile kasy byscie na tym zarobili, lepiej niz na klejnotach

sparkz
22.10.2020, 15:31
na ktorym bedzie dzialalo

widze ze Ci sie na żarty zbiera ;)

kieniejka
23.10.2020, 00:57
Wygooglowane wymagania do Unity Web Player -

Unity Web Player
System operacyjny Windows 7 32 bit / 7 64 bit / Vista 32-bit / Vista 64-bit / XP 32-bit / XP 64-bit / Windows 8 / Windows 8.1 32-bit / Windows 8.1 64-bit.

NIe wiem jak to jest, ale mi na żadnej przeglądarce z systemem 32 nic nie działa. Za to na 64 juz tak, ale niestety ja nie posiadam systemu 64

BB_Penelopa
23.10.2020, 13:44
Po co lajkowanie wpisów na forum na ktore, poza sytuacjami poważnych błędów technicznych albo koniecznością wylewania żali podczas eventów nikt nie zagląda ?

w okresie międzyeventowym tutaj pojawia się średnio 1 post na 3 dni, i do końca nawet nie wiadomo czy ktoś go czyta.

Witam serdecznie!

Czytam, czytam! :) Przesłałam pytania dotyczące przejścia The Settlers Online do Unity naszym Deweloperom, jak tylko otrzymam odpowiedź dam Wam znać. :)

Udanego weekendu!
BB_Penelopa

Glavo
23.10.2020, 18:52
Niestety Chrome nie wspiera silnika Unity

Unfortunately, since version 45 Chrome no longer supports Unity3D directly

Jest info w sieci, jak sobie radzić na chrome TUTAJ (https://www.gameflare.com/news/article/how-to-run-unity-games/)

Do przetestowania gry na silniku Unity...
Gra nr 1 (https://files.unity3d.com/jonas/AngryBots/)
Gra nr 2 (https://www.nplay.com/BeGone/)
Pakiet innych gier (https://itch.io/games/platform-web/unity)

PS. Proszę nie traktować tego jako reklamy innych gier, nie wskazuję ich nazw, a znalezione w sieci losowo...

chocisz_rev
23.10.2020, 19:32
czekam :(:mad::cool::confused:

Abrams85
23.10.2020, 21:31
U mnie część działa nawet na Chrome, część nie działa nawet na Firefoxie (zainstalowany unity web player), ale wszystkie działają na starym Internet Explorerze

weedget
25.10.2020, 11:39
ja obstawiam ze html5 odpadł jako nowa technologia właśnie z tego względu że jest prosta, działa bezpośrednio w przeglądarce i z poziomu przeglądarki jest dostęp do wszystkiego, a to pociągnęłoby za sobą automatyzację niektórych działań, a tego pewnie chcą uniknąć

Luk-5
25.10.2020, 16:20
Prawda jest taka ze gra nie będzie działać przez jakieś 3 do 6 miesięcy jak znam bb to tak będzie i nic z tym nie zrobimy tak to jest jak się zatrudnia nie kompetentnych pracowników. Czas kończyć przygodę z tso. Z dnia na dzień jest coraz gorzej zamiast lepiej .Nawet grafiki nie mogą naprawić od paru lat np. tysiąc płatków śniegu co pokrywa wyspę śniegiem i a i tak mam trzy budynki nie pokryte śniegiem i wiele innych tego typu można by tu wymienić sporo rzeczy, jak oni chcą zmienić silnik do gry jak nie radzą sobie z najłatwiejszymi rzeczami jednym słowem żenada a suport to tez porażka piszesz o problemie to odpisują po tygodniu z przeprosinami ze musieli dobrze sprawdzić twoje zgłoszenie i ty masz 24h żeby im odpisać a i tak problem zostaje nie rozwiązany śmiechu warte to wszystko.

horis
03.11.2020, 15:23
ciekawe; teraz klient gry nawala jak ...., a planowane jest 'Oznacza to, że będziemy musieli pracować przez mniej więcej pierwsze trzy miesiące 2021 roku za pomocą innej technologii. W tym celu użyjemy klienta Flash do pobrania.' (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47438)

nonono, to beda jaja

Glavo
03.11.2020, 17:22
Proponuję zwirtualizowanie gry, co by z przeglądarek wprost odpalać chmurowe streamy :)

Abrams85
03.11.2020, 22:13
Klient flash jest spoko, tylko jak naprzykład gracze z Win10 będą grać skoro już wychodzą aktualizacje uśmiercające flash. Mam Win7 wiec nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale pytań jak zwykle więcej niż wogóle można oczekiwać odpowiedzi :D

xKostekx
07.11.2020, 08:04
A ja mam takie pytanie, jak to będzie wyglądało żeby uruchomić TSO na androidzie? Będzie to wogóle możliwe?

M0rdechaj
07.11.2020, 15:45
Obecnie na androidzie trzeba używać przeglądarkę, które mają wbudowanego flasha: opis (http://settlersonlinewiki.eu/poradniki/jak-grac-na-androidzie/)
Android rządzi się swoimi prawami, więc dopóki będą działać przeglądarki, to będzie można jakoś grać.

znik3040
10.11.2020, 10:16
Klient flash jest spoko, tylko jak naprzykład gracze z Win10 będą grać skoro już wychodzą aktualizacje uśmiercające flash. Mam Win7 wiec nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale pytań jak zwykle więcej niż wogóle można oczekiwać odpowiedzi :D

to nie ma znaczenia że masz win7, ja też mam :) zaktualizują ci przeglądarkę, i to przeglądarka wykopie flasha. właśnie to jest problemem. sytuacja jest tu taka sama jak w win10. na stronie logowania gry jest do pobrania bundle, jakaś sprofilowana przeglądarka z wbudowanym flashem, kombajn wyłącznie do gry. działa. ale nie lubię tej wersji. na win10 też to pójdzie.

a co do unity, nie ma co ukrywać ...... obudzili się z ręką w nocniku.

funn
15.11.2020, 04:28
czy ten "klient" będzie grywalny na służbowym sprzęcie?
programy gdzie trzeba coś instalować (w tym ten klient na obecnej stronie) nie działają ;-)

YouRQ
15.11.2020, 21:33
Ja próbowałem odpalić klienta slim jako portable (po prostu skopiowany katalog z zainstalowaną grą), działa ale pod warunkiem, że masz w systemie zainstalowany flash.
Próby zaaplikowania wtyczki wg. instrukcji z FAQ

Przejdź do folderu gry "The Settlers Online"
Utwórz podfolder o nazwie "plugins"
Skopiuj plik "pepflashplayer.dll" z Google Chrome do nowo utworzonego folderu
Edytuj plik "package.json" znajdujący się w twoim folderze gry "The Settlers Online" i zmień ścieżkę do wtyczki na następującą: "plugins\\pepflashplayer.dll"
Jeśli w pliku nie ma ścieżki: dodaj do listy "chromium-args" następującą linię: --ppapi-flash-path='plugins\\pepflashplayer.dll' --ppapi-flash-version=18.0.0.209
tak żeby ją czytał z pendrive'a zakończone porażką, po odpaleniu gry program sam przywraca plik json do poprzedniego stanu kasując dopisane dodatkowe argumenty.
No i oprócz tego ale to już bez względu czy z normalnej instalki czy portable nie da się zalogować do gry, po wpisaniu maila i hasła chwilę mieli i pojawia się szare okno z krzyżykiem, jedyne co można zrobić to zamknąć - tyle w temacie grania na kliencie slim...

https://i.imgur.com/cOvnnMEm.jpg (https://i.imgur.com/cOvnnME.jpg)

-----ROZWIĄZANIE-----
Obejście problemu jak i działająca wersja portable przeglądarki SLIM jest na forum w poniższym wątku, szkoda że strona główna przenosi do starego instalatora z 2016 roku wprowadzając graczy w błąd...

https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47282-Przegl%C4%85darka-Slim

funn
15.11.2020, 22:02
reasumując - któraś opcja działa ? :P

YouRQ
15.11.2020, 22:03
reasumując - któraś opcja działa ? :P

Tak, ta z wątku na forum, do którego link podałem na końcu.

Zee4c
16.11.2020, 08:53
Wątek: Przeglądarka Slim
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47282-Przegl%C4%85darka-Slim
wg ww instrukcji wczoraj zainstalowałem SLIMa na dwóch rożnych komputerach i, ku mojemu zdziwieniu, działa na obydwóch.

Abrams85
16.11.2020, 11:26
fakt, działa działa i całkiem dobrze sobie radzi

funn
17.11.2020, 10:19
wygląda na to że działa
dzięki

MarSzal71
23.11.2020, 15:35
a ja chciałbym jednoznaczną odpowiedź: czy od nowego roku TSO będzie bezproblemowo działać na linuksie z chrome

wojtex113
23.11.2020, 17:32
Nie zadawaj trudnych pytań bo ci wpis usuną tak dbają o klienta

MarSzal71
25.11.2020, 15:32
a ja chciałbym jednoznaczną odpowiedź: czy od nowego roku TSO będzie bezproblemowo działać na linuksie z chrome

BB_Penelopo .... ?

elen27
29.11.2020, 12:26
trzeba to teraz pobrac ten program unity ?

Glavo
01.12.2020, 00:27
Nie

bigfrajer
21.12.2020, 15:45
pytanko czy ta przeglądarka slim z tego wątku działa po aktualnych zmianach?? ktoś sprawdzał??